Lord Voldemort

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lord Voldemort
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande De vises sten
(genom Professor Quirrell).
HP2 som ett minne.
HP4 i mänsklig form.
HP5 i mänsklig form
HP6 i mänsklig form
HP7 i mänsklig form
Skådespelare Richard Bremmer (flashback) [HP1]
Ian Hart (ansikte och röst) [HP1]
Christian Coulson[HP2] Ralph Fiennes[HP4][HP5][HP7]
Frank Dillane [HP6]
Hero Fiennes-Tiffin [HP6]
Svensk dubbning Andreas Nilsson - Harry Potter och den flammande bägaren (film), Harry Potter och Fenixorden (film)

Nick Atkinson - Harry Potter och hemligheternas kammare (film)

Johan Hedenberg - Harry Potter och de vises sten (film)
Anknytning
Lojalitet Sig själv
Elevhem Slytherin
Information
Födelsenamn Tom Mervolo Gus Dolder
Kön Man
Hårfärg Inget (Svart innan)
Ögonfärg Röd (brun innan, grå i filmerna)
Blod Halv-blod
Magiska krafter Ormviskning

Lord Voldemort eller Tom Dolder (Tom Riddle på engelska) är en person i J. K. Rowlings böcker om Harry Potter. Han är Harrys ärkefiende efter att ha dödat hans föräldrar. Få vågar uttala hans namn. Han omnämns av de andra trollkarlarna i böckerna som ”Ni-vet-vem”, ”Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn” eller ”Mörkrets herre”.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet 'Tom Marvolo Riddle' blir 'I am Lord Voldemort' om man kastar om bokstäverna. Det är även därför namnet är annorlunda i den svenska versionen. Här lyder anagrammet: 'Tom Gus Mervolo Dolder' → 'Ego sum Lord Voldemort' vilket är latin för just 'Jag är Lord Voldemort'. Rowling sägs ha hämtat namnet från franskan; Vol de mort betyder ungefär 'flykt undan döden' (avoid death).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Dolder föddes på nyårsaftonen 1926[1] som son till Merope Gaunt och Tom Dolder Sr. Han var den siste ättlingen till Salazar Slytherin genom sin mor. Fadern kom från byn Little Hangleton, från den rika och respekterade mugglarfamiljen Dolder. Merope Gaunt bodde i en liten stuga med sin far Mervolo och sin mordiske bror Morfin. Familjen Gaunt pratade parselspråk (ormspråket) inom familjen. Modern hade använt en kärleksdryck för att få Dolder att vilja gifta sig med henne. Då hon slutade ge honom kärleksdrycken lämnade Dolder henne och den ofödde Tom Dolder för alltid.

På kvällen under nyårsaftonen besökte Merope ett barnhem i London, eftersom hon misstänkte att hon kanske skulle dö då hon födde sitt barn. Efter födseln bad hon barnmorskan att sonen skulle få heta Tom efter fadern, och Mervolo efter morfadern, Mervolo Gaunt. Hon dog en timme därpå. Dumbledore förstörde hennes ring.

Uppväxt och barndom[redigera | redigera wikitext]

Dolder växte upp på barnhemmet, och redan från tidig ålder fick han kännedom om att han hade speciella krafter, och han började även att delvis behärska dem. Han torterade andra barn, såsom Amy Benson och Dennis Bishop för skojs skull, och han var känd som en mobbare.

Det var Dumbledores plikt att 1938, då Dolder var elva år, besöka honom på barnhemmet, och informera honom om Hogwarts. Han hade redan visat potential för magi, till exempel att flytta föremål genom att tänka, kontrollera djur och påverka dem att göra såsom han ville och tala med ormar. Han visade redan då prov på sin grymhet.

Då Dolder för första gången träffade Dumbledore visade han sig vara en skarpsint och intelligent pojke. Han var säker på att han var annorlunda och speciell, och föraktade namnet "Tom", som var alltför vanligt. Det var Albus Dumbledore som övertygade Tom om att magin verkligen existerade, då han satte en garderob i flammor utan att skada någon.

Trollstavstillverkaren Mr Ollivander berättar att Harry Potters trollstav innehåller en fjäder från en fågel fenix, precis samma som givit en fjäder till Tom Dolders trollstav. Senare presenteras fågeln som Fawkes, som är Dumbledores fågel.

Tom Dolder under tiden på Hogwarts[redigera | redigera wikitext]

Tom Dolder blev placerad i Slytherins elevhem. Dolder utmärkte sig under sin tid på Hogwarts med toppbetyg, som prefekt under sitt femte år, förste ordningsman under sitt sjunde år samt flera priser och utmärkelser. Dumbledore har sagt att Dolder förmodligen var den mest begåvade eleven som någonsin gått på Hogwarts.

Under sitt femte år på Hogwarts öppnade Tom Dolder hemligheternas kammare, som skapats av stamfadern Salazar Slytherin, och öppnandet av kammaren ledde till att eleven Myrtle omkom. Dolder fick Rubeus Hagrid att framstå som skyldig för öppnandet av Hemligheternas Kammare, varpå han blev relegerad. För detta fick Dolder en utmärkelse i kategorin "Speciella tjänster för skolan". Dock så misstänkte Dumbledore Dolder, och fortsatte att hålla ett vakande öga på honom.

Sommaren innan Dolder började sitt sjätte år på Hogwarts, då han var sexton år, återvände Tom Dolder till Little Hangleton där han hoppades finna sin morfar, Mervolo Gaunt, och bevisa att han var en ättling till familjen Gaunt, och genom dem, Salazar Slytherin. Istället mötte han sin morbror, Morfin, som berättade att Mervolo var död och att Tom Dolder Sr var en mugglare som bodde i Dolderhuset i byn.

Tom Dolder blev rasande och mördade sin far och hans föräldrar. Han modifierade Morfins minne för att få honom att tro att det var han som hade begått morden och stal samtidigt familjen Gaunts släktklenod, en ring, från Morfin. Han använde ringen som horrokrux utan att veta att stenen på ringen var uppståndelsestenen, en av dödsrelikerna. Ringen kom att förstöras av Dumbledore i sjätte boken. Morfin erkände morden för Trolldomsministeriet, och fanns skyldig av Wizengamot. Mugglarpolisen misstänkte Frank Bryce för morden, eftersom det var han som arbetade som trädgårdsmästare vid Dolderhuset. Han var den enda som hade nyckel till låset, och dörren hade varit låst då morden skett. Dödsorsakerna kunde inte fastställas, eftersom Avada Kedavra-förbannelsen inte lämnar några synliga tecken på varken insidan eller utsidan av offrets kropp. Bryce släpptes, men byborna fortsatte att misstänka honom för morden, och han fick för alltid leva sitt liv ensam i sin stuga på Dolderhusets område. Tom Dolder sågs av Frank Bryce, men eftersom ingen annan hade sett den bleke mörkhårige tonåringen, trodde de att Bryce bara hittade på historien för att rädda sig själv. Dolder kunde sedan återvända för sitt sjätte år på Hogwarts.

Någon gång under femte eller sjätte året frågade han Horace Snigelhorn vad han visste om horrokruxer. Han dröjde sig kvar efter ett möte med Snigelklubben, vilken innehöll de smartaste och populäraste eleverna med ljusast framtidsutsikter. Dolder lyckades få Snigelhorn att tro att det hela handlade om skolarbete eller allmän vetskap, och han berättade för Dolder hur horrokruxer skapas. Snigelhorn blev dock besvärad av samtalet och ångrade det resten av livet, åtminstone fram tills han gav Harry minnet med Horrokrux-samtalet i sjätte boken. Han var rädd att han kunde ha åstadkommit en stor skada genom att berätta det för Dolder. Dock visste Dolder redan hur man gjorde Horrokruxer tack vare en bok från biblioteket på Hogwarts. Han ville egentligen bara veta vad som skulle hända om man delade sin själ i fler delar än två.

Tiden efter Hogwarts[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha lämnat skolan ville Dolder bli lärare på Hogwarts, men Dumbledore fann inte det som ett bra förslag. Han nekades jobb, både av Albus Dumbledore som tyckte sig veta att Dolder hade hemliga planer för sin tid på Hogwarts som lärare, och av rektorn Armando Dippet, som tyckte att Dolder var för ung.

Dolder sökte istället jobb hos Borgin och Burkes, försäljare av mörka magiska föremål. Under sin tid där kom han i kontakt med Salazar Slytherins medaljong (som tidigare tillhört Merope Gaunt), och en bägare som tillhört Helga Hufflepuff. En dag, då Dolder besökte en kund till affären, Hepzibah Smith, visade hon honom de två klenoderna. Det är sedan antaget att Dolder mördade Hepzibah två dagar senare och stal de två klenoderna. Återigen lät han någon annan ta på sig skulden för mordet genom att modifiera minnet hos någon annan, den här gången husalfen Hokey. Dumbledore misstänker senare att Dolder använde de två klenoderna för att skapa horrokruxer.

Tom Dolder gjorde en dagbok, i vilken han sparade sitt eget minne, och en del av sin själ, då han skapade en så kallad horrokrux. Sidorna i boken var tomma, och inte ens med en avslöjare går det att få fram texten. Den enda möjligheten var, då dagboken fortfarande fanns, att skriva i boken, och få personliga svar från Dolders minne. Vilket Ginny Weasley gjorde och det gick inte så bra för henne.

Återvände som Lord Voldemort[redigera | redigera wikitext]

Efter stölden av bägaren och medaljongen reste Tom Dolder runt i världen, och enligt honom själv kom han längre på vägen mot odödligheten än vad någon annan tidigare gjort. Dumbledore har sagt att Voldemort förmodligen vet mer om magi än någon levande häxa eller trollkarl.

Under 1970-talet inledde han ett skräckvälde med hjälp av sina tjänare som kallas för dödsätare. Han betraktades som ondskan personifierad, och framkallade sådan rädsla att få ens idag vågar bruka hans verkliga namn. Han beordrade ett folkmord på mugglare (d.v.s icke magiska personer) som hans dödsätare utförde. Hans symbol är en dödskalle med en orm i munnen, känd som Mörkrets märke. Trollformeln man använder för att framkalla Mörkrets Märke är endast känt bland dödsätare, som framkallar märket när de dödat. Den kallas för Morsmordre-besvärjelsen.

Lord Voldemort spelas av skådespelaren Ralph Fiennes i Harry Potter-filmerna.

Voldemorts framgångar avslutades till sist när han 1981 försökte mörda den som spåtts att förgöra honom: Harry Potter, men fick dödsbesvärjelsen, Avada Kedavra, tillbakakastad på sig själv. Voldemort dog dock inte eftersom hans själ är uppdelad, se horrokruxer, men fick ta boning i andras kroppar för de närmaste fjorton åren. Under de första åren som Voldemort var tvungen att ta boning i bland annat ormar som var hans favoritdjur i och med att han härstammar från Salazar Slytherin som var en ormviskare. Vad han inte visste var att han bara hade hört halva profetian. Det fanns nämligen en pojke till som eventuellt kunde ha kommit att förgöra honom, nämligen Neville Longbottom, född bara en dag innan Harry Potter.

I juni 1995 återuppstod han med hjälp av sin tjänare Slingersvans, och började återuppbygga det som han en gång startade. Det var dock bara några få som visste att han kommit tillbaka, eftersom de flesta (inklusive Trolldomsministeriet) vägrade tro på det. Harry Potter och Fenixorden slutade med att han till sist duellerade mot sin gamle fiende Dumbledore och flydde efter att folk från Trolldomsministeriet kom dit. Efter den natten var det allmänt känt att Voldemort hade återkommit. Detta hände ett år efter hans återkomst.

Harry får veta av Dumbledore i sjätte boken att Voldemort kan ha gjort sig odödlig med hjälp av ett antal horrokruxer, ett föremål där man har lagt en bit av sin själ. Voldemort anses ha delat upp sin själ i sju delar och alltså skapat sex horrokruxer, den sista delen är hans egen själ. Harrys uppdrag i den sjunde boken blir att hitta dessa och förinta dem och slutligen Voldemort själv. Voldemorts horrokruxer var hans dagbok, hans orm Nagini, Mervolo Gaunts ring med uppståndelsestenen, Helga Hufflepuffs bägare, Rowena Ravenclaws diadem, Salazar Slytherins medaljong och, av misstag, Harry Potter.

Voldemort var en mycket mäktig och skicklig trollkarl, och han behärskade både legilimering och ocklumenering. Han tappade dock kontroll under sjunde boken, vilket gjorde att Harry kunde se saker genom Voldemorts egna ögon och läsa hans tankar. Voldemort kunde flyga utan hjälp av till exempel kvastar eller testraler, och han var en ormviskare, en egenskap som förts vidare till honom från hans förfader Salazar Slytherin. Voldemorts trollstav var av idegransträ och hade fågel fenixfjäder som kärna, och tretton och en halv tum lång. Harry Potters stav hade samma kärna som Voldemorts.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lord Voldemort - Pottermore” (på en). Pottermore. https://www.pottermore.com/explore-the-story/lord-voldemort. Läst 3 februari 2017.