Ulleråker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ulleråker
Stadsdel
Äldsta delen av Ulleråkers sjukhus, den så kallade Vingmuttern, med en skulptur av Astri Taube i förgrunden.
Äldsta delen av Ulleråkers sjukhus, den så kallade Vingmuttern, med en skulptur av Astri Taube i förgrunden.
Land Sverige
Kommun Uppsala kommun
Stad (tätort) Uppsala
Distrikt Gottsunda distrikt
Koordinater 59°49′50″N 17°39′0″Ö / 59.83056°N 17.65000°Ö / 59.83056; 17.65000

Ulleråker, uppkallad efter den nordiska guden Ull, är en stadsdel i Uppsala belägen söder om stadskärnan. Det var fram till 1980-talet helt och hållet ett sjukhusområde präglat av Ulleråkers sjukhus, som var ett av Sveriges största mentalsjukhus.

Numera är Ulleråker främst ett bostadsområde, men det finns också psykiatriska vårdavdelningar och institutioner för åldringsvård. Inom Ulleråkersområdet finns förskolor, en lågstadieskola samt gymnasieskolorna Lundellska skolan och Kajan. Inom området finns även Uppsala folkhögskola. Statens institutionsstyrelse, SiS, har där ett så kallat LVU-hem. I samma byggnad finns också ett häktesannex.

På Ulleråkersområdet planeras byggande av åtskilliga nya bostadshus, vilket gör det till ett av de områden som Uppsala stad växer genom. Bland annat planerar Uppsalahem att bygga 7 000 nya lägenheter i området, vilket kan jämföras med att det idag finns ungefär 500 bostäder här.

Rivningen av gamla psykiatribyggnader påbörjades under 2010, när gamla BUP revs.[1] Det fortsatte sedan i ny etapp under 2016 då några fler byggnader, bland annat det fuktskadade höghuset från 1967 revs; hela rivningsarbetet av gamla oanvändbara psykiatribyggnader kommer vara klart runt 2025.[2]

Den 26 februari 2013 flyttade större delen av psykiatrin till Psykiatrins hus, som är beläget på Akademiska sjukhusets kärnområde.[3] En äldrepsykiatrisk öppenvårdsmottagning och en rättspsykiatrisk avdelning finns fortfarande kvar i Ulleråker.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bup-huset rivs inom ett halvår. Upsala Nya Tidning
  2. ^ Här rivs åttavåningshuset i Ulleråker. Upsala Nya Tidning
  3. ^ Psykiatrins Hus i Uppsala invigs om en månad. Sveriges Radio

Se även[redigera | redigera wikitext]