Albus Dumbledore

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Albus Dumbledore
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och de vises sten
Senaste framträdande Harry Potter och dödsrelikerna
Skådespelare Richard Harris (film 1–2)
Michael Gambon (film 3–8)
Toby Regbo (ung Albus, film 7)
Svensk dubbning Torsten Wahlund
Anknytning
Lojalitet Hogwarts, Fenixorden
Elevhem Gryffindor
Information
Kön man
Hårfärg silver (tidigare rödbrun)
Ögonfärg ljusblå
Blod halvblod

Professor Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, cirka 1881–1997, är en fiktiv figur från böckerna om Harry Potter. Där är han Harry Potters mentor och har sedan 1956 varit rektor på Hogwarts med vissa avbrott, han är motståndare till Lord Voldemort, och är den enda Voldemort någonsin fruktat. I de två första filmerna om Harry Potter spelas Dumbledore av Richard Harris. Efter Harris död övertogs rollen av Michael Gambon. På chokladgrodornas baksida finns en känd person, och Harrys första chokladgroda innehöll en bild av Dumbledore. Dumbledore gillar bowling med tio käglor, kammarmusik, citronsorbet samt hallonsylt. Han beskrivs som en lång man med långt, silvervitt hår och skägg, halvmånformade glasögon och en lång, krokig näsa. Fawkes, en fenix, är Dumbledores trogna husdjur. Dumbledores boggart tar formen av hans systers lik.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Före Harry Potter och de vises sten[redigera | redigera wikitext]

Dumbledore föddes ungefär 1881 och blev cirka 116 år. Han började vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom runt 1892 där han sorterades in i Gryffindor. Griselda Marchbanks beskrev hans storslagna resultat i F.U.T.T. examen i Förvandlingskonst och Trollformler:

Han gjorde saker med sin trollstav som jag inte sett tidigare, berättade hon.

När Dumbledore fyllde arton och lämnade skolan, skulle han ha åkt på en jordenruntresa med sin vän Elphias Doge, men eftersom systern Ariana av en olyckshändelse råkat döda modern tvingades Albus att stanna hemma. Han tog hand om Ariana och blev mycket bitter över det hela. Han träffade Gellert Grindelwald, de blev vänner och Dumbledore blundade för hans mörka sidor. Efter två månader utövade Grindelwald cruciatusförbannelsen över Albus bror Aberforth, och Dumbledore försökte naturligtvis hejda det. Ariana tålde inte alla små explosioner och kom springande, och Grindelwald dödade (förmodligen) henne. På begravningen knäckte Aberforth Albus näsa. Sedan dess hatade Dumbledore svartkonst och Grindelwald, men också sig själv.

Under 1938 var han förvandlingskonstlärare vid Hogwarts och Gryffindors elevhemsföreståndare. År 1945 bestämde han sig för att en sista gång möta Grindelwald som terroriserade Europa. Grindelwald använde då fläderstaven som skapats av Döden efter en begäran av Antioch Perevell. Duellen blev känd som en av de mest berömda genom tiderna. När Grindelwald fängslades bytte fläderstaven mästare till Dumbledore som behöll den till sin död. Efter segern mot Grindelwald blev Dumbledore rektor för Hogwarts 1956 och hans tjänst som förvandlingskonstlärare ersattes av Minerva McGonagall.

När Voldemort första gången fick makt, skapade Dumbledore Fenixorden som ett verktyg för att stoppa Voldemorts väg mot världsherravälde.

J.K. Rowling avslöjade i en intervju, sedan sista boken hade släppts, att Dumbledore är homosexuell, och att han var förälskad i Gellert Grindelwald i sin ungdom, då de tillsammans planerade en revolt mot mugglarna, så att trollkarlsvärlden inte skulle behöva gömma sig mer. Enligt Rowling förblindade detta Dumbledore så att det dröjde länge innan han kunde se Grindelwalds brister, och han blev djupt desillusionerad efter att ha tvingats utkämpa ett magiskt slag med honom. En vanlig uppfattning är att Dumbledores kärlek skulle ha varit obesvarad, men detta framgår inte av Rowlings citat. [2]

Redan innan Dumbledores förhållande till Grindelwald avslöjades var detta föremål för diskussioner på internet.

    Familj

Albus Dumbledores mor hette Kendra och hans far hette Percival. Albus hade också två yngre syskon: Aberforth Dumbledore och Ariana Dumbledore. När Ariana var sex år gammal blev hon överfallen av tre mugglarpojkar. De hade sett henne göra trollkonster när de spionerade på henne genom trädgårdshäcken; hon var ett barn, hon kunde inte kontrollera det. De blev antagligen skrämda av vad de såg. De bröt sig in genom häcken, och när hon inte kunde visa dem tricket förivrade de sig lite i sina försök att stoppa det lilla missfostret som gjorde det. Det förstörde henne. Hon blev aldrig bra igen, berättar Aberforth i Harry Potter och Dödsrelikerna. Ariana dödades när hon försökte stoppa Albus, Aberforth och Gellert Grindelwald när de duellerade. Man vet inte säkert vem som gjorde det. (Det var troligtvis Grindelwald.) Aberforth skyllde på Albus och knäckte hans näsa på hennes begravning. Han var hennes favorit. Han kunde få henne att äta när hans mamma inte kunde det, han kunde få henne att sitta still när hon hade ett raseriutbrott, och när hon var lugn brukade hon hjälpa honom att mata getterna. Aberforth deltog i slaget på Hogwarts. Han hjälper omyndiga elever till säkerhet genom att visa dem den hemliga gången till Hogsmede och sedan transformera dem därifrån.

I böckerna[redigera | redigera wikitext]

Under Harry Potters tid vid Hogwarts skakades skolan hårt av olika tragedier, och det var Dumbledore som oftast fick ta kritiken. Två gånger har han blivit avsatt från sin tjänst som rektor. Första gången 1993 för att ha hanterat situationen med hemligheternas kammare felaktigt. Han ersattes då av biträdande rektor Minerva McGonagall.

Under Harry Potters femte skolår anklagas Dumbledore för att ha konspirerat mot Trolldomsministeriet och avsätts. Ersättaren Dolores Umbridges mer hårdföra sätt att sköta skolan med fler ordningsregler uppskattas inte av exempelvis Harry Potter.

Dumbledore hjälper Harry förstå Voldemorts bakgrund under sjätte skolåret, för att försäkra sig om att Harry kommer att få en så bra chans som möjligt att kunna besegra Voldemort. De finner bevis för att Voldemort lär ha skapat sju horrokruxer för att kunna leva, så gott som, för evigt. Om horrokruxerna inte förstörs, finns det ingen chans att besegra Voldemort. Så Harry och Dumbledore ger sig iväg för att hitta en av horrokruxerna. Men Voldemort har skapat ett bra skydd, och Dumbledore måste tvinga i sig en trolldryck som gör honom mycket svag. Han och Harry får tag på horrokruxen, men senare visar den sig vara falsk. När de senare återvänder till skolan är Dumbledore fortfarande mycket svag och blir dödad av Severus Snape inför Harrys ögon. Egentligen var det Draco Malfoys uppgift att döda Dumbledore men han klarade inte av det. Rubeus Hagrid är den som bär iväg Dumbledore från platsen där han hamnat efter att ha träffats av Avada Kedavra-förbannelsen och fallit från astronomitornet.

Albus Dumbledore har två syskon, Aberforth och Ariana. Systern dör av en olyckshändelse och detta har plågat Albus hela livet. Ariana råkade även av en olyckshändelse döda sin mamma, Kendra. Mycket kommer fram om Albus familj i sjunde boken.

I första boken får man veta att Albus älskar citronisglass, och i sjätte syrliga puffar.

I de tre första böckerna och i början av fjärde boken, beskrivs han som en man med mycket humor och lätt för att skratta och skrocka. Oavsett vad som händer, får han en glimt i ögonen. När Fred och George Weasley misslyckas med att korsa ålderslinjen till den flammande bägaren, straffar han dem inte utan skrockar muntert åt deras utseenden samtidigt som han ger dem rådet att gå till madam Pomfrey.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Intervju med J.K. Rowling på Bloomsbury.com
  2. ^ Intervju med J.K. Rowling på The Leaky Cauldron

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Armando Dippet
Hogwarts rektor
19561996
Efterträdare:
Dolores Umbridge
Företrädare:
Dolores Umbridge
Hogwarts rektor
1996–1997
Efterträdare:
Minerva McGonagall
Företrädare:
Armando Dippet
Lärare i förvandlingskonst på Hogwarts
1930-talet–1956
Efterträdare:
Minerva McGonagall