Skånes Radio Mercur

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skånes Radio Mercur
SändningsområdeSverige
FormatMusik
Startdatum14 december 1958

Skånes Radio Mercur var Sveriges första kommersiella radiostation och startade sina sändningar den 14 december 1958.

En viktig förutsättning vid starten var det danska Radio Mercur, Skandinaviens första professionella piratradio. Personerna bakom det företaget var de första som hade insett den lucka i lagstiftningen som gjorde det möjligt att kringgå den monopolsituation som rådde inom rundradioverksamhet i de flesta Europeiska länder. Monopolsituationen innebar att det var olagligt för andra än det av staten godkända företaget att sända radioprogram. Lagstiftningen gällde dock endast för sändningar inom det egna landets gränser, men genom att placera radiosändaren på ett fartyg, förankrat utanför ett lands territorialgräns, kunde sändningarna riktas utifrån havet in mot landet ifråga. Det danska företaget hade inlett sina sändningar i augusti 1958 från ett litet fartyg, M/S Cheeta, som ankrats upp i Öresund.

Från den 14 december 1958 utnyttjades möjligheten att vända om antennen på M/S Cheeta och ha sändningar riktade mot Sverige, eller åtminstone mot sydvästra delarna av Skåne med fokus på Malmöregionen. Det danska Radio Mercur hyrde då ut sändaren under eftermiddagstimmarna till det svenska företaget Skånes Radio Mercur, som ägdes av Nils-Erik Svensson. Programmen spelades in på band i en studio i Landskrona och transporterades ut till Mercurs sändarfartyg M/S Cheeta med hjälp av bland annat fiskebåtar. Skånes Radio Mercur var den första radiostation i Sverige som började med topplistor då man presenterade Top Tio. Sändningstiderna från M/S Cheeta delades mellan det danska företaget och Skånes Radio Mercur fram till januari 1961 då man bytte till en större båt, Cheeta Mercur II.

Hösten 1961 lämnade stationens grundare Nils-Erik Svensson (NES) Skånes Radio Mercur och stationen togs över av Britt Wadner som 1962 döpte om stationen till Radio Syd.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Piratdrottningen: Boken om Britt Wadner och Radio Syd av Fredric Karén, utgiven av Mattias Boströms Förlag, 1999

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]