Wikipedia:Att skriva om TV och radio

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ämnesguider

Wikipedia bör innehålla artiklar om massmedier, som TV och radio. För TV-filmer, dramaserier och andra manusbundna produktioner, se Wikipedia:Att skriva om fiktion.

Att tänka på[redigera | redigera wikitext]

  • Respektera upphovsrätten. I princip allt material som sänds i radio och tv är upphovsrättsskyddat. Undantag gäller bland annat stillbilder från inspelningar och inspelningsplatser, om sådana fotografier är tillåtna, och fotografen har avsagt sig upphovsrätten.
  • Skriv från ett globalt perspektiv. En produktion bör beskrivas utifrån producentlandets perspektiv. Om produktionen inte är svensk, men syndikeras i Sverige, beskriv det på samma sätt som syndikering för andra länder. Internationella TV-kanaler, till exempel MTV, beskrivs från ett globalt perspektiv, medan den svenska kanalen beskrivs under MTV Sverige.
  • Om ett tv-format producerats i flera olika länder, så bör det finnas en artikel om formatet eller originalproduktionen (Deal Or No Deal eller Fort Boyard (TV-program)). Artiklar om nationella produktioner av formatet (Deal Or No Deal (Sverige) eller Fångarna på fortet) skall hänvisa till artikeln om formatet/originalet.
  • För kanaler som benämns med en siffra som TV 3, TV 4 och så vidare syftar namnet utan särskiljning på de svenska kanalerna, enligt principen om minsta möjliga förvåning
  • Skriv neutralt. Wikipedia är ingen recensionssamling.
  • Använd grammatiska tidsformer på ett begripligt sätt. Se Wikipedia:Skrivregler#Tidsformer.

Relevanskriterier för TV- och radioprogram[redigera | redigera wikitext]

En film, ett enskilt tv-program, en tv-serie, eller ett radioprogram, är relevant för egen artikel genom att uppfylla något av följande:

  • Har haft betydande tittarsiffror (rating) i storleksordningen 100 000 för ett tv-avsnitt, eller totalt för en serie.
  • Har varit finalist till, eller belönats med, någon etablerad utmärkelse, till exempel Kristallen eller Emmy Award
  • Har tillägnats recensioner av oberoende och professionella kritiker.

Övriga tv-program kan infogas i artikeln om den tv-kanal där de haft sin premiär.

Skapa en sammanhängande artikel om tv-serien före artiklar om enskilda avsnitt, inslag eller rollfigurer i serien. Se Wikipedia:Att skriva om fiktion.

Enstaka avsnitt bör i regel inte ges en egen artikel, men en kort sammanfattning kan ingå i huvudartikeln. Enstaka program är relevanta om de fått en betydande och varaktig uppmärksamhet i media och då utanför tv-sidorna och motsvarande eller om avsnittet är unikt genom att inom tv-världen vara störst, längst, dyrast, först med en teknisk lösning eller motsvarande. Huvudrollsfigurer i en serie med ett litet antal huvudroller är relevanta om serien spelats in i minst två säsonger. Birollsfigurer kan beskrivas i en sammanfattande artikel.

Granskande reportage etc[redigera | redigera wikitext]

Vissa reportage har fått stor betydelse genom att uppmärksamma en stor politisk skandal eller ett betydande kriminalfall (se Wikipedia:Att skriva om kriminalfall eller Wikipedia:Att skriva om politik). De kan beskrivas i artikeln om händelsen, till exempel våldtäkterna i Bjästa. Ett reportage som uppfyller relevanskriterierna kan ha en egen artikel, till exempel Könskriget.