Alberto Moravia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alberto Moravia
Albero Moravia och Elsa Morante på Capri under 1940-talet
Albero Moravia och Elsa MoranteCapri under 1940-talet
Född 28 november 1907
Rom, Italien
Död 26 september 1990 (82 år)
Rom, Italien
Yrke Författare, journalist, kritiker och kulturpersonlighet.
Nationalitet Italien Italienare
Språk Italienska
Verksam 1929-1990
Genrer Romaner, noveller, dramer, essäer, reportage
Ämnen Rom
Debutverk De likgiltiga, 1929
Framstående priser Stregapriset 1952
Make/maka Elsa Morante, 1941-1962
Partner Dacia Maraini, 1962-1983

Alberto Pincherle Moravia, född 28 november 1907 i Rom, död 26 september 1990, var en italiensk författare, journalist, kritiker och kulturpersonlighet. Moravia skrev både romaner, noveller, skådespel, reseskildringar och essäer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Moravia hade under sin ungdom tuberkulos och vistades periodvis på sanatorier, där han fick tillfälle till läsning och reflexion inför ett liv som författare. Moravia gjorde en storslagen debut redan som 22-åring med romanen De likgiltiga (1929). I romanen finner vi Moravias huvudtema som är alienationen i det moderna samhället. På många sätt var romanen en föregångare till verken av de franska existentialisterna Camus och Sartre. I romanen möter vi också de två drivkrafterna som präglar Moravias författarskap - pengar och sexualitet. Moravia gifte sig 1941 med Elsa Morante, som även hon var författare. I sina litterära verk visade hon på sin kristna marxistiska grundhållning.

Det var emellertid först efter det andra världskriget som Moravia blev en mer etablerad författare med romaner som Agostino, Romarinnan och novellsamlingen Romerska berättelser. Över huvud taget räknas perioden 1944-1960 som Moravias mest framgångsrika. Även om Moravia fortsatte att publicera ända fram till sin död, så är det många kritiker som anser att hans senare verk inte håller samma kvalitet. Moravia är också en författare som gärna repeterade sina teman i senare romaner, något som kritiker noterade.

1962 flyttade Moravia ifrån Morante och slog sig samman med författaren Dacia Maraini. I denna perioden umgicks Moravia en del med författaren och regissören Pier Paolo Pasolini. På sin ålders höst gifte han också om sig med Carmen Llera Moravia. Under 1980-talet så var Moravia också parlamentsledamot för kommunisterna i Europaparlamentet.

Flera av hans mest kända verk har också filmatiserats som till exempel Vittorio De Sicas Två kvinnor med bl.a.Sophia Loren och Jean-Paul Belmondo samt Jean-Luc Godards Föraktet med Brigitte Bardot och Michel Piccoli i huvudrollerna.

Moravia nominerades till Nobelpriset i litteratur åtskilliga gånger, första gången 1949.[1]

Bibliografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

(Svenska översättningar av Karin de Laval, om ej annat anges)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Nomination database: Alberto Moravia”. Nobelprize.org. http://www.nobelprize.org/nomination/archive/show_people.php?id=6403. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]