Hoppa till innehållet

Svenska ballader och visor

Från Wikipedia
Svenska ballader och visor
från medeltiden till våra dagar
Sångbok
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Utgivningsår1948

Svenska ballader och visor från medeltiden till våra dagar är en samling av visor som utkom 1948 på initiativ av Evert Taube.[1] Taube var också bokens huvudredaktör.[2] Förutom Taube bestod redaktionen också av Nils B. Söderström, förläggaren Torsten Lindfors[3], Lille Bror Söderlundh, konstvetaren Alf Liedholm och Gun Kihlberg.[2] Taubes syfte med boken var att med urvalet visa att den svenska visan både var enkel och folklig, men också komplex och konstnärlig.[2]

Taube inleder varje avdelning med en essä och urvalet består av 76 sånger i ett tämligen subjektivt urval.[2] Taube gör sitt bästa för att styrka sin tes om Sveriges plats bland de stora kulturnationerna så han skriver:

Sång till luta är för vår tids Sverige lika karakteristisk som den under medeltid och renässans var för Bertrand de Borns Provence och Lorenzo Il Magnificos Florens.[4]

Evert Taube hade länge samarbetat med Lille Bror Söderlundh och i och med arbetet med Svenska ballader och visor kom samarbetet att intensifieras. Söderlundh tonsatte och arrangerade en stor del av repertoaren och då boken låg färdig föddes också tanken på en svensk Visakademi. Taube hade visserligen i ett brev i mars 1947 till Söderlundh kallat bokverket för ett "äreminne över svenska sången", men under det fortsatta arbetet med boken föddes antagligen idén till "Svenska visans akademi".[5]

Bokens innehåll[redigera | redigera wikitext]

Till visans alla vänner
Medeltid. Renässans. Barock.
Bellman och hans tid
 • Den tysta kärleken. Ord av Hedvig Charlotta Nordenflycht. Musik av Lille Bror Söderlundh.
 • Fredmans epistel nr. 51. Angående konserten på Tre Byttor. Ord och musik av Carl Michael Bellman. Arrangerad för luta och piano av Nils B. Söderström.
 • Fredmans epistel nr. 42. Rörande kortspelet på klubben. Ord och musik av Carl Michael Bellman. Arrangerad för luta och piano av Nils B. Söderström.
 • Fredmans epistel nr. 33. 1:o om Fader Movitz's överfart till Djurgården, och 2:o om den dygdiga Susanna. Ord och musik av Carl Michael Bellman. Arrangerad för luta och piano av Nils B. Söderström.
 • Fredmans sång nr. 32. Aftonkväde. Dedicerat till Fru Assessorskan Weltzin. Ord och musik av Carl Michael Bellman. Arrangerad för luta och piano av Nils B. Söderström.
 • Fredmans sång nr. 64. Haga. Dediceras till Herr Capitainen Kjerstein. Ord och musik av Carl Michael Bellman. Arrangerad för luta och piano av Nils B. Söderström.
 • Fredmans epistel nr. 71. Till Ulla i fenstret på Fiskartorpet, middagstiden, en sommardag. Pastoral dedicerad till Herr Assessor Lundström. Ord och musik av Carl Michael Bellman. Arrangerad för luta och piano av Nils B. Söderström.
 • Mårten Holk. Ord av Anna Maria Lenngren. Musik efter gammal fransk air. Arrangerad för luta och piano av Nils B. Söderström.
Det romantiska skedet
Sången kring sekelskiftet
Vår tids visor
Efterskrift

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter
 1. ^ Taube Evert, red (1948). Svenska ballader och visor från medeltiden till våra dagar. Stockholm. Libris 23404 
 2. ^ [a b c d] Timm, sid 400
 3. ^ Torsten Lindfors, författarpresentation i Projekt Runeberg
 4. ^ Timm, sid 402
 5. ^ Mattsson, sid 76
Tryckta källor