Hoppa till innehållet

Olympiska vinterspelen 1936

Från Wikipedia
Olympiska vinterspelen 1936
Grenar17 grenar i 4 sporter
Deltagare
Nationer28
Aktiva668
Män588
Kvinnor80
Värdskap
LandNazityskland Tyskland
OrtGarmisch-Partenkirchen
ArenaGroße Olympiaschanze
Invigning6 februari 1936
Spelen öppnades avAdolf Hitler (Führer)
Läste deltagarnas edWilhelm Bogner
Avslutning16 februari 1936

Olympiska vinterspelen 1936, de fjärde (IV) olympiska vinterspelen, genomfördes i Garmisch-Partenkirchen i södra Tyskland på drygt 700 m höjd över havet. De kan utan tvekan benämnas de första stora vinterspelen både i förhållande till deltagarantal som åskådare och intresset ute i världen. Cirka 540 000 åskådare anges ha sett tävlingarna.

Organisation

[redigera | redigera wikitext]

Garmisch-Partenkirchen fick vinterspelen i konkurrens med Montréal och St. Moritz. De tyska arrangörerna och funktionärerna gjorde ett mycket gott arbete och samtidigt hade man en fullkomligt osannolik tur med vädret. Under dagarna före tävlingarna anlände deltagarna till en ort, som totalt saknade snö, men under invigningen blåste det upp en ordentlig snöstorm, som skapade utomordentligt skidföre och dagen efter spelen var det full vår och gatorna flödade av smältvatten.

När den tyske rikskanslern Adolf Hitler kom ut på verandan till Olympiahaus möttes han av presidenterna i de internationella vintersportorganisationerna för skidor, skridsko, bobsleigh och ishockey. Sedan führern hade hälsat på presidenterna och IOK:s medlemmar spelades den tyska nationalsången (Deutschlandlied) följd av den nazistiska partisången Horst-Wessel-Lied. Därefter började nationernas intåg i ett kraftigt snöfall.

Sedan de 28 deltagande nationerna ställt upp med sina fanor i täten vända mot Olympiahaus inleddes de egentliga öppningsceremonierna. På den granrisförsedda talarstolen steg först rikssportministern och ordföranden i vinterspelens organisationskommitté Karl Ritter von Halt och höll ett tal som innehöll bland annat välkomsthälsningar till de deltagande idrottsmännen. Därefter trädde Adolf Hitler fram till mikrofonen och förklarade spelen öppnade varpå en musikkår bestående av ett par hundra blåsmusikanter spelade den olympiska hymnen. Därunder tändes den olympiska elden uppe på hoppbacken, en trupp ur bergsartilleriet sköt salut. Trots det dåliga vädret, som medförde dålig sikt, var cirka 50 000 åskådare närvarande vid öppningsceremonin.

28 deltagarländer var med i de olympiska vinterspelen. Australien, Bulgarien, Grekland, Liechtenstein, Spanien och Turkiet var med för första gången. I tabellen nedan anges antalet deltagare inom parentes.

Europa (530)
Övriga världen (116)

Demonstrationssporter

[redigera | redigera wikitext]

Värt att notera

[redigera | redigera wikitext]
  • I störtloppet, som ingick i den alpina kombinationen, deltog från Norge den kände backhopparen Birger Ruud, som något överraskande vann störtloppet. I slalom-tävlingen placerade han sig som sexa och blev därmed sammanlagt fyra, just utanför pallen.

Medaljfördelning

[redigera | redigera wikitext]

      Värdnation (Tyskland)

Placering Land Guld Silver Brons Totalt
1 Norge Norge 7 5 3 15
2 Tyskland 3 3 - 6
3 Sverige Sverige 2 2 3 7
4 Finland Finland 1 2 3 6
5 Schweiz Schweiz 1 2 - 3
6 Österrike Österrike 1 1 2 4
7 Storbritannien Storbritannien 1 1 1 3
8 USA 1 - 3 4
9 Kanada - 1 - 1
10 Frankrike Frankrike - - 1 1
Ungern Ungern - - 1 1
Totalt 17 17 17 51

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]