Nygammalt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nygammalt
Genre Underhållning
Programledare Bosse Larsson
Land  Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag TV2 Nöje och Kanal 1 Nöje
Producent Benny Persson
Sändning
Originalkanal SVT
Originalvisning 9 oktober 1971-1989

Nygammalt var ett TV-program som sändes i Sveriges Television. Programmet hade premiär den 9 oktober 1971 och sändes därefter i sammanlagt 173 avsnitt fram till 1989. Programmet leddes av Bosse Larsson. I programmet blandades folkmusik och gammaldans med den allra senaste populärmusiken. Ett stående inslag i programmet var att ett folkdanslag klätt i folkdräkter, typiska för dansarnas hembygd, uppträdde. Folkdansarna dansade till musik som spelades av husbandet Bröderna Lindqvist.

Många kända och folkkära artister var med genom åren. Carola Häggkvist var gäst i programmet redan som elvaåring; en annan artist som deltog före sitt genombrott var Lotta Engberg 1980.[1] Dragspelaren Leif Pettersson alias Pepparn slog igenom i början av 1970-talet i Nygammalt.

Ett uppmärksammat framträdande gjorde Bröderna Djup 1979, som var ett gäng bönder som spelade musik på sina redskap, bland annat lie och kratta. I den långa raden av artister som framträdde i Nygammalt kan även nämnas Lasse Stefanz, Galenskaparna och After Shave, Anne Kihlström, Baccara, Lasse Berghagen, Lill-Babs, Sven-Ingvars, Jokkmokks-Jokke, ABBA, Max Fenders, Bert-Åke Varg, Stig Järrel, Jarl Kulle, Lill Lindfors, Thore Skogman, Kikki Danielsson, Göingeflickorna, Hjördis Petterson, Laila Westersund, Rockfolket, Gösta Linderholm, Nils Börge Gårdh, Ryno Rockers, The Boppers och Ingmar Nordströms. Nygammalt var länge ett av Sveriges Televisions populäraste program.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Elisabeth Andreassen fansite - Kikki, Bettan & Lotta