Hoppa till innehållet

Wikipedia:Önskemål om bilder/Sverige/Flygfoto

Från Wikipedia

Denna sidas avsikt är att fungera som en önskelista för flygfoton från Sverige. Sidan organiseras geografiskt efter län. Det går under varje sektion att önska bilder på olika motiv (främst naturmotiv, byggnader och dylikt, inga personer!), och användare kan också anmäla sitt intresse att ta fotografier i de olika regionerna. För att göra en enkel indelning har länsgränserna använts. Dessa kan naturligtvis ändras till något bättre och mer specifikt om det behövs i framtiden. Om det finns bilder på Wikipedia:Önskemål om bilder/Sverige som skulle göra sig bra med flygfoton kan de överföras direkt. Wikimedia Sverige har som mål i sin verksamhetsplan för 2012 att försöka samla in minst 200 nya bilder och har en budget som kan täcka kostnader för att ta flygfoton. Vill du ha kostnader täckta behöver du skicka en ansökan.

Svenska fjällkedjan[redigera | redigera wikitext]

  • Torne träsk, Abisko, Vistasdalen, Nikkaluokta, Kebekaise, Tarfaladalen, Kaskasadalen
  • Akkamassivet, Stora Sjöfallets nationalpark
  • Rapadeltat, Skierffe, Nammásj (en av de mest storslagna platserna i norra Sverige)
    • Sarek nationalpark (flygförbud råder och tillstånd krävs)
  • Pårte, Padjelanta nationalpark, Tarrasdalen
  • Kungsleden (45 mil)

Den flygtur på ca 70 landmil skulle täcka in större delen av den svenska fjällkedjan. På bild fångas Europas största och mest orörda nationalparker, tusentals sjöar, hundratals bergstopar, 50-talet glaciärer, 100-talet dalgångar och oräkneliga älvar och jokkar.

Dessutom är fjällkedjan mycket vacker. Fotografering i början av september rekommenderas. Då har fjällen har svalnat av en smula från sommarens hetta, luften är kall och klar och fjällbjörkarna växlat färg från grönt till gult och rött. Wikipedia (alla stora språkversioner) skulle få hundratals välillustrerade artiklar om nationalparker, älvar, dalgångar och berg som ligger i väglöst land i norra Europas mest orörda natur. Nasko (disk) 12 juni 2012 kl. 00.45 (CEST)[svara]

  • Ett flygfoto över Gröna Lund så att man ser helheten vore bra. Ingen av bilderna som finns nu visar helheten.