Tändare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Demonterad cigarettändare
En cigarettändare

En tändare eller cigarettändare är en liten handhållen apparat för att skapa eld vid behov. De flesta varianter använder butangas eller bensin som bränsle. Bränslet antänds med gnistor som bildas av metall som gnids mot en speciell tändsten när användaren aktiverar enheten. Vissa tändare har i stället piezoelektrisk tändning. En cigarettändare används till exempel för att tända cigaretter med. Den finns i många olika former, men den allra vanligaste är cirka 5-7 cm hög och 1-2 cm bred. De säljs i många olika slags butiker, oftast till ett lågt pris (en bråkdel av vad ett cigarettpaket kostar). Det finns även dyrare varianter av tändare som kan fyllas på när de är tömda, till exempel Zippotändare.

Från och med den 11 mars 2008 är det förbjudet att sälja eller på annat sätt tillhandahålla engångständare som saknar barnsäkerhetsspärr inom EU. [1]

Även bilar är ofta försedda med cigarettändare. De består av en resistor som värms när ström flyter genom den, ungefär som en brödrost. Cigarettändaruttaget kan där även användas för att ansluta andra apparater med passande kontakt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Cigarettändaruttag - Uttag i vägfordon ursprungligen avsett för elektrisk tändning av cigaretter

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2006:1085