Wikipedia:Ansökan om administrativ behörighet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:BOA)
Hoppa till: navigering, sök
Wiki-broom.svg
Bildinformation
Crystal Clear app help index.svg
Bildinformation
Wiki-newadmin.svg
Bildinformation
Gnome-system-run.svg
Bildinformation
Wiki-name.svg
Bildinformation
Begäran om åtgärder Begäran om IP-kontroll Ansökan om administrativ behörighet Robotansökan Byte av användarnamn

På den här sidan väljs administratörer, byråkrater, IP-kontrollanter och censorer till svenskspråkiga Wikipedia. Även andra val som kräver wikipediagemenskapens förtroende kan förekomma här.

Användare kan nominera sig själva eller bli nominerade av någon annan. Omröstningen pågår normalt i minst en vecka (minst 7 dygn) från det att omröstningen blivit listad här. Om det redan från början är uppenbart att utslaget kommer att bli ett avslag, till exempel om en alldeles ny och okänd användare nominerat sig själv, kan den dock avslutas i förtid.

För att bli vald till administratör eller byråkrat krävs stöd av minst 75 procent av rösterna. För att bli vald till IP-kontrollant krävs minst 75 procent stöd och samtidigt minst 25 positiva röster. För att bli vald till censor krävs minst 90 procent stöd och samtidigt minst 25 positiva röster. Neutrala röster räknas inte. Om kandidaten får tillräckligt med stödjande röster så tilldelar en byråkrat eller steward användaren de nya användarrättigheterna.

De som kan ta bort användarrättigheter från en användare är Wikimedias stewardar. Om en användare själv vill bli av med sina verktyg lägger denna in en begäran på meta:Removal of access. Användaren ska även tas bort ur listan på Wikipedia:Administratörer.

Nominering[redigera | redigera wikitext]

För att nomineras till val bör man vara välkänd i Wikipediagemenskapen. Flitiga wikipedianer blir oftare valda. Olika användare lägger vikt vid olika saker, men viktigast är förstås bedömningen av huruvida användaren kommer att förvalta verktygen på ett korrekt och för Wikipedia ändamålsenligt sätt. Många anser därutöver att användaren ska ha förståelse för och följa Wikipedias policy och riktlinjer, och så gott som det går följa gängse Wikipediaetikett.

Det finns ingen formell minimigräns för hur länge man måste ha varit aktiv för att få kandidera. För att undvika okynnesnomineringar anses allmänt att användare som kandiderat, men inte blivit valda, bör vänta ett tag (åtminstone ett halvår) innan de kandiderar igen. På så vis får andra användare en chans att bilda sig en ny uppfattning om deras bidrag.

Den som äger rätt att nominera är den som själv kan bli nominerad.

Nominering av användare[redigera | redigera wikitext]

Innan omröstningen listas ska användaren tillfrågas om vederbörande accepterar nomineringen.

Om användaren accepterat nomineringen listas omröstningen här genom att skriva {{subst:Nominering}} på användarens nomineringssida, Wikipedia:Ansökan om administrativ behörighet/Användarnamn. Omröstningarna skall omges av <section>-taggar. Se exempel. När omröstningen är påbörjad läggs den till i avsnittet "Pågående nomineringar" enligt detta exempel. "2017" kan behöva ändras vid nytt år eller om flera omröstningar sker för samma användare under samma år.

Nomineringar för omval sker normalt under den månad som anges som slutmånad i administratörens förordnande.

Sektionsnamnet i mallen nedan bygger normalt på det aktuella året. Vid nytt år, ändra sektionsnamnsförslaget till aktuellt år (2017). Om det namnet redan är använt på valsidan så använd förslagsvis År-månad som sektionsnamn, exempelvis 2017-03.

== Nyval/Omval/Återval aktuell månad och år ==
<section begin="2017"/>
<small>Valet bör inte avslutas före {{subst:#timel: j F Y "kl". H.i|+7 days}}.</small>
{{subst:Nominering
|användarnamn=
|till= Administratör/Administratör och byråkrat/IP-kontrollant/censor
|valtyp= Nyval/Omval/Återval
|självnominerad= Ja/Nej
|motivering= Varför ~~~~
|länk= Länk till kandidatens bekräftelse (utgår vid självnominering)
}}
<section end="2017"/>

Vid första nomineringen - då valsidan inte existerar - kan följande formulär användas för att skapa den sidan och lägga in nomineringen. Skriv in användarnamnet på den du vill nominera. När du trycker på "Skapa sida" är {{Nomineringssida}} samt ovanstående "mall" redan laddade.


Avslut av nomineringar[redigera | redigera wikitext]

När det är dags att avsluta nomineringen gör enligt följande:

 1. Lägg {{aabt|valets utgång|~~~~}} istället för raden "Valet bör inte avslutas före..." i början av det aktuella valet (efter <section begin>-taggen men före själva omröstningen).
 2. Lägg {{aabb}} i slutet av valet (före <section end>-taggen).
 3. På denna sida, flytta ner nomineringen till avsnittet "Nyligen avslutade ansökningar".
 4. Om nya rättigheter skall delas ut uppmärksamma en byråkrat om det (gärna via WP:BOÅ). Gäller det en ny censor eller IP-kontrollant, så kontakta istället en steward på meta.
 5. Uppdatera listan över administratörer
 6. Meddela gärna valresultatet till kandidaten.

Riktlinjer för röstning[redigera | redigera wikitext]

Enbart användare som registrerat ett konto kan rösta. Dessutom måste man vara etablerad och någorlunda välkänd av andra användare. Man kan välja att rösta "stöder", "neutral" eller "stöder inte". Neutrala röster räknas inte när omröstningen avslutas.

De som röstar väljer själva om de vill motivera sina röster eller inte. Då ifrågasättande av andras lämplighet för någonting ibland kan vara känsligt, anser många användare att det är bra om den som röstar emot motiverar sin röst, så att andra kan skärskåda och bedöma det. Håll diskussionen konstruktiv och saklig. Undvik personangrepp, sarkasmer och tvetydigheter. Ämnet på den här sidan är den aktuella omröstningen – utvikningar åt annat håll kan lätt störa. Se Wikipedia:Etikett och Wikipedia:Inga personangrepp.

Om det under nomineringen framkommer något som gör att du ändrar dig kan du ändra eller stryka din röst fram till omröstningens slut. Den gamla rösten markeras med överstrykning (#*<s>användarnamn tidsangivelse</s>). För att den automatiska räkningen ska fungera måste den strukna röstens inledande # ändras till #* (om rösten står först, till *).

Varför får inte alla rösta?[redigera | redigera wikitext]

Som i de flesta val och omröstningar har man även på Wikipedia en röst per person. Anledningen till att man inte får rösta som oinloggad är att en person kan redigera från många ip-adresser, och att det bakom en enskild ip-adress kan finnas flera olika personer. Anledningen till att nyregistrerade konton inte får rösta är att det tyvärr förekommer personer som registrerar flera olika konton i syfte att manipulera omröstningar eller överlag påverka samarbetet på Wikipedia. Dessutom registrerar ibland blockerade användare nya konton. Kravet att man ska vara etablerad och någorlunda välkänd innebär att övriga användare kan känna sig rimligt säkra på att det faktiskt är en "unik" person bakom varje röstande konto. (Se vidare Wikipedia:Marionetter.) Det finns inga exakta kriterier för hur länge man ska ha varit registrerad eller hur många redigeringar man ska ha gjort för att få rösta; tveksamma fall avgörs genom diskussion.

Nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Uppdatera sidanSenaste ändringarna av nomineringssidorna

Pågående nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Valet bör inte avslutas före 23 mars 2017 kl. 07.54.

Bairuilong[redigera | redigera wikitext]

Nominerad till: Administratör

Nyval av Bairuilong (diskbidrag (raderade) • loggar (om) • stats). (valsidan)

Nominerad av: LittleGun (diskussion) 16 mars 2017 kl. 07.54 (CET)

Motivering: Uppfyller med råge de viktigaste kriterierna: "...en aktiv och regelbunden bidragsgivare till Wikipedia sedan en tid tillbaka, känner till och respekterar Wikipedias policy och riktlinjer". Återstår endast det formella: Den här omröstningen.--LittleGun (diskussion) 16 mars 2017 kl. 07.54 (CET)

Länk till kandidatens bekräftelse: diff

Stöder Stöder

 1. LittleGun (diskussion) 16 mars 2017 kl. 07.56 (CET).
 2. Sjunnesson (diskussion) 16 mars 2017 kl. 08.01 (CET)
 3. Yger (diskussion) 16 mars 2017 kl. 08.17 (CET)
 4. Skottniss (diskussion) 16 mars 2017 kl. 08.18 (CET)
 5. Stigfinnare (diskussion) 16 mars 2017 kl. 08.28 (CET)
 6. Deryni (diskussion) 16 mars 2017 kl. 09.36 (CET)
 7. Ma805 (diskussion) 16 mars 2017 kl. 09.48 (CET)
 8. Tostarpadius (diskussion) 16 mars 2017 kl. 09.56 (CET)
 9. Julle (disk.) 16 mars 2017 kl. 10.30 (CET)
 10. Elzo 90 (diskussion) 16 mars 2017 kl. 11.50 (CET)
 11. Maundwiki (diskussion) 16 mars 2017 kl. 13.59 (CET)
 12. TernariusD 16 mars 2017 kl. 15.52 (CET)
 13. Paracel63 (diskussion) 16 mars 2017 kl. 19.04 (CET)
 14. Historiker (diskussion) 16 mars 2017 kl. 19.12 (CET)
 15. Riggwelter (diskussion) 16 mars 2017 kl. 19.16 (CET)
 16. Taxelson (diskussion) 16 mars 2017 kl. 19.44 (CET)
 17. Matanb (diskussion) 16 mars 2017 kl. 21.35 (CET)
 18. andejons (diskussion) 17 mars 2017 kl. 13.16 (CET)
 19. Skivsamlare (diskussion) 17 mars 2017 kl. 15.55 (CET)
 20. Boberger (diskussion) 17 mars 2017 kl. 20.26 (CET)
 21. Edaen (diskussion) 18 mars 2017 kl. 05.07 (CET)
 22. Ataraxim (diskussion) 19 mars 2017 kl. 03.33 (CET)
 23. Larske (diskussion) 20 mars 2017 kl. 18.30 (CET)
 24. Höstblomma (diskussion) 20 mars 2017 kl. 20.12 (CET)
 25. Romulus74 (diskussion) 20 mars 2017 kl. 20.34 (CET)
 26. AleWi (diskussion) 22 mars 2017 kl. 10.58 (CET)

Neutral Neutral

Stöder inte Stöder inte

Diskussion Diskussion
Jag förvånas alltid när ansökningar läggs in vid en tidpunkt som denna. Hade man väntat litet mer än en vecka hade det blivit en annan omvalsperiod. Jag föreslår därför att valet (om stöder räcker) förlängs och inte avslutas före april månads ingång. Så har skett i en del tidigare fall. Det strider inte mot att de skall avslutas tdigast efter att sju dygn har gått. Tostarpadius (diskussion) 16 mars 2017 kl. 09.56 (CET)

Jaha, jag trodde nästa vända var i juli. Framförallt ville jag nominera när jag kom på det, annars hade jag säkert glömt det. Visst kan vi förlänga valet om det känns viktigt. Enklare är att strunta i regeln och låta adminskapet gälla april - april om det är bättre än januari - januari. Själv förvånas jag över bokstavstroget paragrafrytteri på Wikipedia när det inte behövs.--LittleGun (diskussion) 16 mars 2017 kl. 10.58 (CET)
Om det är en kandidat man är lite osäker på, så kan det kanske vara lättare att stödja en 10-månaders "testperiod", än en 13-månaders. Boⅳⅰᴇ (🖉) 16 mars 2017 kl. 11.40 (CET)
Det är helt ok att inleda ett val i mitten av mars. Om Bairuilong blir vald så gäller förordnandet till och med januari 2018. /NH 16 mars 2017 kl. 12.03 (CET)
Ja, om valet avslutas efter minimitiden. Det finns dock inget som hindrar att omröstningen förlängs. Det handlar enbart om att ingen avslutar den. Tostarpadius (diskussion) 16 mars 2017 kl. 15.59 (CET)

Bairuilong är ju framförallt en produktiv bidragsgivare som gör redigeringar av hög kvalitet inom en specialiserad nisch. I den meningen har användaren mitt högsta förtroende och uppskattning. Men för den typen av bidrag är knappast administratörsverktyg nödvändiga. Har användaren verkligen nytta av adminverktygen, dvs att blockera klottrare samt radera och flytta artiklar osv. Jag kan inte påminna mig någon begäran från Bairuilong på BOÅ. Det är av högsta vikt att administratörsbehörigheten inte blir en hedersbetygelse eller statusmarkör utan är en helt och hållet praktisk behörighet för användare som har den speciella inriktningen på sitt redigerande. /Ascilto (diskussion) 22 mars 2017 kl. 11.54 (CET)

I just det här fallet föranleddes min nominering av en sån önskan om hjälp på en diskussionssida: [1]. Men, på sidan om administratörer finns inte det kravet utskrivet som du ställer, tvärtom så understryks att inte heller administratörer har plikter och att det är en förtroendefråga. Men dina argument kommer ofta upp i dessa omröstningar, och det är såklart OK att motivera och rösta enligt dessa. Själv menar jag att administratörssverktygen mycket väl kan komma att användas när de väl är tillgängliga och det finns sånt som inte syns också, som att kontrollera raderade artiklar, så för mig är förtroendefrågan allena avgörande.--LittleGun (diskussion) 22 mars 2017 kl. 12.14 (CET)
Jag anser principiellt att frågan är bakvänd. Om någon är beredd att åta sig att vara administratör bör gemenskapen – under förutsättning att förtroende finns och att de kriterier som nämns i nomineringen är uppfyllda – ta emot vederbörande med öppna armar. Vi får ytterligare en som kan hjälpa till. Tostarpadius (diskussion) 22 mars 2017 kl. 16.49 (CET)

.

Nyligen avslutade nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Arkiv och loggar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]