Erechtheion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Erechtheion

Erechtheion är ett joniskt tempel uppfört 421 - 405 f.Kr.Akropolis i Aten. Här dyrkades nationalhjälten Erechtheus och troligtvis stadens beskyddare Athena Polias, tillsammans med flera andra gudar och heroer som var associerade till staden Aten.

Arkitektur

Templet som ses idag byggdes mellan 421 och 405 f.Kr. Dess arkitekt kan ha varit Mnesicles, och det härledde sitt namn från en helgedom tillägnad den legendariska grekiska hjälten Erichthonius. Skulptören och masonen i strukturen var Phidias, som var anställd av Pericles för att bygga både Erechtheum och Parthenon. Några har föreslagit att det kan ha blivit byggt för att hedra den legendariska kungen Erechtheus, som sägs ha begravts i närheten. Erechtheus nämndes i Homers Iliad som en stor kung och härskare i Aten under den arkaiska perioden, och Erechtheus och hjälten Erichthonius synkretiserades ofta. Huvudstrukturen består av upp till fyra fack, den största är östcellaen, med en jonisk portik på dess östra ände. Det är okänt var i templet som naos(den centrala helgedomen)stod, men den fanns antingen i den östra eller den västra flygeln av templet. Hela templet ligger på en sluttning, så väster och norra sidor är ca 3 m lägre än söder och östra sidor. Det byggdes helt av marmor från Mount Pentelikon, med friser av svart kalksten från Eleusis som bar skulpturer exekverade i lättmarmor. [4] Den hade utsmyckade dörröppningar och fönster, och dess kolonner var ornately dekorerad (långt mer än vad som är synligt idag); De var målade, förgyllda och markerade med förgylld brons och flerfärgade insatsglaspärlor. Byggnaden är känd för tidiga exempel på ägg-och-dart och guilloche prydnadsföremål. [5] Theory of Moldings, p22, J.H. Janson 1926, har detaljerade ritningar på några av dekorationerna.

Bakgrund

Anledningen till att detta tempel byggdes var den totala förstörelse som skedde på akropolis(och resten av Aten) under perserkrigen när det persiska akemeniderriket, ledda av kung Xerxes brände ner stora delar av staden 480 f.kr. Efter att ha besegrat perserna påbörjade Pericles återuppbyggandet av tempel på akropolis och Erechtheion var en del av detta projekt. Erechtheion byggdes mellan åren 421 f.kr till 405 f.kr och inkorporerade flera mindre helgedomar som stod för sig själva före förstörelsen till ett enda stort tempel.

Funktion

Erechtheion anses ha ersatt det Gamla Athena Polias-templet som förstördes av perserna år 480 f.kr. Där fanns den heliga, uråldriga kultstatyn till Athena kallad archaios agalma (en trästaty som enligt myten föll från himmelen), Athenas heliga olivträd, Poseidons saltvattenskälla, förmodligen de mytiska kungarna Kekrops och Erechtheus gravar, och flera altare till olika gudar och heroer som hade associationer med Athena eller Erechtheus från mytologin.

Stadsstatens kulter var enormt viktiga för stadsstatens identitet och samhörighet. Erechtheus som Erechtheion är döpt efter var en mytisk kung av Aten, han var också Athenas adopterade son. I Erechtheion dyrkades hjälten Erechtheus och hans dotter, tillsammans med Athena Polias (försvarare av staden), Poseidon, Zeus Hypatos (zeus den högste) och Hefaistos . Alla dessa gudar hade associationer med Athena eller och Erechtheus i mytologin.

Templet var centralt för den panathenaiska festivalen som firades i Aten var fjärde år, det var här som festivalen nådde sin klimax med över 100 djur (hektatomb) som offrades som gåvor till Athena. Minst 1000 människor vandrade i processionen och ett otalt antal åskådare fanns på plats.


Galleri =[redigera | redigera wikitext]