Slotten Augustusburg och Falkenlust

Världsarv
Slotten Augustusburg och Falkenlust i Brühl
Slottet Augustusburg
Slottet Augustusburg
Geografiskt läge
Koordinater50°49′30.1″N 6°54′35.2″Ö / 50.825028°N 6.909778°Ö / 50.825028; 6.909778
PlatsBrühl
LandTyskland
Region*Europa och Nordamerika
Data
TypKulturarv
Kriterierii, iv
Referens271
Historik
Världsarv sedan1984  (8:e mötet)
Slotten Augustusburg och Falkenlust i Brühl på kartan över Tyskland
Slotten Augustusburg och Falkenlust i Brühl
.
* Enligt Unescos indelning.

Slotten Augustusburg och Falkenlust i Brühl i Tyskland blev 1984 uppsatta på Unescos världsarvslista. De hänger samman genom en stor trädgård.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Slotten byggdes i början av 1700-talet av ärkebiskopen i Köln, Klemens August av Bayern. Byggmästare var Johann Conrad Schlaun och François de Cuvilliés. Den magnifika trapphallen i Augustusburg ritades av Balthasar Neumann. Falkenlust uppfördes 1729-1740, efter Amalienburgs jaktstuga (i parken intill slottet Nymphenburg i Bayern).

Augustusburg skadades svårt av bombningar under andra världskriget; Balthasar Neumanns trappa undgick dock förstörelse.[1] Renoveringsförsök som gjorts på slottet har visas sig komplicerade på grund av att det inte finns så många ursprungskällor kvar.

Mellan 1949 och 1996 användes Augustusburg av Tysklands president vid besök av utländska gäster, varibland kan nämnas drottning Elizabeth II av Storbritannien samt de amerikanska presidenterna Jimmy Carter och Ronald Reagan.

Trädgårdar[redigera | redigera wikitext]

Ritningen för första våningens trädgård gjordes av Dominique Girard. Han ritade också en omfattande blomsterpark söder om slotten, den blev dock aldrig färdigställd här, men rekonstruerades av Peter Joseph Lenné1800-talet för att användas i ett engelskt landskapsprojekt.

Att besöka slottet[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2001 har det erbjudits vanliga sightseeingturer liksom särskilda temabesök. Slottet Augustusburg och dess trädgårdar fungerar också som spelplats för Brühls slottskonserter.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]