Wikipedia:Introduktion till diskussioner
Varje sida på Wikipedia har en tillhörande diskussionssida som är avsedd för diskussioner. Vi skiljer främst på artikeldiskussionssidor och användardiskussionssidor.
Diskussionssidor
[redigera | redigera wikitext]Till varje artikel hör en artikeldiskussionssida där du tillsammans med andra användare kan diskutera sådant som rör den enskilda artikeln. En artikels diskussionssida kan användas för att till exempel ifrågasätta uppgifter i artikeln och ge förslag till förbättringar.
Varje användarsida har också en diskussionssida kopplad till sig. Den är avsedd för mer personligt riktade diskussioner. Exempelvis kan man som nybörjare ibland få en välkomsthälsning, fråga eller ett råd från en erfaren användare på sin användardiskussionssida.
När du besöker en artikel eller en användarsida klickar du på fliken "Diskussion" för att komma till sidans diskussionssida. För att hålla en diskussion samlad bör man besvara inlägg på samma sida. Wikipedias etikettsregler gäller för inlägg på diskussionssidor. Ju trevligare man uppför sig, desto större är chansen att diskussionen förlöper smidigt. Radera inte äldre inlägg – arkivera istället.
Har du fått ett meddelande?
[redigera | redigera wikitext]Om du har gjort ett par redigeringar kan du redan ha fått ett meddelande på din diskussionssida. Då ser du den här symbolen i listen längst upp. Klicka i så fall på symbolen för att läsa meddelandet. Om någon ifrågasätter dina redigeringar är det viktigt att du svarar på inlägget innan du fortsätter redigera.
Att skriva ett diskussionsinlägg och signera
[redigera | redigera wikitext]Inlägg skapas på olika sätt beroende på om du deltar i en befintlig diskussion eller om du startar en ny. På Wikipedia är det praxis att signera alla sina inlägg på diskussionssidor, oavsett om man är inloggad och oavsett om det är på sin egen diskussionssida. Återkommer till det senare.
Vid enstaka tillfällen, särskilt i väldigt aktiva diskussioner, kan det hända att du får upp ett meddelande om redigeringskonflikt när du försöker spara ditt inlägg. Det innebär inte att du har gjort något fel, utan att inlägget inte sparades eftersom någon annan hann spara ett nytt inlägg i samma diskussion medan du redigerade.
Svara på inlägg
[redigera | redigera wikitext]Om du vill svara på ett tidigare inlägg på en diskussionssida, klicka på "Redigera wikitext" i datorversionen eller pennsymbolen i mobilversionen. Ställ markören under det inlägg som du ska svara på. För att diskussionen ska bli lättare att följa brukar man göra indrag vid sitt nya inlägg genom att börja raden med ett eller flera kolon (ett mer än det inlägg man svarar på). När du är nöjd med inlägget klickar du på knappen "Publicera ändringar" och först då sparas inlägget. På diskussionssidorna finns inte Visual Editor, det grafiska redigeringssystemet för att redigera, i stället redigerar man koden i den form den sparas på servern. Detta eftersom diskussionssidorna mest består av text.
Starta en ny diskussion
[redigera | redigera wikitext]Om du inte vill svara på något inlägg, utan skriva om ett nytt ämne, startar du en ny diskussion på diskussionssidan genom att klicka på fliken "Nytt ämne" på diskussionssidan. Då får du ett separat formulärfält för att skriva in en önskad rubriktitel och brödtext. Om det inte går kan du alltid skapa en rubrik manuellt genom att klicka på "Redigera wikitext" och skriva == Titel ==, ersätta "Titel" med din önskade titel och sedan skriva ditt inlägg under den. Kom ihåg att du måste avsluta med att klicka på knappen "Publicera sida" eller "Publicera ändringar" för att det ska sparas på sidan.
Var inte rädd för att starta en diskussion på en helt tom diskussionssida. Ofta är det många som bevakar den och med tiden lär fler skriva på den. Även om du är först med att redigera på den ska du skapa en rubrik enligt föregående stycke.
Signera
[redigera | redigera wikitext]Du signerar dina inlägg genom att skriva fyra tilde, ~~~~
efter ditt inlägg. När sidan sparas, omvandlas detta automatiskt till ditt användarnamn med länk till användarsidan (eller din IP-adress och länk till din bidragshistorik om du är oinloggad) och tidsstämpel. I redigeringsläget brukar det finnas en ikon i verktygsfältet föreställande en signatur, som du kan klicka på för att generera signaturen. Signaturen gör det lättare för andra att följa diskussionen, att hitta till din användarsida och att veta när inlägget skrevs.
Överkurs: Om du länkar till en användares användarsida och därefter signerar ditt inlägg, får användaren en avisering om att du önskar svar från den. Det kallas att pinga.
Exempel på diskussion
[redigera | redigera wikitext]Om du till exempel vill svara på denna fråga på en diskussionssida...
- I artikeln står det att "Jesus föddes år noll." Men år noll finns väl inte?.//Urbourbo 7 mars 2011 kl. 11.45 (CET)
...kan du därunder skriva:
- :Nej, enligt Aktuell Historia användes inte siffran noll då, se http://alltomhistoria.se/arkiv/fragor-svar-fc229b43-705c-434d-9010-6dd67fe78311/foddes-jesus-den-25-december-ar-0. Jag lägger in den källan./~~~~
...och resultatet blir då:
- I artikeln står det att "Jesus föddes år noll." Men år noll finns väl inte?.//Urbourbo 7 mars 2011 kl. 11.45 (CET)
- Nej, enligt Aktuell Historia användes inte siffran noll då, se http://alltomhistoria.se/arkiv/fragor-svar-fc229b43-705c-434d-9010-6dd67fe78311/foddes-jesus-den-25-december-ar-0. Jag lägger in den källan./Din användarsida (Din diskussionssida) + datum och tid