Krazy Kat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Krazy Kat
1937 1107 kkat brick 500.jpg
Krazy och Ignatz.
Dagspresserie
Originalnamn Krazy Kat
Manus George Herriman
Teckningar George Herriman
Ursprungsland USA
Syndikat King Features Syndicate
Dagsstripp 28 oktober 1913 - 24 juni 1944
Söndagssida 23 april 1916 - 25 juni 1944
Genre humor
Svensk publicering
Serietidningar och album Två seriealbum, utgivna 1996 och 1997.

Krazy Kat är en amerikansk tecknad serie som gjordes av George Herriman mellan 1913 och 1944. Figurerna debuterade dock redan den 26 juli 1910, i Herrimans serie The Dingbat Family.

Serien är mycket egensinnig med såväl dadaistiska som surrealistiska inslag. Den utspelar sig i det märkliga klipplandskapet Monument Valley i södra Arizona. Bakgrunder, figurer, färger och miljöer kan ändra sig hur som helst mellan rutorna, i en kan det vara en stilla natt i en liten båt, i nästa en stormig dag i en stenöken utan att det är något märkligt med det.

Huvudpersonerna är tre:Krazy Kat, en drömmande känslosam katt som är huvudlöst förälskad i musen Ignatz. Musen avvisar Krazy genom att kasta tegelstenar i huvudet på denne (vilket Krazy ser som kärleksförklaringar). Hunden poliskonstapel Bull Pupp är i sin tur förälskad i Krazy, men hundens blygsel och tråkighet hindrar den att visa sin kärlek på annat sätt än att försöka förhindra Ignatz tegelstenskastande och burar ständigt in musen. Figurerna missförstår konstant (mer eller mindre medvetet) de andras handlingar.

En intressant detalj är att man egentligen aldrig får veta vilket kön någon av karaktärerna har, även om de uppträder antingen med både typiskt kvinnliga och manliga attribut, eller ett av dem (t.ex. pratar Bull Pupp mer likt en man).

Språket i serien är märkligt och svåröversatt: Krazy Kat pratar i original en blandning av jiddisch, kreolspråk och slang. Bull Pupp pratar ett byråkratiskt och stelt språk, men utbrister då och då poetiska verser och allitterationer. Genomgående använder figurerna svåra ord och komplicerade meningsbyggnader, oftast på felaktiga sätt.

Krazy Kat finns utgiven bland annat i serietidningen SeriePressen Comic Magazine av serietidningsförlaget Formatic Press 1993-1994.

Serietecknare som blivit influerade av Krazy Kat[redigera | redigera wikitext]

Även om Krazy Kat inte var någon stor publikfavorit under sin tid, anses den numera som en av serievärldens mest betydelsefulla skapelser. Personer inom seriemediet som angett Krazy Kat som inspiration är Walt Disney, Charles Schulz (Snobben), Jack Kent (King Aroo), Bill Watterson (Kalle och Hobbe) och Patrick McDonnell (Morrgan och Klös).

Figurer i Krazy Kat[redigera | redigera wikitext]

Musen Ignatz är huvudpersonen vid sidan om katten Krazy. Den tredje personen i seriens själva huvudmotiv är polisen Offisa Bull Bupp. Krazy är kär i Ignatz, som inte förstår det och bara vill kasta tegelstenar i huvudet på Krazy. Polismannen Bupp är kär i Krazy och ser som sin främsta uppgift att hindra Ignatz att kasta tegelstenar på Krazy. Men Krazy vänder upp och ned på hela triangeln genom att se tegelstenskastandet som ett uttryck för kärlek - vilket polisen inte fattar.