Portal:Tyresö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tyresöportalen
Ortsportal.jpg
Tyresöportalen är en portal för Wikipediaartiklar om människor, platser och händelser med anknytning till Tyresö. Portalen har tillkommit genom Projekt Ortsportaler, som drivs av Regionbibliotek Stockholm.


Aktuell artikel
Tyresö kommunvapen enligt den så kallade blasoneringen: "I fält av guld en av vågskuror bildad röd ginbalk, belagd med tre vattenhjul av guld och ovan åtföljd av en röd oxpanna med horn och öron".

Tyresö kommun ligger i Stockholms län. Kommunens förvaltning är belägen i Tyresö centrum. Kommunen ligger i Södermanland vid Östersjöns kust. En del av kommunen ingår i tätorten Stockholm och hela kommunen ingår i Storstockholm. 1636 bröts Tyresö socken ut ur Österhaninge socken. Jämte 1862 års kommunalförordningar blev Tyresö egen landskommun, Tyresö landskommun. Tyresö påverkades inte av indelningsförändringar i samband med 1900-talets kommunreformer i Sverige. Dagens Tyresö kommun har samma omfattning som Tyresö socken.

I Tyresö finns lämningar av bosättning från 3000-talet f.Kr.. Platsen har haft en fastboende befolkning sedan 600-talet. Tyresö var ett något av ett industriellt centrum mellan 1500-talet och 1800-talet tack vare vattenkraften som kunde utvinnas i strömmarna mellan Tyresös många sjöar. Det fanns kvarnar, valsverk, pappersbruk, smedjor, sågar och tegelbruk. Inget av dessa gamla vattenkraftverk finns kvar. Uddby kvarn brann till grunden 1895 och i dess ställe byggdes ett vattenkraftverk. Elkraftverket finns kvar än i dag och är det enda av sitt slag i Stockholmstrakten. Under 1600-talet uppfördes Tyresö slott och Tyresö kyrka.

I början av 1900-talet började Tyresögodsets stora landarealer att styckas av. Exklusiva fritidshus uppfördes i Breviksområdet. Från 1950-talet och framåt upplevde Bollmora kraftig tillväxt, särskilt efter Lex Bollmora som innebar att kommunala fastighetsbolag kunde verka i andra kommuner än den egna. Uppförandet av Bollmora ingick i det så kallade miljonprogrammet och 1965 invigdes där ett nytt kommuncentrum. Under den expansiva fasen från 1950-talet och framåt har Tyresö kommuns befolkning vuxit från 5 000 till över 41 000.

Området Tyresta fick 1993 status som naturreservat. Delar av området är riksintresse för naturvården. I augusti 1999 eldhärjades cirka 15 procent av Tyresta nationalpark.

Geografi
Vid Tyresö slott
Brobänkens brygga
Områden BollmoraBrevikshalvönGamla TyresöGimmerstaKrusbodaNyforsRakstaTrollbäckenTyresö Centrum
Öar i Tyresö skärgård HärsöNotholmenÄgnö
Fjärdar, sjöar och vattendrag AlbysjönBarnsjönDrevvikenErstavikenFatburenGammelströmmenGrändalssjönGudöånIngaröfjärdenKalvfjärdenKarptjärnLananLångsjön (Skälsätra-Tutviken)Långsjön (Tyresta)MörtsjönStensjönTrehörningenTyresåns sjösystemWättingeströmmenÅvaåns sjösystemÄllmora träsk
Berg och höjder KlövbergsgrottornaTelegrafberget
Naturvård Alby naturreservatTyresta nationalpark
Tyresö historia
Tyresö slott
Indelning Sotholms häradSödertörnTyresö församling
Kyrkor Bollmoradalens kyrkaTrollbäckens kyrkaTyresö kyrka
Slott och gårdar Tyresö slottTyresö Palace
Tyresöprofiler Påvlige markisen Claes LagergrenSamhälle
Tyresö centrum
Administration Tyresö kommunTyresö kommunvapenKulturcentrum KvarnhjuletLex BollmoraSödertörns brandförsvarsförbundTyresö Bostäder
Medier Tyresö närradio
Idrott och friluftsliv SörmlandsledenTyresö FFTyresö HFTyresö HockeyTyresö Royal CrownsTyresö Trollbäcken IBK
Trafik Vägtrafik: Länsväg 229Länsväg 260Tyresövägen • Båttrafik: Brobänkens brygga
Tyresöbilder
Telegrafberget
Telegrafberget Tyresö

Toppen av Telegrafberget, 84 meter över havsytan, är högsta punkten i Tyresö kommun. Från bergets utsiktstorn kan man vid siktigt väder se centrala Stockholm, Dalarö och Gustavsberg. Telegrafberget ligger på Brevikshalvön.

Måndalsfortet
Måndalsfortet, Tyresö

Försvarsanläggningen Måndalsfortet i Tyresö som anlades strax före och under förbörjade anläggas 1903. Fortet som ingick i det fasta försvaret av Stockholm fram till 1952 är välbevarat.

Sotholms härad
Sotholms härad

Tyresö ingick historiskt i Sotholms härad. Häradet omfattade hela Södertörn och stora delar Stockholms södra skärgård. Dess omfattning motsvarar de nuvarande kommunerna Nynäshamn, Haninge och Tyresö. Sotholm hade en utsträckning på 926 km² och 1932 hade området 17 855 invånare.

Trollbäcken
Alléplan

Trollbäcken är en av tätorterna i Tyresö kommun. Orten hade 11 793 invånare 2002. Fram till 1947 hette orten Kumla. I områdets centrum är Alléplan.

Tyresö kyrka
Tyresö kyrka

Tyresö kyrka är uppförd i tegel. Den anlades mellan 1638-1640 på initiativ av Gabriel Oxenstierna. Kyrkan skulle vara gravkyrka för släkten Oxenstierna och samtidigt slottskyrka till Tyresö slott. Arkitekt för kyrkan var murmästare Hans Ferster.

Krusboda


Vattentornet i Krusboda

Bostadsområdet Krusboda har totalt blandad bebyggelse: 798 radhus, 328 atriumhus, 57 friliggande villor. I Krusboda finns också 203 hyreslägenheter vilka hyrs ut av Tyresö Bostäder AB. Området har en gemensam poolanläggning med tillhörande bastu, Krusbodabadet. I Krusboda ligger ett vattentorn.


Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark delas mellan Haninge och Tyresö kommuner. Parken inrättades 1993 som den tjugotredje i raden av nationalparker i Sverige. Tjädern är Tyrestas särskilda symbol och pryder perkenemblem. Nationalparken eldhärjades 1999.

Gammelströmmen
Gammelströmmen

Ån Gammelströmmen ingår i Tyresåns sjösystem. Strömmen är 200 meter lång och har en fallhöjd på ca 0,5 meter. Två broar leder över vattendraget.

Tyresö centrum
Tyresö centrum
Gallerian Tyresö Centrum är ett inglasat köpcentrum i kommundelen Bollmora. Där ryms 70-talet butiker samt kommunhus och bibliotek. I biblioteket finns en utställningssal. Tyresö centrum har 6 miljoner besökare årligen.
Bollmora
Bollmora

Där Tyresö centrum ligger låg Bollmora gård. Fram till 1950-talet var Bollmora en by på landsbygden, men i samband med den stora inflyttningen till Stockholm under 1950- och 60-talen expanderade Bollmora.

Lex Bollmora

Lex Bollmora är smeknamnet på en lag som antogs i 1959 i Sverige. Lagen ger kommunala fastighetsbolag möjlighet att bygga bostäder utanför den egna kommunen.

Fler portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…