Wikipedia:Introduktion till wikilänkar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto

Förutom artiklarna själva består Wikipedia av ett nät av länkar mellan dessa artiklar. Länkarna gör informationen i relaterade artiklar lättillgänglig genom att artiklarna binds samman.

När ska man länka och inte är inte alltid så lätt att avgöra, men i allmänhet bör man vara restriktiv med att länka till artiklar som inte har så mycket att göra med artikeln man placerar länken i. Filosofin är att varje länkat ord utgör ett litet störningsmoment under läsningen, så nyttan av länken för läsaren bör uppväga störningsmomentet. En tumregel är att ställa sig frågan: ”Om jag läste den här sidan, skulle informationen som länken leder till hjälpa mig?”

Om man bestämmer sig för att göra wikilänkar bör man vara så specifik som möjligt, till exempel inte länka till Sverige om man menar Sveriges herrlandslag i fotboll eller inte till VM om man menar VM i fotboll.

Hur man wikilänkar[redigera | redigera wikitext]

Om du har klickat på ”Redigera” skapar du en ny intern länk genom att markera ordet och klicka på knappen "Länk" över redigeringsrutan.

Om du har klickat på ”Redigera wikitext” är det lika enkelt att skapa en ny intern länk:

  • Genom att omge ett eller flera ord med dubbla hakparenteser skapar man en länk till sidan med det namnet:
[[faktoid]] blir faktoid
  • Man kan också göra så att annan text än artikelns namn visas när man länkar. Det gör man genom att använda vertikalstreck | :
[[Wikipedia:Välkommen till Wikipedia|ny på Wikipedia]] blir ny på Wikipedia
  • Ibland räcker det med att lägga till exempelvis pluraländelser direkt efter länken för att hela ordet ska märkas som länk:
[[parentes]]erna blir parenteserna

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto