Wikipedia:Robothjälp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Om du vill ha något robotgöra gjort är det här rätt sida. Här kan du ange vad du vill ska göras och varför. För uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella krävs länk till en diskussion där konsensus uppnåtts om att redigeringarna du behöver hjälp med kan genomföras. Fråga om du inte är säker på att uppdraget är okontroversiellt.

Uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella utförs endast efter genomförd konsensusdiskussion. Sådan diskussion skall inte föras på denna sida.

Läs gärna Wikipedia:Robotar innan du lägger upp något här.

Instruktioner[redigera | redigera wikitext]

Hjälpsökare:
Kopiera följande mall, tryck på redigera och klistra in den under rubriken "Begäran" nedan. Fyll sedan i uppgifterna som efterfrågas i de tre första punkterna i mallen.

Robotoperatör:
När du bestämt dig för att anta ett visst jobb, kontrollera att konsensus uppnåtts eller att uppdraget kan anses vara helt okontroversiellt och fyll sedan i punkten "Jobbet antas av:" i mallen. Utför jobbet.


=== Kort beskrivning av ärendet ===
'''Anmälare:''' ~~~~

'''Behöver hjälp med:''' 

'''Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:''' 
<!-- Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag -->

'''Jobbet antas av:''' 
<!-- {{anv|Användarnamn}} med roboten {{anv|Robotens namn}} (Ta bort pilarna när jobbet antas) -->

'''Diskussion:'''<br />

----


Om någon åtgärd återstår, eller om jobbet avböjs kan denna mall läggas på anmälarens diskussionssida för att meddela detta: {{Robotjobbat}} På den här sidan kan man använda {{fixat}} eller {{utfört}} för att tydliggöra att jobbet är utfört.

Begäran[redigera | redigera wikitext]

Ersätt ett konstigt tecken[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Svensson1 (diskussion) 28 juni 2015 kl. 20.07 (CEST)

Behöver hjälp med: Användaren Herr X har tidigare under en period signerat diskussioner med ett konstigt tecken (Unicode-tecken F8FF) som orsakar att man inte kan läsa eller redigera sidan med AutoWikiBrowser. Felmeddelandet "Page has character in Unicode Private Use Area" visas. Jag skulle vilja få hjälp med att ersätta det tecknet. Det finns på 364 sidor. Jag har åtgärdat en sida manuellt, se här. AutoWikiBrowser är väl det viktigaste robotverktyg vi har för att söka och redigera med. Jag anser därför att samtliga de 363 återstående sidorna ska korrigeras, även om det är arkiverade sidor, så att de blir tillgängliga för AutoWikiBrowser. Det som ska göras är alltså att ersätta texten "Herr X|*]]" med "Herr X|Herr X]]", men i stället för "*" ska alltså det tecken anges som framgår av (och kan kopieras från) min ovan nämnda redigering.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag har nu åtgärdat ytterligare några sidor för hand. 329 sidor återstår, De finns listade i min sandlåda. Hoppas någon som använder något annat verktyg än AutoWikiBrowser kan tänka sig att åtgärda dem. Svensson1 (diskussion) 2 juli 2015 kl. 22.21 (CEST)

Svensson1, du kan lägga in
$( function () {
	'use strict';
	if ( $( '#wpTextbox1' ).length ) {
		mw.util.addPortletLink(
			'p-cactions',
			'#',
			'PUA',
			'ca-pua',
			'Byt ut Unicode-tecken F8FF mot "Herr X".'
		);
		$( '#ca-pua' ).click( function ( e ) {
			e.preventDefault();
			var text = $( '#wpTextbox1' ).val(),
				kommentar = $( '#wpSummary' ).val();
			$( '#wpTextbox1' ).val( text.replace( /\[\[användare:\ Herr\ X\|\]\]/g, '[[användare: Herr X|Herr X]]' ) );
			$( '#wpSummary' ).val( kommentar + 'Tar bort Unicode PUA-tecken. (Kan inte hanteras av AWB.)' );
		} );
	}
} );
Special:Min sida/common.js. Det lägger till en knapp i samma meny som "Flytta". Knappen syns bara i redigeringsläget. När man trycker på knappen utförs substitutionen på alla förekomster och lägger in redigeringskommentaren du har använt. Nirmos (diskussion) 3 juli 2015 kl. 07.21 (CEST)
Ok, vad bra. Jag ser att det fungerar. Det kommer jag att använda såvida ingen löser det med en robotkörning, vilket skulle gå mycket fortare. Svensson1 (diskussion) 3 juli 2015 kl. 07.41 (CEST)

Ändra sträng i förklaringen av vissa åtgärdsmallar (flera sidor)[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: DavidIvar (diskussion) 16 juni 2015 kl. 09.54 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra sträng "månad=" till "datum=" på förklaringen av vissa åtgärdsmallar. T.ex. {{Källa behövs}}, {{Inaktuell mening}}. Kontrollera gärna med en sökning på månad= i namnrymd Mall (vet ej hur man får in '='-tecknet i strängen när man söker). Avvakta eventuellt lite för att se om någon motsatt sig konsensus i diskussionen.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bybrunnen#F.C3.B6rb.C3.A4ttra_vissa_.C3.A5tg.C3.A4rdsmallar.3F

Jobbet antas av:

Diskussion:


Ändra lite i länk som finns i källor på många artiklar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: DavidIvar (diskussion) 16 maj 2015 kl. 23.13 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra länk på många artiklar, därför att det är ett passade arbete för en robot. Strängar som bör ändras, ser ut ungefär så här:

http://www.rockhall.com/inductee/elvis-presley/bio
http://www.rockhall.com/inductee/john-lee-hooker/timeline
http://www.rockhall.com/inductee/aerosmith

och bör för att slippa 'page not found', ändras till:

https://rockhall.com/inductees/elvis-presley/bio
https://rockhall.com/inductees/john-lee-hooker/timeline
https://rockhall.com/inductees/aerosmith

lokalt exempel med sed:

for f in `grep -irl 'http://www.rockhall' wherethefilesareat/`
do
  sed -i -e \
     's/http/https/' -e \
     's/inductee/inductees/' -e \
     's/www\.//' $f
done


Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Fixat Fixat av Larske med roboten LarskeBot

Diskussion:
Det verkar vara inductee→inductees som är det viktiga. Borttagning av www och ändringen http→https verkar inte behövas, se till exempel http://www.rockhall.com/inductees/elvis-presley/bio. --Larske (diskussion) 17 maj 2015 kl. 00.08 (CEST)

Det bör väl räcka med en minimal ändring, alltså bort med s:et i inductees. Om du eller någon annan anser att mer borde tas bort, så kan jag på rak arm inte se någon invändning mot det. Huvudskälet till att jag ser det som en robotuppgift är att det gäller många artiklar där felledande länk förekommer. DavidIvar (diskussion) 17 maj 2015 kl. 04.43 (CEST)
Lägga till ett 's', menar du kanske. Jag hittar 145 sidor på formatet www.rockhall.com/inductee/ och en sida utan 'www'. -- Innocent bystander (diskussion) 17 maj 2015 kl. 13.56 (CEST)
Det stämmer Innocent bystander. Givetvis ska ett s läggas till. Som går att utläsa av mitt första inlägg. Jag gjorde ett slarvfel i senaste inlägget. Bra om en robot besparar användare från att manuellt ändra på sammanlagt 145 ställen. DavidIvar (diskussion) 17 maj 2015 kl. 16.27 (CEST)
Nu är alla inductee ändrade till inductees. Ser dock lite "överlänkat" ut i Van Halen, men det kanske DavidIvar kan rätta till. --Larske (diskussion) 17 maj 2015 kl. 19.53 (CEST)
Tack för det Larske. Överlänkning åtgärdad. Smiley.svg DavidIvar (diskussion) 17 maj 2015 kl. 20.09 (CEST)

Geolänk i geografiska kategorier[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Hangsna (diskussion) 10 maj 2015 kl. 19.56 (CEST)

Behöver hjälp med: Det vore bra om {{geolänk}} fanns i alla kategorier som listar geografiska platser, exempelvis i Kategori:Orter i Eskilstuna kommun där man kan se resultatet i högra hörnet. Jag vet dock inte hur man på ett bra sätt hittar alla dessa kategorier i kategoriträdet. (Kategori:Sport i Eskilstuna kommun ska ju inte ha mallen men Kategori:Runinskrifter i Eskilstuna kommun bör ju ha den. Kategori:Fornminnen i Eskilstuna kommun kanske bör ha den men innehåller ju även listartiklar.)

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot. Provkörning pågår. Lsj (diskussion) 2 juni 2015 kl. 20.23 (CEST)

Diskussion:

Jag har botkod som kan sättas ihop för att göra jobbet, inklusive att kolla om artiklarna i en kategori verkligen innehåller koordinater. Men det dröjer lite innan jag hinner göra något åt det. Lsj (diskussion) 10 maj 2015 kl. 22.41 (CEST)

Jag gör så att jag lägger in mallen i kategorier där minst hälften av artiklarna har koordinater. Synpunkter på detta? Lsj (diskussion) 2 juni 2015 kl. 21.05 (CEST)
Förmodar att nästan alla berörda kategorier finns någonstans i trädet under Kategori:Geografi efter land? Lsj (diskussion) 2 juni 2015 kl. 21.05 (CEST)
1, gör så, det känns som ett bra urval. 2, ja, kommer man tillräckligt långt ner så kommer man ju till exempelvis byggnader i XX. /Hangsna (diskussion) 2 juni 2015 kl. 23.22 (CEST)
Finns det kategorier där det inte är tänkt att artiklarna ska ha koordinater bland geografi efter land? Tänker att man borde ha med geolänken om det finns minst en artikel med koordinater. Men jag kanske missar något? --افيراتير (diskussion) 3 juni 2015 kl. 07.12 (CEST)
Man hittar ganska ofta kategorier som "Personer i provinsen X" eller "Stad Y i fiktion" djupt under "Geografi efter land". Dessa bör inte ha geolänk-mallar. Lsj (diskussion) 3 juni 2015 kl. 08.10 (CEST)

Utfört Utfört Lsj (diskussion) 14 juni 2015 kl. 18.08 (CEST)


Wikivoyage[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Riggwelter (diskussion) 11 april 2015 kl. 21.29 (CEST)

Behöver hjälp med: Ja, det är väl inte helt kosher att begära bothjälp på systerprojekt, men jag gör det i alla fall så får någon slå mig i huvudet om det är fel... men, vi behöver bothjälp med wikidatajobb på Wikivoyage. Riktigt vad boten skall göra har jag inte en aning om, men den hugade kan kontakta mig på min diskussionssida eller Andyrom75. Det låter inte som vare sig ett långvarigt eller knepigt jobb, men vad vet jag?

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Betrakta jobbet som taget. -- Innocent bystander (diskussion) 14 april 2015 kl. 20.36 (CEST)

Diskussion:


Uppdatera Lista över fåglar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 09.32 (CET)

Behöver hjälp med: I det stora arbetet med att uppdatera namnen på alla världens 10.000 fågelarter så skulle det vara en stor hjälp om Lista över fåglar kunde uppdateras utifrån dessa två listor som har de korrekta svenska trivalnamnen: icke-tattingar & tattingar. Det skulle vara bra om både trivialnamn och vetenskapligt namn var länkat, så som det är nu. Denna lista är bara ett hjälpmedel för att lättare kunna se vilka arter som behöver uppdatera trivialnamnet och att se vilka arter som ännu inte har någon artikel.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot

Diskussion:
@AHA:@Lsj: Är det verkligen nödvändigt att samla information om alla fåglar i en enda artikel? Det finns 4 442 icke-tättingar och 10 942 tättingar. Finns det ingen riktlinje för hur omfattande en enskild artikel bör vara? Ofta när jag klickar på länken till Lista över fåglar slutar det, efter flera minuter, med att webbläsaren kraschar och jag förlorar pågående redigeringar i andra flikar. Den som har en dator som klarar av att läsa sidan kanske kan titta på slutet i "källkoden" hur resurskrävande sidan är. (CTRL+U med Firefox och leta efter "Real time usage:"). --Larske (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.16 (CET)

Resultat vid laddning:
CPU time usage: 5.800 seconds
Real time usage: 6.125 seconds
/Hangsna (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.23 (CET)

Här är en tabell med alla arterna. --Averater (diskussion) 28 mars 2015 kl. 12.06 (CET)

Jag har också en uppdaterad version klar att lägga ut. Men jag avvaktar då. Lsj (diskussion) 28 mars 2015 kl. 16.30 (CET)
Självklart skulle vi kunna dela upp denna lista på säg fyra artiklar istället. Listorna är som sagt mest ett verktyg för att kunna förbättra fågelartiklarna. I övrigt försöker vi så klart istället göra artiklar för varje fågelfamilj etc som är brukligt. --AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 18.15 (CET)

Stavning av Mozambique till Moçambique[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Pjred (diskussion) 14 mars 2015 kl. 13.29 (CET)

Behöver hjälp med: Ändra den engelska stavningen Mozambique till den på svenska använda Moçambique. En uppsjö av artiklar (en betydande del är artiklar om insekter och andra djur) har den engelska stavningen i texten, det blir för mycket att gå igenom och ändra manuellt. På vissa ställen ska dock den engelska stavningen stå kvar, t.ex. engelska titlar, namn o.d.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Svensson1 med roboten Svensson1bot antar en del av jobbet, att åtgärda de hundratals artiklar som innehåller en felstavad Moçambique-länk. Jag meddelar när det är klart. Däremot antar jag inte jobbet att åtgärda de flera tusen artiklar som innehåller Moçambique-felstavningar utan länk. Svensson1 (diskussion) 14 mars 2015 kl. 20.22 (CET)

Nu är alla artiklar med felstavade Moçambique-länkar åtgärdade och även ett fåtal artiklar med ej länkade Moçambique-felstavningar. (Om någon vill göra mer när det gäller artiklar med ej länkade Moçambique-felstavningar, kan man med AWB t.ex. söka efter "\b(?!Moçambiques?\b)Mo[cçsz]ambi[kq][iu]?e?(s)?\b" och ersätta med "Moçambique$1". Det är dock väldigt många förekomster som inte ska ändras.) Svensson1 (diskussion) 15 mars 2015 kl. 00.24 (CET)

Diskussion:
Det är ett helt okej upplägg, Svensson1! --Pjred (diskussion) 14 mars 2015 kl. 22.34 (CET)


Sortera metamaterial sist i ämneskategorier[redigera | redigera wikitext]

Det finns många mall- och stubbkategorier och annat metamaterial med sorteringsnyckeln "—" i artikelämneskategorier för att sorteras sist där (t.ex. Kategori:Belgien. Det fungerade tidigare, men eftera att sorteringsordningen ändrades sorteras långt tankstreck före alla bokstäver. Sorteringsnyckeln skulle behöva ändras till ett tecken som sorteras efter det latinska alfabetet. "Ω" (stora omega) fungerar och borde vara en bra symbol för slutet av en kategori. 90.227.135.41 4 januari 2015 kl. 10.19 (CET)

Bra idé. Även "–" förekommer som sorteringsnyckel, med samma problem. //Essin (diskussion) 12 januari 2015 kl. 20.20 (CET)
"Ш" har också introducerats som ersättning för tankstrecken, men "Ω" känns mer intuitivt och lättare att komma ihåg. //Essin (diskussion) 12 januari 2015 kl. 20.39 (CET)
90.227.135.41 & Essin: Har påbörjat jobbet med Fluffbot och ser ca 3400 sidor som behöver åtgärdas. /Fluff?Fluff! 26 januari 2015 kl. 11.29 (CET)
Avslutat. /Fluff?Fluff! 27 januari 2015 kl. 01.24 (CET)
Tack! Men kom kategorierna sorterade på "Ш" med i körningen? Upptäckte nu att det inte flyttats i Kategori:Tallinn. //Essin (diskussion) 5 februari 2015 kl. 09.09 (CET)
Essin: Hittade ytterligare en kategori med Ш som sorteringstecken, åtgärdat. Dock lär väl åtminstone — dyka upp framöver så någon typ av städning bör väl behövas återkommande. /Fluff?Fluff! 18 april 2015 kl. 00.15 (CEST)
Tack! Trodde att det skulle vara fler, men tydligen inte. Däremot upptäckte jag nu att Mall:Anglesey (och antagligen andra sidor med sorteringsnyckel som börjar på "—", "–" eller "Ш") inte ändrats. Får man besvära om en körning på det också, och även "-" och "µ" om det inte redan tagits? //Essin (diskussion) 19 april 2015 kl. 21.56 (CEST)

Svenska kommuner på Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Många svenska kommuner använder P155 (föregås av) och P156 (följs av) när de borda använda P1365 (ersätter) och P1366 (ersatt av). Kan någon åta sig att ändra det för alla nuvarande och tidigare kommuner? /ℇsquilo 27 november 2014 kl. 13.26 (CET)

Ändra taxoboxar för överfamiljen Scarabaeoidea[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 16 mars 2014 kl. 17.37 (CET)

Behöver hjälp med: Trivialnamnet för överfamiljen Scarabaeoidea är bladhorningar - detta borde stå i alla taxoboxar för arter inom denna överfamilj.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Vänta lite med detta - diskussion har påbörjats

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot, men det kommer att ta ett tag, det är jag vet inte hur många tusen skalbaggar...

Diskussion:

Observera att AHA skrivit att begäran bör invänta konsensus av diskussionen, och det är inte konsensus. Jag motsätter mig starkt denna ändring. Höstblomma (diskussion) 16 mars 2014 kl. 19.27 (CET)

Ändra taxoboxar för familjen Scarabaeidae[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 16 mars 2014 kl. 17.37 (CET)

Behöver hjälp med: Trivialnamnet för familjen Scarabaeidae är inte bladhorningar - det trivialnamnet ska istället ges överfamiljen Scarabaeoidea. Detta måste ändras i alla taxoboxar inom familjen Scarabaeidae.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Vänta lite med detta - diskussion har påbörjats

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot

Diskussion:

Observera att AHA skrivit att begäran bör invänta konsensus av diskussionen, och det är inte konsensus. Höstblomma (diskussion) 16 mars 2014 kl. 19.29 (CET)

Översättning av källmallar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Lixer (diskussion) 1 februari 2014 kl. 13.38 (CET)

Behöver hjälp med: Att översätta källmallar (återfinns här), exempelvis Mall:Cite book till Mall:Bokref och dess parametrar, regelbundet då den före detta källmallsöversättarroboten Innocent datumbot har gått i pension.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag

Jobbet antas av: Fluff med roboten Fluffbot har påbörjat arbetet med att bygga ett ramverk för att genomföra översättningarna. Kontrollfiler kommer förmodligen att publiceras för att göra det enkelt att justera hur roboten skall översätta.

Diskussion:
Då detta viktiga arbete återupptas behöver även följande hanteras, som den tidigare roboten tydligen missat: Det förekommer att användare ändrar t.ex. mallnamnet Citeweb till Webbref utan att samtidigt översätta parametrarnas namn. Se exempel här. Så roboten behöver alltså kontrollera varje parameter även på mallar med svenskt namn. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 11.29 (CET)


Avskaffa amtsbezirk[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: flinga 12 december 2013 kl. 15.01 (CET)

Behöver hjälp med: Kantonten Bern i Schweiz är sedan den 1 januari 2010 inte längre indelad i 26 amtsbezirk, utan dessa har slagits samman till 10 distrikt. Artiklarna om de före detta amtsbezirken ska vara genomgångna, men huvuddelen av kommunartiklarna är ännu ej uppdaterade. Uppdateringar av artiklar kan förslagsvis göras exempelvis som [1], [2], [3], alltså till en någorlunda enhetlig form (jag märkte i somras att det fanns en del småfix som gott kunde göras i artiklarna, vissa korta artiklar hade en ganska överflödig "Geografirubrik", mallar ligger på fel ställe, rubrikplacering etc). För vidare information se Wikipedia:Projektkontoret/Före detta amtsbezirk. Skulle vara bra om det är möjligt att på något sätt lösa med bot, om det finns någon som känner för att åta sig det.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


HostBot för Teahouse[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Hannibal (disk) 21 november 2013 kl. 15.05 (CET)

Behöver hjälp med: Att kopiera HostBots funktioner, d.v.s.

Det här är alltså ett löpande arbete som gärna får skötas av en dedikerad bot.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Själva Teahouse (troligen Fikarummet) har diskuterats på Bybrunnen, och bortsett från korta invändningar om hur statistik tagits fram har ingen motsatt sig själva idén.

Jobbet antas av: Påbörjas av Fluff på wmf labs eftersom dbaccess krävs. /Fluff?Fluff! 3 december 2013 kl. 23.36 (CET)

Diskussion:
@Hannibal: Första funktionaliteten är igång, nämligen publicering av nya användare. Resten känns som att det är lämpligare att ta tag i när saker och ting har kommit igång. Eller finns det specifika uppgifter som önskas nu? /Fluff?Fluff! 13 februari 2014 kl. 23.15 (CET)

Underbart, Fluff. Tack! Jag har sett den, men inte riktigt haft tid att ta tag i Fikarummet senaste tiden. Jag tänkte ta det i nästa vecka, och då kollar jag mer på det här. Jag såg att Nettrom också fixat någonting, men jag har inte sett vad. Tack igen!//Hannibal (disk) 14 februari 2014 kl. 09.38 (CET)

Apostrof inte accent[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Kawayama (disk) 13 juli 2013 kl. 14.03 (CEST)

Behöver hjälp med: Gå igenom alla artiklar på svenska Wikipedia och söka efter akut accent (´) och byta till apostrof (').

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
I (svensk) text skall akut accent aldrig stå som eget tecken (´), utan alltid ovanför ett annat tecken (áéó…). Många svenskar (och tyskar) användar dock felaktigt akut accent istället för apostrof, i synnerhet när de skriver engelska titlar.

Sidorna Accent (typologi) och Apostrof bör exkluderas från sökningen.

Finns det några egennamn eller låneord/utländska ord som blir förstörda av detta? Hur utbrett är det felaktiga användandet på Wikipedia? --Lajm 27 juli 2013 kl. 11.04 (CEST)
Vissa kommandotolkar använder accent: mv filnamn.tar "filnamn_`date --rfc-3339=date`.tar". Det kan finnas andra speciella användningsområden. --LPfi (diskussion) 15 augusti 2013 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)
Åtminstone grav accent används ibland fristående i programmeringssammanhang, och förekommer säkert i kodexempel. edit: t.ex här Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.14 (CEST)
Det skulle nog behöva vara flera som delar på den här arbetsuppgiften om den ska bli gjord. Det finns 1862 artiklar med akut accent (´). (Det finns även 435 artiklar med grav accent (`).) Det är tidskrävande att för varje artikel avgöra om tecknet ska ändras eller inte. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 12.23 (CET)
Går det att få en lista med de artiklarna så borde man med AWB ganska snabbt kunna bläddra igenom iaf några hundra. Jag har inte lyckats söka efter själva accenten, kan man det med den vanliga sökfunktionen? - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 12.29 (CET)
För att ta fram en lista på artiklarna behöver man "Wiki database scanner", som är en del av AWB. Annars kan du få listan med artiklarna av mig som du kan läsa in i AWB och sedan använda AWB för att gå igenom artiklarna och med "find and replace"-funktionen byta ut de förekomster som ska bytas ut. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 13.46 (CET)
Misstänkte att man behövde en databasfil och jag sitter på för långsamt internet för att ladda ner en. Så om du kunde fixa en lista vore jag tacksam. Kanske i min sandlåda? (Användare:Averater/Sandlåda) - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 14.31 (CET)
Nu finns den där. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 15.16 (CET)
Jag börjar så sakteliga nu men det är många sidor och jag kommer köra långsamt/noga så det kommer ta tid. Om det inte bör göras med botflagg kan jag köra med mitt vanliga konto, säg bara till. - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 17.20 (CET)

Automatisk översättning av mallar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Behöver hjälp med: Automatisk översättning av mallars parametrar och data till svenska.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:

I artikeln en:In the Line of Fire finns en mall en:Template:Infobox film vars data jag försökt översätta till motsvarande Mall:Filmfakta i artikeln I skottlinjen. Men detta är väldigt tidsödande och gäller även andra mallar såsom en:Template:Infobox Personal computer, en:Template:Infobox computer osv.. Ett alternativ är att mallens namn och parametrar behålls på engelska medan presentationsnamnet och datat blir på svenska. Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Det går att översätta en malls parametrar till svenska med robot, men det är tveksamt om det är varken lätt eller lämpligt att översätta själva datan. -- Lavallen (blockera) 12 januari 2013 kl. 09.46 (CET)
Det är just parametrarna som är det jobbiga.Schh (disk) 13 januari 2013 kl. 10.55 (CET)
Att översätta parametrarna maskinellt är inga problem om man bara kommer överens hur de ska översättas. Det kräver endel arbete, så det är meningslöst att göra det för ett fåtal artiklar. Har du planer på att översätta 100-tals filmartiklar från enwiki är det värt besväret, men ett sådant projekt kräver organisation och engagemang. Är du beredd att överföra 100 artiklar från enwiki och göra om dem till svenska? Nasko (disk) 13 januari 2013 kl. 15.48 (CET)
Eller så kan det hjälpa 90 personer som översätter 100 artiklar. Schh (disk) 14 januari 2013 kl. 11.40 (CET)
Jag funderade på om jag kunde göra detta inom samma ram som jag kör WP:PÖK. Det går dock inte, det finns parametrar i enwp-mallen, som det saknas motsvarighet till i den svenska. Den koden kör jag ju dagligen, så det hade inte varit fel. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.11 (CET)

Detta riskerar att återuppväcka Wikipedia:Redigeringskrig_att_minnas#Att_standardsortera_eller_defaultsorta.2C_det_.C3.A4r_fr.C3.A5gan.21 :-) --Lajm (disk) 14 januari 2013 kl. 12.28 (CET)

Det tror jag inte, jämför WP:PÖK som är ganska uppskattat. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.38 (CET)

Varför inte tillåta flera parameternamn tills vidare? {{{producer|{{{producent|}}}}}} Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.24 (CEST)


Hotstatus i djurartiklar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA 30 oktober 2010 kl. 12.30 (CEST)

Begär hjälp med: Många djurartiklar saknar hotstatus i taxoboxen eller har en föråldrad status. Skulle man kunna skapa en robot som går igenom djurartiklar och uppdaterar denna status utifrån IUCN:s rödlista och även lägger till en fotnot för varifrån statusen är hämtad? Så länge djurartikeln har ett korrekt vetenskapligt namn angivet i taxoboxen så borde man kunna utgå ifrån detta. Resultatet skulle bli ungefär som i artikeln Vattensångare. Exakt hur fotnoten ska utformas kan ju dock diskuteras - se exempelvis diskussionen Wikipediadiskussion:Projekt_djur#ArtDatabankens_faktablad

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet skall utföras: Att lägga till status är väl okontroversiellt men någon som är duktig på mallar kanske har åsikter utifrån diskussionen ovan.

Jobbet antas av: Lavallen har börjat titta på jobbet.

Diskussion:
Är det en "omöjlig" uppgift - eller är det något annat problem som gör att ingen nappar? Mvh --AHA 19 november 2010 kl. 12.47 (CET)

Inte omöjligt alls, främst brist på tid just nu... -- Lavallen 19 november 2010 kl. 12.53 (CET)
Har tagit fram en databas och en funktion för att läsa in och jämföra status ifrån taxoboxen. Tyvärr är det lite krångligt att förstå från taxoboxen vilket år som statusen är ifrån. Så jag skall kika vidare imorgon och se om jag kan skapa en lista där statusen är förändrad, det borde ge grund för att se hur vi skall fortsätta. /Fluff?Fluff! 24 augusti 2011 kl. 02.15 (CEST)
Den här frågan aktualiserades igen här. Hur långt kom ni med jobbet förra året? Lsj (disk) 13 juli 2012 kl. 22.25 (CEST)
Jag kom en liten bit, men insåg att jag nog inte har tillräcklig knowhow i ämnet för att göra det bra, varför jag lät det falla. Om Fluff kom ngnstans vet jag inte. Men det borde ju ha synts i "djurvännernas" bevakningslistor i så fall. Med tanke på de ständiga uppdateringar som sker i ämnet är det nog inte hela världen om man gör jobbet dubbelt så här långt efteråt. -- Lavallen 14 juli 2012 kl. 08.53 (CEST)
Det är förvisso ett jobb som nog behöver göras om lite då och då. Det ingår i mina planer för Lsjbot att den på sikt ska kunna sköta en del sådant här löpande underhåll av taxoboxar. Jag närde bara en liten förhoppning att du och/eller Fluff kommit långt nog att ni skulle kunna ha lite botkod eller databaser eller annat som man kunde snylta på, så jag slipper uppfinna hjulet från början igen. Lsj (disk) 15 juli 2012 kl. 23.34 (CEST)
Jag ska ha lagt ut allting jag har i pipen, och min kod, (var den nu är) är inte skriven i python. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.26 (CEST)
"Lagt ut i pipen"? Hmm... finns det någonstans där botkod läggs ut? Vardå? Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 08.37 (CEST)
Det jag samlat i min databas (pipen) är utlagt i artiklarna. Kodexemel jag och GameOn använt finns här. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.42 (CEST)
Ok, då missupfattade jag lite. Tack iallafall! Kodexemplen ser användbara ut - jag har hur som helst funderat på att byta till Dotnet. Känner mig inte helt bekväm med Python när jag vill gå utanför standardscripten i pywikipedia. Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 09.18 (CEST)
C# och DotNet är väldigt behändigt att använda. Ibland har det dock funnits strul i kodningen av sidorna vilket gjort att inte den regex-kod som finns i DotNet alltid funkar för att hantera mallar. Men jag har utvecklat alternativ i de fallen som analyserar texten utan regex för att manipulera mallar. Det är inte minneseffektivt, men funkar för det mesta. För de fall där DotNet saknar funktioner går det att utveckla egna kodsnuttar byggda på den källkod som finns i DotNet, eller bygga sina egna API-anrop. Jag har dessutom lärt mig analysera den html som finns i (många av) sidorna på nätet för att få ut det jag vill ur dem. Tex bygger mitt arbete i USA-orter på sådan analys av sidor jag hittat. Med i princip en sida för varje artikel är det smidigt. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 10.53 (CEST)

Pandanus corniferus[redigera | redigera wikitext]

Vet inte om det är ett fel som upprepas om och om igen men det är för mig svårt att förstå vad man menar. " som beskrevs av Harold St.John", vad menar man med det? Upptäckte han djuret och sen skrev en bok om det? Herr X (D) 1 februari 2015 kl. 12.34 (CET)----

Det syftar nog på Auktor, se Användare:Lsjbot/WS-authors. -- Innocent bystander (diskussion) 1 februari 2015 kl. 12.43 (CET)

Arkiv[redigera | redigera wikitext]

Flytta avklarade jobb till arkivet så snart det är utfört. Aktuellt arkiv är Wikipedia:Robothjälp/Arkiv 2015.

Se även[redigera | redigera wikitext]