Severus Snape

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Severus Snape
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareAlan Rickman (vuxen)
Alec Hopkins (tonåring)
Benedict Clarke (barn)
Svensk dubbningAdam Fietz
Anknytning
LojalitetAlbus Dumbledore, familjen Potter
BostadSpinnargränden
ElevhemSlytherin
SkolaHogwarts skola för häxkonster och trolldom
Ämnetrolldryckskonst, försvar mot svartkonst
Information
Könman
Hårfärgsvart
Ögonfärgsvart
Blodhalvblod
FamiljFamiljen Prins
Magiska krafterkan mycket om svartkonster och deras försvar

Professor Severus Snape är en litterär figur som förekommer i J. K. Rowlings böcker om Harry Potter. Snape är lärare i trolldryckskonst på Hogwarts under Harrys första sex år på skolan och föreståndare för elevhemmet Slytherin. Han är även rektor i Harry Potter och Dödsrelikerna.

I filmerna spelas han av Alan Rickman som vuxen, samt av Alec Hopkins som tonåring och Benedict Clarke som barn (i minnesållet).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Severus Snape är halvblod i och med att hans far var mugglare. Under sin skoltid på Hogwarts på 1970-talet blev han mobbad av Harrys pappa James Potter och en av James närmaste vänner, Sirius Black. Efter tiden på Hogwarts blir Severus dödsätare och får mörkrets märke på vänster underarm. Severus är mycket skicklig i legilimering såväl som ocklumenering. Efter mordet på Harrys föräldrar går Severus över till Albus Dumbledores sida och börjar arbeta på Hogwarts. Han ansöker flera gånger till tjänsten som lärare i försvar mot svartkonster, men får den inte förrän 1996, vilket är Harrys sjätte år på Hogwarts.

Severus dödar Albus 1997, vilket egentligen är Draco Malfoys uppdrag och han lyckas sedan nätt och jämnt fly med Draco. Sedan visar det sig att Severus är halvblodsprinsen som den sjätte boken är döpt efter; han är halvblod och hans mamma hette Prince i efternamn. Harry tror att Severus bara låtsats gå över till Albus sida för att kunna spionera för Lord Voldemorts räkning. I början av den sjunde boken rapporterar Severus tillsammans med Yaxley till Lord Voldemort, på Lucius Malfoys herrgård, att Fenixorden planerar att flytta Harry från Privet Drive på natten följande lördag och att det kommer från ”källan de diskuterade”. Yaxley invänder och säger att Dawlish sagt att de skulle flytta Harry den trettionde, men Severus avfärdar det.

Severus blir sedan rektor på Hogwarts och tillsätter dödsätarna Carrows som lärare; Alecto Carrow som lärare i Mugglarstudier (den tidigare läraren Charity Burbage mördades av Lord Voldemort på tidigare nämnda möte) och Amycus Carrow blir utsedd till lärare i försvar mot svartkonster (ämnet byter då namn och heter bara svartkonster). I slutet spionerar Harry på Severus och Lord Voldemort och ser Lord Voldemort mörda Severus med sin orm för att bli mästare över trollstaven som Dumbledore hade när han dog. Precis innan Severus dör hinner han ge Harry sina minnen. I dem finner Harry att Severus hela tiden stått på hans egen och Albus sida, att Severus dödade Albus på dennes egen order för att inte väcka misstankar.

I den sjunde boken får man även veta att Severus var kär i Harrys mamma Lily och att de träffades innan de började på Hogwarts. Man får också vetskap om Severus olyckliga barndom, vilken kan ha varit en anledning till att han sökte kontakt med Lily. De var goda vänner till den dagen Severus kallade Lily ”smutsskalle”. Severus har hela tiden hjälpt och skyddat Harry för att han älskade Lily. Severus hjälper även till att skydda James Potter, Lily Potter och Harry innan James och Lily dog. Harry får tre barn. Hans yngste son, Albus (döpt efter rektorn) heter Severus i andranamn.

Severus patronus var en hind, precis som Lilys. Det var den som i Harry Potter och Dödsrelikerna visade Harry till sjön där Godric's Gryffindors svärd låg. Det får man veta när Harry är i Severus minnen och ser Severus skrika ”Expecto Patronum”, det visar sig då att han hela tiden varit på Harrys sida.

Severus smeknamn på skoltiden var ”Sev” (Lily kallade honom så) och ”Snorgärsen” som Harrys pappa och Harrys gudfar Sirius.

Familjeträd[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eileen Prince
 
Tobias Snape
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Severus Snape
 
 
 


Företrädare:
Antagligen Horace Snigelhorn
Hogwarts lärare i trolldryckskonst
augusti 1980–juni 1996
Efterträdare:
Horace Snigelhorn
Företrädare:
Dolores Umbridge
Hogwarts lärare i försvar mot svartkonster
augusti 1996–juni 1997
Efterträdare:
Amycus Carrow
Företrädare:
Minerva McGonagall
Hogwarts rektor[1]
augusti 1997–juni 1998
Efterträdare:
Minerva McGonagall


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rowling, J.K.. ”Magic is Might”. Harry Potter and the Deathly Hallows. Bloomsbury Publishing. sid. 186. ISBN 978-0-7475-9105-4