Wikipedia:Introduktion till redigering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto

Detta är Wikipedia, den fria encyklopedin som alla kan redigera. Att redigera Wikipedia är mycket enkelt. Nedan följer instruktioner:

1. Surfa till sidan[redigera wikitext]

Wikipedia-artikel

Surfa till sidan som du vill redigera, till exempel artikeln om deckare. Du kan använda sökrutan uppe till höger eller i "verktygslådan" till vänster för att hitta en artikel.

2. Klicka på ”Redigera”[redigera wikitext]

Redigera-fliken.

Klicka på fliken ”Redigera” (för enkla ändringar) eller ”Redigera wikitext” (lite mer avancerat), som finns längst upp på varje sida.

3. Ändra texten[redigera wikitext]

Ändra sidans text i redigeringsrutan. Om du klistrar in text från ett annat program, se till så att texten inte är radbruten på varje rad; radbrytningar gör vår programvara automatiskt. Däremot gör vi dubbla radbrytningar för att skapa ett nytt stycke.

Redigering med VisualEditor[redigera wikitext]

Om du har valt ”Redigera” startas ett enkelt redigeringsprogram som heter VisualEditor, och som liknar ett ordbehandlingsprogram. Då visar skärmen omedelbart hur den färdiga sidan kommer att se ut efter att du har sparat dina ändringar. Programmet är idag inte tillgängligt i alla webbläsare.

Visual Editor-menyn.png

Du kan markera en del av texten och klicka på verktygslisten över redigeringsrutan, exempelvis för att ange att den texten ska vara en rubrik, ha fet eller kursiv stil, vara länkad till en annan artikel, vara en numrerad lista eller punktlista eller vara indragen text. Se Användarguide.

Redigering av Wikitext[redigera wikitext]

Redigeringsfönster

Om du har valt ”Redigera wikitext” visas istället endast oformaterat text. Formatering, länkar, fotnoter och bilder visas med en särskild wikikod som erfarna användare tycker går snabbare att redigera. Då har du också tillgång till webbläsarens eventuella inbyggda rättstavningskontroll.

Läs mer om wikikoden på nästa sida.

Om du har valt ”Redigera wikitext” kan du klicka på ”Förhandsgranska” och ”Visa ändringar” innan du sparar för att kontrollera att du inte gjort några misstag.

4. Beskriv dina ändringar[redigera wikitext]

Sparaknapp. Rutorna för mindre ändring och bevakningslista finns bara om du är inloggad.

Beskriv kort vilka ändringar du gjort i sammanfattningsfältet så att andra enkelt kan se vad du har gjort. Detta är inte nödvändigt men det finns flera fördelar med att sammanfatta redigeringarna. Sammanfattningen visas i listan med de senaste ändringarna och i artikelns versionshistorik. Om man till exempel har rättat ett stavfel kan man skriva Rättade stavfel, eller om man lagt till en extern länk kan man skriva Lade till extern länk. (Om du har klickat på ”Redigera wikitext” måste du beskriva dina ändringar innan du sparar.)

Läs mer om vanliga uttryck och förkortningar i sammanfattningsfältet.

Bocka för "Mindre ändring" om du till exempel bara korrigerat några stavfel i en längre artikel. Då blir det lättare för andra användare i framtiden att se när de viktigaste ändringarna gjordes, när de tittar i artikelns versionshistorik. Endast inloggade användare kan markera en ändring som mindre.

5. Förhandsgranska[redigera wikitext]

När du har redigerat klart kan du klicka på Visa förhandsgranskning för att upptäcka och rätta eventuella misstag. Sådan kontroll rekommenderas åtminstone när man har gjort större ändringar eller är osäker på kod man ändrat i.

6. Spara[redigera wikitext]

När du är helt klar klickar du på Spara.

Prova![redigera wikitext]

Det är fritt fram att redigera i artiklarna, men spara bara sådant du upplever som förbättringar. Det finns en särskild plats att experimentera vilt på: Wikipedia:Sandlådan. Du som har eget konto har också en egen sandlåda (länken finns överst på sidan), där du kan spara dina ofärdiga texter och arbeta vidare i lugn och ro.

Fråga en fadder![redigera wikitext]

Huvudsida: Wikipedia:Faddrar

Behöver du hjälp som du inte tycker att du kan läsa dig till? Då ska du inte tveka att fråga en av Wikipedias faddrar.

Vidare läsning[redigera wikitext]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto