Wikipedia:Robothjälp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Om du vill ha något robotgöra gjort är det här rätt sida. Här kan du ange vad du vill ska göras och varför. För uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella krävs länk till en diskussion där konsensus uppnåtts om att redigeringarna du behöver hjälp med kan genomföras. Fråga om du inte är säker på att uppdraget är okontroversiellt.

Uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella utförs endast efter genomförd konsensusdiskussion. Sådan diskussion skall inte föras på denna sida.

Läs gärna Wikipedia:Robotar innan du lägger upp något här.

Instruktioner[redigera wikitext]

Hjälpsökare:
Kopiera följande mall, tryck på redigera och klistra in den under rubriken "Begäran" nedan. Fyll sedan i uppgifterna som efterfrågas i de tre första punkterna i mallen.

Robotoperatör:
När du bestämt dig för att anta ett visst jobb, kontrollera att konsensus uppnåtts eller att uppdraget kan anses vara helt okontroversiellt och fyll sedan i punkten "Jobbet antas av:" i mallen. Utför jobbet.


=== Kort beskrivning av ärendet ===
'''Anmälare:''' ~~~~

'''Behöver hjälp med:''' 

'''Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:''' 
<!-- Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag -->

'''Jobbet antas av:''' 
<!-- {{anv|Användarnamn}} med roboten {{anv|Robotens namn}} (Ta bort pilarna när jobbet antas) -->

'''Diskussion:'''<br />

----


Om någon åtgärd återstår, eller om jobbet avböjs kan denna mall läggas på anmälarens diskussionssida för att meddela detta: {{Robotjobbat}} På den här sidan kan man använda {{fixat}} eller {{utfört}} för att tydliggöra att jobbet är utfört.

Begäran[redigera wikitext]

Kategori:Heltal[redigera wikitext]

Anmälare: NH 23 augusti 2016 kl. 21.05 (CEST)

Behöver hjälp med: Lägg till Kategori:Heltal (utan sorteringsnyckel) i samtliga artiklar som inkluderar mallen {{Heltal}}. Tidigare skötte mallen kategoriseringen, med en komplicerad mekanism för sortering. Nu med det nya sättet att sortera artiklar med tal/siffror i artikelnamnet så kommer den här kategorin att sorteras helt rätt av sig själv. När roboten är färdig kommer jag att gå igenom kategorin så allt ser rätt ut. Vissa artiklar kommer behöva fixas manuellt.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: (torde vara okontroversiellt)

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot. Fixat Fixat --Larske (diskussion) 23 augusti 2016 kl. 23.48 (CEST)

Diskussion:
Tack! Jag fixar det som behöver göras för hand så fort jag får möjlighet. /NH 24 augusti 2016 kl. 09.17 (CEST)


Länkröta hos dn.se[redigera wikitext]

Anmälare: DavidIvar (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 17.55 (CEST)

Behöver hjälp med: Det finns en del länkar till dn.se (hur många vet jag inte) som avslutas med en siffersträng t.ex. så här "-1.175412". Detta resulterar i att länken leder till 404. Genom att bara ta bort siffersträngen på slutet av länken, hamnar man rätt. Kan någon robot lösa detta månne? Vore även bra om arkiverade länkar med siffersträngen repareras till att leda till dn.se direkt. Ex. ur artikeln Nordisk familjebok http://www.dn.se/kultur-noje/ugglan-hoar-gratis-pa-natet/ -- http://www.dn.se/kultur-noje/ugglan-hoar-gratis-pa-natet-1.175412

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


Länkröta hos SVT[redigera wikitext]

Anmälare: Haxpett (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 01.16 (CEST)

Behöver hjälp med: SVT har ändrat världen till utrikes i sina adresser, men glömt att omdirigera. Någon, som den här twitterbotten säger kommer från SVT har kämpat på bra, men det är fortfarande 138 träffar kvar som borde gå lätt att köra igenom för någon botförare.


Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot. Utfört Utfört --Larske (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 01.51 (CEST)

Diskussion:

Ändra till rätt familj[redigera wikitext]

Anmälare: Nordelch För Wikipedia - i tiden 21 juli 2016 kl. 19.44 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra familjen för alla hjortråttor från råttdjur (Muridae) till hamsterartade gnagare (Cricetidae). Lägg dessutom till underfamiljen Neotominae i taxoboxen.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Borde vara okontroversiell.

Jobbet antas av:

Diskussion:


Omdirigering av artiklar i Kategori:Indiens kaster[redigera wikitext]

Anmälare: Chandra Varena (diskussion) 15 juni 2016 kl. 15.17 (CEST)

Behöver hjälp med: Radera texten (med bevarad historik) i samtliga "lösa" artiklar (men inte underkategorin och dess artiklar) i Kategori:Indiens kaster och omdirigera dem till Indiens etnologi i 1800-talets europeiska perspektiv‎. Kategoriseringen ska finnas kvar på omdirigeringssidorna så att de fortfarande visas på kategorisidan och ingenting blir borttappat i processen. Samtidigt ber jag att följande text läggs in på diskussionssidan för var och en av de omdirigerade artiklarna:

Omdirigering genomförd juni 2016[redigera wikitext]

Omdirigering har skett eftersom artikeln saknade källor eller byggde på en föråldrad källa. Artikelnamnet och historiken finns kvar för att möjliggöra att artikeln återskapas med utgångspunkt från aktuella källor. Se vidare Kategoridiskussion:Indiens etnologi

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wp:Bybrunnen#Indiens kaster mm

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot. Utfört Utfört Nu ska alla artiklar vara omdirigerade. --Larske (diskussion) 17 juni 2016 kl. 20.14 (CEST)

Diskussion: Användare:Dnm har ifrågasatt omdirigeringar där jag tolkat diskussionen på Bybrunnen som att det fanns konsensus. Se Användardiskussion:Chandra Varena#Återställningar och Diskussion:Jater. Jag föreslår att den begärda robotåtgärden får vänta tills diskussionen har gått ett varv till. --Chandra Varena (diskussion) 16 juni 2016 kl. 10.14 (CEST)

Det finns inte längre några hinder mot att genomföra omdirigeringarna. Se Bybrunnen. --Chandra Varena (diskussion) 17 juni 2016 kl. 02.41 (CEST)

@Larske: Tack! --Chandra Varena (diskussion) 17 juni 2016 kl. 20.32 (CEST)


Kort beskrivning av ärendet[redigera wikitext]

Anmälare: 83.251.137.225 6 juni 2016 kl. 10.16 (CEST)

Behöver hjälp med: I rubrik står C.W.K. Gleerup utan obligatoriskt blanksteg mellan initialerna. När man vill länka dit måste man skriva på samma felaktiga sätt för att länken ska hitta målet. Rätt är: C. W. K. Gleerup. Skriver man så blir länken röd. Felet behöver inte vara enbart i rubriken, utan kan ju vara upptepat även i brödtext i vilken artikel som helst. Att motsvarande fel kan finnas även vid andra förekommande sammanskrivningar i namn kan inte uteslutas.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Ren rättstavningsfråga, kan utföras utan diskussion.

Jobbet antas av:

Diskussion:


Byt mall geobox till flygplats i Lsjbot skapade artiklar om flygplatser[redigera wikitext]

Anmälare: Maundwiki (diskussion) 28 april 2016 kl. 14.07 (CEST)

Behöver hjälp med: Byte av mallen i botskapade artiklar om flygplatser för att kunna ha till exempel IATA-kod i infoboxen. Exempel Aeropuerto Santiago Pérez Quiróz

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


Flytt av Kategori:Astrid Lindgrens visor[redigera wikitext]

Anmälare: Essin (diskussion) 20 april 2016 kl. 17.22 (CEST)

Behöver hjälp med: Flytt av Kategori:Astrid Lindgrens visor till Kategori:Visor skrivna av Astrid Lindgren

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Kategoridiskussion:Astrid Lindgrens visor

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Essin: 99 procent av alla kategorier inom Kategori:Låtar efter låtskrivare heter något med "Låtar av..." eller "Låtar skrivna av...". Om "Astrid Lindgrens visor", efter namnändring, även fortsättningsvis ska tillhöra den kategorin borde den kanske heta "Låtar av Astrid Lindgren", "Låtar skrivna av Astrid Lindgren" eller möjligen "Låtar med text av Astrid Lindgren". --Larske (diskussion) 20 april 2016 kl. 21.56 (CEST)

@Larske: Det diskuterades på Wikipedia:Problematiska kategorier/Musikstycken efter framförare 3 men jag tror inte att man kan beskriva resultatet som enighet om att "låt" ska användas konsekvent. Att lägga till "skrivna av" i förekommande fall verkade det däremot som att alla kunde acceptera. //Essin (diskussion) 20 april 2016 kl. 22.30 (CEST)

Felstavad fågelfamilj: Furnariidae[redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 12 april 2016 kl. 20.22 (CEST)

Behöver hjälp med: I en stor mängd fågeltaxoboxar är familjen Furnariidae felstavad. Det korrekta är ugnfåglar (utan "s"). Detta gäller även Kategori:Ugnsfåglar vars arter bör flyttas till Kategori:Ugnfåglar, se [1]

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Enligt min åsikt är denna begäran okontroversiell.

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot. Utfört Utfört Nu ska alla Ugnsfåglar har flyttats till Kategori:Ugnfåglar och taxoboxarna uppdaterade.

Diskussion:
@AHA: Jag noterade att Kategori:Ugnsfåglar var en underkategori till Kategori:Tättingar medan Kategori:Ugnfåglar är en underkategori till Kategori:Fågelfamiljer. Kanske något som behöver justeras av någon som begriper sig på fåglar och kategorisering.

Stort tack! --AHA (diskussion) 12 april 2016 kl. 22.28 (CEST)

Ändra Kategori för mesar[redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 12 april 2016 kl. 20.01 (CEST)

Behöver hjälp med: Artiklarna i Kategori:Mesfåglar bör flyttas till Kategori:Mesar eftersom det numera är det korrekta namnet på familjen enligt SOF, se här [2]

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Enligt min åsikt är denna begäran okontroversiell.

Jobbet antas av:

Diskussion:
@AHA: Jag kanske missar något, men kan bara se att det för sig om sexton artiklar. Det är väl enklast att göra manuellt exempelvis med HotCat. --Larske (diskussion) 12 april 2016 kl. 20.11 (CEST)

Ah! Ursäkta. Det var visst redan många som flyttats till rätt kategori. Jag kollade inte tillräckligt noga. --AHA (diskussion) 12 april 2016 kl. 20.17 (CEST)

Infoga parameter i mallarna för landsdata[redigera wikitext]

Anmälare: Omnibit (diskussion) 1 april 2016 kl. 11.44 (CEST)

Behöver hjälp med: Att infoga parametern |länk = {{{länk|}}} i alla landsdatamallar (exempelvis Mall:Landsdata Polen och Mall:Landsdata Schweiz – samt motsvarande mallar för alla andra länder). Denna differens visar tillvägagångssättet som syftar på. Anledningen till att jag vill att parametern infogas är att man då från {{Flaggbild}} kan sätta parametern till värdet bildbeskrivning ({{Flaggbild|Land|länk=bildbeskrivning}}) om man vill att flaggan skall länka till dess bildbeskrivningssida på Wikimedia Commons, samt nej ({{Flaggbild|Land|länk=nej}}) om man vill att flaggan skall vara icke-klickbar.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Enligt min åsikt är denna begäran okontroversiell.

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag förstår kanske inte riktigt; men bilder behöver vara klickbara för att man ska kunna se deras attribuering (och det är viktigt). //Romulus74 (diskussion) 8 april 2016 kl. 21.31 (CEST)


Stavning av symtom[redigera wikitext]

Anmälare: Klementin (diskussion) 19 mars 2016 kl. 19.04 (CET)

Behöver hjälp med: Ändra symptom till symtom. Detta har varit praxis länge, men symptom-varianten förekommer ofta. Se Kategori:Medicinska symtom och underkategorier.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Diskussion:Symtom

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag kan inte se någon konsensus på Diskussion:Symtom. Båda stavningsformerna verkar likvärdiga enligt SAOL. AlphaZeta (diskussion) 20 mars 2016 kl. 02.16 (CET)

Wikipedia:Problematiska kategorier/Symptom är en annan diskussion som visar på den praxis som vuxit fram.Klementin (diskussion) 20 mars 2016 kl. 06.14 (CET)
Båda diskussionerna handlar ju om vilkendera som är huvudformen, inte om att någondera borde rensas bort. Normalt väcker systematiska ändringar från en ordform till en annan häftigt motstånd. Om man skall göra undantag borde man nog på Bybrunnen förklara vad som är speciellt i det här fallet och se om någon har invändningar. Jag antar att en robotkörning, om en sådan görs, borde begränsa sig till just medicinska artiklar. --LPfi (diskussion) 20 mars 2016 kl. 08.15 (CET)
Jag ogillar starkt en systematisk förändring i den önskade riktningen. Den borde i så fall gå åt motsatt håll, till den ursprungliga och därmed mer korrekta stavningen. Tostarpadius (diskussion) 20 mars 2016 kl. 08.19 (CET)
Så kände jag också först, men övertalades till symtom-formen. Nu har jag vant mig och nu stör det mitt ordningssinne att stava med p. Det känns märkligt att i en och samma publikation ha båda varianterna.Klementin (diskussion) 20 mars 2016 kl. 16.32 (CET)
Att ha både symtom och symptom, ska och skall etc. är naturligt då Wikipedia är en samling artiklar av olika författare, utan en språkgranskande redaktör. Enhetlig stavning är omöjlig att upprätthålla och inte nödvändigtvis önskvärt. Den diskussionen har många gånger förts på Bybrunnen (gällande andra ord); i allmänhet har konsensus varit mot förenhetligande. Hur som helst finns ingen diskussion där man sökt konsensus för robotändring i detta fall. --LPfi (diskussion) 30 mars 2016 kl. 09.19 (CEST)
Om det ena är uppenbart fel, så behövs ingen sådan diskussion för att göra ett robotjobb. Sådant pågår redan med olika AWB-botar. Annars behövs en diskussion först, men jag tror redan vi redan vet hur en sådan kommer att sluta.
Om det här blir fel i en delmängd av artiklarna (tex de om medicin) så vet jag dock inte hur vi brukar hantera saken. Det känns inte självklart att vi kan avfärda en ny sådan tråd. Men jämför med hur vi skulle hantera "värmen" kontra "värmet" i artiklar om fysik. Utanför fysiken och poesin finns det bara ett som är rätt och inom fysiken är två alternativ möjliga och inom poesin är tom fler alternativ möjliga. Dock vet jag inte om ett sådant bot-arbete skulle vara enkelt, så frågan faller nog ändå. -- Innocent bystander 30 mars 2016 kl. 11.31 (CEST)

Ej utfört Ej utfört Den här frågan tycks behöva mer diskussion på annat håll än här. //Romulus74 (diskussion) 8 april 2016 kl. 21.16 (CEST)


Historiska bankbyggnader i Sverige[redigera wikitext]

Anmälare: Chandra Varena (diskussion) 19 mars 2016 kl. 11.28 (CET)

Behöver hjälp med: Byt ut Kategori:Historiska bankbyggnader i Sverige mot Kategori:Tidigare bankbyggnader i Sverige för samtliga artiklar och underkategorier.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Användare:Tostarpadius och jag är överens om detta - se Tostarpadius diskussionssida

En diskussion på en användarsida kan knappast användas som bekräftelse på konsensus. Det är inte säkert ens att de användare intresserade av ämnet som bevakar användardiskussionen upptäcker förslaget på Användardiskussion:Tostarpadius#Historiska byggnader: varken rubriken, första inlägget eller någon redigeringskommentar antyder förslaget. --LPfi (diskussion) 20 mars 2016 kl. 08.25 (CET)
Jag har tidigare aviserat på Bybrunnen att jag höll på att titta igenom kategorierna inom detta område, och bett om diskussionsspartners. Den som då anmälde sig var Tostarpadius. Vi har sedan gemensamt gjort en del kategoriförenklingar manuellt, men detta var så mycket så vi tyckte det behövdes bothjälp.-Chandra Varena (diskussion) 20 mars 2016 kl. 08.30 (CET)
Hoppsan, hade inte läst utannonseringen på Bybrunnen. Den kanske ändrar saken. --LPfi (diskussion) 20 mars 2016 kl. 08.28 (CET)

Jobbet antas av:

Diskussion:
Fixat Fixat Romulus74 (diskussion) 8 april 2016 kl. 21.13 (CEST)

Tack! --Chandra Varena (diskussion) 8 april 2016 kl. 21.45 (CEST)

Hitta dubbelanvända bilder[redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 21 november 2015 kl. 18.40 (CET)

Behöver hjälp med: Hitta bilder som används i två olika släktesartiklar. Om samma bild används i två olika artiklar om släkten är den troligen fel i den ena. Jag skulle önska hjälp av någon med databasdump att hitta dem och om de inte är för många kan jag därefter gå igenom och se vilken artikel som är rätt för bilden. Detta gäller alltså bilder tillagda av Lsjbot där på grund av tveksamma namn på arter/filer/kategorier samma bild illustrerar flera olika släkten. Jag har manuellt hittat några fall och vill hitta resten (om det inte är för många). Spara gärna resultatet här: Användare:Averater/sandlåda2.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Helt okontroversiellt. Inga ändringar att göra.

Jobbet antas av:

Diskussion:
Ett exempel hade varit hjälpsamt och även en avgränsning mha tex en eller flera kategorier. /Fluff?Fluff! 22 november 2015 kl. 10.07 (CET)

Det är inte riktigt vad du frågade efter men jag gjorde en lista över bilder som används i minst 4 artiklar med en taxobox. Det finns 30000 bilder till som används i 2 eller 3 artiklar. Jag har inget bra sätt att avgöra om artiklarna handlar om släkten, arter eller någon annan nivå. Därför inkluderar listan många bilder som används för flera olika nivåer. Några bilder används i flera artiklar eftersom de visar flera olika arter. Men andra bilder, t.ex. Fil:Orconectes limosus - Kamberkrebs.jpg, används fel i många olika artartiklar. Med några snabba stickprov hittar jag inga som används för flera olika släkten. /EnDumEn 22 november 2015 kl. 15.06 (CET)

Jag hittade en File:Bouvardia.jpg som inte används fel men som är av typen jag ville hitta. Den används för tre olika släkten (fast i just denna fanns alla tre på bilden). Även File:Semicassis undulata.jpg har många tveksamma användningar. Men med tanke på hur många det var verkar det ganska ogörligt att gå igenom alla och då har jag inte så stort behov av hjälpen. Jag hade hoppats på max ett par hundra. --افيراتير (diskussion) 22 november 2015 kl. 15.17 (CET)
Jag har nu gått igenom delar av listan nerifrån (de med mest länkar). Där var några absurda exempel fil:Noimage.svg och den där orconectes som jag tagit bort. Så stort tack för listan! Snabb fråga: Varför är det en del rödlänkar med? Fel med teckenuppsättningar eller borde inte de tas bort? --افيراتير (diskussion) 22 november 2015 kl. 19.42 (CET)
Det var fel teckenkodning. Har fixat det nu. /EnDumEn 22 november 2015 kl. 19.54 (CET)

Följdbegäran: Ta bort samtliga förekomster av fil:Бесцветный богомол.jpg på sv, ceb och war. Jag kan lägga tillbaka den i de två där den ska vara. (@Lsj:?) --افيراتير (diskussion) 23 november 2015 kl. 08.33 (CET)


Html-kod för specialtecken i taxonomiartiklar[redigera wikitext]

Anmälare: Caztorp (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 20.00 (CEST)

Behöver hjälp med: åäö-problemet växer...
Html-kod för specialtecken är ett mer generellt problem, finns det ett smidigt sätt att gå igenom alla tänkbara förekomster? Det finns ett hundratal Ø att fixa t.ex: Phlegmariurus acifolius, här ett À: Antirrhinum montserratii. Pînzaru blir "P och Icirc;nzaru" (Gentianella annaverae) och så vidare:


Jobbet antas av:

Diskussion:
Så här kan det se ut, som behöver göras. Hur man åtgärdar sådant på ett säkert och rationellt sätt övergår dock vida min förmåga. & tycks ibland ha blivit " och " ibland ", " och gemener har ibland blivit versaler, och avslutande ";" kan ha försvunnit. Taxelson (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.00 (CEST)

Jag kan fixa det senare, fixade åäöü innan. men just nu är boten upptagen med att skriva ut auktorsnamn och jag vill inte starta två körningar på en gång då det blir så rörigt i logg då. --افيراتير (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.22 (CEST)
@Caztorp: LarskeBot har fixat till ett stort antal taxonomiartiklar med auktorsnamn som innehåller tecken med akut accent eller grav accent, cirkumflex eller kombinativt tilde. Finns det fler specialtecken som är felaktigt kodade och behöver rättas? Kanske Lsj har någon lista på auktorsnamn som kan ge tips på vad som borde kollas. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.09 (CEST)
Den lista jag har finns här: Användare:Lsjbot/COL-Auktorer. Ven inte till hur stor hjälp den är. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.20 (CEST)
@Lsj: Jodå, den går allt att använda för att hitta namn med konstiga tecken som man kan leta efter. Det verkar vara så att kodningsfelen mest finns i artikelingresserna medan namnen oftast är helt korrekt angivna i Taxoboxen. Jag såg att det fanns en handfull namn i listan som började med "Accepted name, ...". Kan detta ha smugit sig in i artiklarna också? På en del rader står det flera namn med kommatecken mellan, men det är kanske rätt. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.38 (CEST)
Ja, det verkar ha smugit sig in, se här. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.55 (CEST)
Det där med "Accepted name" är totalt fel, och skulle behövas tas bort helt. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.14 (CEST)
I exempelvis Steppomitra hadacii har tidsskriftens namn smugit sig med och ersatt auktorn. Auktorns namn är Miloslav Vondráček och han nämns inte ens på CoL. -افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.26 (CEST)
Det verkar gälla många av de sökresultaten... --افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.29 (CEST)

Ta bort bildstorlekar[redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

Behöver hjälp med: Ta bort satta bildstorlekar ur artiklar

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag har gått igenom 500 artiklar som jag fått genom att söka efter insource:|200px| och semiautomatiskt tagit bort bildstorlekar. I inget fall där bilden varit större än 100px eller mindre än 400px och utanför en mall eller tabell har det varit kontroversiellt. Jag har inte kod att automatiskt exkludera förekomster som är inom mallar och tabeller och önskar därför hjälp av någon som har bot som klarar det.
Jag har bytt 100-199px mot stående och 200-399px mot ingenting med regex sök och ersätt. (\|\s*[23][0-9]{2}\s*px\s*\|) resp (\|\s*1[0-9]{2}\s*px\s*\|) I första fallet ersatt med | och i andra med |stående|.
Det finns ca 44k artiklar och ca 80 % har bilderna utanför mallar eller tabeller. Jag har sökt efter just 200px för att det är snabbare att söka utan regex och det ändå ger 24k täffar. insource:/\|\s*[123][0-9]{2}\s*px\s*\|/ bör ge alla träffar med bildstorlekar mellan 100 och 399. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

ping? --افيراتير (diskussion) 4 augusti 2015 kl. 12.51 (CEST)

Bilder från Wikidata[redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Behöver hjälp med: Kopiera bilder från Wikidata I kategorin Kategori:No local image but image on Wikidata finns 20k+ artiklar som saknar bilder här men som har det på Wikidata. I samtliga fall bör det vara helt okontroversiellt att lägga den bilden i en infobox eller ett bildgalleri. Om möjligt vore det också bra om en commonscat-länk skapades.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Vänta gärna med körandet till måndag på grund av veckans tävling där detta skulle konkurrera. --افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Jag har tagit upp nån fråga på Kategoridiskussion:No local image but image on Wikidata då jag inte riktigt förstår hur den gör urvalet. Vissa artiklar ha redan bilder. /Hangsna (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.02 (CEST)
Svarat där om det tekniska...
Angående denna föreslagna robotkörning:
1. Jag tycker inte vi ska lägga in bilder en masse utan bildtext. Urval av bild görs med fördel av men kolbaserad livsform som själv väljer lämplig illustration till en artikel och som dessutom lägger in en lämplig bildtext.
2. Om en mall kan känna igen att det finns en bild på Wikidata, när det inte finns en i infoboxen, så är det också möjligt att lägga in den direkt genom mallen. En robotkörning blir lite överflödig.
-- Innocent bystander (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.13 (CEST)
Här handlar det inte om många bilder, utan om en där någon kolbaserad redan gjort ett val. Men att lägga till automatiskt i infobox vore toppen! Kan någon göra det vore jag mycket tacksam och då blir ju som sagt körningen onödig. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.36 (CEST)

Uppdatera Lista över fåglar[redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 09.32 (CET)

Behöver hjälp med: I det stora arbetet med att uppdatera namnen på alla världens 10.000 fågelarter så skulle det vara en stor hjälp om Lista över fåglar kunde uppdateras utifrån dessa två listor som har de korrekta svenska trivalnamnen: icke-tattingar & tattingar. Det skulle vara bra om både trivialnamn och vetenskapligt namn var länkat, så som det är nu. Denna lista är bara ett hjälpmedel för att lättare kunna se vilka arter som behöver uppdatera trivialnamnet och att se vilka arter som ännu inte har någon artikel.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot

Diskussion:
@AHA:@Lsj: Är det verkligen nödvändigt att samla information om alla fåglar i en enda artikel? Det finns 4 442 icke-tättingar och 10 942 tättingar. Finns det ingen riktlinje för hur omfattande en enskild artikel bör vara? Ofta när jag klickar på länken till Lista över fåglar slutar det, efter flera minuter, med att webbläsaren kraschar och jag förlorar pågående redigeringar i andra flikar. Den som har en dator som klarar av att läsa sidan kanske kan titta på slutet i "källkoden" hur resurskrävande sidan är. (CTRL+U med Firefox och leta efter "Real time usage:"). --Larske (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.16 (CET)

Resultat vid laddning:
CPU time usage: 5.800 seconds
Real time usage: 6.125 seconds
/Hangsna (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.23 (CET)

Här är en tabell med alla arterna. --Averater (diskussion) 28 mars 2015 kl. 12.06 (CET)

Jag har också en uppdaterad version klar att lägga ut. Men jag avvaktar då. Lsj (diskussion) 28 mars 2015 kl. 16.30 (CET)
Självklart skulle vi kunna dela upp denna lista på säg fyra artiklar istället. Listorna är som sagt mest ett verktyg för att kunna förbättra fågelartiklarna. I övrigt försöker vi så klart istället göra artiklar för varje fågelfamilj etc som är brukligt. --AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 18.15 (CET)

Svenska kommuner på Wikidata[redigera wikitext]

Många svenska kommuner använder P155 (föregås av) och P156 (följs av) när de borda använda P1365 (ersätter) och P1366 (ersatt av). Kan någon åta sig att ändra det för alla nuvarande och tidigare kommuner? /ℇsquilo 27 november 2014 kl. 13.26 (CET)


Översättning av källmallar[redigera wikitext]

Anmälare: Lixer (diskussion) 1 februari 2014 kl. 13.38 (CET)

Behöver hjälp med: Att översätta källmallar (återfinns här), exempelvis Mall:Cite book till Mall:Bokref och dess parametrar, regelbundet då den före detta källmallsöversättarroboten Innocent datumbot har gått i pension.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag

Jobbet antas av: Fluff med roboten Fluffbot har påbörjat arbetet med att bygga ett ramverk för att genomföra översättningarna. Kontrollfiler kommer förmodligen att publiceras för att göra det enkelt att justera hur roboten skall översätta.

Diskussion:
Då detta viktiga arbete återupptas behöver även följande hanteras, som den tidigare roboten tydligen missat: Det förekommer att användare ändrar t.ex. mallnamnet Citeweb till Webbref utan att samtidigt översätta parametrarnas namn. Se exempel här. Så roboten behöver alltså kontrollera varje parameter även på mallar med svenskt namn. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 11.29 (CET)


Avskaffa amtsbezirk[redigera wikitext]

Anmälare: flinga 12 december 2013 kl. 15.01 (CET)

Behöver hjälp med: Kantonten Bern i Schweiz är sedan den 1 januari 2010 inte längre indelad i 26 amtsbezirk, utan dessa har slagits samman till 10 distrikt. Artiklarna om de före detta amtsbezirken ska vara genomgångna, men huvuddelen av kommunartiklarna är ännu ej uppdaterade. Uppdateringar av artiklar kan förslagsvis göras exempelvis som [3], [4], [5], alltså till en någorlunda enhetlig form (jag märkte i somras att det fanns en del småfix som gott kunde göras i artiklarna, vissa korta artiklar hade en ganska överflödig "Geografirubrik", mallar ligger på fel ställe, rubrikplacering etc). För vidare information se Wikipedia:Projektkontoret/Före detta amtsbezirk. Skulle vara bra om det är möjligt att på något sätt lösa med bot, om det finns någon som känner för att åta sig det.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Flinga: Den här förfrågan är ju inte precis ny, förmodligen för att den är "ganska" knepig att göra med bot.

Jag har en liten "halvfix" jag skulle kunna köra för att i alla fall göra av med amtsbezriken i de artiklar där de finns kvar. Exempel: [6] och [7].

Om den lösningen är ok så kan jag köra igenom artiklarna med den förändringen. //Romulus74 (diskussion) 27 oktober 2015 kl. 11.12 (CET)


Automatisk översättning av mallar[redigera wikitext]

Anmälare: Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Behöver hjälp med: Automatisk översättning av mallars parametrar och data till svenska.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:

I artikeln en:In the Line of Fire finns en mall en:Template:Infobox film vars data jag försökt översätta till motsvarande Mall:Filmfakta i artikeln I skottlinjen. Men detta är väldigt tidsödande och gäller även andra mallar såsom en:Template:Infobox Personal computer, en:Template:Infobox computer osv.. Ett alternativ är att mallens namn och parametrar behålls på engelska medan presentationsnamnet och datat blir på svenska. Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Det går att översätta en malls parametrar till svenska med robot, men det är tveksamt om det är varken lätt eller lämpligt att översätta själva datan. -- Lavallen (blockera) 12 januari 2013 kl. 09.46 (CET)
Det är just parametrarna som är det jobbiga.Schh (disk) 13 januari 2013 kl. 10.55 (CET)
Att översätta parametrarna maskinellt är inga problem om man bara kommer överens hur de ska översättas. Det kräver endel arbete, så det är meningslöst att göra det för ett fåtal artiklar. Har du planer på att översätta 100-tals filmartiklar från enwiki är det värt besväret, men ett sådant projekt kräver organisation och engagemang. Är du beredd att överföra 100 artiklar från enwiki och göra om dem till svenska? Nasko (disk) 13 januari 2013 kl. 15.48 (CET)
Eller så kan det hjälpa 90 personer som översätter 100 artiklar. Schh (disk) 14 januari 2013 kl. 11.40 (CET)
Jag funderade på om jag kunde göra detta inom samma ram som jag kör WP:PÖK. Det går dock inte, det finns parametrar i enwp-mallen, som det saknas motsvarighet till i den svenska. Den koden kör jag ju dagligen, så det hade inte varit fel. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.11 (CET)

Detta riskerar att återuppväcka Wikipedia:Redigeringskrig_att_minnas#Att_standardsortera_eller_defaultsorta.2C_det_.C3.A4r_fr.C3.A5gan.21 :-) --Lajm (disk) 14 januari 2013 kl. 12.28 (CET)

Det tror jag inte, jämför WP:PÖK som är ganska uppskattat. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.38 (CET)

Varför inte tillåta flera parameternamn tills vidare? {{{producer|{{{producent|}}}}}} Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.24 (CEST)


Hotstatus i djurartiklar[redigera wikitext]

Anmälare: AHA 30 oktober 2010 kl. 12.30 (CEST)

Begär hjälp med: Många djurartiklar saknar hotstatus i taxoboxen eller har en föråldrad status. Skulle man kunna skapa en robot som går igenom djurartiklar och uppdaterar denna status utifrån IUCN:s rödlista och även lägger till en fotnot för varifrån statusen är hämtad? Så länge djurartikeln har ett korrekt vetenskapligt namn angivet i taxoboxen så borde man kunna utgå ifrån detta. Resultatet skulle bli ungefär som i artikeln Vattensångare. Exakt hur fotnoten ska utformas kan ju dock diskuteras - se exempelvis diskussionen Wikipediadiskussion:Projekt_djur#ArtDatabankens_faktablad

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet skall utföras: Att lägga till status är väl okontroversiellt men någon som är duktig på mallar kanske har åsikter utifrån diskussionen ovan.

Jobbet antas av: Lavallen har börjat titta på jobbet.

Diskussion:
Är det en "omöjlig" uppgift - eller är det något annat problem som gör att ingen nappar? Mvh --AHA 19 november 2010 kl. 12.47 (CET)

Inte omöjligt alls, främst brist på tid just nu... -- Lavallen 19 november 2010 kl. 12.53 (CET)
Har tagit fram en databas och en funktion för att läsa in och jämföra status ifrån taxoboxen. Tyvärr är det lite krångligt att förstå från taxoboxen vilket år som statusen är ifrån. Så jag skall kika vidare imorgon och se om jag kan skapa en lista där statusen är förändrad, det borde ge grund för att se hur vi skall fortsätta. /Fluff?Fluff! 24 augusti 2011 kl. 02.15 (CEST)
Den här frågan aktualiserades igen här. Hur långt kom ni med jobbet förra året? Lsj (disk) 13 juli 2012 kl. 22.25 (CEST)
Jag kom en liten bit, men insåg att jag nog inte har tillräcklig knowhow i ämnet för att göra det bra, varför jag lät det falla. Om Fluff kom ngnstans vet jag inte. Men det borde ju ha synts i "djurvännernas" bevakningslistor i så fall. Med tanke på de ständiga uppdateringar som sker i ämnet är det nog inte hela världen om man gör jobbet dubbelt så här långt efteråt. -- Lavallen 14 juli 2012 kl. 08.53 (CEST)
Det är förvisso ett jobb som nog behöver göras om lite då och då. Det ingår i mina planer för Lsjbot att den på sikt ska kunna sköta en del sådant här löpande underhåll av taxoboxar. Jag närde bara en liten förhoppning att du och/eller Fluff kommit långt nog att ni skulle kunna ha lite botkod eller databaser eller annat som man kunde snylta på, så jag slipper uppfinna hjulet från början igen. Lsj (disk) 15 juli 2012 kl. 23.34 (CEST)
Jag ska ha lagt ut allting jag har i pipen, och min kod, (var den nu är) är inte skriven i python. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.26 (CEST)
"Lagt ut i pipen"? Hmm... finns det någonstans där botkod läggs ut? Vardå? Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 08.37 (CEST)
Det jag samlat i min databas (pipen) är utlagt i artiklarna. Kodexemel jag och GameOn använt finns här. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.42 (CEST)
Ok, då missupfattade jag lite. Tack iallafall! Kodexemplen ser användbara ut - jag har hur som helst funderat på att byta till Dotnet. Känner mig inte helt bekväm med Python när jag vill gå utanför standardscripten i pywikipedia. Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 09.18 (CEST)
C# och DotNet är väldigt behändigt att använda. Ibland har det dock funnits strul i kodningen av sidorna vilket gjort att inte den regex-kod som finns i DotNet alltid funkar för att hantera mallar. Men jag har utvecklat alternativ i de fallen som analyserar texten utan regex för att manipulera mallar. Det är inte minneseffektivt, men funkar för det mesta. För de fall där DotNet saknar funktioner går det att utveckla egna kodsnuttar byggda på den källkod som finns i DotNet, eller bygga sina egna API-anrop. Jag har dessutom lärt mig analysera den html som finns i (många av) sidorna på nätet för att få ut det jag vill ur dem. Tex bygger mitt arbete i USA-orter på sådan analys av sidor jag hittat. Med i princip en sida för varje artikel är det smidigt. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 10.53 (CEST)

Pandanus corniferus[redigera wikitext]

Vet inte om det är ett fel som upprepas om och om igen men det är för mig svårt att förstå vad man menar. " som beskrevs av Harold St.John", vad menar man med det? Upptäckte han djuret och sen skrev en bok om det? Herr X (D) 1 februari 2015 kl. 12.34 (CET)----

Det syftar nog på Auktor, se Användare:Lsjbot/WS-authors. -- Innocent bystander (diskussion) 1 februari 2015 kl. 12.43 (CET)

Arkiv[redigera wikitext]

Flytta avklarade jobb till arkivet så snart det är utfört. Aktuellt arkiv är Wikipedia:Robothjälp/Arkiv 2016.

Se även[redigera wikitext]