Torskmask

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Torskmask

Torskmask är en parasit(mask) inom arten Pseudoterranova decipiens.

Masken som kan hittas bl.a. i torsk och sej är ca 3 cm lång och ca 1 mm i diameter och brun/rosa. Masken tillhör den grupp organismer som kan orsaka zoonoser, sjukdom som kan spridas från djur till människa. Om man fryser in fisken och förvarar den fryst i -20°C under minst sju dygn, eller tillagar den genom upphettning till minst 70°C så dör parasiten.

Maskarna leder, enligt Livsmedelsverket, inte till allergiska reaktioner men kan, även om de är döda, ge obehag hos människa, som bland annat illamående och diarré, med andra ord samma symptom som levande maskarna kan ge. Det finns inga kända fall av infektioner i Sverige.

I en artikel publicerad av Instituto de Parasitología, Universidad Austral de Chile beskrivs en del fall, bland annat ett från USA, där en man som ätit rå fisk (sashimi) hade drabbats av torskmask. Masken hade tagit sig upp från magsäcken via matstrupen och sedan borrat sig ut genom matstrupen och ut i nacken. Enligt artikeln kan masken borra sig igenom magsäcks- eller tarmväggarna och hamna ute i bukhålan. Andra exempel som beskrivs är att personer som fått i sig torskmask, har känt en kittlande känsla och värk i halsen och slutligen hostat upp levande maskar. Magkatarrliknande symptom har också beskrivits. Har man råkat få i sig levande torskmask kan man, om man har otur, således drabbas av betydligt värre otrevligheter än kräkningar och diarré.

Referenser[redigera | redigera wikitext]