Åke Arenhill

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Åke Rudolf William Arenhill, född 14 oktober 1920 i Malmö, är en svensk konstnär, scenograf, kåsör och textförfattare. Han är bror till den kände guldsmeden Elon Arenhill (1922 - 2018).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Arenhill växte upp som guldsmedsson i Malmö och studerade vid Skånska målarskolan. Han har i olja och tempera utfört figursaker och landskap med motiv från Västkusten och Skåne. Han målar brett med mörk kolorit. Han regisserade pjäsen "Apollo från Belac" och gjorde dekoren till den omtalade uppsättningen av Berthold Brechts Tolvskillingsoperan på Lilla Teatern i Lund. Han gjorde även affischer till den av Per Åhlin och Lennart Bratt 1959 startade Teater 23 i Malmö. Han regisserade den egna kortfilmen Besöket 1967.

Under 1950-talet var Arenhill verksam som reklamman på Svenska Telegrambyråns malmöavdelning, varifrån han rekryterades som direktör på en av dåtidens mera kända modeaffärer i Malmö, Ohlssons Beklädnad. Han var pappa till den berömda annonsserien för deodoranten Yaxa och andra skönhetspreparat såsom Perplex ögonmake.

Åke Arenhill har skrivit den svenska texten till sången Som en bro över mörka vatten.

Han har senare arbetat inom både press, radio och TV både som producent och programledare. 1990 gjorde Ahrenhill "Sagan om den flygande holländaren", en musikalisk monolog om Cornelis Vreeswijks liv. Verket har översatts till nederländska och framfördes av Jules Croiset. 1994 gjorde han affischen till Kristianstad/Åhus Jazzfestival och skrev och framförde dikten FESTIVALNATT.

Så sent som i april 2010 framträdde han i en bejublad duett med operaprimadonnan Marianne Mörck i Viljasången ur Glada Änkan och fick stående ovationer från publiken.

Åke Arenhill har även designat kortlekar, både klassiska och de numera bland pokerspelare populära fyrfärgslekarna där ruter är blått och klöver är grönt. Arenhill finns representerad vid bland annat Nationalmuseum[1] i Stockholm.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Filmmanus[redigera | redigera wikitext]

  • 1980 – Det blir jul på Möllegården (TV-serie)

Teater[redigera | redigera wikitext]

Scenografi[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Regi Teater
1971 Oh, Calcutta
Kenneth Tynan
Översättning Torsten Ehrenmark
Hans Bergström Folkan

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]