Hoppa till innehållet

Vi som går köksvägen

Från Wikipedia
För den amerikanska filmen Servants' Entrance, se Vi som går köksvägen (film, 1934).
Vi som går köksvägen
RegissörGustaf Molander
ProducentStellan Claësson
ManusTancred Ibsen
Gustaf Molander
SkådespelareTutta Berntzen
Bengt Djurberg
Karin Swanström
Carl Barcklind
Emma Meissner
OriginalmusikEric Bengtson
ProduktionsbolagA/S Oslo Talefilm
AB Bild & Ton
Premiär12 december 1932
Speltid100 minuter
LandSverige Sverige
Norge Norge
SpråkSvenska
Norska
IMDb SFDb Elonet

Vi som går köksvägen är en svensk-norsk film från 1932 i regi av Gustaf Molander. I huvudrollerna ses Tutta Berntzen, Bengt Djurberg, Karin Swanström och Carl Barcklind.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Helga är en uttråkad, svartsjuk och rejält bortskämd rikemansdotter, som efter en diskussion om hennes inkompetens i köket, trotsigt slår vad med sin kavaljer. Vadet går ut på att hon ska klara av att arbeta som köksa i ett år hos en främmande familj.

Den unga, vackra och modemedvetna flickan, som varken kan koka kaffe eller laga kalvfrikassé tar först anställning hos en man och en kvinna som driver henne till vansinne, och hon får ganska snabbt sparken.

Trots motgången ger hon inte upp, och tar anställning i köket på det stora bruket Vinger. Hon avslöjar inte sitt riktiga namn, eftersom hennes far är en känd företagare. Hon anstränger sig hårt för att klara av sina köksuppgifter och efter ett par riktiga missar så lär hon sig hantera köksuppgifterna. Hon får hjälp av den korpulenta och varmhjärtade kokerskan som arbetat i huset en längre tid. Trots de bägge kvinnornas olikheter, så uppstår tycke och de blir goda vänner.

Helga möter även en ung man, en motorcyklist som arbetar som chaufför på bruket, och ljuv romans uppstår. Hennes far och den unge mannen känner varandra, eftersom faderns finansierar motorcykeln han har byggt och tävlar med. Detta innebär komplikationer, eftersom hon arbetar där under falsk identitet och inte vill förlora vadet. Till slut uppdagas ändå sanningen...[1][2]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Som förlaga till filmen har man Sigrid Boos roman Vi som går kjøkkenveien från 1930. Filmen premiärvisades 12 december 1932[3]Röda Kvarn i Stockholm. Inspelningen av filmen gjordes samtidigt i en norsk och en svensk version vid filmstaden i Råsunda, exteriörscenerna filmades vid Tollare och Saxtorp sydost om Landskrona.

Filmen visades på SVT i februari 2019.

Romanen filmades även i en amerikansk upplaga med en något förändrad handling, Servants´ Entrance, 1934, i regi av Frank Lloyd med Janet Gaynor som Hedda Nilsson (Helga). Bland de övriga medverkande kan nämnas Lew Ayres som Eric Landstrom (Bertil), Walter Connelly som Viktor Nilsson (Hans Breder), Sig Rumann som mr Hanson (Adolf Beck) samt Louise Dresser som mrs Hanson (fru Beck). Filmen hade svensk premiär 23.4.1935 med titeln Vi som går köksvägen.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Ej krediterade[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2016.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]