Pentäsjärvi

Pentäsjärvi är en by som ligger vid en sjö med samma namn i södra delarna av Pajala kommun i Norrbottens län i svenska Tornedalen.

Sjön omnämns för första gången 1554 som fisketräsk tillhörigt birkarlen Henrik Staffansson (Pello) i Pello. Byn anlades 1756, då Lars Persson Parakka-Pentäsjärvi kom dit från Parakka.

Pentäsjärvi har en välbesökt badplats. Sjön tillhör Torne älvs avrinningsområde. Ån Pentäsjoki börjar i Pentäsjärvi och mynnar i Torne älv i Neistenkangas. Fram till 1950-talets slut var ån en viktig flottningsled. För att ån skulle fungera som sådan byggdes det dammar och rensades bottnar i den. Tillsammans med ett intensivt skogsbruk som inbegrep skogsdikningar påverkade det fiskreproduktionen negativt. Sedan något år pågår en restaurering av ån med målet att förbättra miljön, framförallt lekbottnar, för fisk som öring och harr. Samtidigt har tillgängligheten till ån förbättrats genom att en vandrings-, och skoterled dragits och rastplatser och övernattningsstugor byggts längs ån.

Vid Pentäsjoki, och de låglänta myrområdena i anslutning till dessa, finns rikligt av den i Sverige sällsynta finnmyrten. Det är Tornedalens regionsblomma. Växten har cirkumpolär spridning och finns i Sverige, förutom på några enstaka lokaler i Norrbottens skärgård, enbart i Tornedalen.

By- och sjönamnet har flera alternativa uttal och skrivs i gamla handlingar på olika sätt, såsom Pentesjärvi, Pentehjärvi, Pentasjärvi och Pentisjärvi.