Estlands riddarhus

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Riddarhuset i Reval)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Estlands riddarhus
Estlands riddarhus
Estlands riddarhus
PlatsKiriku plats 1, Domberget, Tallinn
Våningar ovan jordTvå
Färdigställd1846–1848
ByggherreEstlands ridderskap
ArkitektGeorg Winterhalter

Estlands riddarhus (estniska: Eestimaa Rüütelkonna hoone) är den tidigare samlingsbyggnaden för Estlands ridderskap på Domberget i Tallinn i Estland.

Fastigheten tillhörde det estniska ridderskapet från 1652. Den nuvarande byggnaden är den fjärde riddarhusbyggnaden. De två första förstördes i bränder och den tredje, från 1684, blev för liten. Det nuvarande riddarhuset uppfördes 1846–1848. Byggnaden ritades av Sankt Petersburgarkitekten Georg Winterhalter (1822–1894), är byggd i L-form i nyklassisk stil och har två våningsplan.

Interiören är till större del bevarad. Bottenvåningen har en rymlig lobby, varifrån en paradtrappa leder upp till andra våningen, där det finns två salar.

Efter det att Estland blivit en självständig republik 1918 drogs adelns privilegier in. Under åren 1920–1940 inrymde riddarhusbyggnaden utrikesdepartementet och under åren 1948–1992 Estlands nationalbibliotek. Åren 1993–2005 användes byggnaden av Estlands konstmuseum, under den tid som Kadriorgs slott var stängt för renovering. Från 2009 har byggnaden varit temporär lokal för Estlands konstakademi.

Byggnaden är ett kulturminne.[1]

Naturaliserade ätter på Riddarhuset i Reval[redigera | redigera wikitext]

Utslocknade ätter är markerade med (†), medan helt utdöda ätter är markerade med dubbla kors (††). I övrigt kan flera linjer, hus eller familjer ha oberoende från varandra naturaliserats, varför en del ätter förekommer flera gånger i listan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Estlands kulturminnesregister

Se också[redigera | redigera wikitext]