Bergsbrunna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bergsbrunna är en del av tätorten Sävja i Uppsala kommun, omkring 7 km från centrala Uppsala. Bergsbrunna betraktas även som en stadsdel i Uppsala, inom området Sydöstra staden. Bergsbrunna växte samman med Sävja tätort 1970.

Järnvägen Uppsala−Stockholm passerar genom Bergsbrunna. Fram till 1970-talet gjorde tågen stopp vid Bergsbrunna dåvarande järnvägsstation.[källa behövs] Bergsbrunna är ett villaområde, med låg- och mellanstadieskolan Uppsävjaskolan. Högstadieskola finns i närliggande Sävja S.

Bergsbrunna var tidigare platsen för byn Ekeby i Danmarks socken, tidigast omtalad 1347 ('in Ekeby'), då ärkebiskop Hemming och domkapitlet i Uppsala bytte till sig en gård här. 1349 bytte Birger Jonsson Job (narrhuvud) i Uppsala bort jord i Ekeby till domkyrkan, som lades till den 1347 förvärvade. 1376 hade Uppsala domkyrka fem landbor i Ekeby. Ekeby omfattade 1541-68 ett mantal skatte, tre Sankt-Erikshemman och två prebendehemman.[1]

Efter järnvägens ankomst kom Bergsbrunna från slutet av 1800-talet att bli ett centrum för tegelindustrin. Tre tegelbruk har legat i Bergsbrunna. Det sista av dessa, Bergsbrunna Norra tegelbruk, lades ned 1984.[2]

Utbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Enligt en överenskommelse mellan staten och Uppsala kommun i december 2017 ska en större investering i nya bostäder göras i Bergsbrunna, i samband med anläggning fyra järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm, en ny järnvägsstation i Bergsbrunna samt en spårväg mellan Bergsbrunna och Gottsunda.

Se också[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Det medeltida Sverige 1:2 Tiundaland
  2. ^ Bergsbrunna tegelbruk, Karin Blent i Upplandsmuseets årsskrift 1985-86

Camera-photo.svg Uppland vapen.svg Denna artikel om en plats i Uppsala län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.