Lord Voldemort

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lord Voldemort
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande De vises sten
(genom Professor Quirrell).
HP2 som ett minne.
HP4 i mänsklig form.
HP5 i mänsklig form
HP6 i mänsklig form
HP7 i mänsklig form
Skådespelare Richard Bremmer (flashback) [HP1]
Ian Hart (ansikte och röst) [HP1]
Christian Coulson[HP2] Ralph Fiennes[HP4][HP5][HP7]
Frank Dillane [HP6]
Hero Fiennes-Tiffin [HP6]
Svensk dubbning Andreas Nilsson - Harry Potter och den flammande bägaren (film), Harry Potter och Fenixorden (film)

Nick Atkinson - Harry Potter och hemligheternas kammare (film)

Johan Hedenberg - Harry Potter och de vises sten (film)
Anknytning
Lojalitet Sig själv
Elevhem Slytherin
Information
Födelsenamn Tom Mervolo Gus Dolder
Kön Man
Hårfärg Inget (Svart innan)
Ögonfärg Röd (brun innan, grå i filmerna)
Blod Halv-blod
Magiska krafter Ormviskning

Lord Voldemort eller Tom Dolder (Tom Riddle på engelska) är en person i J. K. Rowlings böcker om Harry Potter. Han är Harrys ärkefiende efter att ha dödat hans föräldrar. Få vågar uttala hans namn. Han omnämns av de andra trollkarlarna i böckerna som ”Ni-vet-vem”, ”Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn” eller ”Mörkrets herre”.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet 'Tom Mervolo Riddle' blir 'I am Lord Voldemort' om man kastar om bokstäverna. Det är även därför namnet är annorlunda i den svenska versionen. Här lyder anagrammet: 'Tom Gus Mervolo Dolder' → 'Ego sum Lord Voldemort' vilket är latin för just 'Jag är Lord Voldemort'. Rowling sägs ha hämtat namnet från franskan; Vol de mort betyder ungefär 'flykt undan döden' (avoid death).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Dolder föddes på nyårsaftonen 1926[1] som son till Merope Gaunt och Tom Dolder Sr. Han var den siste ättlingen till Salazar Slytherin genom sin mor. Fadern kom från byn Little Hangleton, från den rika och respekterade mugglarfamiljen Dolder. Merope Gaunt bodde i en liten stuga med sin far Mervolo och sin mordiske bror Morfin. Familjen Gaunt pratade parselspråk (ormspråket) inom familjen. Merope förmodas ha använt en kärleksdryck för att få Dolder att vilja gifta sig med henne, och att hon och deras ofödda barn senare blev övergivna då hon upphört att ge honom drycken.

På kvällen under nyårsaftonen besökte Merope ett barnhem i London, då hon misstänkte att hon kanske skulle dö under förlossningen. Efter födseln instruerade hon barnmorskan att sonen skulle få heta Tom efter fadern, och Mervolo efter morfadern, Mervolo Gaunt. Hon dog en timme därpå.

Uppväxt och barndom[redigera | redigera wikitext]

Dolder växte upp på barnhemmet, och redan från tidig ålder fick han kännedom om att han hade speciella krafter, och han började även att delvis behärska dem. Han torterade andra barn, såsom Amy Benson och Dennis Bishop för skojs skull, och han var känd som en mobbare.

Det var Dumbledores plikt att 1938, då Dolder var elva år, besöka honom på barnhemmet, och informera honom om Hogwarts. Han hade redan visat potential för magi, till exempel att flytta föremål genom att tänka, kontrollera djur och påverka dem att göra såsom han ville och tala med ormar. Han visade redan då prov på sin grymhet.

Då Dolder för första gången träffade Dumbledore visade han sig vara en skarpsint och intelligent pojke. Han var säker på att han var annorlunda och speciell, och föraktade namnet "Tom", som var alltför vanligt. Det var Albus Dumbledore som övertygade Tom om att magin verkligen existerade, då han satte en garderob i flammor utan att skada någon.

Trollstavstillverkaren Mr Ollivander har gjort Voldemorts trollstav. Den består av idegransträ och med en kärna bestående av en fågel fenixfjäder. Staven var tretton och en halv tum lång. Mr Ollivander avslöjar tidigt att denna fågeln Fenix endast släppte en enda fjäder till, och att denna utgör kärnan i Harry Potters stav. Stavarna är på sätt och vis syskon vilket gör dem svåra att använda mot varandra. Fågeln i fråga visar sig senare vara Dumbledores fågel Fawkes.

Tom Dolder under tiden på Hogwarts[redigera | redigera wikitext]

Tom Dolder blev placerad i Slytherins elevhem. Dolder utmärkte sig under sin tid på Hogwarts med toppbetyg, som prefekt under sitt femte år, förste ordningsman under sitt sjunde år samt flera priser och utmärkelser. Dumbledore har sagt att Dolder förmodligen var den mest begåvade eleven som någonsin gått på Hogwarts.

Under sitt femte år på Hogwarts öppnade Tom Dolder hemligheternas kammare, som skapats av stamfadern Salazar Slytherin, och öppnandet av kammaren ledde till att eleven Myrtle omkom. Dolder fick Rubeus Hagrid att framstå som skyldig för öppnandet av Hemligheternas Kammare, varpå han blev relegerad. För detta fick Dolder en utmärkelse i kategorin "Speciella tjänster för skolan". Dock så misstänkte Dumbledore Dolder, och fortsatte att hålla ett vakande öga på honom.

Sommaren innan Dolder började sitt sjätte år på Hogwarts, då han var sexton år, återvände Tom Dolder till Little Hangleton där han hoppades finna sin morfar, Mervolo Gaunt, och bevisa att han var en ättling till familjen Gaunt, och genom dem, Salazar Slytherin. Istället mötte han sin morbror, Morfin, som berättade att Mervolo var död och att Tom Dolder Sr var en mugglare som bodde i Dolderhuset i byn.

Tom Dolder blev rasande och mördade sin far och hans föräldrar. Han modifierade Morfins minne för att få honom att tro att det var han som hade begått morden och stal samtidigt familjen Gaunts släktklenod, en ring, från Morfin. Han använde ringen som horrokrux utan att veta att stenen på ringen var uppståndelsestenen, en av dödsrelikerna. Ringen kom att förstöras av Dumbledore i sjätte boken. Morfin erkände morden för Trolldomsministeriet, och fanns skyldig av Wizengamot. Mugglarpolisen misstänkte Frank Bryce för morden, eftersom det var han som arbetade som trädgårdsmästare vid Dolderhuset. Han var den enda som hade nyckel till låset, och dörren hade varit låst då morden skett. Dödsorsakerna kunde inte fastställas, eftersom Avada Kedavra-förbannelsen inte lämnar några synliga tecken på varken insidan eller utsidan av offrets kropp. Bryce släpptes, men byborna fortsatte att misstänka honom för morden, och han fick för alltid leva sitt liv ensam i sin stuga på Dolderhusets område. Tom Dolder sågs av Frank Bryce, men eftersom ingen annan hade sett den bleke mörkhårige tonåringen, trodde de att Bryce bara hittade på historien för att rädda sig själv. Dolder kunde sedan återvända för sitt sjätte år på Hogwarts.

Någon gång under femte eller sjätte året frågade han Horace Snigelhorn vad han visste om horrokruxer. Han dröjde sig kvar efter ett möte med Snigelklubben, vilken innehöll de smartaste och populäraste eleverna med ljusast framtidsutsikter. Dolder lyckades få Snigelhorn att tro att det hela handlade om skolarbete eller allmän vetskap, och han berättade för Dolder hur horrokruxer skapas. Snigelhorn blev dock besvärad av samtalet och ångrade det resten av livet, åtminstone fram tills han gav Harry minnet med Horrokrux-samtalet i sjätte boken. Han var rädd att han kunde ha åstadkommit en stor skada genom att berätta det för Dolder. Dock visste Dolder redan hur man gjorde Horrokruxer tack vare en bok från biblioteket på Hogwarts. Han ville egentligen bara veta vad som skulle hända om man delade sin själ i fler delar än två.

Tiden efter Hogwarts[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha lämnat skolan ville Dolder bli lärare på Hogwarts, men Dumbledore fann inte det som ett bra förslag. Han nekades jobb, både av Albus Dumbledore som tyckte sig veta att Dolder hade hemliga planer för sin tid på Hogwarts som lärare, och av rektorn Armando Dippet, som tyckte att Dolder var för ung.

Dolder sökte istället jobb hos Borgin och Burkes, försäljare av mörka magiska föremål. Under sin tid där kom han i kontakt med Salazar Slytherins medaljong (som tidigare tillhört Merope Gaunt), och en bägare som tillhört Helga Hufflepuff. En dag, då Dolder besökte en kund till affären, Hepzibah Smith, visade hon honom de två klenoderna. Det är sedan antaget att Dolder mördade Hepzibah två dagar senare och stal de två dem. Återigen lät han någon annan ta på sig skulden för mordet genom att inplantera minnet i någon annan, den här gången husalfen Hokey. Dumbledore misstänker senare att Dolder använde de två klenoderna för att skapa horrokruxer, vilket är ting (eller djur) där man kan gömma en del av sin själ och därmed skydda den om den egna kroppen skulle bli dödad. Tom Dolder skapade också en bok i form av en tom dagbok i detta syfte. Sidorna i boken var tomma, och inte ens med en avslöjare går det att få fram texten. Denna bok var speciell på det sätt att det gick att kommunicera med den delen av Toms själ som var dold i boken genom att skriva på dess ark. Något Ginny Weasley gjorde med ödesdigert resultat.

Återvände som Lord Voldemort[redigera | redigera wikitext]

Efter stölden av bägaren och medaljongen reste Tom Dolder runt i världen, och enligt honom själv kom han längre på vägen mot odödligheten än vad någon annan tidigare gjort. Dumbledore har sagt att Voldemort förmodligen vet mer om magi än någon levande häxa eller trollkarl.

Under 1970-talet inledde han ett skräckvälde med hjälp av sina tjänare som kallas för dödsätare. Han betraktades som ondskan personifierad, och framkallade sådan rädsla att få ens idag vågar bruka hans verkliga namn. Han beordrade ett folkmord på mugglare (d.v.s icke magiska personer) som hans dödsätare utförde. Hans symbol är en dödskalle med en orm i munnen, känd som Mörkrets märke. Trollformeln man använder för att framkalla Mörkrets Märke är endast känt bland dödsätare, som framkallar märket när de dödat. Den kallas för Morsmordre-besvärjelsen.

Enligt en profetia ska en en nyfödd pojke bli den som slutligen sätter stopp för Voldemort. Den är dock diffus och kan syfta på två olika barn, Neville Longbottom, och Harry Potter. Voldemort får bara höra talas om delar av den och angriper därmed Harry Potter och hans föräldrar i deras bostad, i tron att Harry är det omtalade barnet. Dock händer det oväntade när Voldemort kastar sin dödsförbannelse på honom, den studsar och dräper istället Voldemorts kropp. De delar av hans själ som finns gömda i olika horrokruxer klarar sig dock oskadda. Därmed dör han inte slutgiltigt utan kan med lite hjälp återuppstå i mänsklig form. Tills dess fick han i sin nu kroppslösa form ta sin boning i andra djur, i första hand ormar.

Lord Voldemort spelas av skådespelaren Ralph Fiennes i Harry Potter-filmerna.

I juni 1995 återuppstod han med hjälp av sin tjänare Slingersvans, och började återuppbygga det som han en gång startade. Det var dock bara några få som visste att han kommit tillbaka, eftersom de flesta (inklusive Trolldomsministeriet) vägrade tro på det. Harry Potter och Fenixorden slutade med att han till sist duellerade mot sin gamle fiende Dumbledore och flydde efter att folk från Trolldomsministeriet kom dit. Efter den natten var det allmänt känt att Voldemort hade återkommit. Detta hände ett år efter hans återkomst.

Harry får veta av Dumbledore i sjätte boken kännedom om Voldemorts ambition att göra sig odödlig med horrokruxer Voldemort antas ha delat upp sin själ i sju delar och alltså skapat sex horrokruxer, den sista delen är den som lever i hans kropp. Harrys uppdrag i den sjunde boken blir att hitta och förinta dessa och slutligen Voldemort själv. Voldemorts horrokruxer var hans dagbok, hans orm Nagini, Mervolo Gaunts ring med uppståndelsestenen, Helga Hufflepuffs bägare, Rowena Ravenclaws diadem, Salazar Slytherins medaljong och, av misstag, Harry Potter själv. Den sista var en en olycklig bieffekt av mordförsöket på Harry som ett småbarn.

Voldemort var en mycket mäktig och skicklig trollkarl, och han behärskade både legilimering och ocklumenering. Han tappade dock kontroll under sjunde boken, vilket gjorde att Harry kunde se saker genom Voldemorts egna ögon och läsa hans tankar. Voldemort kunde flyga utan hjälp av till exempel kvastar eller testraler, och han var en ormviskare, en egenskap som förts vidare till honom från hans förfader Salazar Slytherin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lord Voldemort - Pottermore” (på en). Pottermore. https://www.pottermore.com/explore-the-story/lord-voldemort. Läst 3 februari 2017.