Runsa slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Runsa slott
Slott
Runsa slott, juni 2015.
Runsa slott, juni 2015.
Land Sverige Sverige
Landskap Uppland
Län Stockholms län
Distrikt Eds distrikt
Kommun Upplands Väsby kommun
Koordinater 59°33′31″N 17°49′26″Ö / 59.55861°N 17.82389°Ö / 59.55861; 17.82389
Skapare Jean De la Vallée
Grundad mitten av 1600-talet

Runsa slott är en slottsliknande herrgård i Eds distrikt i Upplands Väsby kommun. Runsa slott ligger vid Skarven i Eds socken cirka tio kilometer nordväst om Upplands Väsby. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes i mitten av 1600-talet, troligen efter ritningar av arkitekt Jean De la Vallée. Runsa var fram till början av 1900-talet Uppland Väsbys största gods. Byggnaden, som är i det närmaste oförändrad sedan byggnadstiden är privatbostad och inte tillgänglig för allmänheten. Förbi slottet sträcker sig Upplandsleden.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Egendomen omtalas på 1300-talet. 1313 såldes den till ärkebiskopen i Uppsala. Den drogs in av Gustav Vasa, men såldes av hans sonson till Jakob De la Gardie, vars änka överlevde honom i 22 år. Hon lämnade Runsa i arv till sin dotter och hennes man i andra giftet, fältmarskalken, greve Gustaf Otto Stenbock.

Deras dotter Charlotta Maria sålde 1725 Runsa till riksrådet Hans Henrik von Liewen. Efter att några år ha tillhört friherre Otto Reinhold Strömfelt köptes Runsa 1744 av amiralen och landshövdingen Theodor Ankarcrona. Hans änka Beata, född von Schoting, bildade 1753 fideikommisset för sin mans brorson, majoren Conrad Wilhelm Ankarcrona. Sedan dess har Runsa slott varit i släkten Ankarcronas ägo.

Byggnad och parken[redigera | redigera wikitext]

Huvudbyggnaden härrör från mitten av 1600-talet och är möjligen uppförd som lustslott för Ebba Brahe som änka. Byggnaden ritades troligen av barockarkitekten Jean De la Vallée och anses vara ett av hans främsta verk.[1] Det består av ett nästan kubiskt mittparti i två våningar och två likartade något mindre sidopartier sammanbundna med mittpartiet genom lägre längor. Huvudfasaden och entrén vänder sig mot norr. De kupolliknande svängda taken på huvudbyggnaden påminner om Riddarhuspalatsetets svängda tak, där Jean de la Vallée var en av arkitekterna. Bland intressanta detaljer i inredningen märkas en del dekorationer från 1600-talet, dörrar och målade dörröverstycken från mitten av 1700-talet samt några kakelugnar från den gustavianska tiden.

Gårdsplanen omges av två fristående envåningsflyglar och en magasinsbyggnad. Mot söder ansluter den under 1600-talet i fransk stil anlagda barockträdgården och intill mot sydväst och Mälaren en engelsk park, som är av senare datum. Åt nordväst ligger ekonomibyggnaderna med bland annat stall från 1700-talet (ombyggt 1926), ladugård från 1870 och loge från 1890.[2]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]