Socialistpartiet (Portugal)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Socialistpartiet
Partido Socialista
FörkortningPS
PartiordförandeAntónio Costa
Grundat19 april 1973
HuvudkontorLargo do Rato, 2
1269-143 Lissabon
Politisk ideologiSocialdemokrati
Tredje vägen
Politisk positionCenter-vänster
Internationellt samarbetsorganSocialistinternationalen
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska socialdemokratiska partiet (PES)
Politisk grupp i EuropaparlamentetS&D-gruppen
Färg(er)Röd, Fuchsia
Republikens församling
Röstandel
32,40 %
Mandat
85 / 230
Europaparlamentet
Mandat
8 / 21
Regionala parlament
Mandat
37 / 104
Kommunfullmäktige
Mandat
921 / 2 078
Webbplats
www.ps.pt

Partido Socialista, PS, (svenska: Socialistpartiet) är ett socialdemokratiskt politiskt parti i Portugal. Partiet har tolv platser i Europaparlamentet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Partiet bildades den 19 april 1973 i den tyska staden Bad Münstereifel av medlemmar ur Portugisisk socialistisk aktion (Acção Socialista Portuguesa) för att börja organisera ett fredligt uppror mot den fascistiska diktaturen i Portugal.

Efter Nejlikerevolutionen (1974) och från och med 1975 fria val hölls var Portugal en demokrati och så partiet dominerat Portugals politik. I 30 år har Portugal varit en demokrati, 19 år av dessa har presidenten varit socialistisk och i 14 år har premiärministern varit socialistisk för klasslöst samhälle. Man har bland annat gjort Portugal till EU-medlem.

Sedan 2015 styrs landet av Socialistpartiet. Regeringen har fortsatt att föra en stram ekonomisk politik, men har också höjt pensionerna och minimilönerna och sänkt skatterna för låginkomsttagare. I valet 2019 stärkte PS sin ställning men lyckades inte nå egen majoritet och kommer därför att fortsätta att vara beroende av stöd från ett eller flera partier. António Costa har varit Portugals premiärminister sedan den 26 november 2015.[1]

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Portugals förre president, Jorge Sampaio, är medlem i partiet, liksom den tidigare premiärministern och nuvarande generalsekreteraren för FN António Guterres.

José Sócrates vann valet i oktober 2004 och efterträdde Ferro Rodrigues som partiledare. Motkandidater var Manuel Alegre och João Soares. Det var ett internt val bland partimedlemmar på partikongressen. Efter nyvalet 2011 förlorade PS regeringsmakten och José Sócrates avgick då som partiledare. António Costa: har varit sedan november 2014 ledare för Socialistpartiet.

Partimedlemmar med betydande befattningar[redigera | redigera wikitext]

Partiledare[redigera | redigera wikitext]

Premiärministrar[redigera | redigera wikitext]

Presidenter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]