Tuzla (ö)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tuzla
(Тузла)
ö/ögrupp
Satellitbild av Tuzla
Satellitbild av Tuzla
Land Omtvistat:
Folkmängd cirka 50
Tidszon UTC +2 (+4 Moskvatid från 30 mars 2014)
GeoNames 480071

Tuzla (ryska och ukrainska: Тузла; krimtatariska: Tuzla) är en ö i Kertjsundet mellan KertjhalvönKrim och Tamanhalvön i Krasnodar kraj på det ryska fastlandet och delar av Svarta havet från Azovsjön. Ön har cirka 50 invånare och är administrativt är ön underlagt Kertj.

Tuzla är 3,5 km² stor med en längd på ca 3,5 km och en bredde på 0,5 km. Den är de jure en del av Autonoma republiken Krim inom Ukraina, men detta bestreds dock av Ryssland som gjorde territoriellt anspråk redan före den ryska ockupationen av Krim 2014[1], då Tuzla de facto blev en del av Republiken Krim i den Ryska federationen.

Tuzla skapades under en kraftig storm 1925 då Tamanhalvön utsattes för kraftig erosion. 7 januari 1941 blev ön administrativt en del av Krim oblast, som 19 februari 1954 blev överfört från Ryska SFSR till Ukrainska SSR.

Den fasta förbindelsen över Kertjsundet[redigera | redigera wikitext]

Den 19 km långa fasta förbindelsen som byggs över Kertjsundet väntas stå klar 2018.

Det var Moskvas borgmästare, Jurij Luzjkov, som propagerad för att en fast förbindelse skulle byggas över Kertjsundet. Ryssland började i slutet av september 2003 att bygga den 3,8 km långa sandvallen, som sedan då har varit orsak till en tvist mellan Ryssland och Ukraina. Den långa vallen genom Kertjsundet är byggt helt på ryskt territorium, men den slutar bara några hundra meter från Tuzla som folkrättsligt är erkänd som ukrainskt territorium.

Planen på en fast förbindelse ladens på is efter uppmaningar från både Rysslands president Vladimir Putin och premiärminister Michail Kasianov stoppades bygget 2003 på obestämd tid av de lokala myndigheterna som ansvarar för sandvallen på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina Tuzla; därutöver skulle områdets geologiska egenskaper göra ett sådant bygge för dyrt.

Ryssland tog under 2014 kontroll över Krim, och den enda förbindelsen som inte är flyg mellan Krim och Ryssland är färjeförbindelsen över Kertjsundet. Detta aktualiserade på nytt det ryska behovet av en fast förbindelse. Den nu planerade fasta förbindelsen över Kertjsundet ska gå över Tuzla.[2] Den totala längden kommer att bli 19 km.

Rysslands regering gav i januari 2015 bolaget Strojgazmontazj (SGM) i uppdrag att bygga en fast förbindelse som klar 2018. Strojgazmontazj ägs till 51 procent av Boris och Arkadij Rotenberg, som var bland de första personerna i Ryssland som väst riktade sanktioner mot i samband med Krimkrisen.[3]

Tuzla i Kertjsundet sett från Krimsidan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ukr weekly
  2. ^ http://de.ria.ru/politics/20140815/269305732.html
  3. ^ Grönt ljus för brobygge till Krim - SVT.se