Wikipedia:Introduktion till diskussioner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto

I varje sida på Wikipedia finns en särskild flik för en diskussionssida för diskussion om dess innehåll. Dessa diskussionssidor är viktiga för Wikipedia, då de gör så att flera användare kan diskutera olika ståndpunkter och frågetecken med varandra och på så vis förbättra artiklarna.

Diskussionernas innehåll[redigera | redigera wikitext]

Diskussionerna bör hålla sig till det ämne som respektive artikel behandlar. Diskussionssidan kan exempelvis användas till att ifrågasätta uppgifter i artikeln eller ge förslag till förbättringar. Även varje användarsida har en diskussionssida kopplad till sig. Som nybörjare får man ibland frågor eller uppmaningar från erfarna användare på sin egen användarsidas diskussionssida.

Wikipedias etikettsregler gäller för inlägg på diskussionssidor. Ju trevligare man uppför sig, desto större är chansen att diskussionen förlöper smidigt.

Att skriva ett diskussionsinlägg[redigera | redigera wikitext]

Klicka på fliken "Diskussion" för att komma till en artikels diskussionssida.

Om du startar en ny diskussion på en diskussionssida som redan har diskussionsinlägg om andra ämnen, så bör man starta med att skriva in en vanlig underrubrik för sitt inlägg längst ner på sidan. Ännu enklare är att klicka fliken "Nytt ämne" på diskussionssidan, då får du ett separat formulärfält för att skriva in en ny rubrik.

Om du vill svara på ett tidigare inlägg på en diskussionssida, så bör du i regel lägga kommentaren direkt efter det inlägg som du svarar på. Man brukar då göra indrag vid sitt inlägg genom att börja raden med ett eller flera kolon (ett mer än det inlägg man svarar på).

Signera[redigera | redigera wikitext]

På diskussionssidor, till skillnad från artikelsidor, bör man i princip alltid signera sina inlägg. Det gör det lättare för andra att följa diskussionen och enkelt att hitta till respektive användarsida. Enklaste sättet att skriva under är att skriva fyra tilde, ~~~~. När sidan sparas, omvandlas detta automatiskt till användarnamn med länk till användarsidan och tidsstämpel.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Om du till exempel vill svara på denna fråga på en diskussionssida...

Föddes inte Jesus år noll? /Urbourbo 7 mars 2011 kl. 11.45 (CET)

...så kan du skriva:

Föddes inte Jesus år noll? /[[Användare:Urbourbo|Urbourbo]] 7 mars 2011 kl. 11.45 (CET)
: Nej, för det finns inget år noll! / ~~~~

...och resultatet blir då:

Föddes inte Jesus år noll? /Urbourbo 7 mars 2011 kl. 11.45 (CET)

Nej, för det finns inget år noll! / DittAnvändarnamn 24 augusti 2017 kl. 11.08 (CET)

Se även[redigera | redigera wikitext]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto