Wikipedia:Robothjälp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Om du vill ha något robotgöra gjort är det här rätt sida. Här kan du ange vad du vill ska göras och varför. För uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella krävs länk till en diskussion där konsensus uppnåtts om att redigeringarna du behöver hjälp med kan genomföras. Fråga om du inte är säker på att uppdraget är okontroversiellt.

Uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella utförs endast efter genomförd konsensusdiskussion. Sådan diskussion skall inte föras på denna sida.

Läs gärna Wikipedia:Robotar innan du lägger upp något här.

Instruktioner[redigera]

Hjälpsökare:
Kopiera följande mall, tryck på redigera och klistra in den under rubriken "Begäran" nedan. Fyll sedan i uppgifterna som efterfrågas i de tre första punkterna i mallen.

Robotoperatör:
När du bestämt dig för att anta ett visst jobb, kontrollera att konsensus uppnåtts eller att uppdraget kan anses vara helt okontroversiellt och fyll sedan i punkten "Jobbet antas av:" i mallen. Utför jobbet.


=== Kort beskrivning av ärendet ===
'''Anmälare:''' ~~~~

'''Behöver hjälp med:''' 

'''Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:''' 
<!-- Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag -->

'''Jobbet antas av:''' 
<!-- {{anv|Användarnamn}} med roboten {{anv|Robotens namn}} (Ta bort pilarna när jobbet antas) -->

'''Diskussion:'''<br />

----


Om någon åtgärd återstår, eller om jobbet avböjs kan denna mall läggas på anmälarens diskussionssida för att meddela detta: {{Robotjobbat}} På den här sidan kan man använda {{fixat}} eller {{utfört}} för att tydliggöra att jobbet är utfört.

Begäran[redigera]

Rättning av länkar Nord/Nord (departement)[redigera]

Anmälare: Roufu (diskussion) 24 augusti 2015 kl. 10.12 (CEST)

Behöver hjälp med: Det vanliga svenska ordet "nord" länkar till ett franskt departement. Jag har manuellt rättat ett antal fellänkningar och menar att "nord" bör vara en grensida och att artikeln om departementet bör heta Nord (departement). Detta namn stämmer med andra franska departementsnamn som Calvados (departement). Jag har flyttat Nord till Nord (departement) och behöver nu hjälp att rätta länkarna från [[Nord]] till [[Nord (departement)|Nord]]. Antalet länkar är av storleksordningen 500.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


Kategori:Pitta[redigera]

Anmälare: AHA (diskussion) 22 augusti 2015 kl. 22.12 (CEST)

Behöver hjälp med: Det svenska trivialnamnat på familjen Pittidae har ändrats från pittor till juveltrastar varför alla artiklar i Kategori:Pittor måste flyttas till Kategori:Juveltrastar

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Se källa

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot

Diskussion:
Fixat Fixat Själva kategorin kanske du kan skapa manuellt. --Larske (diskussion) 22 augusti 2015 kl. 22.20 (CEST)

@Larske: Tack för hjälpen! --AHA (diskussion) 23 augusti 2015 kl. 11.15 (CEST)

Rasstandard/Rasstandard (hundar)[redigera]

Anmälare: Ascilto (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 20.54 (CEST)

Behöver hjälp med: Byta ut länkarna från Rasstandard till Rasstandard (hundar) i artiklar som länkar till den förstnämnda artikeln. Det är över 200 stycken som nu felaktigt länkar till den förstnämnda artikeln, efter att innehållet byttes ut till att gälla alla domesticerade djur och inte bara hundar. Endast ca fem av länkarna skall gå dit, jag åtar mig att flytta tillbaka dessa manuellt om jobbet blir gjort. /Ascilto (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 20.54 (CEST)

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot --Larske (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 21.01 (CEST)

Fixat Fixat @Ascilto: Jag hoppade över artikeln Avelsförening som verkade avhandla mer än bara hundar. Lycka till med återställandet av de övriga fyra länkarna. --Larske (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 21.29 (CEST)
Fixat Fixat Tack för hjälpen! /Ascilto (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 22.08 (CEST)

Diskussion:


Bild:The Earth seen from Apollo 17.jpg[redigera]

Anmälare: 90.229.134.107 13 augusti 2015 kl. 22.02 (CEST)

Behöver hjälp med: Ta bort Bild:The Earth seen from Apollo 17.jpg från artiklar där den används som ett slags flaggikon för att representera Världen. När en plats inte har någon officiell flagga bör man inte försöka hitta på en egen. Dessutom är ikonen så liten att det är svårt att se vad den ska föreställa. Den kod som behöver tas bort är [[Fil:The Earth seen from Apollo 17.jpg|15px|Jorden sedd från Apollo 17]] och möjligen med varianter av bildtexten eller pixelstorlek. Bilden används på vettigt sätt med större storlek i en del artiklar (tex Vatten#Vatten på jorden, där bör den inte tas bort.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Det här ser jag nog gärna någon diskussion kring. Låter inte helt okontroversiellt för mig vilket åtminstone jag kräver om jag ska ta mig an det. --افيراتير (diskussion) 13 augusti 2015 kl. 23.38 (CEST)

Jag delar din bedömning. /Hangsna (diskussion) 13 augusti 2015 kl. 23.39 (CEST)
@90.229.134.107: Det vore bra om du startade en tråd (på wp:Wikipediafrågor?) så det blir en diskussion först. Blir det som du vill är det inga problem att fixa det sedan. Nämn gärna också något konkret exempel där du tycker bilden ska tas bort. --افيراتير (diskussion) 14 augusti 2015 kl. 00.09 (CEST)
En köpfri dag är ett exempel. Ja, den här bör bytas ut, mot en vektorbild av något slag. Hittar vi ett bra alternativ så tycker jag inte det behöver tas upp på någon mer plats. Byte till vektor-format sker regelmässigt, då ofta utifrån Commons. -- Innocent bystander 14 augusti 2015 kl. 08.04 (CEST)
Det handlar inte om att byta till svg utan att ta bort dem. --افيراتير (diskussion) 14 augusti 2015 kl. 10.32 (CEST)
Flaggikoner har diskuterats några gånger. Officiella nationsflaggor har fått stöd även om några användare tycker de används för mycket. Men helt inofficella egenpåhittade flaggor för sportklubbar fick inte stöd. Däremellan finns halvofficiella flaggor för olika typer av administrativa områden och organisationer med varierande stöd. Bilden som jag vill ta bort är inte ens en flagga och är inte officiell på något vis, så den ska inte vara något problem att ta bort. Engelska Wikipedias Wikipedia:Manual of Style/Icons#Flags gäller inte på svenska Wikipedia, men den har många bra motiveringar till att vara försiktig med flaggikoner. (Behövs en diskussion så är Bybrunnen bättre än Wikipediafrågor eftersom det inte är en teknisk fråga.) 90.229.134.107 14 augusti 2015 kl. 10.23 (CEST)
Innan jag gör något skulle jag önska att frågan lyftes där. Men det kanske finns någon annan robotförare som ser det som mindre kontroversiellt (det låter ju rimligt det du säger) så kan de köra på. --افيراتير (diskussion) 14 augusti 2015 kl. 10.32 (CEST)

Litauens län[redigera]

Anmälare: andejons (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 10.57 (CEST)

Behöver hjälp med: Byt namn på kategorier "Litauens provinser" till "Litauens län"

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipedia:Problematiska kategorier/Litauens provinser

Jobbet antas av:

Diskussion:
Det är alltså underkategorier som behöver nya namn, inte huvudkategorin, som redan flyttats. andejons (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 10.57 (CEST)

Ajdå, det var ju massa småkategorier. Då krävs det kod jag saknar som kan för alla kategorier byta ut slutledet provins mot län och också flytta sidorna i respektive kategori. Jag har inte kod att automatiskt flytta sidor... --افيراتير (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 11.14 (CEST)
Flytta själva kategorianropen, kan många robotar göra men, flytta kategorisidorna är det inte alla robotar som kan. @Lsj, Hangsna: har DNWB, som klarar sådana flyttar? -- Innocent bystander 12 augusti 2015 kl. 11.19 (CEST)
Jodå, det går att göra, men det är lite pyssel, kräver en del specialkodning. Om det inte är alltför bråttom kan jag göra det när jag har en stund över. Lsj (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 11.25 (CEST)

Jag har hittat att man kan göra det med AWB men det kräver manuellt klick för alla 58 kategorier och sedan flytt av sidorna i resp kategori vilket bör gå helautomatiskt. --افيراتير (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 11.31 (CEST)

Jag kan få alltihop att gå helautomatiskt med dnwb. Lsj (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 11.33 (CEST)
Då stoppar jag. Ska jag göra något i de två kategorierna jag testade med och har flyttat? --افيراتير (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 11.38 (CEST)
Du kan låta dem vara som de är. Lsj (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 12.04 (CEST)

Fixat Fixat själva flytten av allting. Ser det rätt ut? Sedan finns alla de gamla kategorierna som behöver raderas, det gör inte boten. Lsj (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 14.09 (CEST)

Jag har raderat de gamla kategorierna, kommer också att skapa interwiki-länkar när wikidata är redo för det. Tack allihopa!--ボスニア (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 15.48 (CEST)

Ta bort bildstorlekar[redigera]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

Behöver hjälp med: Ta bort satta bildstorlekar ur artiklar

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag har gått igenom 500 artiklar som jag fått genom att söka efter insource:|200px| och semiautomatiskt tagit bort bildstorlekar. I inget fall där bilden varit större än 100px eller mindre än 400px och utanför en mall eller tabell har det varit kontroversiellt. Jag har inte kod att automatiskt exkludera förekomster som är inom mallar och tabeller och önskar därför hjälp av någon som har bot som klarar det.
Jag har bytt 100-199px mot stående och 200-399px mot ingenting med regex sök och ersätt. (\|\s*[23][0-9]{2}\s*px\s*\|) resp (\|\s*1[0-9]{2}\s*px\s*\|) I första fallet ersatt med | och i andra med |stående|.
Det finns ca 44k artiklar och ca 80 % har bilderna utanför mallar eller tabeller. Jag har sökt efter just 200px för att det är snabbare att söka utan regex och det ändå ger 24k täffar. insource:/\|\s*[123][0-9]{2}\s*px\s*\|/ bör ge alla träffar med bildstorlekar mellan 100 och 399. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

ping? --افيراتير (diskussion) 4 augusti 2015 kl. 12.51 (CEST)

Bilder från Wikidata[redigera]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Behöver hjälp med: Kopiera bilder från Wikidata I kategorin Kategori:No local image but image on Wikidata finns 20k+ artiklar som saknar bilder här men som har det på Wikidata. I samtliga fall bör det vara helt okontroversiellt att lägga den bilden i en infobox eller ett bildgalleri. Om möjligt vore det också bra om en commonscat-länk skapades.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Vänta gärna med körandet till måndag på grund av veckans tävling där detta skulle konkurrera. --افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Jag har tagit upp nån fråga på Kategoridiskussion:No local image but image on Wikidata då jag inte riktigt förstår hur den gör urvalet. Vissa artiklar ha redan bilder. /Hangsna (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.02 (CEST)
Svarat där om det tekniska...
Angående denna föreslagna robotkörning:
1. Jag tycker inte vi ska lägga in bilder en masse utan bildtext. Urval av bild görs med fördel av men kolbaserad livsform som själv väljer lämplig illustration till en artikel och som dessutom lägger in en lämplig bildtext.
2. Om en mall kan känna igen att det finns en bild på Wikidata, när det inte finns en i infoboxen, så är det också möjligt att lägga in den direkt genom mallen. En robotkörning blir lite överflödig.
-- Innocent bystander (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.13 (CEST)
Här handlar det inte om många bilder, utan om en där någon kolbaserad redan gjort ett val. Men att lägga till automatiskt i infobox vore toppen! Kan någon göra det vore jag mycket tacksam och då blir ju som sagt körningen onödig. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.36 (CEST)

Få bort "Externa källor"[redigera]

Anmälare: andejons (diskussion) 8 juli 2015 kl. 18.23 (CEST)

Behöver hjälp med: I flera artiklar finns en rubrik "Externa källor". Detta är en kontamination av "källor" med "externa länkar". I de flesta fall verkar det som avses vara "externa länkar", men jobbet kräver ganska nära övervakning. Antalet träffar är över 1800, så det är lite väl stort att göra helt manuellt.

Jobbet antas av:

Diskussion:

@Andejons: Låter som ett småsvårt jobb att göra med robot, om det ska göras korrekt. Vad sägs om att lägga upp några MUPP, med lagom många fixar i varje uppdrag istället? -- Innocent bystander (diskussion) 8 juli 2015 kl. 18.45 (CEST)
Jag gjorde några nu med halvautomatik. Hälften av de jag kollade var enkla och hälften hade krävt att man kollade eller chansade. I det svåra fallen var det alltså osäkert om länkarna också använts som källor. Jag ser inte att det går att göra det så mycket fortare än vad jag gjorde (ca 1 per minut). --افيراتير (diskussion) 9 juli 2015 kl. 10.12 (CEST)
Över 1 800 träffar? Då man gör en sökning i vanliga sökrutan får man 65 träffar i artikelnamnrymden och 6 träffar i övriga namnrymder. Då man söker med Wiki Database Scanner får man 171 träffar i artikelnamnrymden och 12 träffar i övriga namnrymder. (Dessa träffar var aktuella 2 juni.) Jag har lagt samtliga de 183 träffarna i min sandlåda ifall någon vill se dem. Svensson1 (diskussion) 9 juli 2015 kl. 19.21 (CEST)
En del var troligen falska positiver, men det finns även varianter som "Externa länkar och källor" som också borde ändras.
andejons (diskussion) 9 juli 2015 kl. 19.44 (CEST)
WP:MUPP har gett 50 rättelser hittills. -- Innocent bystander (diskussion) 9 juli 2015 kl. 20.00 (CEST)
Och nu 70 rättelser. SMirC-smile.svg Deryni (diskussion) 9 juli 2015 kl. 21.19 (CEST)
Jag föreslår att Deryni inte åtgärdar några fler av skäl jag tagit upp på hans diskussionssida. Svensson1 (diskussion) 10 juli 2015 kl. 10.58 (CEST)


Någon förklaring till sitt klagomål hade Svensson1 inte tid att ge på min diskussionssida, för han skulle ha semester. Jag har därför jobbat på en del och ordnat 200 artiklar. Nu fick jag syn på Svensson1s kommentar här, från förra veckan, och ser att den står obesvarad. Jag lägger därför ner arbetet och hoppas att det finns någon annan arbetsvillig som kan ta vid, som begriper hans klagomål utan förklaring. Annars kanske Svensson1 själv är intresserad av att utföra arbetet, när semestern är över. Deryni (diskussion) 17 juli 2015 kl. 22.21 (CEST)

Ändra sträng i förklaringen av vissa åtgärdsmallar (flera sidor)[redigera]

Anmälare: DavidIvar (diskussion) 16 juni 2015 kl. 09.54 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra sträng "månad=" till "datum=" på förklaringen av vissa åtgärdsmallar. T.ex. {{Källa behövs}}, {{Inaktuell mening}}. Kontrollera gärna med en sökning på månad= i namnrymd Mall (vet ej hur man får in '='-tecknet i strängen när man söker). Avvakta eventuellt lite för att se om någon motsatt sig konsensus i diskussionen.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bybrunnen#F.C3.B6rb.C3.A4ttra_vissa_.C3.A5tg.C3.A4rdsmallar.3F

Jobbet antas av:

Diskussion:


Wikivoyage[redigera]

Anmälare: Riggwelter (diskussion) 11 april 2015 kl. 21.29 (CEST)

Behöver hjälp med: Ja, det är väl inte helt kosher att begära bothjälp på systerprojekt, men jag gör det i alla fall så får någon slå mig i huvudet om det är fel... men, vi behöver bothjälp med wikidatajobb på Wikivoyage. Riktigt vad boten skall göra har jag inte en aning om, men den hugade kan kontakta mig på min diskussionssida eller Andyrom75. Det låter inte som vare sig ett långvarigt eller knepigt jobb, men vad vet jag?

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Betrakta jobbet som taget. -- Innocent bystander (diskussion) 14 april 2015 kl. 20.36 (CEST)

Diskussion:


Uppdatera Lista över fåglar[redigera]

Anmälare: AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 09.32 (CET)

Behöver hjälp med: I det stora arbetet med att uppdatera namnen på alla världens 10.000 fågelarter så skulle det vara en stor hjälp om Lista över fåglar kunde uppdateras utifrån dessa två listor som har de korrekta svenska trivalnamnen: icke-tattingar & tattingar. Det skulle vara bra om både trivialnamn och vetenskapligt namn var länkat, så som det är nu. Denna lista är bara ett hjälpmedel för att lättare kunna se vilka arter som behöver uppdatera trivialnamnet och att se vilka arter som ännu inte har någon artikel.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot

Diskussion:
@AHA:@Lsj: Är det verkligen nödvändigt att samla information om alla fåglar i en enda artikel? Det finns 4 442 icke-tättingar och 10 942 tättingar. Finns det ingen riktlinje för hur omfattande en enskild artikel bör vara? Ofta när jag klickar på länken till Lista över fåglar slutar det, efter flera minuter, med att webbläsaren kraschar och jag förlorar pågående redigeringar i andra flikar. Den som har en dator som klarar av att läsa sidan kanske kan titta på slutet i "källkoden" hur resurskrävande sidan är. (CTRL+U med Firefox och leta efter "Real time usage:"). --Larske (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.16 (CET)

Resultat vid laddning:
CPU time usage: 5.800 seconds
Real time usage: 6.125 seconds
/Hangsna (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.23 (CET)

Här är en tabell med alla arterna. --Averater (diskussion) 28 mars 2015 kl. 12.06 (CET)

Jag har också en uppdaterad version klar att lägga ut. Men jag avvaktar då. Lsj (diskussion) 28 mars 2015 kl. 16.30 (CET)
Självklart skulle vi kunna dela upp denna lista på säg fyra artiklar istället. Listorna är som sagt mest ett verktyg för att kunna förbättra fågelartiklarna. I övrigt försöker vi så klart istället göra artiklar för varje fågelfamilj etc som är brukligt. --AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 18.15 (CET)

Stavning av Mozambique till Moçambique[redigera]

Anmälare: Pjred (diskussion) 14 mars 2015 kl. 13.29 (CET)

Behöver hjälp med: Ändra den engelska stavningen Mozambique till den på svenska använda Moçambique. En uppsjö av artiklar (en betydande del är artiklar om insekter och andra djur) har den engelska stavningen i texten, det blir för mycket att gå igenom och ändra manuellt. På vissa ställen ska dock den engelska stavningen stå kvar, t.ex. engelska titlar, namn o.d.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Svensson1 med roboten Svensson1bot antar en del av jobbet, att åtgärda de hundratals artiklar som innehåller en felstavad Moçambique-länk. Jag meddelar när det är klart. Däremot antar jag inte jobbet att åtgärda de flera tusen artiklar som innehåller Moçambique-felstavningar utan länk. Svensson1 (diskussion) 14 mars 2015 kl. 20.22 (CET)

Nu är alla artiklar med felstavade Moçambique-länkar åtgärdade och även ett fåtal artiklar med ej länkade Moçambique-felstavningar. (Om någon vill göra mer när det gäller artiklar med ej länkade Moçambique-felstavningar, kan man med AWB t.ex. söka efter "\b(?!Moçambiques?\b)Mo[cçsz]ambi[kq][iu]?e?(s)?\b" och ersätta med "Moçambique$1". Det är dock väldigt många förekomster som inte ska ändras.) Svensson1 (diskussion) 15 mars 2015 kl. 00.24 (CET)

Diskussion:
Det är ett helt okej upplägg, Svensson1! --Pjred (diskussion) 14 mars 2015 kl. 22.34 (CET)


Sortera metamaterial sist i ämneskategorier[redigera]

Det finns många mall- och stubbkategorier och annat metamaterial med sorteringsnyckeln "—" i artikelämneskategorier för att sorteras sist där (t.ex. Kategori:Belgien. Det fungerade tidigare, men eftera att sorteringsordningen ändrades sorteras långt tankstreck före alla bokstäver. Sorteringsnyckeln skulle behöva ändras till ett tecken som sorteras efter det latinska alfabetet. "Ω" (stora omega) fungerar och borde vara en bra symbol för slutet av en kategori. 90.227.135.41 4 januari 2015 kl. 10.19 (CET)

Bra idé. Även "–" förekommer som sorteringsnyckel, med samma problem. //Essin (diskussion) 12 januari 2015 kl. 20.20 (CET)
"Ш" har också introducerats som ersättning för tankstrecken, men "Ω" känns mer intuitivt och lättare att komma ihåg. //Essin (diskussion) 12 januari 2015 kl. 20.39 (CET)
90.227.135.41 & Essin: Har påbörjat jobbet med Fluffbot och ser ca 3400 sidor som behöver åtgärdas. /Fluff?Fluff! 26 januari 2015 kl. 11.29 (CET)
Avslutat. /Fluff?Fluff! 27 januari 2015 kl. 01.24 (CET)
Tack! Men kom kategorierna sorterade på "Ш" med i körningen? Upptäckte nu att det inte flyttats i Kategori:Tallinn. //Essin (diskussion) 5 februari 2015 kl. 09.09 (CET)
Essin: Hittade ytterligare en kategori med Ш som sorteringstecken, åtgärdat. Dock lär väl åtminstone — dyka upp framöver så någon typ av städning bör väl behövas återkommande. /Fluff?Fluff! 18 april 2015 kl. 00.15 (CEST)
Tack! Trodde att det skulle vara fler, men tydligen inte. Däremot upptäckte jag nu att Mall:Anglesey (och antagligen andra sidor med sorteringsnyckel som börjar på "—", "–" eller "Ш") inte ändrats. Får man besvära om en körning på det också, och även "-" och "µ" om det inte redan tagits? //Essin (diskussion) 19 april 2015 kl. 21.56 (CEST)

Svenska kommuner på Wikidata[redigera]

Många svenska kommuner använder P155 (föregås av) och P156 (följs av) när de borda använda P1365 (ersätter) och P1366 (ersatt av). Kan någon åta sig att ändra det för alla nuvarande och tidigare kommuner? /ℇsquilo 27 november 2014 kl. 13.26 (CET)

Ändra taxoboxar för överfamiljen Scarabaeoidea[redigera]

Anmälare: AHA (diskussion) 16 mars 2014 kl. 17.37 (CET)

Behöver hjälp med: Trivialnamnet för överfamiljen Scarabaeoidea är bladhorningar - detta borde stå i alla taxoboxar för arter inom denna överfamilj.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Vänta lite med detta - diskussion har påbörjats

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot, men det kommer att ta ett tag, det är jag vet inte hur många tusen skalbaggar...

Diskussion:

Observera att AHA skrivit att begäran bör invänta konsensus av diskussionen, och det är inte konsensus. Jag motsätter mig starkt denna ändring. Höstblomma (diskussion) 16 mars 2014 kl. 19.27 (CET)

Ändra taxoboxar för familjen Scarabaeidae[redigera]

Anmälare: AHA (diskussion) 16 mars 2014 kl. 17.37 (CET)

Behöver hjälp med: Trivialnamnet för familjen Scarabaeidae är inte bladhorningar - det trivialnamnet ska istället ges överfamiljen Scarabaeoidea. Detta måste ändras i alla taxoboxar inom familjen Scarabaeidae.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Vänta lite med detta - diskussion har påbörjats

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot

Diskussion:

Observera att AHA skrivit att begäran bör invänta konsensus av diskussionen, och det är inte konsensus. Höstblomma (diskussion) 16 mars 2014 kl. 19.29 (CET)

Översättning av källmallar[redigera]

Anmälare: Lixer (diskussion) 1 februari 2014 kl. 13.38 (CET)

Behöver hjälp med: Att översätta källmallar (återfinns här), exempelvis Mall:Cite book till Mall:Bokref och dess parametrar, regelbundet då den före detta källmallsöversättarroboten Innocent datumbot har gått i pension.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag

Jobbet antas av: Fluff med roboten Fluffbot har påbörjat arbetet med att bygga ett ramverk för att genomföra översättningarna. Kontrollfiler kommer förmodligen att publiceras för att göra det enkelt att justera hur roboten skall översätta.

Diskussion:
Då detta viktiga arbete återupptas behöver även följande hanteras, som den tidigare roboten tydligen missat: Det förekommer att användare ändrar t.ex. mallnamnet Citeweb till Webbref utan att samtidigt översätta parametrarnas namn. Se exempel här. Så roboten behöver alltså kontrollera varje parameter även på mallar med svenskt namn. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 11.29 (CET)


Avskaffa amtsbezirk[redigera]

Anmälare: flinga 12 december 2013 kl. 15.01 (CET)

Behöver hjälp med: Kantonten Bern i Schweiz är sedan den 1 januari 2010 inte längre indelad i 26 amtsbezirk, utan dessa har slagits samman till 10 distrikt. Artiklarna om de före detta amtsbezirken ska vara genomgångna, men huvuddelen av kommunartiklarna är ännu ej uppdaterade. Uppdateringar av artiklar kan förslagsvis göras exempelvis som [1], [2], [3], alltså till en någorlunda enhetlig form (jag märkte i somras att det fanns en del småfix som gott kunde göras i artiklarna, vissa korta artiklar hade en ganska överflödig "Geografirubrik", mallar ligger på fel ställe, rubrikplacering etc). För vidare information se Wikipedia:Projektkontoret/Före detta amtsbezirk. Skulle vara bra om det är möjligt att på något sätt lösa med bot, om det finns någon som känner för att åta sig det.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


HostBot för Teahouse[redigera]

Anmälare: Hannibal (disk) 21 november 2013 kl. 15.05 (CET)

Behöver hjälp med: Att kopiera HostBots funktioner, d.v.s.

Det här är alltså ett löpande arbete som gärna får skötas av en dedikerad bot.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Själva Teahouse (troligen Fikarummet) har diskuterats på Bybrunnen, och bortsett från korta invändningar om hur statistik tagits fram har ingen motsatt sig själva idén.

Jobbet antas av: Påbörjas av Fluff på wmf labs eftersom dbaccess krävs. /Fluff?Fluff! 3 december 2013 kl. 23.36 (CET)

Diskussion:
@Hannibal: Första funktionaliteten är igång, nämligen publicering av nya användare. Resten känns som att det är lämpligare att ta tag i när saker och ting har kommit igång. Eller finns det specifika uppgifter som önskas nu? /Fluff?Fluff! 13 februari 2014 kl. 23.15 (CET)

Underbart, Fluff. Tack! Jag har sett den, men inte riktigt haft tid att ta tag i Fikarummet senaste tiden. Jag tänkte ta det i nästa vecka, och då kollar jag mer på det här. Jag såg att Nettrom också fixat någonting, men jag har inte sett vad. Tack igen!//Hannibal (disk) 14 februari 2014 kl. 09.38 (CET)

Apostrof inte accent[redigera]

Anmälare: Kawayama (disk) 13 juli 2013 kl. 14.03 (CEST)

Behöver hjälp med: Gå igenom alla artiklar på svenska Wikipedia och söka efter akut accent (´) och byta till apostrof (').

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
I (svensk) text skall akut accent aldrig stå som eget tecken (´), utan alltid ovanför ett annat tecken (áéó…). Många svenskar (och tyskar) användar dock felaktigt akut accent istället för apostrof, i synnerhet när de skriver engelska titlar.

Sidorna Accent (typologi) och Apostrof bör exkluderas från sökningen.

Finns det några egennamn eller låneord/utländska ord som blir förstörda av detta? Hur utbrett är det felaktiga användandet på Wikipedia? --Lajm 27 juli 2013 kl. 11.04 (CEST)
Vissa kommandotolkar använder accent: mv filnamn.tar "filnamn_`date --rfc-3339=date`.tar". Det kan finnas andra speciella användningsområden. --LPfi (diskussion) 15 augusti 2013 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)
Åtminstone grav accent används ibland fristående i programmeringssammanhang, och förekommer säkert i kodexempel. edit: t.ex här Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.14 (CEST)
Det skulle nog behöva vara flera som delar på den här arbetsuppgiften om den ska bli gjord. Det finns 1862 artiklar med akut accent (´). (Det finns även 435 artiklar med grav accent (`).) Det är tidskrävande att för varje artikel avgöra om tecknet ska ändras eller inte. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 12.23 (CET)
Går det att få en lista med de artiklarna så borde man med AWB ganska snabbt kunna bläddra igenom iaf några hundra. Jag har inte lyckats söka efter själva accenten, kan man det med den vanliga sökfunktionen? - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 12.29 (CET)
För att ta fram en lista på artiklarna behöver man "Wiki database scanner", som är en del av AWB. Annars kan du få listan med artiklarna av mig som du kan läsa in i AWB och sedan använda AWB för att gå igenom artiklarna och med "find and replace"-funktionen byta ut de förekomster som ska bytas ut. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 13.46 (CET)
Misstänkte att man behövde en databasfil och jag sitter på för långsamt internet för att ladda ner en. Så om du kunde fixa en lista vore jag tacksam. Kanske i min sandlåda? (Användare:Averater/Sandlåda) - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 14.31 (CET)
Nu finns den där. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 15.16 (CET)
Jag börjar så sakteliga nu men det är många sidor och jag kommer köra långsamt/noga så det kommer ta tid. Om det inte bör göras med botflagg kan jag köra med mitt vanliga konto, säg bara till. - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 17.20 (CET)

Automatisk översättning av mallar[redigera]

Anmälare: Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Behöver hjälp med: Automatisk översättning av mallars parametrar och data till svenska.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:

I artikeln en:In the Line of Fire finns en mall en:Template:Infobox film vars data jag försökt översätta till motsvarande Mall:Filmfakta i artikeln I skottlinjen. Men detta är väldigt tidsödande och gäller även andra mallar såsom en:Template:Infobox Personal computer, en:Template:Infobox computer osv.. Ett alternativ är att mallens namn och parametrar behålls på engelska medan presentationsnamnet och datat blir på svenska. Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Det går att översätta en malls parametrar till svenska med robot, men det är tveksamt om det är varken lätt eller lämpligt att översätta själva datan. -- Lavallen (blockera) 12 januari 2013 kl. 09.46 (CET)
Det är just parametrarna som är det jobbiga.Schh (disk) 13 januari 2013 kl. 10.55 (CET)
Att översätta parametrarna maskinellt är inga problem om man bara kommer överens hur de ska översättas. Det kräver endel arbete, så det är meningslöst att göra det för ett fåtal artiklar. Har du planer på att översätta 100-tals filmartiklar från enwiki är det värt besväret, men ett sådant projekt kräver organisation och engagemang. Är du beredd att överföra 100 artiklar från enwiki och göra om dem till svenska? Nasko (disk) 13 januari 2013 kl. 15.48 (CET)
Eller så kan det hjälpa 90 personer som översätter 100 artiklar. Schh (disk) 14 januari 2013 kl. 11.40 (CET)
Jag funderade på om jag kunde göra detta inom samma ram som jag kör WP:PÖK. Det går dock inte, det finns parametrar i enwp-mallen, som det saknas motsvarighet till i den svenska. Den koden kör jag ju dagligen, så det hade inte varit fel. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.11 (CET)

Detta riskerar att återuppväcka Wikipedia:Redigeringskrig_att_minnas#Att_standardsortera_eller_defaultsorta.2C_det_.C3.A4r_fr.C3.A5gan.21 :-) --Lajm (disk) 14 januari 2013 kl. 12.28 (CET)

Det tror jag inte, jämför WP:PÖK som är ganska uppskattat. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.38 (CET)

Varför inte tillåta flera parameternamn tills vidare? {{{producer|{{{producent|}}}}}} Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.24 (CEST)


Hotstatus i djurartiklar[redigera]

Anmälare: AHA 30 oktober 2010 kl. 12.30 (CEST)

Begär hjälp med: Många djurartiklar saknar hotstatus i taxoboxen eller har en föråldrad status. Skulle man kunna skapa en robot som går igenom djurartiklar och uppdaterar denna status utifrån IUCN:s rödlista och även lägger till en fotnot för varifrån statusen är hämtad? Så länge djurartikeln har ett korrekt vetenskapligt namn angivet i taxoboxen så borde man kunna utgå ifrån detta. Resultatet skulle bli ungefär som i artikeln Vattensångare. Exakt hur fotnoten ska utformas kan ju dock diskuteras - se exempelvis diskussionen Wikipediadiskussion:Projekt_djur#ArtDatabankens_faktablad

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet skall utföras: Att lägga till status är väl okontroversiellt men någon som är duktig på mallar kanske har åsikter utifrån diskussionen ovan.

Jobbet antas av: Lavallen har börjat titta på jobbet.

Diskussion:
Är det en "omöjlig" uppgift - eller är det något annat problem som gör att ingen nappar? Mvh --AHA 19 november 2010 kl. 12.47 (CET)

Inte omöjligt alls, främst brist på tid just nu... -- Lavallen 19 november 2010 kl. 12.53 (CET)
Har tagit fram en databas och en funktion för att läsa in och jämföra status ifrån taxoboxen. Tyvärr är det lite krångligt att förstå från taxoboxen vilket år som statusen är ifrån. Så jag skall kika vidare imorgon och se om jag kan skapa en lista där statusen är förändrad, det borde ge grund för att se hur vi skall fortsätta. /Fluff?Fluff! 24 augusti 2011 kl. 02.15 (CEST)
Den här frågan aktualiserades igen här. Hur långt kom ni med jobbet förra året? Lsj (disk) 13 juli 2012 kl. 22.25 (CEST)
Jag kom en liten bit, men insåg att jag nog inte har tillräcklig knowhow i ämnet för att göra det bra, varför jag lät det falla. Om Fluff kom ngnstans vet jag inte. Men det borde ju ha synts i "djurvännernas" bevakningslistor i så fall. Med tanke på de ständiga uppdateringar som sker i ämnet är det nog inte hela världen om man gör jobbet dubbelt så här långt efteråt. -- Lavallen 14 juli 2012 kl. 08.53 (CEST)
Det är förvisso ett jobb som nog behöver göras om lite då och då. Det ingår i mina planer för Lsjbot att den på sikt ska kunna sköta en del sådant här löpande underhåll av taxoboxar. Jag närde bara en liten förhoppning att du och/eller Fluff kommit långt nog att ni skulle kunna ha lite botkod eller databaser eller annat som man kunde snylta på, så jag slipper uppfinna hjulet från början igen. Lsj (disk) 15 juli 2012 kl. 23.34 (CEST)
Jag ska ha lagt ut allting jag har i pipen, och min kod, (var den nu är) är inte skriven i python. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.26 (CEST)
"Lagt ut i pipen"? Hmm... finns det någonstans där botkod läggs ut? Vardå? Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 08.37 (CEST)
Det jag samlat i min databas (pipen) är utlagt i artiklarna. Kodexemel jag och GameOn använt finns här. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.42 (CEST)
Ok, då missupfattade jag lite. Tack iallafall! Kodexemplen ser användbara ut - jag har hur som helst funderat på att byta till Dotnet. Känner mig inte helt bekväm med Python när jag vill gå utanför standardscripten i pywikipedia. Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 09.18 (CEST)
C# och DotNet är väldigt behändigt att använda. Ibland har det dock funnits strul i kodningen av sidorna vilket gjort att inte den regex-kod som finns i DotNet alltid funkar för att hantera mallar. Men jag har utvecklat alternativ i de fallen som analyserar texten utan regex för att manipulera mallar. Det är inte minneseffektivt, men funkar för det mesta. För de fall där DotNet saknar funktioner går det att utveckla egna kodsnuttar byggda på den källkod som finns i DotNet, eller bygga sina egna API-anrop. Jag har dessutom lärt mig analysera den html som finns i (många av) sidorna på nätet för att få ut det jag vill ur dem. Tex bygger mitt arbete i USA-orter på sådan analys av sidor jag hittat. Med i princip en sida för varje artikel är det smidigt. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 10.53 (CEST)

Pandanus corniferus[redigera]

Vet inte om det är ett fel som upprepas om och om igen men det är för mig svårt att förstå vad man menar. " som beskrevs av Harold St.John", vad menar man med det? Upptäckte han djuret och sen skrev en bok om det? Herr X (D) 1 februari 2015 kl. 12.34 (CET)----

Det syftar nog på Auktor, se Användare:Lsjbot/WS-authors. -- Innocent bystander (diskussion) 1 februari 2015 kl. 12.43 (CET)

Arkiv[redigera]

Flytta avklarade jobb till arkivet så snart det är utfört. Aktuellt arkiv är Wikipedia:Robothjälp/Arkiv 2015.

Se även[redigera]