Finnveden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
De olika bygderna i vikingatidens Småland. Röda och svarta punkter anger landskapets runstenar. Röda punkter visar på runstenar med texter om långväga färder.

Finnveden är den vikinga- och medeltida benämningen på ett av de ursprungliga, historiska "små landen" som kom att bilda Småland, nämligen den västligaste delen av Småland. Det omfattade de tre häraderna Sunnerbo, Västbo och Östbo (det vill säga söder, väster och öster om sjön Bolmen). De tre häraderna låg i dagens Jönköpings, Kronobergs och Hallands län.

Finnveden utgjorde ett viktigt gränsland mellan Sverige och Danmark fram tills Skånelandskapen blev svenska 1658, och det finns gott om historiska källor som nämner hur plundringar och krigståg var på marsch genom landskapet. År 1632 öppnades Sveriges andra poststation i Markaryd nära riksgränsen, vilket påvisar hur centralt förhållande trakten hade som en viktig utpost i det dåvarande svenska riket .

Finnveden har utmärkt sig genom historien som en mer välmående bygd, där bönder och torpare hade fler utkomster än i andra delar av landskapet. Anslutningen till Dackes uppror mot Gustav Vasa var dessutom mycket lägre i Finnveden än i övriga Småland.

Ikea i Älmhult är ett företag som kommer ur den företagskultur som historiskt varit utmärkande för Finnveden, som idag är känd som Gnosjöandan.

Dagens Finnveden[redigera | redigera wikitext]

Begreppet "Finnveden" omfattar idag västligaste delarna av Kronobergs län, sydvästra delen av Jönköpings län och en bit av sydöstra Hallands län. Detta område har låg befolkningstäthet. Mellan Hylte i norr och Knäred i söder finns blott enstaka torp och smärre husansamlingar. För att ligga ganska långt söderut i Götaland är området på detta sätt unikt. Riksväg 25 Halmstad - Ljungby (och vidare mot Växjö och Kalmar) går rakt genom detta annars i princip öde område.

Kommuner[redigera | redigera wikitext]

Ortnamnet[redigera | redigera wikitext]

Förleden som är ordet finn(e) syftar antingen på folkslaget eller på "kringströvande jägare och fiskare". Efterleden är troligen ed(e) "väg", syftande på Lagastigen, men det kan också vara "hed" i betydelsen skogsområde. Ytterligare en teori är en kombination av eden på heden, alltså med betydelsen genvägen över heden. Den äldsta kända skriften om Finnveden är författad av den gotiske historikern Jordanes, som i sitt verk De origine actibusque Getarum (Om goternas ursprung och bedrifter) från år 551 berättar om finnaithe, en av stammarna i Skandinavien. Vad namnet förmodligen åsyftar i det sammanhanget, är de stora obebodda skogs- och myrmarker med kringströvande enstaka nomader, som återfanns inom hela området. På de vikingatida Smålands runinskrifter 52, Smålands runinskrifter 35 och Upplands runinskrifter 130 omnämns Finnveden: Finnheiði. Vår nutida version Finnveden beror på att hed (ed) felaktigt associerats till ved, ett fornsvenskt ord för skog.[1]

Borgar i Finnveden[redigera | redigera wikitext]

Runstenar som omnämner Finnveden[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenskt ortnamnslexikon, Språk- och folkminnesinstitutet 2003. ISBN 91-7229-020-X

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Camera-photo.svg Kronoberg vapen.svg Denna artikel om en plats i Kronobergs län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den. Camera-photo.svg Jönköping län vapen.svg Denna artikel om en plats i Jönköpings län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.