Vi som går köksvägen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den amerikanska filmen Servants' Entrance, se Vi som går köksvägen (film, 1934).
Vi som går köksvägen
RegissörGustaf Molander
ProducentStellan Claësson
ManusTancred Ibsen
Gustaf Molander
SkådespelareTutta Berntzen
Bengt Djurberg
Karin Swanström
Einar Fagstad
Emma Meissner
Carl Barcklind
OriginalmusikEric Bengtson
ProduktionsbolagA/S Oslo Talefilm, AB Bild & Ton
Premiär12 december 1932
Speltid100 minuter
LandSverige Sverige
Norge Norge
SpråkSvenska, norska
IMDb SFDb

Vi som går köksvägen är en svensk-norsk film från 1932 i regi av Gustaf Molander.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tutta Rolf spelar Helga - en uttråkad, svartsjuk och rejält bortskämd rikemansdotter, som efter en diskussion om hennes inkompetens i köket, trotsigt slår vad med sin kavaljer. Vadet går ut på att hon ska klara av att arbeta som köksa i ett år hos en främmande familj.

Den unga, vackra och modemedvetna flickan, som varken kan koka kaffe eller laga kalvfrikassé tar först anställning hos en man och en kvinna som driver henne till vansinne, och hon får ganska snabbt sparken.

Trots motgången ger hon inte upp, och tar anställning i köket på det stora bruket Vinger. Hon avslöjar inte sitt riktiga namn, eftersom hennes far är en känd företagare. Hon anstränger sig hårt för att klara av sina köksuppgifter och efter ett par riktiga missar så lär hon sig hantera köksuppgifterna. Hon får hjälp av den korpulenta och varmhjärtade kokerskan som arbetat i huset en längre tid. Trots de bägge kvinnornas olikheter, så uppstår tycke och de blir goda vänner.

Helga möter även en ung man, en motorcyklist som arbetar som chaufför på bruket, och ljuv romans uppstår. Hennes far och den unge mannen känner varandra, eftersom faderns finansierar motorcykeln han har byggt och tävlar med. Detta innebär komplikationer, eftersom hon arbetar där under falsk identitet och inte vill förlora vadet. Till slut uppdagas ändå sanningen...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Som förlaga till filmen har man Sigrid Boos roman Vi som går kjøkkenveien från 1930. Filmen premiärvisades 12 december 1932[1]Röda Kvarn i Stockholm. Inspelningen av filmen gjordes samtidigt i en norsk och en svensk version vid filmstaden i Råsunda, exteriörscenerna filmades vid Tollare och Saxtorp sydost om Landskrona.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Ej krediterade[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2016.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk filmdatabas”. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=3722&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dVi+som+g%c3%a5r+k%c3%b6ksv%c3%a4gen%26type%3dMovieTitle%26match%3dContain%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 15 mars 2012.