Wikipedia:Introduktion till wikilänkar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto Skriv en ny artikel

En av Wikipedias fördelar är att det finns 3 789 887 artiklar som kan ge mer information. Därför går det att göra länkar mellan artiklarna. Blå länkar leder till artiklar som redan finns, medan röda betyder att artikeln inte ännu är skapad.

Gör länkar:

  • när det kan tänkas finnas relevant information i en annan artikel
  • i måttlig mängd (varje länk är en tänkbar störning)
  • direkt till rätt artikel. Om det står VM i texten men det som avses är VM i fotboll, länka då dit. Läs mer om länkning.

Hur man wikilänkar[redigera | redigera wikitext]

Sökverktyget letar automatiskt efter liknande titlar.

Om du har klickat på ”Redigera” skapar du en ny länk genom att markera ordet och klicka på knappen VisualEditor - Toolbar - Linking (small).png i verktygslisten över redigeringsrutan. Då kommer det upp en lista med existerande artiklar. Klicka på en artikel för att välja en av dem.

Finns inte rätt artikel i listan kan du söka efter den i rutan. På det sättet kan du också modifiera vilken text som syns jämfört med vart länken går. Det är praktiskt om texten använder en böjd form, till exempel "parenteserna". Då kan du länka till parentes men låta hela ordet vara länkat, så här: parenteserna.

Saker att undvika[redigera | redigera wikitext]

Undvik att göra länkar till webbplatser utanför Wikipedia inuti brödtexten. Sådana passar bättre som källhänvisningar. Däremot går det att lägga någon länk utanför Wikipedia, om den innehåller fördjupad förståelse under rubriken Externa länkar längst ner i artikeln.

Nästa del[redigera | redigera wikitext]

I nästa del får du lära dig att göra källhänvisningar.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto Skriv en ny artikel