Stenhagen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Stenhagen i Helsingfors, se Stenhagen, Helsingfors stad.

Stenhagen är en stadsdel i Uppsala, uppförd främst under 1990-talets första hälft men byggs fortfarande ut än idag i form av nya bostadsrätter. Stenhagen ligger cirka sex kilometer från stadskärnan.

Det finns tre skolor i Stenhagen, LYSA-skolan, Östra Stenhagenskolan och Västra Stenhagenskolan.

Det finns många möjligheter till sportaktiviteter. Bland annat finns ett flertal fotbollsplaner, en med konstgräs (Stenhagens IP), en grusplan, och ett flertal gräsplaner bakom Stenhagens IP. Det finns även två idrottshallar, den ena i Stenhagens kultur- och bildningscentrum och den andra intill Östra Stenhagenskolan. Det finns även en curlinghall.

I Stenhagens kultur- och bildningscentrum finns ett bibliotek, en fritidsgård och en musikstudio.

I Stenhagen finns butiker som ICA Maxi, Rusta, Lindex, Systembolaget, Siba, Burger King, Willys m.m.

Stenhagen tillhörde Luthagens kommundel (numera del av Syd/västra distriktsnämnden) och innefattar delarna Stenhagen, Stenröset (Stenhagen två), Tallbacken samt den tidigare byn Herrhagen. Villorna i Herrhagen är till största del byggda under 1960-talet. Under flera år var Herrhagen ett litet avskilt villaområde som låg ensligt ute i skogen. Området hade enbart förbindelse med omvärlden genom en liten grusväg, den är nu ersatt med vanliga gator och Herrhagen är en del av Stenhagen.