Radiohuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Radiohusen.

Radiohuset.

Radiohuset är en byggnad på Östermalm i Stockholm, som är huvudkontor för Sveriges Radio. Byggnaden ligger inom kvarteret Förrådsbacken vid Oxenstiernsgatan, bredvid TV-huset, i närheten av Filmhuset och intill Gärdets sportfält. I Radiohuset produceras och sänds stora delar av Sveriges Radios nationella programverksamhet samt vissa lokala program.

Hösten 2008 flyttade den lokala SR-kanalen i Stockholm, P4 Stockholm och dåvarande SR Metropol till Radiohuset från sina tidigare lokaler på Kungsholmen.

Radiohuset började projekteras 1955. Arkitekter var Erik Ahnborg och Sune Lindström.[1] Första spadtaget (Kontorshuset) togs 1958. Inflyttningen började 1961 och den officiella invigningen skedde den 22 september 1962. I och med att Radiohuset successivt togs i bruk kunde Sveriges Radio avveckla sina gamla lokaler vid Kungsgatan 8 samt Karlaplansstudion. [2]

Huset, som är format som ett H, består av två stora huskroppar som binds samman på mitten. Den nordliga delen, Kontorshuset, innehåller främst redaktions- och administrativa lokaler. Den lägre, sydliga delen inrymmer i första hand studio- och andra produktionsutrymmen. Där finns också Sveriges Radios stora musiksamling, Grammofonarkivet. I källaren finns också TV-arkivet, som organisatoriskt emellertid tillhör SVT.

Mellan de båda hushalvorna finns Hangaren. Det är en stor hall som bland annat innehåller en servering och entréerna till de större studiolokaler som används i olika produktioner med publik. Där finns även studiolokaler med god insyn, som används av P4 Stockholm. Tidigare användes även lokalerna av P5 STHLM, deras sändningar upphörde i November 2018. Hangaren renoverades med att P4 flyttade in 2008.

Radiohuset, är, liksom grannbyggnaderna som inrymmer Sveriges Television, byggt på tidigare militärt område. På Radiohusets tomt finns flera gamla byggnader som minner om områdets militära förflutna. Där finns också en gammal militärkyrkogård, Artillerikyrkogården.[2]

Radiohuset är ett civilt skyddsobjekt. Orsaken är att Sveriges radio har en viktig roll som Nyhetsförmedlare i hela Sverige, samt sändningsledningens viktiga roll vid krissituationer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Radiohuset, kv Förrådsbacken i Stockholm, Informationsbroschyr, Riksradion, 1984.
  2. ^ [a b] I radions kvarter, Bo Ancker, Sveriges Radios förlag, 1981

Externa länkarx[redigera | redigera wikitext]