Something

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Litauens bidrag i Eurovision Song Contest 2013, se Something (låt av Andrius Pojavis)
Something
Singel av Beatles
Från albumet Abbey Road
B-sida"Come Together"
Utgiven31 oktober 1969 (Storbritannien), 6 oktober 1969 (USA)
FormatVinyl
Längd3:01
SkivbolagApple
LåtskrivareGeorge Harrison
ProducentGeorge Martin
Singlar
Beatles
The Ballad of John and Yoko/Old Brown Shoe"
(1969)
"Something/Come Together"
(1969)
"Let It Be/You Know My Name (Look Up the Number)"
(1970)
Album
Abbey Road
"Come Together" "Something" "Maxwell's Silver Hammer"

Something är en sång skriven av George Harrison och utgiven på The Beatles album Abbey Road från 1969. Den gavs även ut som singel med Come Together som B-sida.

Something skrevs 1968 när Beatles höll på att spela in "The White Album". Från början hade Harrison tänkt ge låten till Jackie Lomax, men gav den sedan till Joe Cocker. Dennes version av låten kom ut två månader före Beatles version. Låten spelas i filmen Across the Universe.

Låtens struktur[redigera | redigera wikitext]

Something är 3 minuter lång. Den går i C-dur, men i sticket ("You're asking me, will my love grow...") övergår den till A-dur, innan den hittar tillbaka till C-dur igen när gitarrsolot kommer. Från början tänkte Beatles spela in den akustiskt, men de övergav den idén. En akustisk demoversion gavs senare ut på Anthology 3. I den slutliga, elektriska versionen finns även ett stråkarrangemang av Beatles producent George Martin med.

Musiker[redigera | redigera wikitext]

Låtens mottagande[redigera | redigera wikitext]

Something är en av George Harrisons mest kända låtar och den är den av Beatles låtar som flest artister gjort covers på, bortsett från Yesterday. Den har spelats in av bland andra Elvis Presley, Shirley Bassey, Frank Sinatra, James Brown, Julio Iglesias och Smokey Robinson. John Lennon har utnämnt den till Abbey Roads bästa låt, och Frank Sinatra har kallat den "den främsta kärlekssången under de senaste femtio åren".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]