Voulez-Vous (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Voulez-Vous
Singel av ABBA
Från albumet Voulez-Vous
B-sida "Angeleyes"
Utgiven 2 juli 1979 [1]
Format Grammofon
Genre Disco
Längd 5:11
Skivbolag Polar Music
Låtskrivare Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
ABBA
"Does Your Mother Know"
(1979)
"Voulez-Vous (sång) "Angeleyes"
(1979)
Album
Voulez-Vous
As Good as New
(1)
Voulez-Vous
(2)
I Have a Dream
(3)

Voulez-Vous är en sång skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och är en av popgruppen ABBA:s mer discoorienterade hitlåtar. Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad står för sången.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Inspelningen av bakgrundsmusiken i Voulez-Vous spelades in i Criteria Recording Studios i Miami, USA, med musiker som vanligtvis inte ingick bland ABBA:s återkommande studiomusiker. De tidiga demoinspelningarna hade arbetstitlarna Song X och Amerika[1].

1979 släpptes Voulez-Vous som singelskiva samt som andra spår på ABBA:s sjätte studioalbum Voulez-Vous. I Storbritannien släpptes singeln som dubbel A-sida tillsammans med Angeleyes.

Voulez-Vous ligger också på samlingen ABBA Gold som en förkortad version med längden 4:21 minuter då samlingen först släpptes 1992. När samlingsalbumet återutgavs 1999 togs sången med i sin helhet, som 5:11 minuter lång.

En förlängd version av Voulez-Vous (6:07 minuter) är den enda av ABBA:s inspelningar som officiellt har släppts som remixad dansversion, då den släpptes på en 12" maxisingel i USA för promotion 1979. Denna längre version togs med på samlingen The Definitive Collection som gavs ut 2001. Den släpptes även officiellt i Storbritannien under "Record Store Day" 21 april 2012 på en 12" blå glittrig maxisingel i en begränsad och numrerad upplaga på 5000 exemplar (Polar Universal LC 00309), med If It Wasn't for the Nights som B-sida.

Listframgångar[redigera | redigera wikitext]

Jämfört med ABBA:s hitlåtar både före och efter var Voulez-Vous ingen större framgång. Den toppade listorna i Belgien och nådde topp fem i Storbritannien, Irland och Nederländerna. Den nådde nionde plats i Frankrike, Schweiz, Spanien och Sydafrika, men misslyckades med att klättra upp på topp tio någon annanstans i världen.

Vid tiden för singelns lansering publicerades i Storbritannien även andra singellistor än BBC:s officiella Music Week. Tidningarna New Musical Express och Melody Maker hade exempelvis egna listor. Dessa listor skilde sig ofta åt, men sällan med mer än en placering eller två. Den dubbla A-sidan Angeleyes och Voulez-Vous väckte uppmärksamhet genom att den nådde tredje plats på Music Week/BBC-listan, men som bäst placerade sig på nionde plats på andra listor och oftast missade topp 10 helt på andra listor i Storbritannien. BBC Radio 1 bekräftade motsägelsen. Tredjeplatsrankingen på Music Week/BBC diskvalificerades dock aldrig.

En coverVoulez-Vous toppade singellistan i Storbritannien 1992, då den var en av fyra ABBA-låtar som spelats in av Erasure på deras EP Abba-esque.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista Placering
Australien 79
Belgien 1
Frankrike 9
Republiken Irland 3
Nederländerna 4
Schweiz 9
Spanien 9
Storbritannien 3
Sydafrika 9
USA 80
Västtyskland 14

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://www.abbaannual.com/1979.htm ABBA 1979
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia