Våsbo fäbodar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Våsbo fäbodar
Kulturreservat
Land Sverige Sverige
Inrättat 2009

Våsbo fäbodar är ett kulturreservat i Ovanåkers kommun.

Fäbodarna i Våsbo ligger 10 kilometer från hemgårdarna Emmans, Lassa, Skomakra, Haga, Olols, Juggas och Stocka i Roteberg, norr om sjön Norra Våsen på en södersluttning av ett mindre berg. Vallabäcken rinner till Norra Våsen genom den nedre delen av vallområdet och vid den har det på Hagavallen tidigare funnits ett tröskverk. De fyra fäbodarna som ligger samlade i mitten av de sju fäbodarna, uppifrån och nedåt Lassavallen, Skomakravallen, Hagavallen och Ololvallen, utgör sedan 2009 ett kulturreservat.

Fäbodarnas tidiga historia är inte känd, men markerna har brukats åtminstone sedan 1640-talet. Det har funnits fäboddrift sommartid med mjölkkor till 1971, då Skomakra som sista gård slutade med det. Därefter har det funnits getter, och numera ungdjur, på vallarna.

Inom reservatet finns 46 omålade byggnader med timrade stommar av liggande bilat timmer eller rundtimmer, med den äldsta byggnaden - Olols getafähus (getafäx) från 1549-55. Varje fäbod har minst tio byggnader: vallstugor, kokhus (rökstössar), fähus (fäx), stallar, logar, härbren och lador.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Knut Albertsson: En inventering av Ovanåkers fäbodar, andra upplagan oktober 1992

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]