Rysk konst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rysk konst stod under perioden från 900-taletKiev kristnades och till Peter den stores närmande gentemot Europa kring 1700 under mycket starkt bysantinskt inflytande. Revolutionen 1917 innebar en radikal förändring av en konsttradition med mycket lång tradition. Inte desto mindre återknöt både Kandinskij och Malevitj bakåt till den rysk-ortodoxa ikonografin som efter den sovjetiska perioden fått en renässans.

Moskovitisk konst[redigera | redigera wikitext]

Mellan 1200-1400 styrdes Ryssland av mongoler, och den konstnärliga traditionen syntes inte förrän på 1500-talet då den nya makten i Moskva inledde sina många kyrkobyggnader där italiensk renässans blandades med de traditionella lökkupolerna. Det tidigaste konstverket som finns från tidig kristen tid (moskovitisk tid) är ikonen med Madonna och barnet, målad av Rublev på 1400-talet när furstendömet Moskva fortfarande var under mongoliskt styre. Madonnaporträttet målades i Moskva och präglades av bysantinsk konststil, dvs ansiktena och figurerna stiliserades enligt bysantisnk tradition.

Klassicism under Peter den store[redigera | redigera wikitext]

Den ryska konsten hade en påtagligt medeltida karaktär fram till Peter den stores tid vid makten på 1700-talet då barock och nyklassicism kombinerades till en typiskt rysk sträng form.

Revolutionen och modernismen[redigera | redigera wikitext]

Under en kort period före och efter den ryska revolutionen utövade Ryssland för första gången ett direkt inflytande på konsten utanför landets gränser. Futurismen och den abstrakta konsten som då blev till räknas fortfarande till modernismens första pionjärverk.

Sovjetunionen och den socialistiska realismen[redigera | redigera wikitext]

Under Sovjettiden var den socialistiska realismen den rådande doktrinen vilket ledde till en ny period av isolering för de ryska konstnärerna.

Det nya Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Sedan Sovjetunionens upplösning har flera konstnärer gjort omtalade framträdanden i väst. Deras verk behandlar dels erfarenheterna från stalintiden men har också testat den nya friheten genom att provocera med våld och sexualitet.

Se även[redigera | redigera wikitext]