Slaget vid Harlem Heights

Från Wikipedia
Slaget vid Harlem Heights
Del av Amerikanska frihetskriget
Ägde rum 16 september 1776
Plats Morningside Heights, Manhattan, New York, USA
Resultat Amerikansk seger[1]
Stridande
USA USA Kungariket Storbritannien Storbritannien
Befälhavare och ledare
USA George Washington
USA Thomas Knowlton 
USA Nathanael Greene
Kungariket Storbritannien Alexander Leslie
Kungariket Storbritannien William Howe
Styrka
1 800 man[2] 5 000 man[3]
Förluster
30 döda
100 sårade[4]
92-390 döda och sårade[5][6]

Slaget vid Harlem Heights var ett fältslag under det amerikanska frihetskriget, som ägde rum i Morningside Heights och västerut in till det nutida kvarteren i Harlem i nordvästra Manhattan Island i New York den 16 september 1776.

Slaget[redigera | redigera wikitext]

Kontinentalarmén på cirka 1 800 man under befäl av general George Washington, generalmajor Nathanael Greene och generalmajor Israel Putnam kontrollerade en rad höga positioner i övre Manhattan mot en anfallande brittisk armédivision på cirka 5 000 män under befäl av generalmajor Alexander Leslie. Brittiska trupper gjorde ett taktiskt misstag genom att beordra sitt lätta infanteris trumpetare att spela en rävjaktssignal; "gone away", medan de förföljde de amerikanska trupperna. Detta var avsett att förolämpa Washington, som själv var en ivrig rävjägare som lärt sig sporten från sin granne och mentor nära Alexandria, Virginia, Lord Thomas Fairfax under det fransk-indianska kriget. "Gone away" innebär att en räv är i full flykt från hundarna som följer rävens spår. Kontinentaltrupperna, som var i en ordnad reträtt, var rasande över detta och upplivades för att hålla sina positioner.[7] Amerikanerna flankerade de brittiska angriparna och drev dem sakta tillbaka. Efter det brittiska tillbakadragandet fick Washington beordra sina trupper att avsluta jakten. Slaget gick en lång väg att återupprätta förtroendet för kontinentalarmén efter att ha lidit flera nederlag. Det var Washingtons första slagfältsseger under kriget.[7]

Washington överger New York[redigera | redigera wikitext]

Efter en månad utan större strider mellan arméerna tvingades Washington att dra tillbaka sin armé norrut till staden White Plains i sydöstra New York, då britterna flyttade norrut till Westchester County och hotade att fånga Washington längre söderut på Manhattan. Washington drabbades av ytterligare två nederlag, på White Plains och Fort Washington. Efter dessa två nederlag, ihop med evakueringen av Fort Lee (uppkallad efter hans ställföreträdare, general Charles Lee) över Hudsonfloden som bevakade New Jerseys västra strand, fick Washington och armén dra sig tillbaka genom New Jersey till Pennsylvania.[8] Fälttåget i New York och New Jersey avslutades efter att amerikanerna segrade vid Trenton och Princeton, som återupplivade den kontinentala armén och den nya nationen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lengel, s. 157
  2. ^ Johnston, s. 82
  3. ^ McCullough, s. 218
  4. ^ Johnston, s. 87
  5. ^ Boatner, s. 491
  6. ^ McCullough, s. 219
  7. ^ [a b] Lengel, s.156
  8. ^ McCullough, s. 255

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]