Spinosaurider

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Spinosauridae)
Hoppa till: navigering, sök
Spinosaurider
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: krita
Spinosauridscale.png
Spinosaurus
teckning av Frederik Spindler
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
(orankad) Tetanurer
Tetanurae
Överfamilj Megalosauroider
†Megalosauroidea
Familj Spinosaurider
†Spinosauridae
Vetenskapligt namn
§ Spinosauridae
Auktor Stromer, 1915
Hitta fler artiklar om djur med

Spinosaurider (taggödlor) var en familj jättelika köttätande dinosaurier (Theropoder) som bland annat innefattade släktena Suchomimus, Spinosaurus, Irritator och Acrocantosaurus. Spinosauriderna levde under Kritaperioden och lämningar av dem har hittats i Afrika, Europa, Nordamerika och Asien. Enligt de senaste forskningsrönen var de största Spinosauriderna större än någon annan känd köttätande dinosaurie.

Mer om Spinosaurider[redigera | redigera wikitext]

Spinosauriderna var som alla andra Theropoder tvåbenta tågångare. Djuren hade mycket kraftiga bakben med tre tår med kraftiga klor. Spinosauridernas mest spektakulära karaktärsdrag var seglen på ryggen - hos Spinosaurus var detta ca 1,8 meter högt. Man vet inte exakt vilken funktion de fyllde. En del forskare tror att de fungerade som värmereglerare. Andra anser att de i första hand var avsedda för att öka djurens storlek.

Spinosaurierna hade jättelika skallar, huvudet var emellertid mer långsmalt än hos andra carnosaurier. De hade långa krokodillika käftar fulla av stora huggtänder. Tänderna var raka, inte krökta som hos de flesta köttätande dinosaurierna. Forskarna tror emellertid att Spinosauriderna i första hand livnärde sig på fisk samt mindre dinosaurier och inte angrep väldiga Sauropoder. Till exempel levde den enorma växtätaren Paralititan samtidigt och i samma område som Spinosaurus (i Nordafrika).

Enligt forskningsrön publicerade våren 2006 är familjens största kända medlem Spinosaurus det största köttätande landdjur som vetenskapen känner till. Med en längd på åtminstone 18 meter, enligt vissa forskare så mycket som 21 meter och en vikt på minst 9 ton, enligt vissa så mycket som 18-20 ton skulle Spinosaurus med bred marginal detronisera Giganotosaurus och den nyligen (april 2006) beskrivna Mapusaurus som största kända köttände landdjuret.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]