Wikipedia:Robothjälp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Om du vill ha något robotgöra gjort är det här rätt sida. Här kan du ange vad du vill ska göras och varför. För uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella krävs länk till en diskussion där konsensus uppnåtts om att redigeringarna du behöver hjälp med kan genomföras. Fråga om du inte är säker på att uppdraget är okontroversiellt.

Uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella utförs endast efter genomförd konsensusdiskussion. Sådan diskussion skall inte föras på denna sida.

Läs gärna Wikipedia:Robotar innan du lägger upp något här.

Innehåll

Instruktioner[redigera | redigera wikitext]

Hjälpsökare:
Kopiera följande mall, tryck på redigera och klistra in den under rubriken "Begäran" nedan. Fyll sedan i uppgifterna som efterfrågas i de tre första punkterna i mallen.

Robotoperatör:
När du bestämt dig för att anta ett visst jobb, kontrollera att konsensus uppnåtts eller att uppdraget kan anses vara helt okontroversiellt och fyll sedan i punkten "Jobbet antas av:" i mallen. Utför jobbet.


=== Kort beskrivning av ärendet ===
'''Anmälare:''' ~~~~

'''Behöver hjälp med:''' 

'''Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:''' 
<!-- Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag -->

'''Jobbet antas av:''' 
<!-- {{anv|Användarnamn}} med roboten {{anv|Robotens namn}} (Ta bort pilarna när jobbet antas) -->

'''Diskussion:'''<br />

----

Om någon åtgärd återstår, eller om jobbet avböjs kan denna mall läggas på anmälarens diskussionssida för att meddela detta: {{Robotjobbat}} På den här sidan kan man använda {{fixat}} eller {{utfört}} för att tydliggöra att jobbet är utfört.

Begäran[redigera | redigera wikitext]

Korrekt inläggande av mall[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Tostarpadius (diskussion) 5 december 2019 kl. 15.43 (CET)

Behöver hjälp med: Ifyllande av grundläggande parametrar i Mall:Faktamall biografi WD, när dessa saknas.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Malldiskussion:Faktamall_biografi_WD#Parametrarna

Jobbet antas av:

Diskussion:

Ändra alla ”släktenamn” till ”släktnamn” på hela svenskspråkiga Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Jan Arvid Götesson (diskussion) 4 december 2019 kl. 06.03 (CET)

Begäran: Vi behöver en robot som finner alla ställen där ordet ”släktenamn” finns, och ändrar det till ”släktnamn”. Roboten måste finna alla böjningsformer, skrivningar med stor bokstav och så vidare: släktnamn, Släktnamn, släktnamnet, Släktnamnet och så vidare. Roboten behöver också finna och rätta saker som [[Släkte]]namnet .

Bakgrund: En person har hittat på ordet släktenamn och skrivit in det i många artiklar i stället för den riktiga vetenskapliga termen ”släktnamn”. Se Wikipedia:Begäran om åtgärder 3 december. Tack på förhand. Jan Arvid Götesson (diskussion) 4 december 2019 kl. 06.03 (CET)

Jobbet antas av: Se nedan,

Diskussion: Är ändringen rimlig borde den kunna lösas med AWB, Wikipedia:AutoWikiBrowser/Typos, pingar in Användare:Sjunnesson som är aktiv där.--LittleGun (diskussion) 4 december 2019 kl. 07.08 (CET)

Jag har skrivit en rad i AWB/Typos som fungerar på "släktenamn", och ändrat dessa förekomster. När det gäller släktenamn har jag på försök skrivit en rad i AWB/Typos, men den fungerar inte. Jag har aldrig förut försökt skriva en rad som innehåller klamrar, och vet tyvärr inte hur man gör. Sjunnesson (diskussion) 4 december 2019 kl. 07.40 (CET)
Efter manuell (?) redigering utförd av flera personer är den ursprungliga listan nu tom. Problemet förfaller således vara löst. Roufu (diskussion) 4 december 2019 kl. 09.49 (CET)

Underlänkad produktiv entomolog[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Caztorp (diskussion) 10 november 2019 kl. 13.32 (CET)

Behöver hjälp med:

Av de 2352 länkningarna [1] till Mary Katherine Curran/Mary Katharine Brandegee är endast 31 korrekta.[2] Övriga ska gå till Charles Howard Curran.[3] Botanikern Curran/Brandegee dog 1920 och zoologen C.H. Curran utförde sitt huvudsakliga arbete åren 1921-47 för den som vill dubbelkolla. Hjälp med omlänkning mottages tacksamt.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


Skapa och länka kategorier för hästars födelseår[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Kuriosatempel (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 18.31 (CET)

Behöver hjälp med: Skapa och länka kategorier för hästars födelseår, likt en:Category:Racehorse births by century. Jag har börjat lite på Kategori:Travhästar födda efter år, men det blir ett hästjobb utan robothjälp. Man bör döpa om kategorierna till endast "hästar" och inte "travhästar", etc. Kategori:Hästar födda efter år, så att man kan använda [[Kategori:Hästar födda {{{år}}}]] i mallen Mall:Hästålder (om det inte finns någon bättre lösning). @Larske:Kategorierna ska endast heta "hästar" och inte "travhästar", etc. Kategori:Hästar födda efter år, så att man kan använda [[Kategori:Hästar födda {{{år}}}]] i mallen Mall:Hästålder.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Ska inte behövas.

Jobbet antas av:  Avvaktar Diskutera på annan plats och återkom när det inte finns några "kanske" kvar i formuleringen av begäran. --Larske (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 19.22 (CET)

Diskussion:
@Kuriosatempel: Du skriver "likt enwp". Jag tycker att det känns lite tveksamt att skapa fler hundra kategorier för de 96 hästar som har artiklar i svwp. Ingen kategori skulle innehålla mer än 7 artiklar och ¨de flesta kategorier skulle vara helt tomma. I enwp är det 6 507 hästar totalt och mer än 100 hästar för många enskilda år så där är det lite mer befogat att ha årskategorier.

  • Länk till fråga som ger en lista över antal hästar som har artiklar i svwp respektive enwp per födelseår.

Som du ser är det blott 21 av de 275 årskategorierna i svwp som skulle innehålla mer än 1 artikel. Jag tror därför att denna kategorisering bör vänta till det finns minst ett par hundra hästartiklar i svwp.

--Larske (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.07 (CET)

@Larske: Okay, ja det känns ju faktiskt rimligt, skulle man kunna ta bort de kategorier jag skapat per automatik? Kuriosatempel (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.19 (CET)
@Kuriosatempel: Jag såg nu att det inte är riktigt så magert med hästartiklar som listan ovan indikerade. Det beror på att mer än hälften av de omkring 200 artiklarna i Kategori:Svenska travhästar inte har egenskapen instans av (P31) satt till någon underklass till (P279) till häst (Q726), till exempel travhäst (Q1897960). Därmed fastnade de inte i frågan till Wikidata.
Men per år är det ändå mycket få artiklar.
--Larske (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.47 (CET)
@Larske: Håller med, men tycker ändå det hade varit bra med någon ytterligare kategorisering. Återkommer, men tar tacksamt emot förslag. Kuriosatempel (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.49 (CET)

Taxoboxändring av nejonögon[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 17.04 (CEST)

Behöver hjälp med: Det råder inte konsensus inom vetenskapem kring nejonögonens systematik och detta bör återspeglas i taxoboxarna för dessa djur. Därför skulle taxoboxarna över arterna inom familjen Petromyzontidae (det vill säga artiklarna inom Kategori:Petromyzontidae) behöva ändras så att de överensstämmer med taxoboxen i artikeln nejonögonfiskar.

Parametrarna i taxoboxen som det gäller är alltså:
| subphylum_sv = Ryggradsdjur
| subphylum = Vertebrata
| unranked_classis = Petromyzontomorphi
| classis_sv = Nejonögonartade ryggradsdjur
| classis = Petromyzontida
| ordo_sv = Nejonögon
| ordo = Petromyzontiformes
| familia_sv = Nejonögonfiskar
| familia = Petromyzontidae

Denna uppställning följer bland annat Dyntaxa.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Projekt Djur: Nejonögonens systematik.

Jobbet antas av:

Diskussion:
Finns det någon speciell orsak att ingen kan åta sig den här uppgiften? Saknas någon information? --AHA (diskussion) 12 november 2019 kl. 15.06 (CET)


Anpassa länk till arkiverad källa[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Nordelch För Wikipedia - i tiden 28 september 2019 kl. 15.01 (CEST)

Behöver hjälp med: Anpassa länkar som gick till den nedlagda webbsidan Arkive. Gäller för det första däggdjursartiklar från Kategori:Däggdjur eller en av underkategorierna. Berörda artiklar har referensen:

<ref name="arkive">{{webbref |url=http://www.arkive.org/hoses-langur/presbytis-hosei/#text=All | ... }}</ref>

behövs ändras till:

<ref name="arkive">{{webbref |url=http://sarkive.com/mammals/presbytis-hosei/ | ... }}</ref>

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Behövs troligen ingen diskussion.

Jobbet antas av:

Diskussion:
I ett senare skede kan även artiklar för andra djur uppdateras.


Anpassa artiklar som ligger i Kategori:Chelidonium (Cerambycidae)[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Nordelch För Wikipedia - i tiden 21 september 2019 kl. 08.12 (CEST)

Behöver hjälp med:

Ändra i taxoboxen från:

{{Taxobox ... | genus = [[Chelidonium]] ... }}

till:

{{Taxobox ... | genus = [[Chelidonium (skalbaggar)|Chelidonium]] ... }}

samt i brödtexten från ingår i [[släkte]]t ''[[Chelidonium]]'' och [[familj (biologi)|familjen]] [[långhorningar]]. till ingår i [[släkte]]t ''[[Chelidonium (skalbaggar)|Chelidonium]]'' och [[familj (biologi)|familjen]] [[långhorningar]].

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Borde inte behövas någon diskussion.

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot.  Utfört --Larske (diskussion) 21 september 2019 kl. 08.44 (CEST)

Diskussion:


Tofsspinnare nedgraderat till underfamilj[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Tommyleelow (diskussion) 6 september 2019 kl. 02.23 (CEST)

Behöver hjälp med: Familjen Tofsspinnare, Lymantriidae har underordnats familjen Erebidae och blivit underfamiljen Lymantriinae. Nu finns det ca 3500 främst art- och släktesartiklar som behöver uppdateras med den "ny" taxonomin. Det är alla artiklar, utöver de få som redan uppdaterats manuellt, som finns i Kategori:Tofsspinnare inklusive underkategorier som behöver ändras. Lämpligen uppdateras de enligt den här uppdateringen av arten Abakabaka fuliginosa.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Detta bör vara helt okontroversiellt då det införts i Wikispecies för ca 10 år sedan. Stora språkversioner son en, de m. fl. har infört detta. Dyntaxa som är en viktig källa till många djurartiklar har också infört ändringen, medan Catalogue of Life inte gjort det. LepIndex som anges som källa till Catalogue of Life har där emot anammat förändringen.

Jobbet antas av:

Diskussion: @Tommyleelow: Ändringen enligt exemplet går inte att tillämpa "rakt av" eftersom 154 artiklar av de 3 617 artiklarna saknar källan med namnet "source".

@Larske: Ja släktesartiklarna verkar sakna källan "source". Det komplicerar ju det hela lite. Då skulle ändringen behöva se ut så här. Jag vet inte om det ens är görligt med robot? Tommyleelow (diskussion) 24 september 2019 kl. 11.09 (CEST)Kategori:Fifa och Kategori:UEFA[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: DIEXEL (diskussion) 30 augusti 2019 kl. 13.36 (CEST)

Behöver hjälp med: Jag undrar om nån kan fixa en robot och kan ändra från versaler till gemener för Kategori:Fifa (har redan fixat en del där) och Kategori:UEFA och dess underkategorier och artiklar. Det gäller även de artiklar och kategorier som använder sig av dess namn i versaler men som inte är kopplade till de två kategorierna. Vissa kategorier som tillhör de två är för stora (t ex Kategori:Spelare i FIFA Confederations Cup, Kategori:FIFA 100 och Kategori:Finalarenor i internationella klubblagstävlingar anordnade av Uefa) och tar för långt tid att göra det manuellt samt att inte vilja spamma sönder "Senaste ändringar".

Jobbet antas av:

Diskussion:
@DIEXEL: Delvis  Utfört Kategoriträdet Kategori:Fifa och kategorikopplingar till detta träd är åtgärdade. Drygt 900 sidor är uppdaterade. I kategoriträdet Kategori:UEFA ser jag inga stora kategorier, så de kanske kan fixas manuellt. --Larske (diskussion) 21 september 2019 kl. 10.38 (CEST)


Folkpartister[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: GeMet, 17 augusti 2019 kl. 06.35 (CEST)

Behöver hjälp med: Att flytta alla artiklar i Kategori:Svenska folkpartister till Kategori:Personer i Liberalerna och Folkpartiet. 275 st artiklar.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: wp:bb

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot.  Utfört --Larske (diskussion) 17 augusti 2019 kl. 08.00 (CEST)

Diskussion:
Tack på förhand. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 17 augusti 2019 kl. 06.35 (CEST)


Stora grabbars och tjejers märke[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Deryni (diskussion) 14 augusti 2019 kl. 22.22 (CEST)

Behöver hjälp med: Jag önskar att artiklar i kategorin Kategori:Mottagare av Stora Grabbars och Tjejers Märke, som innehåller förargliga versaliseringar istället får Kategori:Mottagare av stora grabbars och tjejers märke.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Detta bör vara en helt okontroversiell sak, efter konsensus om artikels flytt 2012 och de riktlinjer som finns kring versalisering i svenska språket.

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot.  Utfört --Larske (diskussion) 18 augusti 2019 kl. 18.20 (CEST)

Diskussion: 2012 flyttades artikeln Stora Grabbars och Tjejers Märke till Stora grabbars och tjejers märke pga. den olämpliga versaliseringen. Tyvärr följdes det inte upp med tillhörande kategori, Kategori:Mottagare av Stora Grabbars och Tjejers Märke. Kategorin innehåller alltjämt denna förargliga versalisering, i för tillfället 695 artiklar. Jag önskar att artikelkategorin flyttas och att den tömda kategorin raderas.

Hmm, om "Stora grabbars och tjejers märke" är ett namn på något borde väl namnet inledas med versal och kategorin heta "Mottagare av Stora grabbars och tjejers märke". Se även Kategori:Mottagare av utmärkelser för andra exempel. --Larske (diskussion) 14 augusti 2019 kl. 22.34 (CEST)
@Larske: Ja, naturligtvis. Jag blev en aning för rabiat vad gäller anglosaxisk versalisering, Kategori:Mottagare av Stora grabbars och tjejers märke bör det bli. Deryni (diskussion) 18 augusti 2019 kl. 17.40 (CEST)

Radera sidor med "ränna mellan dyner"[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Adville (diskussion) 12 augusti 2019 kl. 23.37 (CEST)

Behöver hjälp med: Jag upptäckte att det finns över 500 sidor som länkar till Ränna mellan dyner. Alla utom de två översta i listan är lsjbot-artiklar om just fenomenet dalen mellan två sanddyner i öknen. Några av artiklarna är flaggade som dubletter och verkar innehålla en del annan info (se ex den om abu dahbi). Därför är min undran/begäran om någon med robot kan radera alla artiklar som innehåller ränna mellan dyner, förutom dubletterna och de två översta sidorna i listan, eftersom det är ickeartiklar för de saknar relevans.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Jag gör detta med hjälp av AWB, men inte som botanvändare. Detta då min botanvändare, som de flesta? andra, inte har Radera-behörighet. --北山 Kitayama (diskussion) 8 september 2019 kl. 14.07 (CEST)

 Utfört av undertecknad och YesDi. --北山 Kitayama (diskussion) 8 september 2019 kl. 14.35 (CEST)

Diskussion:


Ordning på stjärnbildskategorierna[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Deryni (diskussion) 3 augusti 2019 kl. 09.56 (CEST)

Behöver hjälp med: Att ändra kategorinamnen för Kategori:Stjärnbilden Stora Björnen och Kategori:Stjärnbilden Lilla Björnen. Notera versaliseringen som smugit in. Det ska naturligtvis vara Kategori:Stjärnbilden Stora björnen och Kategori:Stjärnbilden Lilla björnen precis som för Kategori:Stjärnbilden Stora hunden, Kategori:Stjärnbilden Lilla hunden och alla de andra stjärnbildskategorierna med dubbelnamn. (Enda undantaget ska vara Kategori:Stjärnbilden Floden Eridanus eftersom Eridanus anspelar på ett egennamn.) Begäran beträffande Stora björnens stjärnbild omfattar 150 artiklar samt två underkategorier med 4 + 20 artiklar. Begäran beträffande Lilla björnens stjärnbild omfattar 41 artiklar.

Jobbet antas av:  Utfört av LarskeBot. --Larske (diskussion) 3 augusti 2019 kl. 10.38 (CEST)

Diskussion: Wow! Det var snabbt agerat! Tack! SMirC-smile.svg Deryni (diskussion) 3 augusti 2019 kl. 12.09 (CEST)


Auktorslänkar Reinhard för Diptera[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Dubbeltänk (diskussion) 2 augusti 2019 kl. 21.16 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra länkar från botanikern Hans R. Reinhard till dipteristen Henry J. Reinhard (Henry J. Reinhard (Q55071599), [4]) för artiklar i Kategori:Robotskapade tvåvingeartiklar i enlighet med denna lista och [5].

Jobbet antas av:  Utfört av LarskeBot. --Larske (diskussion) 27 oktober 2019 kl. 17.33 (CET)

Diskussion: @Dubbeltänk, Caztorp: Kategori:Robotskapade tvåvingeartiklar innehåller 477 artiklar som har länkar till Hans R. Reinhard. Hur är det med artiklar i andra kategorier som har länkar till Hans R. Reinhard. Ska de ändras på samma sätt?

Den sistnämnda är väl botanik så jag antar att de inte ska ändras, men avvaktar besked om hur det är med övriga innan jag börjar ändra.

När det gäller länktexten i infoboxen ska den väl motsvara auktorsnamnet. Är det korrekt att den ska vara oförändrad, det vill säga Reinhard. Då blir det samma för entomologen som för botanikern, men det kanske är i sin ordning.

Hur är det med årtalen som står efter namnet i infoboxen, är de korrekta? --Larske (diskussion) 27 oktober 2019 kl. 15.17 (CET)

Det är nog riskfritt att ändra allt utom de fyra orkidéartiklarna. Parasitflugor (Tachinidae) nämns i dödsrunan. I brist på annan auktorsbeteckning får länktext i infobox lämnas orörd, liksom årtal. --Caztorp (diskussion) 27 oktober 2019 kl. 15.56 (CET)
 Utfört Totalt 560 artiklar uppdaterade. (Det var nog lite dubbelräkning ovan) --Larske (diskussion) 27 oktober 2019 kl. 17.33 (CET)
Tack Larske!--Caztorp (diskussion) 27 oktober 2019 kl. 17.46 (CET)

Fler auktorslänkar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Tostarpadius (diskussion) 2 augusti 2019 kl. 19.28 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra länkar från Norman E.Woodley till Norman E. Woodley.

Jobbet antas av: Maundwiki Gjort

Diskussion:


Kort beskrivning av ärendet[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: GeMet

Behöver hjälp med:

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

  • ej kontoversiellt

Jobbet antas av:

Diskussion:
@GeMet: Inte längre aktuellt? Se Wikipedia:Anmäl_ett_fel/Arkiv_2019#Mall:Stjärnfakta --Larske (diskussion) 3 augusti 2019 kl. 10.42 (CEST)

Minns inte riktigt, men ja. Jag tror det är fixat 🙂 ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 3 augusti 2019 kl. 11.00 (CEST)

Auktorslänkar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Tostarpadius (diskussion) 12 juli 2019 kl. 12.36 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra länkar från Albert Latzel (botaniker) till Robert Latzel (entomolog) i ett stort antal artiklar om framförallt mångfotingar.

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot.  Utfört --Larske (diskussion) 12 juli 2019 kl. 17.09 (CEST)

Diskussion: Enligt vad jag kan se är det endast i artiklarna Fissidens kosaninii och Pseudoleskea saviana som länkarna inte skall ändras. Tostarpadius (diskussion) 12 juli 2019 kl. 12.40 (CEST)


Skalbaggsartiklar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Caztorp (diskussion) 9 juni 2019 kl. 12.21 (CEST)

Behöver hjälp med: I Kategori:Robotskapade skalbaggsartiklar ändra länk Charles Vaurie till Patricia Vaurie när artikeln innehåller textsträngen "Vaurie P." Petscan:[6]. Ett exempel:Trox howelli, [7]

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot.  Utfört --Larske (diskussion) 9 juni 2019 kl. 12.47 (CEST)

Diskussion:
@Caztorp: Jag hittade inte auktorsnamnet Vaurie i Lista över auktorer inom djurtaxonomin, men lät inte detta hindra mig att genomföra länkändringarna. --Larske (diskussion) 9 juni 2019 kl. 12.47 (CEST)


Ändra länkar till en ort[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Bruno Rosta (diskussion) 5 juni 2019 kl. 22.47 (CEST)

Behöver hjälp med: Kan någon bot ändra alla länkar i artiklar från Veles (stad) till Veles? Det är nog några hundra artiklar som har den felaktiga länkningen

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot  Utfört --Larske (diskussion) 6 juni 2019 kl. 08.36 (CEST)

Diskussion:
Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 6 juni 2019 kl. 13.43 (CEST)


Mexikolänkar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Adville (diskussion) 7 maj 2019 kl. 00.55 (CEST)

Behöver hjälp med: Landet Mexiko stavas med K, medan delstaten New Mexico stavas med C. Dessutom finns det väldigt många spanska källor som stavar med bokstaven c. Detta gör att det finns 115 260 artiklar där ordet stavas med C, och de flesta av dem är antagligen korrekta. Det är ganska tidsödande att titta igenom alla sidor, men jag upptäckte att en hel del felstavade sidor av Mexiko är länkade till landsartikeln på detta sätt: [[Mexiko|Mexico]] (Ibland med ett genetiv-s efter parentesen). Eftersom delstaten länkas med New framför så bör då alla som har den länk-koden vara felstavade. Skulle någon robotanvändare kunna hitta dessa fellänkade artiklar och radera |Mexico? (Det kanske inte är så många som det efter min koll verkar vara, ca 1 st/20 artiklar, kollade några söksidor framåt, men ju färre felstavade artiklar desto bättre)

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot --Larske (diskussion) 7 maj 2019 kl. 06.38 (CEST)

 Utfört [[Mexiko|Mexico]] är nu ändrat till [[Mexiko]] i de 360 artiklar där det förekom. --Larske (diskussion) 7 maj 2019 kl. 06.38 (CEST)

Diskussion:
Tack Larske. Det gick snabbt, och dwt var många. Adville (diskussion) 7 maj 2019 kl. 08.50 (CEST)


Radera länkar till sofnet.org[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 6 maj 2019 kl. 09.22 (CEST)

Behöver hjälp med: Det här är kanske något jag först borde ta upp någon annanstans men jag börjar här så kan vi se vad vi kommer fram till. Sveriges ornitologiska förenings gamla webbadress sofnet.org har tagits över av något oseriöst företag som bland annat kör med en fejkad Aftonbladet-sida, förmodligen för att få tag på folks inloggningsuppgifter och liknande. Jag tycker att det vore bra om vi fick bort dessa länkar från sv.wiki, men de är ganska många eftersom de bla används i källhänvisningar till fåglars svenska namn etc. Många av dessa notlänkar har idag visserligen adderats med Wayback-länk så informationen finns kvar, men samtidigt så ligger länken till den oseriösa sidan kvar. Att radera länkarna för hand skulle ta lång tid varför det skulle vara bra om det kunde göras av en bot, men jag förstår samtidigt att det kan vara problematiskt. Hur tycker ni att vi ska gå till väga? Sveriges ornitologiska förenings nuvarande adress är http://birdlife.se.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@AHA: Jag föreslår frågan tas upp för diskussion på sidan Wikipediadiskussion:Projekt_fåglar. --Larske (diskussion) 6 maj 2019 kl. 09.49 (CEST)

Ok, jag lägger upp den där så hoppas jag att några tar del i diskussionen. --AHA (diskussion) 6 maj 2019 kl. 15.43 (CEST)

Rätt auktor 2[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: --Caztorp (diskussion) 19 mars 2019 kl. 19.30 (CET)

Behöver hjälp med: Ändra alla länkningar till William W. Mohn i Kategori:Robotskapade tvåvingeartiklar [8] till Edwin Möhn (Q21389487) som finns på den här listan (Bill Mohn ägnar sig åt mikrobiell ekologi). Länka också alla olänkade förekomster av namnet Möhn i samma kategori.[9]

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Fluff med roboten Fluffbot

Diskussion:
@Caztorp: Fixat! /Fluff?Fluff! 22 april 2019 kl. 14.10 (CEST)

Stort tack!--Caztorp (diskussion) 22 april 2019 kl. 18.00 (CEST)

Flaglink -> Flaggbild2[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Paracel63 (diskussion) 14 mars 2019 kl. 11.51 (CET)

Behöver hjälp med: I ett stort antal tävlingsartiklar (se bl.a. denna artikel) finns {{flaglink}}. Den ger nu felmeddelande och förstör tabellerna som mallen ligger i. Maurizio, som skapat {{flagglänk}}, kanske vet mer i saken? Annars tror jag problemet kan undanröjas genom att man via bot kan byta ut "flaglink" med "flaggbild2".

Jobbet antas av:

Diskussion:
@DenSportgladeSkåningen: Kan det här ha något att göra med Landslagsmallar - specialflaggor automatiskt? Jag ser att du har redigerat {{flagglänk/core}}. Plumbum208 (diskussion) 14 mars 2019 kl. 12.16 (CET)

Det verkar som om det fattades en "pipa" i den ändring som DenSportgladeSkåningen la in den 30 december 2018. Med denna ändring ser det nu bättre ut i exempelartikeln. @Paracel63: Är det ok nu i "ett stort antal tävlingsartiklar"? --Larske (diskussion) 14 mars 2019 kl. 12.35 (CET)
@Larske: Tack! Pipan verkade ha gjort susen i de artiklar jag hittade. Kanske var det inte så jättemånga artiklar som använde {{flaglink}}({{flagglänk}}, men det var några friidrotts-VM-artiklar i alla fall. En annan sak är att Världsmästerskapen i friidrott 2013 hade en konstigt formaterad nationslista. Det tror jag att fixade här. SMirC-smile.svgParacel63 (diskussion) 14 mars 2019 kl. 16.16 (CET)
@Paracel63: Fast nu tror jag att du tappade avsikten med att ha en länk som inte går till artikeln om landet utan till artikeln om landet vid de aktuella mästerskapen. Den länken ska ju inte synas som länktext som den gjorde utan bara leda den klickande rätt. Antar att det är en annan oönskad bieffekt av någon mallredigering. --Larske (diskussion) 14 mars 2019 kl. 16.21 (CET)
Lägger som testobjekt in en av de som fanns i artikeln:

 Sverige <<<<<<<<<<<<<<< Här ska länktexten vara "Sverige", men länken leda till Sverige vid världsmästerskapen i friidrott 2013.

--Larske (diskussion) 14 mars 2019 kl. 16.27 (CET)
Nja, jag slogs också av den tanken. Fast i så fall var länkningen fel (dvs omvänd), eftersom den redan gick till landsartikeln men visade en lång beskrivning. Den varianten kändes onödigt skrymmande och i alla dessa upprepningar av samma text rätt så anskrämlig. Vill man länka exempelvis så här Jamaica Jamaica, så går det. Även Sverige och USA skulle då haft blålänkar. Resterande landsartiklar för det här mästerskapet har inte skapats än, vilket tydliggörs i {{Deltagande nationer vid världsmästerskapen i friidrott 2013}}, som ligger längst ner i artikeln. Det var kanske bra att den mallen packats ihop, eftersom det skulle lyst väldigt rött annars. Så jag tror kanske läsarna i det här fallet är mer intresserade av vad för flaggor som syns i listan (går att klicka till landsartiklar) än en stor mängd rödlänkar.—Paracel63 (diskussion) 14 mars 2019 kl. 18.06 (CET)
@Paracel63: Det må vara rödlänkar idag, men tanken är väl att de ska bli artiklar. För VM 2009 finns det artiklar för några fler länder.
Att länktexten blev fel tror jag beror på de "hack" som DenSportgladeSkåningen gjort i mallen {{Flagglänk/core}} för att stoppa in diverse nya parametrar i den inte gjorts bakåtkompatibla, det vill säga så att mallen ska fungera exakt som tidigare där de nya parametrarna inte används. Jag är övertygad om att det fungerade som jag beskrev ovan när Maurizio skapade artikeln för sex år sedan. Även om artikeln har mycket få läsare, cirka en i veckan, kan man tycka att någon borde ha reagerat långt innan om det hade sett ut så här i alla år.
Gå gärna in i mallhistoriken, redigera (utan att spara) den här versionen från 2015 och förhandsgranska den här sidan (WP:RH) med den versionen så ser du hur det ska se ut i testfallet ovan.
Det är ganska knepigt att få alla måsvingar på rätt plats, speciell när man ibland måste använda mallen {{!}} för att inte ett "|" ska uppfattas fel.
Nedanstående är ett försök att ändra mallen så att testfallet ovan visar länktexten "Sverige" medan länken leder till "Sverige vid världsmästerskapen i friidrott 2013". Jag har inte provat den med några andra parameterkombinationer.
@DenSportgladeSkåningen: Jag överlåter åt dig att verifiera att den versionen inte ställer till med andra problem där de "nya" parametrarna används. Varifrån kommer förresten parametern altlänk? I Landsdata-mallarna heter den ju altlink.

<span class="flagicon">[[Fil:{{{flaggalias-{{{variant}}}|{{{flaggalias-{{{altvar}}}|{{{flaggalias}}}}}}}}}|{{#if:{{{storlek|}}}|{{{storlek}}}|22x20px}}|{{{kantlinje-{{{variant}}}|{{{kantlinje-{{{altvar}}}|{{{kantlinje|kantlinje}}}}}}}}} |alt=|länk=]] {{#ifeq:{{{storlek}}}|23x16px| }}{{#ifeq:{{{alias}}}| | }}</span>[[{{#if:{{{länkalias-{{{altvar}}}|}}}|{{{länkalias-{{{altvar}}}|}}}|{{{kortnamnalias|{{{alias}}}}}} {{{altlänk|}}}{{#if:{{{namn|}}}|{{{namn}}}}}{{!}}{{#if:{{{namnalias-{{{altvar}}}|}}}|{{{namnalias-{{{altvar}}}|}}}|{{{kortnamnalias|{{{alias}}}}}}}}}}]]<noinclude>{{dokumentation|Mall:Flagglänk/dok}}</noinclude><noinclude>
[[Kategori:Flaggmallsystem]]</noinclude>

--Larske (diskussion) 14 mars 2019 kl. 19.11 (CET)
Tack för förslagen. Jag har tyvärr inte tid att ägna mig åt det här nu (och ångrar redan att jag påbörjade den här diskssionen). Den som är mer intresserad än jag av de här möjliga underartiklarna (av tvivelaktivt läsvärde) för alla deltagande länder vid detta enskilda mästerskap får gärna göra mina ändringar ogjorda. Inte ens på enwp är särskilt många av dessa artiklar mer än stubbar med få eller inga källor.--Paracel63 (diskussion) 15 mars 2019 kl. 00.41 (CET)
Kvarstår problemet? Jag kom hem från Spanien sent igår kväll. "Altlänk" i landslagsmallarna är samma som "()=", en särskiljning d.v.s, för att få landslagsmallen att funka med bl.a. Irlands herrlandslag i fotboll (1882–1950) ({{hff|IRE|altlänk=1882–1950}} funkar t.ex). Jag utgick ifrån att det skulle skrivas på svenska istället för engelska, därav altlänk istället för altlink, som i alternativ länk. Många landsdatamallar har t.ex "länkalias" helt i onödan, t.ex Mall:Landsdata Irland, där "| länkalias-fotboll = Irlands herrlandslag i fotboll (1882–1950)" inte gör någon nytta överhuvudtaget, jag antar det kommit med i överföringen från enwp och bara översatts? Jag ber om ursäkt om mina redigeringar lett till större problem, min avsikt var att göra landslagsmallarna mer användbara. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 15 mars 2019 kl. 15.13 (CET)
Verkar som om jag varit lite klantig och rört ihop vilka mallar som berör vilka, med dessa två ändringar (här och här) funkar testet här ovanför, för mig iaf. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 15 mars 2019 kl. 15.52 (CET)
@DenSportgladeSkåningen: Bra att du kunde få mallarna att fungera. Nu ser testfallet med Sverige ovan helt rätt ut. Det ser också rätt ut här, men jag håller med Paracel63 om att det är lite väl mycket rödlänkar för att man ska vilja backa tillbaka till den versionen. Men om något projekt för att skapa de 199 saknade artiklarna ger något resultat går det ju alltid att ompröva det. --Larske (diskussion) 15 mars 2019 kl. 18.24 (CET)
@Larske:. Lätt att blanda ihop altlänk och altlink, vilket jag uppenbarligen gjort. Face-wink.svg. Angående rödlänkarna så förstår jag och håller med om det - samtidigt som jag inte håller med om det. Om rödlänkarnas visas så syns det ju att artiklarna inte är skrivna och då chansen större att någon faktiskt tar tag i det och skapar artiklarna. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 15 mars 2019 kl. 20.27 (CET)

Länkning i HD-objekt[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Deryni (diskussion) 3 mars 2019 kl. 14.58 (CET)

Behöver hjälp med: 2016 infördes stjärnkategorin HD-objekt för den omfattande Henry Draperkatalogen av K9re11. Det var något som inte uppmärksammades särskilt just då. Sedan dess har SvWp fått rejält många fler stjärnartiklar och dessa har kategoriserats nästan fullständigt, som Bayer-objekt och Flamsteed-objekt. Arbete pågår också för att införa kategorin HR-objekt, först för den norra stjärnhimlens stjärnbilder. Att göra motsvarande för HD-objekten är betydligt mer omfattande och därför begärs robothjälp. Endast 68 artiklar är i nuläget kategoriserade som HD-objekt, vilket blir väldigt missvisande. Flertalet av stjärnartiklarna tillhör denna kategori. Så gott som samtliga artiklar har faktamall och under raden "|andra_namn = " återfinns HD-namnet i den mån stjärnan har en sådan beteckning. Totalt rör det sig om flera tusen stjärnartiklar som kan kategoriseras.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Kategoridiskussion:HD-objekt

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot.  Utfört --Larske (diskussion) 3 juli 2019 kl. 00.33 (CEST)

Diskussion:
@Deryni: Några listor:

  1. Lista på 1 678 (just nu) artiklar i svwp som inte ligger i kategorin, men där motsvarande WD objekt har en katalogbeteckning (P528) i Henry Draperkatalogen (Q111130).
  2. Lista på 8 (just nu) artiklar i svwp som ligger i kategorin, men där motsvarande WD-objekt saknar en katalogbeteckning (P528) i Henry Draperkatalogen (Q111130).
  3. Lista på 8 812 (just nu) objekt i Wikidata som har en katalogbeteckning (P528) i Henry Draperkatalogen (Q111130). men som saknar koppling till någon artikel i svwp.

Det enklaste vore nog att kategorisera alla artiklar i lista 1 ovan och använda katalogbeteckning (P528) från Wikidataobjektet som sorteringsnyckel. Annars måste man hålla på och leta efter "HD-värdet" som är inknölat bland en massa andra värden i parametern andra namn, ibland med och ibland utan länk. Sorteringen är dock inte konsekvent genomförd för de cirka 70 objekt som idag ligger i kategorin, en del är sorterade efter talet som kommer efter HD medan andra är sorterade under bokstaven H. Hur ska artiklar som inte har namn som börjar på HD sorteras, efter HD-värdet eller efter artikelnamnet? Såna här frågor måste klargöras innan man kan dra igång ett robotjobb. --Larske (diskussion) 3 mars 2019 kl. 17.39 (CET)

Tack för listorna. De är klargörande på flera sätt. Vad gäller sorteringsordning antar jag att den diskussionen ska föras på kategorisidan, men jag kan ändå inte undgå att reflektera här: Som jag ser det bör kategoriseringen utgår från artikelnamnet. Jag kan förstå att HD-objekt som har artikelnamnet HDxxxx då blir föremål för en mycket lång lista på bokstaven H, men vad är alternativet!? Alla Bayer-objekt, Flamsteed-objekt, HR-objekt och så gott som alla variabeldesignationer har också HD-beteckning. Det blir märkligt om exempelvis den färska artikeln 59 Persei sorterades på 29722 vilket är dess beteckning i Henry Draper-katalogen. Den sorteras därför istället på "59 Persei". Jag lägger reflektionen även i kategori-diskussionen. Deryni (diskussion) 3 mars 2019 kl. 18.01 (CET)
@Deryni: Jag pratar förstås bara om sorteringen i kategorin HD-objekt, inte om någon standardsortering. Artikeln 59 Persei kan alltså sorteras på olika sätt i de olika kategorier den ingår. Jag har dock ingen stark åsikt i frågan annat än att det bör klargöras innan starten av ett robotjobb som annars riskerar att behöva göras om. --Larske (diskussion) 3 mars 2019 kl. 18.06 (CET)
Jag håller givetvis med, och har startat diskussionen i kategorins diskussionssida. Vi har tyvärr inte så många skribenter som skriver astronomi just nu, så jag är högst osäker om vi kan få en tillräcklig diskussion för att komma fram till ett någorlunda säkert svar. Deryni (diskussion) 3 mars 2019 kl. 18.08 (CET)
@Larske:Som jag misstänkte blev det inget deltagande i diskussionen om HD-objekt. Däremot kan jag nog tycka att diskussionssidan pekar ut den sorteringsordning som bör erhållas. Det vore därför bra om klartecken för uppdraget kunde erhållas. Deryni (diskussion) 10 mars 2019 kl. 21.03 (CET)
@Larske: m.fl; Efter inväntande av ytterligare synpunkter har jag idag fastställt att sorteringsordningen för HD-objekt bör behållas som enligt hittillsvarande huvudprincip. Den är numera korrekt för alla hittills kategoriserade objekt med HD-beteckningen som artikelnamn. Huvudprincipen är alfabetisk sortering och inte numerisk. Jag hoppas att klarläggandet kan leda till att ett flertal HD-objekt nu kan åsättas kategorin [[Kategori:HD-objekt]] med robothjälp. Deryni (diskussion) 2 juli 2019 kl. 11.50 (CEST)
@Deryni: OK, därmed har väl alla haft chansen under en ganska lång tid att "tycka till". Får jag för säkerhets skull be dig att på ett tydligt sätt sammanfatta:
  • exakt vilket urval av artiklar är det som ska redigeras på något sätt, använd termer som jag förstår som kategorier och mallar i Wikipedia, egenskaper i Wikidata eller liknande. Jag vet inte hur man hittar artiklar som beskriver "ett HD-objekt" utan sådan vägledning. Är det alla artiklar i Lista 1 ovan, som just nu verkar innehålla 1 680 artiklar, som du vill ha inlagda i Kategori:HD-objekt?
  • exakt vilken redigering som ska göras för dessa artiklar? Ska de endast läggas in i kategorin Kategori:HD-objekt och i så fall med eller utan någon särskild sorteringsnyckel? Jag gissar utan som verkar vara fallet för de 410 artiklar som redan finns i kategorin.
--Larske (diskussion) 2 juli 2019 kl. 21.37 (CEST)
@Larske: Tack för återkopplingen. JA! Det gäller lista 1, med objekt som är HD-objekt, men som saknar kategorin i SvWp-artikeln. Gissningen om sorteringsnyckel är också korrekt: Det blir bra med alla HD-objekt på bokstaven H och med en numerisk sortering inbördes, som ju redan fungerar som default. Alltså ingen sorteringsnyckel.
Med en inläggning av denna lucka i kategoriseringen kommer HD-objekten att ha "hunnit ikapp" kategoriseringen av HR-objekt, Flamsteed-objekt och Bayer-objekt och kan tänkas fundera "av sig själv" i fortsättningen. Beträffande lista 3 fortsätter Hans Frörum och jag oförtrutet arbetet med att skapa fler stjärnartiklar. Vi har legat sorgligt långt efter EnWp och ZhWp, men har under det senaste året närmat oss påtagligt. Numera har vi en hel del artiklar som saknas i båda dessa språkversioner. Det oräknat så innebär det också ett fint steg framåt att få ett bättre grepp om HD-kategorin. Tummen upp! Deryni (diskussion) 2 juli 2019 kl. 21.53 (CEST)
@Deryni: Men om vi inte ger någon sorteringsnyckel som är annat än artikelnamnet, vilket var min gissning som du bekräftade, så kommer till exempel artikeln 109 Piscium att sorteras efter 101 Virginis, inte efter HD 10307. Vad menar du då med "alla HD-objekt på bokstaven H"???
--Larske (diskussion) 2 juli 2019 kl. 22.07 (CEST)
OK, då var det något jag missuppfattade. Vad jag menade var att artiklar med namn HD nn, t ex HD 4308, ska sorteras alfabetiskt i kategorin HD-objekt, [[Kategori:HD-objekt]] och inte [[Kategori:HD-objekt|4308]]. Nuvarande sorteringsordning är bra, där Flamsteed-objektet 1 Arietis hamnar först i kategorin HD-objekt, eftersom artikelnamnet börjar med "1", och 2 Bootis hamnar före 10 Arietis, eftersom 2 är lägre än 10. Med nuvarande sorteringsordning kommer alla Flamsteedobjekt som är HD-objekt först, eftersom de är numrerade. De kommer dessutom i rätt nummerordning, 1, 2, 3 och alfabetiskt korrekt inom respektive tal ... Därefter kommer stjärnor med egennamn, som tillhör kategorin, Alcyone, Alrescha ... På bokstaven "H" hamnar alla HD-objekten som har artikelnamnet HD nnn ... Därefter kommer HIP-objekt och HR-objekt i kategorin och sedan en hoper egennamn och variabeldesignationer. Blev det tillräckligt tydligt, undrar en astronominörd. Deryni (diskussion) 2 juli 2019 kl. 23.16 (CEST)
@Larske: En sak till som kan ligga i din fråga: JA, om artikelnamnet är 109 Piscium är det önskvärt att den sorteras så i kategorin, och inte efter sitt HD-namn. HD-namnen är över huvud taget sällan använda i svenskspråkiga sammanhang, förutom när egennamn, Bayer-beteckning och Flamsteedbeteckning saknas för den stjärna det gäller. Det känns därför viktigt att inte alla stjärnor med "vanliga" och "kända" namn sorteras efter sin HD-beteckning. Sirius är stjärnhimlens ljusstarkaste stjärna och ska hittas i kategorin HD-objekt under bokstaven S. Den har annars HD-beteckningen HD 48915. Om den skulle sorteras enligt denna beteckning blev den självfallet svår att hitta i kategorisammanställningen över 2000 stjärnartiklar, som med tiden kan komma att bli 100000 st. Den skulle då komma att ligga mellan HD 48914 och HD 48916 som "Sirius". Deryni (diskussion) 2 juli 2019 kl. 23.24 (CEST)
OK, då kör vi. --Larske (diskussion) 2 juli 2019 kl. 23.26 (CEST)
Jag noterar att din kollega har lagt in en standardsortering för Alioth så den dyker upp i kategorin bland en massa Epsilon-stjärnor. Förstår inte riktigt varför alla Epsilon ska stå tillsammans, för mig hade det varit mer logiskt om sorteringen av stjärnan "<grekisk bokstav> <stjärnbild>" hade varit "<stjärnbild> <grekisk bokstav>" så att alla stjärnor i till exempel "Ursa majoris" (som tillhör kategorin) hade listats tillsammans, alltså "Alfa Ursa majoris", "Beta Ursa majoris" och så vidare. --Larske (diskussion) 2 juli 2019 kl. 23.58 (CEST)
Att Omega Andromedae sorteras som Psi Andromedae är väl antagligen ett copy-paste fel under massproduktion av stjärnartiklar. --Larske (diskussion) 3 juli 2019 kl. 00.11 (CEST)
Ytterligare några inkonsekventa sorteringar:
--Larske (diskussion) 3 juli 2019 kl. 00.17 (CEST)
 Utfört Sådärja, då är Kategori:HD-objekt påfylld med 1 680 stjärnartiklar och "Lista 1" är tom. (Det är nåt knas med PetScan som gör att man ibland får felmeddelanden och måste försöka igen.) --Larske (diskussion) 3 juli 2019 kl. 00.33 (CEST)
Suveränt. Stort TACK för hjälpen. SMirC-beam.svg Deryni (diskussion) 3 juli 2019 kl. 08.59 (CEST)

Pole-Evans[redigera | redigera wikitext]

Kan någon ändra från "Pole-evans" till "Pole-Evans" med hjälp av en robot. Det är ca 295 artiklar, enligt denna sökning. Antagligen bara Lsjbot-artiklar. Adville (diskussion) 31 januari 2019 kl. 21.14 (CET)

@Adville: Jag fick bara 12 träffar när jag sökte på den exakta strängen med "insource:/Pole-evans/". Dom har jag fixat. Plumbum208 (diskussion) 31 januari 2019 kl. 21.51 (CET)
Haha. Jag såg träffarna och raddan. Gick ner en liten bit på sidan, men inte tillräckligt. Då var det ju inte så många. Ber om ursäkt om det tog onödig tid för dig, Plumbum208, blev lite lurad av mig själv. Tack. MVH Adville (diskussion) 31 januari 2019 kl. 21.54 (CET)
Fick mig att uppdatera AWB och det var ju bra. Sökningen fungerade inte i den version jag hade. Plumbum208 (diskussion) 31 januari 2019 kl. 21.56 (CET)
Vet inte om det finns en sökning som kan hitta dubbelnamn där andra ledet inleds med gemen. Det här är ett vanligt fel i lsjbots taxonomiartiklar. Guérin-méneville, Kingdon-ward.Caztorp (diskussion) 31 januari 2019 kl. 22.37 (CET)
@Caztorp: De sökningar jag prövade gick inte klart inom tidsgränsen på 20 sekunder, men jag har åtgärdat dina exempel och några till som jag hittade genom att ögna igenom Kategori:Auktorer. Total 1086 artiklar uppdaterade. Mest frekvent var Bethune-Baker. Plumbum208 (diskussion) 2 februari 2019 kl. 17.56 (CET)

Lista med efterfrågade artiklar om Personer fra Oslo[redigera | redigera wikitext]

Jag fick för mig att att ändra Kristiania till Kristiania (nuvarande Oslo). Därför har jag nu besökt mer än 200 artiklar i Kategori:Personer från Oslo. Jag slogs av hur stor andel av dessa artiklar som handlade om personer födda i Kristiania, dvs för 1926. De är betydligt mer än hälften. Inspirerad av detta tog jag en titt i motsvarande kategori för bokmål. Den innehåller tio gånger så många artiklar. Jag tolkar detta som att det finns ett betydande antal artiklar i den kategorin som skulle vara av värde i svenska Wikipedia och skulle vara lätta att översätta. Skulle vi kunna få en lista med artiklar i den kategorin som inte finns på svenska och som laddats ned ofta? --Ettrig (diskussion) 16 januari 2019 kl. 15.35 (CET)

Genom att matcha dessa två listor fick jag fram följande lista på 957 artiklar som möjligen liknar den lista som efterfrågas.
Sen kan man välja om det antalet sidvisningar, antalet sajtlänkar eller personens sysselsättning som ska vara avgörande för vilka artiklar som det är mest angeläget att översätta till svenska.
--Larske (diskussion) 16 januari 2019 kl. 17.09 (CET)
Häftigt! Och vad snabbt det gick. Nu fick jag någonting att bita i. Det kanske också är lämpligt som veckans tävling. Eller ännu bättre: Om du vill kan du fråga på Bybrunnen om vilken liknande fråga folket tycker är viktigast. (Jag borde kanske också lära mig att göra detta själv.) STORT TACK! --Ettrig (diskussion) 16 januari 2019 kl. 20.31 (CET)
Mycket bra att du tog med antalet interwikilänkar. Det talet korrelerar mycket bättre med min bedömning av angelägenheten för svenska Wikipedia. Ganska självklart egentligen, nu när jag ser det. --Ettrig (diskussion) 18 januari 2019 kl. 16.59 (CET)

Evenemang efter världsdel[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: J 1982 (diskussion) 26 augusti 2018 kl. 15.54 (CEST)

Behöver hjälp med: Befolka underkategorierna till Kategori:Evenemang efter världsdel, till exempel bör Kategori:Evenemang i Spanien kategoriseras som Kategori:Evenemang i Europa. Länderna finns att hitta under Kategori:Evenemang efter land, några har jag redan fixat manuellt. Detta följer en sedan flera år tillbaka väletablerad standard. J 1982 (diskussion) 26 augusti 2018 kl. 15.54 (CEST)

Jobbet antas av:

Diskussion:
@J 1982: Fixat manuellt /Fluff?Fluff! 22 april 2019 kl. 14.47 (CEST)


Flytt av kategorier[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Tostarpadius (diskussion) 17 augusti 2018 kl. 07.39 (CEST)

Behöver hjälp med: Flytt av kategorier som börjar med "Byggnader i" till "Byggnadsverk i".

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipedia:Bybrunnen/Arkiv_2018-08#Kategorier_för_byggnadsverk_och_byggnader

Jobbet antas av:

Diskussion:


Template redirects[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Voyager85 (diskussion) 16 juli 2018 kl. 22.42 (CEST)

Behöver hjälp med: Skulle någon Bot kunna uppdatera sidan Wikipedia:AutoWikiBrowser/Template redirects. Det finns t.ex. över 150 direkt omdirigerade Mall:Landsdata... mallar och av dessa är det ett 50-tal som används av fler än 1000 artiklar‏‎.


Borttagning av lägesuppgifter på norra Island[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Sjunnesson (diskussion) 25 april 2018 kl. 08.57 (CEST)

Behöver hjälp med: Att ta bort lägesuppgifter av typen "ligger i den x:a delen av landet" 250 km öster om huvudstaden Reykjavík. i områdena Norðurland eystra och Norðurland vestra.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipediadiskussion:Projekt alla platser-städning#Island, "den centrala delen" (robotartiklar)

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag kan inte se att uppgiften om avståndet från Reykjavik alls har diskuterats i den länkade diskussionen, så det är svårt att se att det finns konsensus för att ta bort den uppgiften. --Larske (diskussion) 25 april 2018 kl. 09.06 (CEST)

Nej, det har inte diskuterats. Just den uppgiften om avstånd till huvudstaden bör alltså inte tas bort. Sjunnesson (diskussion) 25 april 2018 kl. 10.28 (CEST)
Jag har ställt några kompletterande frågor i ovan länkad diskussion. --Larske (diskussion) 26 april 2018 kl. 09.06 (CEST)

Orter i/på Grönland[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Innocent bystander (diskussion) 8 augusti 2017 kl. 13.21 (CEST)

Behöver hjälp med: Det finns en Kategori:Orter i Grönland och det finns en Kategori:Orter på Grönland. De bör sammanfogas. Val av preposition är väl aldrig självklart här, men jag kan nämna att Maniitsoq inte ligger Grönland, utan på en ö utanför. För mig är därför valet självklart. -- Innocent bystander (diskussion) 8 augusti 2017 kl. 13.21 (CEST)

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Eftersom det bara fanns en ort kategoriserad i i-kategorin har jag fört över den artikeln till på-kategorin och raderat den förra. Diskussionen om det ska vara i eller på i kategorinamnet är med detta inte avslutad, har själv ingen stark åsikt men vill undvika dubbletter i kategoriträdet.--Gotogo (diskussion) 17 augusti 2018 kl. 08.56 (CEST)


Byta pdf-filer mot Internet Archive[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Ascilto (diskussion) 2 augusti 2017 kl. 15.58 (CEST)

Behöver hjälp med: Internet Archive Bot jobbar ju bara med länkar i notförteckningar, inte med sådana som finns i källförteckningar. Är det möjligt för en bot att byta ut alla pdf-filer från sajten http://www.hunden.dk/ mot motsvarande pdf som nu istället finns på Internet Archive? Exempel: Länken [http://www.hunden.dk/Files/News/File/4e8594c9-85c5-4f97-b406-1eee5552bbd9.pdf ''En kvik lille kubaner''] har av boten bytts mot {{Wayback|url=http://www.hunden.dk/Files/News/File/4e8594c9-85c5-4f97-b406-1eee5552bbd9.pdf |date=20150607163840 }} (Jag har full förståelse för om detta skulle vara för komplicerat, för att kunna genomföras smidigt.)

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


Skärrfåglar, seglare och kolibrier[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 2 juli 2017 kl. 21.29 (CEST)

Behöver hjälp med: [International Ornithological Congress|IOC]] och BirdLife Sverige/Sveriges ornitologiska förenings taxonomiska kommitté har förändrat systematiken för en stor grupp fåglar, nämligen för skärrfåglar, seglare och kolibrier. Detta innebär ett flertal förändringar som jag hoppas kunna få bothjälp med:

För arterna inom familjerna seglare, kolibrier och trädseglare: Första meningen (där det är utskrivet på detta sätt) "är en familj inom ordningen seglar- och kolibrifåglar" ska ändras till "är en familj inom ordningen nattskärrefåglar som tidigare fördes till ordningen Seglar- och kolibrifåglar (Apodiformes)". Eventuell källa efter denna mening behöver inte ändras.

För alla enskilda artiklar om arterna, släktena och familjerna inom familjerna Nattskärror (Caprimulgidae), Oljefåglar (Steatornithidae), Potoer (Nyctibiidae) Grodmunnar (Podargidae), Uggleskärror (Aegothelidae), Trädseglare (Hemiprocnidae), Seglare (Apodidae) och Kolibrier (Trochilidae) ska ordningen i taxoboxen ändras till:
| ordo_sv = Nattskärrefåglar
| ordo = Caprimulgiformes

En källa för detta är: Erling Jirle och Markus Lagerqvist (29 jan 2017) Världens fågelordningar, v.12

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@AHA: Två frågor:

  1. Ska det verkligen vara stort S i "Seglar- och kolibrifåglar" men litet n i "nattskärrefåglar"? Det verkar inkonsekvent.
  2. Källan, var ska den stoppas in? I taxoboxarna finns normalt inga källor.

Det vore också bra om du kunde vara övertydlig om vilka kategorier som är berörda. Är det någon kategorisering som ska ändras på grund av ändringarna i systematiken? --Larske (diskussion) 2 juli 2017 kl. 21.48 (CEST)

Tack @Larske:! Källan kan läggas efter meningen som slutar med "som tidigare fördes till ordningen Seglar- och kolibrifåglar (Apodiformes)" (med litet "s", precis som du så riktigt påpekade). Eftersom kategoriförändringen sker på familjenivå, gäller det inte så många artiklar så det har jag ändrat för hand. --AHA (diskussion) 2 juli 2017 kl. 23.40 (CEST)

Kategori för projekt medicin[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Skottniss (diskussion) 15 juni 2017 kl. 19.35 (CEST)

Behöver hjälp med: Med anledning av detta problem efterfrågas ett sätt att bevaka samtliga medicinartiklar med underkategorier. Jag antar att detta inte är möjligt utan att kategorisera alla artiklar med "Kategori:WP: Projekt medicin" eller liknande.

Jobbet antas av:

Diskussion:


Ta bort "Storbritannien" ur Lsjbots artiklar om kanalöarna[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: andejons (diskussion) 28 februari 2017 kl. 11.00 (CET)

Behöver hjälp med: Ta bort alla påståenden om att objekt i Kategori:Robotskapade Jerseyartiklar och Kategori:Robotskapade Guernseyartiklar skulle ligga i Storbritannien (vilket de inte gör, de är kronbesittningar).

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:

@Andejons: är det korrekt uppfattat att i tex Anne Port skall "(Storbritannien)" ur första meningen samt att parametrarna country1 och country_flag1 i geoboxen som skall tas bort? /Fluff?Fluff! 19 mars 2017 kl. 12.13 (CET)
Ja, det är korrekt. Och nu såg jag att den artikeln påstod att det råder "tropiskt monsunklimat" där. Om du har möjlighet får du gärna kontrollera det också i de andra artiklarna, för det kan knappast vara korrekt.
andejons (diskussion) 19 mars 2017 kl. 16.16 (CET)

Höjduppgifterna i de robotskapade geografiartiklarna[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.07 (CET)

Behöver hjälp med: Att ta bort höjdangivelser från geoboxarna i artiklar i Kategori:Robotskapade geografiartiklar som också är kategoriserade som berg, kullar, vattenfall, vattendrag, öar, halvöar, stränder eller dalar.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipediadiskussion:Projekt alla platser-städning#Höjdsiffror

Jobbet antas av:

Diskussion:

Begäran flyttad till Wikipediadiskussion:Projekt alla platser-städning där den behöver preciseras innan den eventuellt läggs in här. --Larske (diskussion) 3 februari 2017 kl. 10.20 (CET)
Nu färdigdiskuterad, begäran inlagd ovan.--Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.07 (CET)
Förtydligande (Fluff): Det gäller bara geobox-parametern "elevation" och inte parametern "highest_elevation".--Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.36 (CET)
Insåg inte förrän nu att det även gällde berg och kullar, där tycker jag vi kan skynda långsammare. FÖr övriga nämnda har jag inget att invända mot att de tas bort. Taxelson (diskussion) 7 februari 2017 kl. 16.27 (CET)
Modifierat begäran och börjar i andra änden. /Fluff?Fluff! 7 februari 2017 kl. 17.13 (CET)
Tänkte just föreslå att de föreslagna förändringarna för till exempel vattenfall inte skulle begränsas till Robotskapade geografiartiklar utan göras för samtliga vattenfall. Fick då se att Gotogo har lagt in en "elevation" i artikeln om Klöstafallet. Är det OK att ta bort "elevation" även för Klöstafallet trots att det inte är någon "robotskapad" artikel? --Larske (diskussion) 7 februari 2017 kl. 18.09 (CET)
Jag tror nog vi bättre kan "lita" på en uppgift i en artikel skapad av en kolbaserad livsform än på Lsjbot i detta fallet. Bilden i källan visar att fallet inte är jättehögt (då hade det varit ett kraftverk där för länge sedan) så uppgiften om 262 meter kan nog anses vara tillräcklig oavsett om man räknar vid foten eller krönet av fallet. -- Innocent bystander (diskussion) 7 februari 2017 kl. 21.21 (CET)
Ha, lustigt att du stöter på den enda artikel om vattenfall jag är upphovsman till. Bakgrunden till den artikel är att jag försökte rädda en artikel skriven av ett ip-nummer som korrekt blivit raderad av en annan administratör. Anledningen till att jag tog med höjduppgift var att jag efterapade Lsjbot artiklar, att det var fråga om en fors med begränsad fallhöjd samt att jag vid tidpunkten inte hade gått igenom hundratals botartiklar och insett problemen med höjdangivelserna. Om någon vill ta bort höjduppgifter i fler artiklar är det inget jag motsätter mig, men denna begäran gäller bara botskapade artiklar.--Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 22.14 (CET)
Klöstafallet är en av de endast 14 Vattenfallsartiklar som använder mallen geobox men inte är Roboskapade. Jag tänkte att det skulle vara en förenkling att inkludera även dem och det var så jag hittade den. --Larske (diskussion) 7 februari 2017 kl. 23.28 (CET)

@Fluff: Tänkte göra sådana redigeringar (med bot) på en stor del av Finlands havsöar inom kort. "elevation" i geoboxen kommer jag antingen att ta bort eller ersätta med uppgift från brödtexten, som i detta fall. När Lsjbot anger högsta punkt för ön verkar den ungefär rätt, och jag väljer att precisera att det är just "ungefär", och sedan återanvända uppgiften i geoboxen - vad geoboxens ursprungliga uppgift åsyftar är högst oklart. Kommer vi nu att att krocka? Antingen så att fluffbot tar bort den uppdaterade elevation igen om jag skulle vara först, eller så att uppgiften i brödtexten tas bort, så att mitt script inte har något att jobba med? Taxelson (diskussion) 19 mars 2017 kl. 17.47 (CET)

@Taxelson: Om du tar bort {{Robotskapad}} så som i exemplet så kommer vi inte att krocka. /Fluff?Fluff! 19 mars 2017 kl. 17.52 (CET)
@Fluff: Hm, det törs jag ju inte göra med bot på artiklar jag inte sett. I detta fall tog jag (mitt script) bort det eftersom jag sparade manuellt efter förhandsgranskning. Å andra sidan är det inte så mycket Lsjbot kvar, så mallen kanske kunde bytas mot en annan, men vad det skulle vara för mall vet jag inte riktigt. Förslag? Taxelson (diskussion) 19 mars 2017 kl. 18.04 (CET)
Ursäkta att jag bryter in här med en fråga, men är verkligen "omkring 32 meter över havet" ett lämpligt ordval i ett uppslagsverk? Min erfarenhet av lsjbot:s höjduppgifter avskräcker, men de är kanske bättre i Finland än Estland som jag känner till. Enligt denna topografiska karta över Finland finns ingen 30-meters kurva på Haplot. Har dock full tillförsikt att ni löser detta på ett klokt sätt.--Gotogo (diskussion) 19 mars 2017 kl. 18.18 (CET)
Bra respons. Svarar här! Taxelson (diskussion) 19 mars 2017 kl. 18.54 (CET)
För information, verkar som att kategoriträdet på något sätt inkluderat kullar, bergstoppar och annat i kategorin halvöar och Fluffbot har därmed gjort en hel del felaktiga redigeringar. Jag undersöker och håller på att utforma en återställningsplan. /Fluff?Fluff! 8 maj 2017 kl. 17.38 (CEST)

Ändra gäliska till gaeliska[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Chandra Varena (diskussion) 23 september 2016 kl. 20.20 (CEST)

Behöver hjälp med: Ändra samtliga förekomster av gälisk, gäliskt och gäliska till gaelisk etc. I artikelnamn, kategorier och artiklar. Ordet gälisk (eller böjningar) ska dock finnas kvar som omdirigering till de sidor som nu har det som rubrik.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Diskussion:Gäliska språk

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Chandra Varena: Är det alltså samtliga förekomster av "gälisk" som ska ändras till "gaelisk" på de här 232 sidorna? --Larske (diskussion) 24 september 2016 kl. 14.28 (CEST)

@Larske: Ja det stämmer! Samt Kategori:Gäliska språk. Chandra Varena (diskussion) 24 september 2016 kl. 15.30 (CEST)

Det verkar inte som koncensus uppnåtts på Diskussion:Skotsk gäliska. En tung källa för Gäliska har angivits. Taxelson (diskussion) 24 september 2016 kl. 14.45 (CEST)
@Taxelson:Diskussion:Gäliska språk angav Le Lapin Vert ytterligare en länk till NE, där det är tydligt att de ser gaeliska som huvudalternativet. Så jag fattar det som att diskussionens på Diskussion:Skotsk gäliska är överspelad. --Chandra Varena (diskussion) 24 september 2016 kl. 15.32 (CEST)
Se ytterligare inlägg på Diskussion:Gäliska språk - jag bedömer att det finns starkt stöd för ändringen. --Chandra Varena (diskussion) 17 november 2016 kl. 01.49 (CET)

Byt mall geobox till flygplats i Lsjbot skapade artiklar om flygplatser[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Maundwiki (diskussion) 28 april 2016 kl. 14.07 (CEST)

Behöver hjälp med: Byte av mallen i botskapade artiklar om flygplatser för att kunna ha till exempel IATA-kod i infoboxen. Exempel Aeropuerto Santiago Pérez Quiróz

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Maundwiki: {{Geobox}} kan visa IATA-kod och ICAO-kod, se Aeropuerto Santiago Pérez Quiróz. Men det kan ju finnas andra skäl till att byta mall. Det finns dock 4 595 artiklar som frågan gäller, så det kanske är bra att länka till en diskussion där konsensus uppnåtts om att jobbet bör utföras. Det finns en del parametrar, exempelvis native_name och timezone, i Geobox som Ljsbot har fyllt i men som inte har någon motsvarighet i mallen {{Flygplats}} och den informationen tappas alltså för de artiklar som byter mall. Det är kanske bäst att först utöka mallen Flygplats så att den kan ta hand om dessa parametrar innan artiklarna byter mall. --Larske (diskussion) 2 december 2016 kl. 01.20 (CET)


Flytt av Kategori:Astrid Lindgrens visor[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Essin (diskussion) 20 april 2016 kl. 17.22 (CEST)

Behöver hjälp med: Flytt av Kategori:Astrid Lindgrens visor till Kategori:Visor skrivna av Astrid Lindgren

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Kategoridiskussion:Astrid Lindgrens visor

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Essin: 99 procent av alla kategorier inom Kategori:Låtar efter låtskrivare heter något med "Låtar av..." eller "Låtar skrivna av...". Om "Astrid Lindgrens visor", efter namnändring, även fortsättningsvis ska tillhöra den kategorin borde den kanske heta "Låtar av Astrid Lindgren", "Låtar skrivna av Astrid Lindgren" eller möjligen "Låtar med text av Astrid Lindgren". --Larske (diskussion) 20 april 2016 kl. 21.56 (CEST)

@Larske: Det diskuterades på Wikipedia:Problematiska kategorier/Musikstycken efter framförare 3 men jag tror inte att man kan beskriva resultatet som enighet om att "låt" ska användas konsekvent. Att lägga till "skrivna av" i förekommande fall verkade det däremot som att alla kunde acceptera. //Essin (diskussion) 20 april 2016 kl. 22.30 (CEST)

Html-kod för specialtecken i taxonomiartiklar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Caztorp (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 20.00 (CEST)

Behöver hjälp med: åäö-problemet växer...
Html-kod för specialtecken är ett mer generellt problem, finns det ett smidigt sätt att gå igenom alla tänkbara förekomster? Det finns ett hundratal Ø att fixa t.ex: Phlegmariurus acifolius, här ett À: Antirrhinum montserratii. Pînzaru blir "P och Icirc;nzaru" (Gentianella annaverae) och så vidare:


Jobbet antas av:

Diskussion:
Så här kan det se ut, som behöver göras. Hur man åtgärdar sådant på ett säkert och rationellt sätt övergår dock vida min förmåga. & tycks ibland ha blivit " och " ibland ", " och gemener har ibland blivit versaler, och avslutande ";" kan ha försvunnit. Taxelson (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.00 (CEST)

Jag kan fixa det senare, fixade åäöü innan. men just nu är boten upptagen med att skriva ut auktorsnamn och jag vill inte starta två körningar på en gång då det blir så rörigt i logg då. --افيراتير (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.22 (CEST)
@Caztorp: LarskeBot har fixat till ett stort antal taxonomiartiklar med auktorsnamn som innehåller tecken med akut accent eller grav accent, cirkumflex eller kombinativt tilde. Finns det fler specialtecken som är felaktigt kodade och behöver rättas? Kanske Lsj har någon lista på auktorsnamn som kan ge tips på vad som borde kollas. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.09 (CEST)
Den lista jag har finns här: Användare:Lsjbot/COL-Auktorer. Ven inte till hur stor hjälp den är. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.20 (CEST)
@Lsj: Jodå, den går allt att använda för att hitta namn med konstiga tecken som man kan leta efter. Det verkar vara så att kodningsfelen mest finns i artikelingresserna medan namnen oftast är helt korrekt angivna i Taxoboxen. Jag såg att det fanns en handfull namn i listan som började med "Accepted name, ...". Kan detta ha smugit sig in i artiklarna också? På en del rader står det flera namn med kommatecken mellan, men det är kanske rätt. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.38 (CEST)
Ja, det verkar ha smugit sig in, se här. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.55 (CEST)
Det där med "Accepted name" är totalt fel, och skulle behövas tas bort helt. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.14 (CEST)
I exempelvis Steppomitra hadacii har tidsskriftens namn smugit sig med och ersatt auktorn. Auktorns namn är Miloslav Vondráček och han nämns inte ens på CoL. -افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.26 (CEST)
Det verkar gälla många av de sökresultaten... --افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.29 (CEST)

Ta bort bildstorlekar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

Behöver hjälp med: Ta bort satta bildstorlekar ur artiklar

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag har gått igenom 500 artiklar som jag fått genom att söka efter insource:|200px| och semiautomatiskt tagit bort bildstorlekar. I inget fall där bilden varit större än 100px eller mindre än 400px och utanför en mall eller tabell har det varit kontroversiellt. Jag har inte kod att automatiskt exkludera förekomster som är inom mallar och tabeller och önskar därför hjälp av någon som har bot som klarar det.
Jag har bytt 100-199px mot stående och 200-399px mot ingenting med regex sök och ersätt. (\|\s*[23][0-9]{2}\s*px\s*\|) resp (\|\s*1[0-9]{2}\s*px\s*\|) I första fallet ersatt med | och i andra med |stående|.
Det finns ca 44k artiklar och ca 80 % har bilderna utanför mallar eller tabeller. Jag har sökt efter just 200px för att det är snabbare att söka utan regex och det ändå ger 24k täffar. insource:/\|\s*[123][0-9]{2}\s*px\s*\|/ bör ge alla träffar med bildstorlekar mellan 100 och 399. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

ping? --افيراتير (diskussion) 4 augusti 2015 kl. 12.51 (CEST)

Bilder från Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Behöver hjälp med: Kopiera bilder från Wikidata I kategorin Kategori:No local image but image on Wikidata finns 20k+ artiklar som saknar bilder här men som har det på Wikidata. I samtliga fall bör det vara helt okontroversiellt att lägga den bilden i en infobox eller ett bildgalleri. Om möjligt vore det också bra om en commonscat-länk skapades.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Vänta gärna med körandet till måndag på grund av veckans tävling där detta skulle konkurrera. --افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Jag har tagit upp nån fråga på Kategoridiskussion:No local image but image on Wikidata då jag inte riktigt förstår hur den gör urvalet. Vissa artiklar ha redan bilder. /Hangsna (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.02 (CEST)
Svarat där om det tekniska...
Angående denna föreslagna robotkörning:
1. Jag tycker inte vi ska lägga in bilder en masse utan bildtext. Urval av bild görs med fördel av men kolbaserad livsform som själv väljer lämplig illustration till en artikel och som dessutom lägger in en lämplig bildtext.
2. Om en mall kan känna igen att det finns en bild på Wikidata, när det inte finns en i infoboxen, så är det också möjligt att lägga in den direkt genom mallen. En robotkörning blir lite överflödig.
-- Innocent bystander (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.13 (CEST)
Här handlar det inte om många bilder, utan om en där någon kolbaserad redan gjort ett val. Men att lägga till automatiskt i infobox vore toppen! Kan någon göra det vore jag mycket tacksam och då blir ju som sagt körningen onödig. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.36 (CEST)

Pandanus corniferus[redigera | redigera wikitext]

Vet inte om det är ett fel som upprepas om och om igen men det är för mig svårt att förstå vad man menar. " som beskrevs av Harold St.John", vad menar man med det? Upptäckte han djuret och sen skrev en bok om det? Herr X (D) 1 februari 2015 kl. 12.34 (CET)----

Det syftar nog på Auktor, se Användare:Lsjbot/WS-authors. -- Innocent bystander (diskussion) 1 februari 2015 kl. 12.43 (CET)

Svenska kommuner på Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Många svenska kommuner använder P155 (föregås av) och P156 (följs av) när de borda använda P1365 (ersätter) och P1366 (ersatt av). Kan någon åta sig att ändra det för alla nuvarande och tidigare kommuner? /ℇsquilo 27 november 2014 kl. 13.26 (CET)

Jag är inte säkert detta är en lämplig åtgärd. jag har själv utnyttjat följs av för domkretsar tingsrätter.Yger (diskussion) 6 februari 2019 kl. 21.30 (CET)

Avskaffa amtsbezirk[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: flinga 12 december 2013 kl. 15.01 (CET)

Behöver hjälp med: Kantonten Bern i Schweiz är sedan den 1 januari 2010 inte längre indelad i 26 amtsbezirk, utan dessa har slagits samman till 10 distrikt. Artiklarna om de före detta amtsbezirken ska vara genomgångna, men huvuddelen av kommunartiklarna är ännu ej uppdaterade. Uppdateringar av artiklar kan förslagsvis göras exempelvis som [10], [11], [12], alltså till en någorlunda enhetlig form (jag märkte i somras att det fanns en del småfix som gott kunde göras i artiklarna, vissa korta artiklar hade en ganska överflödig "Geografirubrik", mallar ligger på fel ställe, rubrikplacering etc). För vidare information se Wikipedia:Projektkontoret/Före detta amtsbezirk. Skulle vara bra om det är möjligt att på något sätt lösa med bot, om det finns någon som känner för att åta sig det.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@flinga: Den här förfrågan är ju inte precis ny, förmodligen för att den är "ganska" knepig att göra med bot.

Jag har en liten "halvfix" jag skulle kunna köra för att i alla fall göra av med amtsbezriken i de artiklar där de finns kvar. Exempel: [13] och [14].

Om den lösningen är ok så kan jag köra igenom artiklarna med den förändringen. //Romulus74 (diskussion) 27 oktober 2015 kl. 11.12 (CET)

@flinga, Romulus74: Kom ni fram till något här? Kan vi arkiverar denna som att det inte går att göra något mer mer robot, eller är det kanske löst? /Fluff?Fluff! 7 januari 2017 kl. 16.02 (CET)
Fluff, Romulus74: Oj! Jag ber om ursäkt. Antingen missade jag helt Romulus74:s svar ovan, eller så har jag sett det och sedan helt glömt bort.. Lösningen som Romulus74 presenterar låter alldeles utmärkt, jag vet inte om man kunde önska så mycket mera? Finns möjligheten (och behovet?) än så hade det varit jättebra med en sådan körning. flinga 7 januari 2017 kl. 20.22 (CET)
Det man inte får med är alltså nuvarande distrikt, kom jag fram till nu :) Det är absolut inte viktigt, tycker jag: som jag ser det är det högst prioriterade här egentligen att inte komma med felaktiga påståenden. Med ”halvlösningen” så vore det fullgott löst, och därmed en klar förbättring. Allt annat är detaljer :) (skrivet efter ovanstående, men blev liggande osparat en stund.) flinga 7 januari 2017 kl. 22.55 (CET)
Glömde en sak: mitt enda frågetecken vore vad "amtsbezirk" heter i bestämd form plural och singular ... ;) flinga 7 januari 2017 kl. 23.24 (CET)

Automatisk översättning av mallar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Behöver hjälp med: Automatisk översättning av mallars parametrar och data till svenska.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:

I artikeln en:In the Line of Fire finns en mall en:Template:Infobox film vars data jag försökt översätta till motsvarande Mall:Filmfakta i artikeln I skottlinjen. Men detta är väldigt tidsödande och gäller även andra mallar såsom en:Template:Infobox Personal computer, en:Template:Infobox computer osv.. Ett alternativ är att mallens namn och parametrar behålls på engelska medan presentationsnamnet och datat blir på svenska. Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Det går att översätta en malls parametrar till svenska med robot, men det är tveksamt om det är varken lätt eller lämpligt att översätta själva datan. -- Lavallen (blockera) 12 januari 2013 kl. 09.46 (CET)
Det är just parametrarna som är det jobbiga.Schh (disk) 13 januari 2013 kl. 10.55 (CET)
Att översätta parametrarna maskinellt är inga problem om man bara kommer överens hur de ska översättas. Det kräver endel arbete, så det är meningslöst att göra det för ett fåtal artiklar. Har du planer på att översätta 100-tals filmartiklar från enwiki är det värt besväret, men ett sådant projekt kräver organisation och engagemang. Är du beredd att överföra 100 artiklar från enwiki och göra om dem till svenska? Nasko (disk) 13 januari 2013 kl. 15.48 (CET)
Eller så kan det hjälpa 90 personer som översätter 100 artiklar. Schh (disk) 14 januari 2013 kl. 11.40 (CET)
Jag funderade på om jag kunde göra detta inom samma ram som jag kör WP:PÖK. Det går dock inte, det finns parametrar i enwp-mallen, som det saknas motsvarighet till i den svenska. Den koden kör jag ju dagligen, så det hade inte varit fel. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.11 (CET)

Detta riskerar att återuppväcka Wikipedia:Redigeringskrig_att_minnas#Att_standardsortera_eller_defaultsorta.2C_det_.C3.A4r_fr.C3.A5gan.21 :-) --Lajm (disk) 14 januari 2013 kl. 12.28 (CET)

Det tror jag inte, jämför WP:PÖK som är ganska uppskattat. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.38 (CET)

Varför inte tillåta flera parameternamn tills vidare? {{{producer|{{{producent|}}}}}} Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.24 (CEST)


Hotstatus i djurartiklar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA 30 oktober 2010 kl. 12.30 (CEST)

Begär hjälp med: Många djurartiklar saknar hotstatus i taxoboxen eller har en föråldrad status. Skulle man kunna skapa en robot som går igenom djurartiklar och uppdaterar denna status utifrån IUCN:s rödlista och även lägger till en fotnot för varifrån statusen är hämtad? Så länge djurartikeln har ett korrekt vetenskapligt namn angivet i taxoboxen så borde man kunna utgå ifrån detta. Resultatet skulle bli ungefär som i artikeln Vattensångare. Exakt hur fotnoten ska utformas kan ju dock diskuteras - se exempelvis diskussionen Wikipediadiskussion:Projekt_djur#ArtDatabankens_faktablad

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet skall utföras: Att lägga till status är väl okontroversiellt men någon som är duktig på mallar kanske har åsikter utifrån diskussionen ovan.

Jobbet antas av: Lavallen har börjat titta på jobbet.

Diskussion:
Är det en "omöjlig" uppgift - eller är det något annat problem som gör att ingen nappar? Mvh --AHA 19 november 2010 kl. 12.47 (CET)

Inte omöjligt alls, främst brist på tid just nu... -- Lavallen 19 november 2010 kl. 12.53 (CET)
Har tagit fram en databas och en funktion för att läsa in och jämföra status ifrån taxoboxen. Tyvärr är det lite krångligt att förstå från taxoboxen vilket år som statusen är ifrån. Så jag skall kika vidare imorgon och se om jag kan skapa en lista där statusen är förändrad, det borde ge grund för att se hur vi skall fortsätta. /Fluff?Fluff! 24 augusti 2011 kl. 02.15 (CEST)
Den här frågan aktualiserades igen här. Hur långt kom ni med jobbet förra året? Lsj (disk) 13 juli 2012 kl. 22.25 (CEST)
Jag kom en liten bit, men insåg att jag nog inte har tillräcklig knowhow i ämnet för att göra det bra, varför jag lät det falla. Om Fluff kom ngnstans vet jag inte. Men det borde ju ha synts i "djurvännernas" bevakningslistor i så fall. Med tanke på de ständiga uppdateringar som sker i ämnet är det nog inte hela världen om man gör jobbet dubbelt så här långt efteråt. -- Lavallen 14 juli 2012 kl. 08.53 (CEST)
Det är förvisso ett jobb som nog behöver göras om lite då och då. Det ingår i mina planer för Lsjbot att den på sikt ska kunna sköta en del sådant här löpande underhåll av taxoboxar. Jag närde bara en liten förhoppning att du och/eller Fluff kommit långt nog att ni skulle kunna ha lite botkod eller databaser eller annat som man kunde snylta på, så jag slipper uppfinna hjulet från början igen. Lsj (disk) 15 juli 2012 kl. 23.34 (CEST)
Jag ska ha lagt ut allting jag har i pipen, och min kod, (var den nu är) är inte skriven i python. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.26 (CEST)
"Lagt ut i pipen"? Hmm... finns det någonstans där botkod läggs ut? Vardå? Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 08.37 (CEST)
Det jag samlat i min databas (pipen) är utlagt i artiklarna. Kodexemel jag och GameOn använt finns här. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.42 (CEST)
Ok, då missupfattade jag lite. Tack iallafall! Kodexemplen ser användbara ut - jag har hur som helst funderat på att byta till Dotnet. Känner mig inte helt bekväm med Python när jag vill gå utanför standardscripten i pywikipedia. Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 09.18 (CEST)
C# och DotNet är väldigt behändigt att använda. Ibland har det dock funnits strul i kodningen av sidorna vilket gjort att inte den regex-kod som finns i DotNet alltid funkar för att hantera mallar. Men jag har utvecklat alternativ i de fallen som analyserar texten utan regex för att manipulera mallar. Det är inte minneseffektivt, men funkar för det mesta. För de fall där DotNet saknar funktioner går det att utveckla egna kodsnuttar byggda på den källkod som finns i DotNet, eller bygga sina egna API-anrop. Jag har dessutom lärt mig analysera den html som finns i (många av) sidorna på nätet för att få ut det jag vill ur dem. Tex bygger mitt arbete i USA-orter på sådan analys av sidor jag hittat. Med i princip en sida för varje artikel är det smidigt. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 10.53 (CEST)

Arkiv[redigera | redigera wikitext]

Flytta avklarade jobb till arkivet så snart det är utfört. Aktuellt arkiv är Wikipedia:Robothjälp/Arkiv 2019.

Se även[redigera | redigera wikitext]