Skånes Radio Mercur

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skånes Radio Mercur
SändningsområdeSverige
FormatMusik
Startdatum14 december 1958

Skånes Radio Mercur var Sveriges första kommersiella radiostation enligt amerikanskt mönster och startade sina sändningar den 14 december 1958.

En viktig förutsättning vid starten var danska Radio Mercur, Skandinaviens första professionella piratradio. Personerna bakom det företaget var de första som hade upptäckt den lucka i lagen som gjorde det möjligt att kringgå den monopolsituation som rådde inom rundradioverksamhet i de flesta europeiska länder. Monopolsituationen innebar att det var olagligt för andra än det av staten godkända företaget att sända radioprogram. Lagstiftningen gällde dock endast för sändningar inom det egna landets gränser, men genom att placera radiosändaren på ett fartyg, förankrat utanför ett lands territorialgräns, kunde sändningarna riktas utifrån havet in mot landet ifråga. Danska Radio Mercur hade inlett sina sändningar i augusti 1958 från ett litet fartyg, M/S Cheeta, som ankrats upp i Öresund, på internationellt farvatten mellan Köpenhamn och Landskrona. Radion fick omedelbart namnet "Piratradio". Det var inte olaglig men utanför lagen.

Skånes Radio Mercur var en skapelse av Nils-Eric Svensson, en 22-åring från Landskrona, som efter film- och TV-studier i USA och ett 18 dagar kort gästspel hos Sveriges Radio-TV skrev kontrakt med Radio Mercur i Danmark. Den första utsändningen skedde den 14 december 1958. Den första studion inreddes på en vind i en villa i Landskrona där programmen spelades in på band som sedan transporterades ut till sändarfartyget av lokala fiskare.

Den nya radion möttes av skepticism från många håll. Tidningsutgivareföreningen förbjöd medlemmarna att skriva om Skånes Radio Mercur. Motiveringen var att man trodde radio skulle bli en allvarlig konkurrent om annonsintäkterna. Grammofonleverantörerna var en annan motståndare som bad medlemmarna att bojkotta radion och inte leverera några skivor till programmen. Motivet för dem var att lyssnarna skulle lyssna på radion, banda melodierna och därför inte köpa grammofonbolagens skivor. Efter någon månad trotsade ett litet grammofonbolag, Sonet, förbudet och försäljningen av deras skivor ökade markant. Samtliga grammofonbolag ändrade efter hand sin inställning och flera sände sedan egna "grammofontimmar".

Skånes Radio Mercur hade det svårt ekonomiskt i början. Reklamradio var ett okänt begrepp och inte ens reklambyråerna vågade prova på det nya mediet trots att radion vissa tider på dagen hade 80 procent av alla lyssnare i större delen av Skåne och kunde erbjuda en rekordlåg kontaktkostnad för annonsörerna. Reklambyråernas inställning gjorde det var svårt att få de stora annonsörerna, som exempelvis Coca-Cola och radiotillverkarna, att annonsera trots att radioreklam borde vara det bästa mediet för dessa produkter enligt erfarenheterna från reklamradio i USA. Eftersom Skånes Radio Mercur sände på FM-bandet som var relativt nytt, ökade försäljningen av FM-radioapparater och FM-antenner.

Skånes Radio Mercur ändrade lyssnarvanorna markant. Framför allt var det musiken som nu blev tillgänglig varje timma. Skånes Radio Mercur var först i Sverige med lyssnarvalda Top 10-program och med en typ av önskeprogram som fick flera tusen brev i veckan endast från Skåne. Den unge Nils-Eric Svensson var jazzentusiast och såg till att 50-talets storstjärnor fick stort utrymme i programmen och Nattuppen Pekka Langer lockades till radion trots Sveriges Radios arga protester. Tillsammans skapade de "Republiken Skåne", som blev mycket populärt. Temat var att skilja Skåne från Sverige med musik. Lyssnarna fick medlemsbevis och prominenta personer utnämndes till "hedersmedborgare".

1960 flyttades kontor och studio till Malmö. Sändningstiderna ökades efterhand och intresset från annonsörerna ökade trots att reklambyråerna inte stödde radioreklamen. Ökade annonsintäkter gjorde det möjligt att expandera och ekonomin förbättrades. 1961 utrustade Radio Mercur en större båt, Cheeta Mercur II, med möjlighet för Skånes Radio Mercur att sända dygnet runt samtidigt med de danska sändningarna.

Den svenska regeringen och monopolradion var givetvis motståndare till Skånes Radio Mercur, och med kommunikationsministrarna Olof Palme och Gösta Skoglund i spetsen ändrades lagarna så att det blev olagligt att sända eller ens befatta sig med en "piratradio". 1961 beslöt sig därför Nils-Eric Svensson att dra sig ur radioverksamheten för att flytta till USA och fortsätta studierna. Verksamheten såldes till Britt Wadner, som 1962 ändrade namnet till Radio Syd och fortsatte striden mot myndigheterna. Hon blev "Piratdrottningen" med hela svenska folket när hon dömdes till fängelse för att hon vägrade lägga ner verksamheten. Radio Syd sände sina program fram till januari 1966.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Piratdrottningen: Boken om Britt Wadner och Radio Syd av Fredric Karén, utgiven av Mattias Boströms Förlag, 1999

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]