Wikipedia:Introduktion till redigering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto

Detta är Wikipedia, den fria encyklopedin som alla kan redigera. Att redigera Wikipedia är mycket enkelt. Nedan följer instruktioner:

1. Surfa till sidan[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia-artikel

Surfa till sidan som du vill redigera, till exempel artikeln om deckare. Du kan använda sökrutan uppe till höger för att hitta en artikel.

2. Klicka på ”Redigera”[redigera | redigera wikitext]

Redigera-fliken.

Klicka på fliken ”Redigera” (för enkla ändringar) eller ”Redigera wikitext” (lite mer avancerat), som finns längst upp på varje sida.

3. Ändra texten[redigera | redigera wikitext]

Ändra sidans text i redigeringsrutan. Det är viktigt att ange källor.

Alternativ A: Redigering med VisualEditor[redigera | redigera wikitext]

Om du har valt ”Redigera” startas ett enkelt redigeringsprogram som heter VisualEditor. Det liknar ett vanligt ordbehandlingsprogram. Då kan du se direkt hur den färdiga sidan kommer att se ut medan du redigerar. VisualEditor är idag inte tillgängligt i alla webbläsare.

Visual Editor-menyn.png

Du kan markera en del av texten och klicka på verktygslisten över redigeringsrutan, exempelvis för att ange att den texten ska vara en rubrik, ha fet eller kursiv stil, vara länkad till en annan artikel, vara en numrerad lista eller punktlista eller vara indragen text. Se Användarguide.

Alternativ B: Redigering av wikitext[redigera | redigera wikitext]

Redigeringsfönster

Om du har valt ”Redigera wikitext” visas istället endast oformaterad text. Formatering, länkar, fotnoter och bilder visas med en särskild wikikod som erfarna användare tycker går snabbare att redigera. Läs mer om wikikoden på nästa sida.

Med wikitextredigering har du också tillgång till webbläsarens eventuella inbyggda rättstavningskontroll.

Om du har valt ”Redigera wikitext” kan du klicka på ”Visa förhandsgranskning” och ”Visa ändringar” innan du sparar för att kontrollera att du inte gjort några misstag.

4. Beskriv dina ändringar[redigera | redigera wikitext]

Sparaknapp. Rutorna för mindre ändring och bevakningslista finns bara om du är inloggad.

Beskriv kort vilka ändringar du gjort i sammanfattningsfältet så att andra enkelt kan se vad du har gjort. Om du till exempel har rättat ett stavfel kan du skriva Rättade stavfel.

5. Förhandsgranska[redigera | redigera wikitext]

När du har redigerat klart kan du klicka på Visa förhandsgranskning för att upptäcka och rätta eventuella misstag. Sådan kontroll rekommenderas åtminstone när man har gjort större ändringar eller är osäker på kod man ändrat i.

6. Spara[redigera | redigera wikitext]

När du är helt klar klickar du på Publicera ändringar.

Prova![redigera | redigera wikitext]

Det är fritt fram att redigera i artiklarna, men spara bara sådant du upplever som förbättringar. Det finns en särskild plats att experimentera vilt på: Wikipedia:Sandlådan. Du som har eget konto har också en egen sandlåda (länken finns överst på sidan), där du kan spara dina ofärdiga texter och arbeta vidare i lugn och ro.

Fråga en fadder![redigera | redigera wikitext]

Huvudsida: Wikipedia:Faddrar

Behöver du hjälp som du inte tycker att du kan läsa dig till? Då ska du inte tveka att fråga en av Wikipedias faddrar.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto