Mike Leigh

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mike Leigh
Mike Leigh 2012.
Mike Leigh 2012.
Född20 februari 1943 (80 år)
Salford, Greater Manchester, Storbritannien
År som aktiv1971–
MakaAlison Steadman (1973–2001)
Betydande verkHemligheter och lögner (1996)
Vera Drake (2004)
IMDb SFDb
Mike Leigh under Stockholm International Film Festival 2014. Till vänster om honom står Git Scheynius, till höger Alexandra Dahlström.

Mike Leigh, född 20 februari 1943 i Salford i Greater Manchester, är en brittisk regissör och författare av teaterpjäser, TV-pjäser och filmer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Mike Leigh föddes i ett judiskt medelklasshem i Manchesterområdet. Hans farfar, porträttmålaren Mayer Lieberman, invandrade från Ryssland till Storbritannien 1902. Mike Leighs far bytte namn från Lieberman till Leigh.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Mike Leigh påbörjade som ung en skådespelarutbildning, och studerade senare vid två konstskolor och en filmskola. 1965 skrev han och regisserade sin första pjäs, The Box Play, som framfördes i Birmingham.

Mike Leighs första långfilm var Dystra stunder från 1971. Efter den arbetade han främst inom televisionen fram till 1988, då han gjorde sin andra biograffilm, High Hopes. Han gjorde många TV-pjäser inom BBC:s serie Play for Today.

Under 1990-talet fick hans filmer större uppmärksamhet. Hans mest kända och inkomstbringande film är Hemligheter och lögner (Secrets and Lies) från 1996, som belönades med Guldpalmen vid Filmfestivalen i Cannes. Hans film, Vera Drake (2004), belönades med Guldlejonet vid Filmfestivalen i Venedig 2004. Flera av hans senare filmer har varit producerade i Frankrike.

Han har också skrivit och regisserat över tjugo teaterpjäser, av vilka flera har filmatiserats. Både Dystra stunder och Nuts in May var ursprungligen teaterpjäser. Teaterpjäsen Abigail's Party filmades som TV-pjäs för BBC och har också framförts på scen i nya uppsättningar.

Leigh har under åren nominerats till sammanlagt sju Oscars bland annat 2011 för bästa originalmanus till filmen Medan åren går (2010).

Familj[redigera | redigera wikitext]

Under åren 1973 till 2001, (de separerade 1996) var Mike Leigh gift med skådespelaren Alison Steadman, som medverkar i flera av hans filmer. Hon är kanske mest känd i Sverige för sin roll som den energiska Mrs Bennet i Stolthet och fördom. De har tillsammans två söner.

Metod och teman[redigera | redigera wikitext]

Mike Leigh skriver inte manus i vanlig mening, utan utarbetar grundläggande idéer som sedan utvecklas av skådespelarna genom improvisationer under en lång period innan pjäsen uppförs eller filmen spelas in. Skådespelarna kan ofta föra in egna erfarenheter till sina roller.

Hans filmer utspelas ofta i arbetarklassmiljöer i England, oftast i London. De behandlar ofta klass- och könskonflikter och brukar kunna beskrivas som socialrealistiska. Mike Leigh har jämförts med Ken Loach, men där Loach i sina filmer verkar vilja framföra ett visst politiskt budskap är Leighs filmer mer mångtydiga. Han har inte varit politiskt aktiv och hävdar själv att han inte har en klar politisk uppfattning, men att han har en vänsterbakgrund.

På grund av det våld mot kvinnor som förekommer i hans film Naken (1993) beskylldes han för att vara misogyn. Detta har han bestämt förnekat. Han menar att det han skildrar i filmen är exempel på vanligt förekommande förhållanden mellan män och kvinnor.[källa behövs]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmer med premiär på bio
TV-filmer

Priser och utmärkelser i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]