Ruotsin kirkon virsikirja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ruotsin kirkon virsikirja
Den svenska psalmboken på finska
Den svenska psalmboken på finska.jpg
OriginaltitelDen svenska psalmboken
Originalspråkfinska
LandSverige
Genrepsalmbok
Utgivningsår2003
Utgiven på
svenska
1986

Ruotsin kirkon virsikirja – Den svenska psalmboken på finska är en finskspråkig psalmbok för Svenska kyrkan. Den utkom från Verbum Förlag 2003[1], samma år som förlaget gav ut 1986 års utgåva av Den svenska psalmboken med förlagets nya psalmbokstillägg och med den reviderade evangelieboken. Det var första gången samtliga psalmer i Svenska kyrkans officiella psalmbok översatts och fått motsvarande nummer (1–700) i en finskspråkig upplaga. För tiotal psalmer bland nummer 1-700 finns även en alternativ melodi, hämtade ur Finlands kyrkas finska psalmbok.

Tilläggspsalmerna (numrerade 701–749) i Ruotsin kirkon virsikirja är hämtade ur den finska psalmboken för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och överensstämmer alltså inte med Verbums psalmbokstillägg från 2003 (numrerade 701–800). De här psalmerna i tillägget har även text på svenska, och de svenska textena är i regel hämtade ur Svensk Psalmbok för den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland från år 1986.

Psalmboktsiteln, Ruotsin kirkon virsikirja, betyder ’Svenska kyrkans psalmbok’. En koralbok med accompangemang för samltiga psalmer är även utgiven av Verbum förlaget 2004 med namn Ruotsin kirkon koraalikirja I-III.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ruotsin kirkon virsikirja” (på engelska). Worldcat. 11 januari 2003. https://www.worldcat.org/title/ruotsin-kirkon-virsikirja-den-svenska-psalmboken-pa-finska/oclc/424138323&referer=brief_results. Läst 22 oktober 2003. 

Jämför med[redigera | redigera wikitext]