Mästerkatten i stövlar (folksaga)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Mästerkatten.
Gustave Dorés 1800-talsgravyr av Le Chat botté.

Mästerkatten i stövlar (egentligen Mästerkatten eller katten i stövlar, franska: Le Maître Chat ou le Chat botté, italienska: Il Gatto Maestro o il Gatto con gli Stivali, tyska: Der Meisterkater oder der Kater in Stiefeln eller Der gestiefelte Kater, engelska: The Master Cat, or the Booted Cat eller Puss in Boots), är en klassisk folksaga insamlad av Charles Perrault i hans Contes de ma mère l'Oye (Gåsmors sagor; 1697), och tidigare 1634 av Giambattista Basile som Gagliuso.

I den första upplagan av bröderna Grimms sagor fanns denna saga med som nr 33, men den har inte förekommit i alla upplagor. Den svenska versionen av sagan skrevs ursprungligen av författaren Hugo Gyllander och finns med i (den ursprungliga) bokserien Min skattkammare från 1947.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Enligt texten i Grimms saga ärver tre bröder sin bortgångne far som var mjölnare. Den äldste får kvarnen, mellanbrodern en åsna och den yngste får en hankatt som till synes är värdelös. Men katten, som kan tala, visar sig vara ytterst listig, och övertalar sin nye ägare att inte låta tillverka ett par handskar av kattskinnet, utan att i stället använda sina sista pengar till att köpa ett par stövlar till katten. Som tack lyckas katten jaga en säck full med rapphönor åt kungen, som betalar för den med guldmynt. Katten lyckas sedan ordna en fin tomt med ett slott åt sin numera rike herre mjölnarsonen, genom att lura den förre ägaren, ett troll, till att förvandla sig själv till råtta. Katten äter upp råttan. Mjölnarsonen kan nu utge sig för att vara adelsman under namnet "markisen av Carabas" och gifter sig slutligen med kungens dotter.

De enkla motiven som förekommer i denna saga är frågor om rättvisa vid arvskiften, kattens tacksamhet och till sist turen, som gör den ursprungligen fattige till en välbärgad man.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Television producerade ett sagospel med text av Lennart Hellsing 1965. Mästerkatten spelades av Björn Gustafson.

Mästerkatten i stövlar har publicerats som animerad film ett antal gånger:

Opera[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Puss in Boots - Release Details". IMDbPro. Läst 27 mars 2017. (engelska)
  2. ^ "Puss in Boots". nausicaa.net. Läst 27 mars 2017. (engelska)