Wikipedia:Introduktion till diskussioner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs

I varje sida på Wikipedia finns en särskild flik för en diskussionssida om artikelns innehåll. Där kan Wikipedias användare diskutera med varandra hur man bäst går till väga för att förbättra artiklarna.

Diskussionernas innehåll[redigera | redigera wikitext]

Diskussionerna bör hålla sig till artikelns ämne. Diskussionssidan kan exempelvis användas till att ifrågasätta uppgifter i artikeln eller ge förslag till förbättringar. Även varje användarsida har en diskussionssida kopplad till sig. Som nybörjare får man ibland frågor eller uppmaningar från erfarna användare på sin egen användarsidas diskussionssida.

Wikipedias etikettsregler gäller för inlägg på diskussionssidor. Ju trevligare man uppför sig, desto större är chansen att diskussionen förlöper smidigt.

Har du redan fått ett meddelande?[redigera | redigera wikitext]

Om du har gjort ett par redigeringar kan du redan ha fått en välkomsthälsning eller en fråga. Då ser du den här symbolen Echo notification icon.png i listen längst upp. Klicka i så fall på symbolen för att läsa meddelandet.

Att skriva ett diskussionsinlägg[redigera | redigera wikitext]

Klicka på fliken "Diskussion" för att komma till en artikels diskussionssida.

Om du vill svara på ett tidigare inlägg på en diskussionssida, klicka på "Redigera wikitext" – på diskussionssidorna finns inte Visual Editor, det ordbehandlarlika systemet för att redigera, i stället redigerar man koden i den form den sparas på servern. Eftersom faktarutor, källhänvisnigar etc. sällan behövs på diskussionssidor är detta inte ett stort problem, bara skriv det du vill skriva. Lägg din kommentar direkt efter det inlägg som du svarar på. Man brukar då göra indrag vid sitt inlägg genom att börja raden med ett eller flera kolon (ett mer än det inlägg man svarar på).

Om du startar en ny diskussion på en diskussionssida som redan har diskussionsinlägg om andra ämnen, klicka på fliken "Nytt ämne" på diskussionssidan, då får du ett separat formulärfält för att skriva in en ny rubrik och brödtext.

Signera och pinga[redigera | redigera wikitext]

På diskussionssidor, till skillnad från artikelsidor, signerar man sina inlägg genom att skriva fyra tilde, ~~~~. När sidan sparas, omvandlas detta automatiskt till användarnamn med länk till användarsidan och tidsstämpel. Det gör det lättare för andra att följa diskussionen och enkelt att hitta till respektive användarsida.

Om du länkar till en användares användarsida och därefter signerar ditt inlägg, får denne/-a en avisering om att du önskar svar från användaren. Det kallas att pinga.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Om du till exempel vill svara på denna fråga på en diskussionssida...

I artikeln står det att "Jesus föddes år noll." Men år noll finns väl inte?.//Urbourbo 7 mars 2011 kl. 11.45 (CET)

...kan du därunder skriva:

:Nej, enligt Aktuell Historia användes inte siffran noll då, se http://alltomhistoria.se/arkiv/fragor-svar-fc229b43-705c-434d-9010-6dd67fe78311/foddes-jesus-den-25-december-ar-0. Jag lägger in den källan./~~~~

...och resultatet blir då:

I artikeln står det att "Jesus föddes år noll." Men år noll finns väl inte?.//Urbourbo 7 mars 2011 kl. 11.45 (CET)
Nej, enligt Aktuell Historia användes inte siffran noll då, se http://alltomhistoria.se/arkiv/fragor-svar-fc229b43-705c-434d-9010-6dd67fe78311/foddes-jesus-den-25-december-ar-0. Jag lägger in den källan./Din användarsida (Din diskussionssida) + datum och tid


I nästa del får du lära dig att lägga till bilder

Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs