Stolthet och fördom (1980)

Från Wikipedia
Stolthet och fördom
OriginaltitelPride and prejudice
GenreDrama, kostymdrama
Skapad avFay Weldon baserad på Stolthet och fördom av Jane Austen
RegissörCyril Coke
MedverkandeElizabeth Garvie
David Rintoul
Antal avsnitt5
Längd (per avsnitt)55 minuter
Antal säsonger1
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagBBC
ProducentJonathan Powell
Sändning
OriginalkanalBBC2
Originalvisning13 januari10 februari 1980
Statusavslutad
IMDb

Stolthet och fördom (engelska: Pride and prejudice) är en brittisk dramaserie producerad av BBC från 1980. Manuset skrevs av författaren Fay Weldon baserat på Jane Austens roman med samma namn från 1813. Elizabeth Garvie och David Rintoul spelar huvudrollerna som Elizabeth Bennet och Mr Darcy. Serien sändes första gången 13 januari till 10 februari 1980 på BBC2. Romanen har ett flertal gånger adapterats för både tv och film, detta var den femte filmatiseringen av BBC. Deras andra adaptioner sändes 1938, 1952, 1958, 1967 och 1995.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt 1. Mr. Bingley anländer för att leva i grannskapet, Mrs. Bennet anser honom vara ämnad att gifta sig med en av hennes fem ogifta döttrar.

Avsnitt 2. Mr. Collins, som kommer att ärva Longbourn där familjen Bennet bor, uppsöker dem. Han har för avsikt att välja en av flickorna till hustru.

Avsnitt 3. Mr. Bingleys plötsliga avresa till London har sårat Jane djupt och Elizabeth är övertygad om Mr. Darcy är den ansvariga även för detta efter att ha lyssnat på Mr. Wickhams berättelser om sitt olyckliga öde.

Avsnitt 4. Elizabeth omvärderar Mr. Darcy och hans frieri, när hon insett sanningen om Wickham och hon skäms för sina tidigare fördomar.

Avsnitt 5. Elizabeth besöker Pemberley och träffar Mr. Darcy igen. Nu vet hon att hennes första intryck var ogrundat och hon ångrar att hon avspisade honom då han friade. På grund av historien med hennes syster Lydia och Wickham tror hon att chansen inte kommer åter.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]