Svartbäcken, Uppsala

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svartbäcken är en stadsdel i norra Uppsala. Omnämnt som Svartabek - efter ett biflöde som ansluter till Fyrisån strax norr om Skolgatan i centrala Uppsala - redan 1305, är Svartbäcken Uppsalas äldsta stadsdel. Stadsdelens gränser har kommit att förändras genom århundradena, med en gradvis utvidgning norrut från stadens centrum, längs Svartbäcksgatan, i takt med att staden vuxit.

Medan Svartbäcken ursprungligen avgränsades av Fyrisån, nuvarande Svartbäcksgatan och Skolgatan, är dagens Svartbäcken ett betydligt större område som avlöser Luthagen vid Fyrisån, på det ställe där Luthagsesplanaden avlöses av Råbyvägen, vid Fyrisskolan. Svartbäcken avgränsas i norr av Bärbyleden, i öster av Norra stambanan/Ostkustbanan och alltså i väster av Fyrisån. En distinkt gräns i söder är svårare att finna. Traditionellt sett gick den i linje med Drottninggatan, Stora torget och Vaksalagatan, dvs mitt i centrum, men i dag har gränsen, åtminstone i det allmänna medvetandet, flyttats en bra bit norrut. Svartbäcken består egentligen av två delar: Svartbäcken och Tunabackar, vilka under kommundelsreformens tid (före 2003) ingick i Gamla Uppsala kommundel.

I början av 1900-talet var dagens Svartbäcken ett relativt fattigt område med enkla arbetarbostäder och där fanns även fattighus. Numera betraktas dock Svartbäcken som ett mycket attraktivt område att bo i. De gamla arbetarbostäder som bevarats är i dag dyra bostäder. Den södra delen av dagens Svartbäcken består till största del av flerfamiljshus och är en relativt urban stadsmiljö. I stadsdelens västra del, utmed Svartbäcksgatan, finns dels ett antal bensinmackar och dels flerfamiljshus från i huvudsak mitten av 1900-talet. Den östra delen av Svartbäcken, närmare Norra stambanan/Ostkustbanan, domineras av småhusbebyggelse från 1900-talets första hälft. Längst i norr finns ett ursprungligen mycket enhetligt villaområde i funkisstil, byggt omkring 1940, där dock de flesta husen kraftigt förändrats av ombyggnationer under sent 1900-tal och tidigt 2000-tal. Rent generellt har många av en- och tvåfamiljshusen i Svartbäcken förvanskats av sådant som byten av fasadmaterial, tilläggsisoleringar och fönsterbyten. Få hus finns bevarade i ursprungligt skick. Skillnaden är alltså stor jämfört med liknande områden i Stockholm, exempelvis Bromma, där bebyggelsen vårdats relativt väl.

Bland invånarna märks förra talmannen Birgitta Dahl och jazzpianisten Bengt Hallberg.

Kultur och idrott[redigera | redigera wikitext]

I Svartbäcken ligger sportanläggningen Fyrishov med diverse sporthallar och äventyrsbad, Fyrisfjädern, samt utomhusplaner för rugby och amerikansk fotboll.

Uppsalas mest kända idrottsförening, IK Sirius bildades 1907 i stadsdelen Svartbäcken i Uppsala. Grundtanken var att föreningen skulle bedriva flera olika aktiviteter, även utanför idrottens värld. Klubben skulle fungera som en knutpunkt för ungdomar i alla åldrar. Under det första året bar föreningen tre olika namn. Det började med Svartbäckens IK för att sedan ändras till IK Spurt innan det nuvarande namnet Sirius antogs.

Svartbäcken har besjungits av Owe Thörnqvist i "Svartbäckens ros" som handlar om Hillevi Rombin, uppväxt i Svartbäcken och sedermera Fröken Sverige och Miss Universum.

August Strindberg har skrivit en novellsamling som heter Från Fjärdingen och Svartbäcken.

Själva bäcken[redigera | redigera wikitext]

Av Svartbäcken återstår i dag en utmynning i Fyrisån norr om Haglunds bro. I övrigt är den överbyggd av hus från och med Mikaelskyrkan.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

Domarringens skola är en F-5 skola med 522 elever och 75 förskoleklasselever i Svartbäcken. Skolan har tillgång till stora grönområden. Skolan invigdes den 25 augusti 1948 och ritades av dåvarande stadsarkitekten Gunnar Leche, som för övrigt ritade stora delar av Tuna Backar. Hans Rosling som är en världskänd professor i internationell hälsa har gått på denna skola. Skolan vann Vi i femman år 2005.

Tunabergsskolan är en 6-9 skola med strax över 500 elever. Skolan byggdes på slutet av 1960-talet. Skolan består av en grundskola och en särskola.

Närmaste gymnasieskola är Fysisskolan som ligger i södra Svartbäcken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Uppland vapen.svg Denna artikel om en plats i Uppsala län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.