Ron Weasley

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ronald Bilius Weasley
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareRupert Grint
Svensk dubbningJesper Adefelt
Anknytning
LojalitetHogwarts, Fenixorden, Dumbledores Armé Albus Dumbledore
ElevhemGryffindor
Information
KönMan
HårfärgRöd
ÖgonfärgBlå
BlodRenblod (Blodsförrädare)
FamiljFamiljen Weasley

Ronald "Ron" Bilius Weasley är en av Harry Potters bästa vänner i böckerna av J.K. Rowling.

Familj och husdjur[redigera | redigera wikitext]

Rons familj är, till skillnad från Hermione Grangers, renblodiga trollkarlar, men är ändå intresserade av mugglarna och deras kultur. Rons far Arthur jobbar till exempel med mugglarrelaterade saker på Trolldomsministeriet. Därför anses Ron och hans familj vara blodsförrädare av vissa renblodiga trollkarlar. Ron har en stor, fattig familj och alla är rödhåriga och fräkniga. Familjen består av Mrs. Molly Weasley, Mr. Arthur Weasley, Bill, Charlie, Percy, tvillingarna Fred och George, Ron och Ginny Weasley. I epilogen i den sjunde boken har Ron gift sig med Hermione, och de har fått två barn tillsammans: dottern Rose "Rosie" och sonen Hugo. Kråkboet, huset där familjen Weasley bor, ligger strax utanför staden Ottery St. Catchpole, England, hela Rons familj är intresserade av den magiska sporten quidditch och Ron är ett stort fan till quidditchlaget Chudley Cannons. Ron har en råtta vid namn Scabbers som husdjur, men i den tredje boken visar det sig att råttan i själva verket är animagusen Peter Pettigrew. I slutet av boken får Ron ett nytt husdjur, en liten uggla som han kallar för Piggy (Piggelin). Ugglan får han av Sirius Black. Ron är jätteduktig på trollkarlsshack och har fobi för spindlar.

Vänskapen med Harry och Hermione[redigera | redigera wikitext]

Rons och Harrys vänskap börjar med att Ron sätter sig i samma kupé som Harry på Hogwartsexpressen i första boken. De blir sedan insorterade i samma elevhem, Gryffindor. I Harry Potter och den flammande bägaren blir Harry och Ron för första gången ovänner. Det beror på att Ron blir avundsjuk på att Harry får vara med och tävla i Turneringen i magisk trekamp. De återförenas efter första turneringsuppgiften, när Ron inser att Harry kan dö i trekampen.

Ron är med och kämpar på Trolldomsministeriet tillsammans med Harry, Hermione, Ginny, Neville och Luna i femte boken (Harry Potter och Fenixorden). Tyvärr kan han inte hjälpa Harry att lamslå Dödsätarna eftersom han råkat ut för en förhäxning, vars symtom blir att han inte kan sluta skratta. Under sjätte året på Hogwarts blir Ron förälskad i Lavender Brown, en annan Gryffindorare i deras årskurs. Detta ogillas djupt av deras kamrat Hermione Granger som genast blir osams med Ron. Ron spelade också quidditch det sjätte året som en utmärkt vaktare om han var på glatt humör. I slutet av boken visar det sig att han och Hermione egentligen gillar varandra mycket mer än som bara vänner.