Börringeklosters slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Börringeklosters slott
Slott
Börringeklosters slott
Börringeklosters slott
Land Sverige Sverige
Landskap Skåne
Kommun Svedala
Koordinater 55°30′25″N 13°19′32″Ö / 55.50694°N 13.32556°Ö / 55.50694; 13.32556
Arkitekt troligen Carl Hårleman
Byggherre Joachim Beck-Friis
Ägare Börringe Kloster AB
Färdigställande 1763 / 1863
Arkitektonisk stil gustaviansk
Webbplats: Börringeklosters slott

Börringekloster är ett slott i Börringe socken i Svedala kommun, Skåne.

Börringekloster ligger vid Klosterviken, nära väg E65 och mittemot avfarten till Sturup. Det är ett slott som på 1200-talet uppfördes som benediktinerkloster. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1763, men den tredje våningen tillkom först 1863. Slottet är inte öppet för allmänheten. Däremot finns en gårdsbutik med närproducerade produkter samt en förskola, Börringebarnen, vilken bedrivs som föräldrakooperativ. Förskolan startades 1989 av Eva Ramel, som tillsammans med sin man Fredrik Ramel äger slottet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Börringe kloster[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Börringe kloster.

Börringe kloster nämns som kloster redan 1231 och var vigt åt jungfru Maria. Det tillhörde benediktinorden. Sedan klostergodsen drogs in under reformationen i Danmark innehades det som förläning av medlemmar av släkterna Brahe och Tott med flera. År 1582 revs klostret och byggdes om till Börringeklosters slott.

Slott[redigera | redigera wikitext]

När Skåne vid freden i Roskilde 1658 tillföll Sverige, skänkte Karl X Gustav Börringekloster till sin oäkta son, Gustaf Carlson. Vid reduktionen återgick det dock i kronans ägo.

År 1745 kom egendomen genom köp till släkten Beck-Friis. År 1791 blev godset grevskap, tillsammans med Fiholms slott i Södermanland. Namnet Beck-Friis och grevetiteln följde innehavaren till dessa fideikommissegendomar. Numera ägs godset av Börringe Kloster AB och Börringekloster Huvudgård AB.

Småort[redigera | redigera wikitext]

SCB avgränsade 2010 en småort med benämningen Börringekloster omfattande slottet och byggnaderna öster om det. Orten omfattade 6 hektar och uppgavs ha 81 invånare.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]