Riksförbundet Hjärtlung

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
HLR logotype.gif

Riksförbundet Hjärtlung tidigare namn Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund, är en rikstäckande patientorganisation som arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör de genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för sina medlemmar.

Riksförbundet Hjärtlung är partipolitiskt och religiöst obunden och drivs av ideella krafter i föreningar på läns- och lokalnivå.

I dag har de närmare 37 000 medlemmar, 146 lokalföreningar och 21 länsföreningar. De har sex medlemsorganisationer, det vill säga patient- och intresseorganisationer för en särskild diagnos, knutna till sig.

Förbundskansliet ligger i Stockholm.

Förbundet är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I början av 1930-talet fanns det mellan 40 och 50 patientföreningar i landet. År 1939 bildades förbundet under namnet De Lungsjukas Riksförbund. I början var det en sammanslutning av tuberkulospatienter. I mitten av 1950-talet utvecklades läkemedel som kunde bota tuberkulosen.

År 1961 beslutade medlemmarna att ansluta hjärtsjuka till förbundet för att vidga verksamheten. Förbundsnamnet ändrades till Riksförbundet för hjärt- och lungsjuka. År 1991 antogs namnet Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.

I juni 2013 beslutade förbundet att anta tilltalsnamnet Riksförbundet Hjärtlung och 2015 ändrades även det formella namnet.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Förbundet med cirka 37 000 medlemmar organiserade i föreningar på läns- och lokalnivå. Högsta beslutande organ är förbundskongressen som sammanträder vart tredje år (senaste var 2019).

Förbundet samarbetar med funktionshinderrörelsens samlade organ, Funktionsrätt Sverige och studieförbundet ABF.[1]

Medlemstidningen Status kommer ut i en upplaga av cirka 35 000 exemplar med 6 nummer årligen.

Förbundsordförande är Inger Ros.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Hjärt-Lungfonden, som är en stiftelse som arbetar med forskning om hjärt- och lungsjukdomar, och inte en del av Riksförbundet Hjärtlung.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Riksförbundet – Hjärtlung”. www.hjart-lung.se. https://www.hjart-lung.se/. Läst 7 februari 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]