Vi som går köksvägen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den amerikanska filmen Servants' Entrance, se Vi som går köksvägen (film, 1934).
Vi som går köksvägen
RegissörGustaf Molander
ProducentStellan Claësson
ManusTancred Ibsen
Gustaf Molander
SkådespelareTutta Berntzen
Bengt Djurberg
Karin Swanström
Carl Barcklind
Emma Meissner
OriginalmusikEric Bengtson
ProduktionsbolagA/S Oslo Talefilm
AB Bild & Ton
Premiär12 december 1932
Speltid100 minuter
LandSverige Sverige
Norge Norge
SpråkSvenska
Norska
IMDb SFDb

Vi som går köksvägen är en svensk-norsk film från 1932 i regi av Gustaf Molander. I huvudrollerna ses Tutta Berntzen, Bengt Djurberg, Karin Swanström och Carl Barcklind.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen tar sin upptakt med en motorcykeltävling på Saxtorpbanan. Löpsedelrubriker förkunnar att det blev engelsk seger över det svenska märket ”Blixten”. Bertil, som är en ung man, försöker därför övertyga chefen för denna firma, direktör Breder , om att satsa på en ny förgasare som han konstruerat. Direktören avvisar dock hans bud med att han inte kastar bort pengar på experiment.

Hemma hos Breder möter vi hans dotter Helga. Hon är en något lättsinnig ung kvinna som planerar inför en kommande Parisresa. Fadern säger dock vid hemkomsten att hon får slå sådana planer ur hågen, det är dystra tider och hela världsekonomin är i gungning så det går ganska knackigt för hans fabrik. Tant Alexandra tycker att Helga bara är en dagdrivare, som passar lika illa i köket som en "neger på nordpolen" och föreslår att hon skall stanna hemma och lära sig något nyttigt istället.

Något senare möter vi Helga och hennes vänner på badstranden. Hennes pojkvän Jörgen är också irriterad över hennes ytlighet och dagdrivarfasoner. Hon kan ju inget annat än sporta, flirta och dansa. På skoj säger han att han gärna skulle vilja se henne i ett kök och hon replikerar med frågan om det skulle det vara någon konst att sköta ett hushåll. Det slutar med att hon slår vad med Jörgen om att klara av sköta en plats i ett sådant under ett år.

Helga börjar att ta arbete i olika hem. Hon hamnar först hos en gammal magsur tidningskåsör men får snabbt avsked. Så småningom får hon anställning i köket på en stor gård ute på landet hos godsägare Beck, där Bertil arbetar som chaufför. När han hämtar henne vid stationen blir han förvånad över hennes ungdomliga uppenbarelse, han hade väntat sig något äldre och bastantare.Helgas rumskamrat blir den rekorderliga kokerskan Laura, som får försöka lära upp henne i kokkonstens mysterier. Helga å andra sidan chockar Laura genom sin vana att sova i modern pyjamas för öppet fönster. Helga förvånar ytterligare genom att hon sminkar sig och överhuvudtaget inte uppträder som en vanlig piga.

Så småningom börjar Helga umgås mer förtroligt med Bertil. Han förklarar att motorer är hans liv och att han läser för att bli ingenjör. En sparad slant kan vara bra att ha när han blir klar och det är därför han arbetar här. Han undrar vem Helga egentligen är och hon svarar då på skoj att hon är en förklädd kungadotter. Samtalet som äger rum i ”Ekotemplet” ute i skogen utmynnar i att det antyds mycket klart att de två förälskat sig i varandra, men Bertil har svårt att uttrycka sina innersta känslor.

Vardagsarbetet i köket fortgår inte utan svårigheter och Helga gör sina misstag. Hon fortsätter också att förskräcka sin omgivning och arbetsgivarfamilj genom sitt frigjorda uppträdande. Godsägare Beck visar dock öppet sin förtjusning över Helga. Hon slår sig ner i herrskapets salong när de är borta och bjuder sig själv på en cigarett. Bertil blir tveksam när han ser detta. Inte kan man göra så utan man måste veta sin plats. Helga tycker dock att man gärna kan göra det.

Deras ömsesidiga förälskelse fortskrider. När de sitter tillsammans och tittar på en jordglob börjar de smida planer för framtiden i sångform där de uttrycker önskan om ”två små rum och kök på kärleksvägen”. Senare gör de en utflykt på en ledig dag till en sjö i närheten där hoppar hon i vattnet. Hon uppträder som hon inte kan simma så Bertil hoppar efter och räddar henne i land. Då hon låtsas vara avsvimmad håller han om henne och förklarar att han älskar henne.

Slutet av filmen utmärks att alla möjliga par får varandra till slut. Det är inte bara Helga och Bertil som blir två. Laura, som vinner en barnvagn på tombola vilket antyder vissa framtidsutsikter, får drängen Bengtsson till sin fästman. Jörgen kommer ut till gården på en fest men förstår tydligt att Helga växlat intresse. Hon är nära att bli avslöjad men fattar situationen raskt så att Jörgen förstår att hon vunnit vadet. Bertil drar sig visserligen undan för ett slag men efter den stora motorcykeltävlingen, där han vinner med hjälp av sin uppfinning, slutar det i alla fall med Bertil kan förenas med Helga efter det att hennes far skrivit kontrakt med honom och visat en bild av Helga. Då först förstår Bertil vem hon egentligen är.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Som förlaga till filmen har man Sigrid Boos roman Vi som går kjøkkenveien från 1930. Filmen premiärvisades 12 december 1932[1]Röda Kvarn i Stockholm. Inspelningen av filmen gjordes samtidigt i en norsk och en svensk version vid filmstaden i Råsunda, exteriörscenerna filmades vid Tollare och Saxtorp sydost om Landskrona.

Filmen visades på SVT i februari 2019.

Romanen filmades även i en amerikansk upplaga med en något förändrad handling, Servants´ Entrance, 1934, i regi av Frank Lloyd med Janet Gaynor som Hedda Nilsson (Helga). Bland de övriga medverkande kan nämnas Lew Ayres som Eric Landstrom (Bertil), Walter Connelly som Viktor Nilsson (Hans Breder), Sig Rumann som mr Hanson (Adolf Beck) samt Louise Dresser som mrs Hanson (fru Beck). Filmen hade svensk premiär 23.4.1935 med titeln Vi som går köksvägen.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Ej krediterade[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2016.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk filmdatabas”. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=3722&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dVi+som+g%c3%a5r+k%c3%b6ksv%c3%a4gen%26type%3dMovieTitle%26match%3dContain%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 15 mars 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]