Smalnäsor

Från Wikipedia
Smalnäsor
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPrimater
Primates
UnderordningHaplorrhini
InfraordningAnthropoidea
ParvordningSmalnäsor
Vetenskapligt namn
§ Catarrhini
AuktorÉ. Geoffroy, 1812
Hitta fler artiklar om djur med

Smalnäsor (Catarrhini) är en parvordning som tillhör underordningen Haplorrhini som tillhör ordningen primater. Smalnäsor skildes troligtvis från parvordningen brednäsor på grund av kontinentaldriften. Båda tillhör infraordningen Anthropoidea.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Som namnet antyder har smalnäsor en smal nässkiljevägg och två parallella näsborrar som är riktade fram- och neråt.[1] Dessutom är hörselgången hos alla arter bygd av benvävnad och det finns bara två premolara tänder. De flesta arterna har i motsats till brednäsor en motsättlig tumme. Svansens längd varierar mellan arterna men den fungerar aldrig som gripsvans.

Tandformeln är I 2/2 C 1/1 P 2/2 M 3/3, alltså 32 tänder. Vid tårna förekommer jämförelsevis tunna naglar.[1]

Smalnäsor är mellanstora till stora primater och vanligen större än brednäsor. De minsta arterna finns i släktet dvärgmarkattor med en vikt mellan 0,8 och 1,3 kilogram.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Smalnäsor lever i Afrika, Asien och Europa men inte i Amerika, Australien eller Antarktis, med undantag för människan, som numera förekommer över hela jordklotet. I Asien förekommer de huvudsakligen i kontinentens södra och sydöstra delar. Utbredningsområdet sträcker sig norrut till Japan och söderut till Timor. I Europa är berberapan den enda vilt levande arten (förutom människan), men det antas att populationen (vid Gibraltar) infördes av människan.

De flesta arter lever i skogen men smalnäsor är angående habitatet mera variabla än brednäsor. Det förekommer till exempel arter som vistas främst på marken (gelada) och andra arter som lever företrädesvis i savannen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Alla arter i parvordningen är aktiva på dagen.[1] Ofta förekommer ett komplext socialt beteende men individer som lever i par eller i flockar. Smalnäsor är vanligen växtätare men en del arter är allätare.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

I systematiken är smalnäsor systergruppen till brednäsor. De sistnämnda förekommer bara i Amerika. Tillsammans bildar de ett taxon med det vetenskapliga namnet Anthropoidea eller Simiiformes.

Idag existerar två överfamiljer:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 1 december 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Noel Rowe, red (1996). ”Catarrhini” (på engelska). The Pictorial Guide to the Living Primates. Pogonias Press. sid. 119. ISBN 0-9648825-1-5 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]