Kvarngärdet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sankt Pers kyrka vid Kvarntorget. Kyrkan byggdes 1987 och har namn efter den gamla medeltida kyrka som låg vid nuvarande Sankt Persgallerian i centrum.

Kvarngärdet är en stadsdel i Uppsala, strax nordöst om citykärnan och norr om Vaksalagatan. Namnet Kvarngärdet syftar historiskt på ett större gärde nordost om Uppsalas centrum som delvis motsvarar dagens stadsdel, men även delar av Fålhagen.

Avgränsning[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelen avgränsas enligt Uppsala kommuns definition av Vaksalagatan i sydost, Ostkustbanan i väst och sydväst, Gamla Uppsalagatan i nordväst och Tycho Hedéns väg i nordost.[1] I denna avgränsning ingår även områdena Kapellgärdet (norr om Råbyvägen) och Höganäs (sydväst om Torkelsgatan). Med det egentliga Kvarngärdet menas här bostadsområdena Norra och Södra Kvarngärdet, det område omkring Kvarntorget som avgränsas av Torkelsgatan, Vaksalagatan, Tycho Hedéns väg och Råbyvägen.

Angränsande stadsdelar[redigera | redigera wikitext]

Bebyggelse och stadsbild[redigera | redigera wikitext]

Bostadsområdena Norra och Södra Kvarngärdet[redigera | redigera wikitext]

Bebyggelsen på det nordöstra Kvarngärdet består till stor del av låghus med hyresrätt, ägda av Stena Fastigheter i bostadsområdet Norra Kvarngärdet samt Uppsalahem och Rikshem i bostadsområdet Södra Kvarngärdet. Båda områdena uppfördes som del av det tidiga miljonprogrammet och ritades av Stig Ancker. När husen byggdes på 1960-talet kallades dock båda områdena för Norra Kvarngärdet, medan Södra Kvarngärdet ursprungligen syftade på de kvarter närmare centrum som här står upptagna under "Höganäs och Vaksalastaden".[2]

Mellan Norra och Södra Kvarngärdet ligger Kvarntorget, Kvarngärdesskolan och S:t Pers kyrka tillhörig Svenska kyrkan. Tidigare fanns här även köpcentrumet Migo, idag delvis ombyggt till vandrarhem. De två höghusen Kvarntornen uppfördes 2015 i samband med en större ombyggnad av Kvarntorget och är idag områdets mest karakteristiska landmärken. Längs Tycho Hedéns väg i nordost finns en del bensinstationer och en hamburgerbar tillhörig Maxkedjan.

Kapellgärdet[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kapellgärdet

Kapellgärdet räknades tidigare som en del av Kvarngärdet, men enligt Uppsala kommuns nya stadsdelsindening som presenterades är 2018 är det nu en egen stadsdel.[3]

Höganäs[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Höganäs, Uppsala

Höganäs räknades tidigare som en del av Kvarngärdet, men enligt Uppsala kommuns nya stadsdelsindening som presenterades är 2018 är det nu en egen stadsdel.

Stadsdelsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Området har av Uppsala kommun kategoriserats som lämpligt för förtätning, och under 2000-talet pågår en successiv förtätning och nybyggnation omkring Råbyvägen och Kvarntorget, samtidigt som större renoveringar av 60-talsbebyggelsen på det egentliga Kvarngärdet genomförs.[4] Den omfattande ny- och ombyggnationen har utsatt området för en gentrifieringsprocess, med 30- till 60-procentiga omstridda hyreshöjningar på det egentliga Kvarngärdet efter totalrenoveringar.[5][6]

Noter[redigera | redigera wikitext]