Wikipedia:Robothjälp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Om du vill ha något robotgöra gjort är det här rätt sida. Här kan du ange vad du vill ska göras och varför. För uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella krävs länk till en diskussion där konsensus uppnåtts om att redigeringarna du behöver hjälp med kan genomföras. Fråga om du inte är säker på att uppdraget är okontroversiellt.

Uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella utförs endast efter genomförd konsensusdiskussion. Sådan diskussion skall inte föras på denna sida.

Läs gärna Wikipedia:Robotar innan du lägger upp något här.

Instruktioner[redigera wikitext]

Hjälpsökare:
Kopiera följande mall, tryck på redigera och klistra in den under rubriken "Begäran" nedan. Fyll sedan i uppgifterna som efterfrågas i de tre första punkterna i mallen.

Robotoperatör:
När du bestämt dig för att anta ett visst jobb, kontrollera att konsensus uppnåtts eller att uppdraget kan anses vara helt okontroversiellt och fyll sedan i punkten "Jobbet antas av:" i mallen. Utför jobbet.


=== Kort beskrivning av ärendet ===
'''Anmälare:''' ~~~~

'''Behöver hjälp med:''' 

'''Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:''' 
<!-- Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag -->

'''Jobbet antas av:''' 
<!-- {{anv|Användarnamn}} med roboten {{anv|Robotens namn}} (Ta bort pilarna när jobbet antas) -->

'''Diskussion:'''<br />

----


Om någon åtgärd återstår, eller om jobbet avböjs kan denna mall läggas på anmälarens diskussionssida för att meddela detta: {{Robotjobbat}} På den här sidan kan man använda {{fixat}} eller {{utfört}} för att tydliggöra att jobbet är utfört.

Begäran[redigera wikitext]

Hitta dubbelanvända bilder[redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 21 november 2015 kl. 18.40 (CET)

Behöver hjälp med: Hitta bilder som används i två olika släktesartiklar. Om samma bild används i två olika artiklar om släkten är den troligen fel i den ena. Jag skulle önska hjälp av någon med databasdump att hitta dem och om de inte är för många kan jag därefter gå igenom och se vilken artikel som är rätt för bilden. Detta gäller alltså bilder tillagda av Lsjbot där på grund av tveksamma namn på arter/filer/kategorier samma bild illustrerar flera olika släkten. Jag har manuellt hittat några fall och vill hitta resten (om det inte är för många). Spara gärna resultatet här: Användare:Averater/sandlåda2.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Helt okontroversiellt. Inga ändringar att göra.

Jobbet antas av:

Diskussion:
Ett exempel hade varit hjälpsamt och även en avgränsning mha tex en eller flera kategorier. /Fluff?Fluff! 22 november 2015 kl. 10.07 (CET)

Det är inte riktigt vad du frågade efter men jag gjorde en lista över bilder som används i minst 4 artiklar med en taxobox. Det finns 30000 bilder till som används i 2 eller 3 artiklar. Jag har inget bra sätt att avgöra om artiklarna handlar om släkten, arter eller någon annan nivå. Därför inkluderar listan många bilder som används för flera olika nivåer. Några bilder används i flera artiklar eftersom de visar flera olika arter. Men andra bilder, t.ex. Fil:Orconectes limosus - Kamberkrebs.jpg, används fel i många olika artartiklar. Med några snabba stickprov hittar jag inga som används för flera olika släkten. /EnDumEn 22 november 2015 kl. 15.06 (CET)

Jag hittade en File:Bouvardia.jpg som inte används fel men som är av typen jag ville hitta. Den används för tre olika släkten (fast i just denna fanns alla tre på bilden). Även File:Semicassis undulata.jpg har många tveksamma användningar. Men med tanke på hur många det var verkar det ganska ogörligt att gå igenom alla och då har jag inte så stort behov av hjälpen. Jag hade hoppats på max ett par hundra. --افيراتير (diskussion) 22 november 2015 kl. 15.17 (CET)
Jag har nu gått igenom delar av listan nerifrån (de med mest länkar). Där var några absurda exempel fil:Noimage.svg och den där orconectes som jag tagit bort. Så stort tack för listan! Snabb fråga: Varför är det en del rödlänkar med? Fel med teckenuppsättningar eller borde inte de tas bort? --افيراتير (diskussion) 22 november 2015 kl. 19.42 (CET)
Det var fel teckenkodning. Har fixat det nu. /EnDumEn 22 november 2015 kl. 19.54 (CET)

Följdbegäran: Ta bort samtliga förekomster av fil:Бесцветный богомол.jpg på sv, ceb och war. Jag kan lägga tillbaka den i de två där den ska vara. (@Lsj:?) --افيراتير (diskussion) 23 november 2015 kl. 08.33 (CET)


Skapa kategorin WP:Projekt Uppsala[redigera wikitext]

Anmälare: Eriass2 (diskussion) 3 november 2015 kl. 18.58 (CET)

Behöver hjälp med: Skapa en hemlig kategori för att under lätta arbetet med projekt uppsala. Varför med bot är främst för att inte spamma senast ändrat. Detta för att efterlikna Wikipedia:Projekt Kina och Wikipedia:Projekt Korea.


Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Eriass2:Du behöver tala om vilka kategorier som ska inkluderas i den nya kategorin. Det är nog ingen risk att du spammar SÄ genom att manuellt göra denna kategorisering. Om det däremot handlar om att kategorisera enskilda artiklar, som redan tillhör någon underkategori till Wikipedia-kategorin så undrar jag om det är ett godkänt avsteg från regeln om att inte överkategorisera. I Wikipedia:Projekt Kina vimlar det av sådan överkategorisering, men det är kanske tillåtet och till och med önskvärt. Någon som vet? --Larske (diskussion) 3 november 2015 kl. 21.07 (CET)

@Larske: Jag funderade på att göra som Wikipedia:Projekt Kina att ta kategorin Uppsala och dess alla underkategorier för att kunna få en senast ändrat på artiklar rörande Uppsala. Jag kan nog tänka mig i jul ledigheterna sätta upp ett AWB jobb själv. Så att jag kan få det i lagom takt. Ursäkta för långsamt svar har lite andra delar i livet som drar mig---Eriass2 (diskussion) 23 november 2015 kl. 11.26 (CET)

Personnamn skrivna med omotiverade initialer i företags faktarutor[redigera wikitext]

Anmälare: Innocent bystander 10 oktober 2015 kl. 09.38 (CEST)

Behöver hjälp med: Se Malldiskussion:Faktamall företag#Personnamn skrivna med omotiverade initialer

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Se ovan

Jobbet antas av:

Diskussion:
Avvaktar Avvaktar Se diskussionssidan som är länkad ovan. --Larske (diskussion) 10 oktober 2015 kl. 11.56 (CEST)


Html-kod för specialtecken i taxonomiartiklar[redigera wikitext]

Anmälare: Caztorp (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 20.00 (CEST)

Behöver hjälp med: åäö-problemet växer...
Html-kod för specialtecken är ett mer generellt problem, finns det ett smidigt sätt att gå igenom alla tänkbara förekomster? Det finns ett hundratal Ø att fixa t.ex: Phlegmariurus acifolius, här ett À: Antirrhinum montserratii. Pînzaru blir "P och Icirc;nzaru" (Gentianella annaverae) och så vidare:


Jobbet antas av:

Diskussion:
Så här kan det se ut, som behöver göras. Hur man åtgärdar sådant på ett säkert och rationellt sätt övergår dock vida min förmåga. & tycks ibland ha blivit " och " ibland ", " och gemener har ibland blivit versaler, och avslutande ";" kan ha försvunnit. Taxelson (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.00 (CEST)

Jag kan fixa det senare, fixade åäöü innan. men just nu är boten upptagen med att skriva ut auktorsnamn och jag vill inte starta två körningar på en gång då det blir så rörigt i logg då. --افيراتير (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.22 (CEST)
@Caztorp: LarskeBot har fixat till ett stort antal taxonomiartiklar med auktorsnamn som innehåller tecken med akut accent eller grav accent, cirkumflex eller kombinativt tilde. Finns det fler specialtecken som är felaktigt kodade och behöver rättas? Kanske Lsj har någon lista på auktorsnamn som kan ge tips på vad som borde kollas. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.09 (CEST)
Den lista jag har finns här: Användare:Lsjbot/COL-Auktorer. Ven inte till hur stor hjälp den är. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.20 (CEST)
@Lsj: Jodå, den går allt att använda för att hitta namn med konstiga tecken som man kan leta efter. Det verkar vara så att kodningsfelen mest finns i artikelingresserna medan namnen oftast är helt korrekt angivna i Taxoboxen. Jag såg att det fanns en handfull namn i listan som började med "Accepted name, ...". Kan detta ha smugit sig in i artiklarna också? På en del rader står det flera namn med kommatecken mellan, men det är kanske rätt. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.38 (CEST)
Ja, det verkar ha smugit sig in, se här. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.55 (CEST)
Det där med "Accepted name" är totalt fel, och skulle behövas tas bort helt. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.14 (CEST)
I exempelvis Steppomitra hadacii har tidsskriftens namn smugit sig med och ersatt auktorn. Auktorns namn är Miloslav Vondráček och han nämns inte ens på CoL. -افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.26 (CEST)
Det verkar gälla många av de sökresultaten... --افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.29 (CEST)

Bild:The Earth seen from Apollo 17.jpg[redigera wikitext]

Anmälare: 90.229.134.107 13 augusti 2015 kl. 22.02 (CEST)

Behöver hjälp med: Ta bort Bild:The Earth seen from Apollo 17.jpg från artiklar där den används som ett slags flaggikon för att representera Världen. När en plats inte har någon officiell flagga bör man inte försöka hitta på en egen. Dessutom är ikonen så liten att det är svårt att se vad den ska föreställa. Den kod som behöver tas bort är [[Fil:The Earth seen from Apollo 17.jpg|15px|Jorden sedd från Apollo 17]] och möjligen med varianter av bildtexten eller pixelstorlek. Bilden används på vettigt sätt med större storlek i en del artiklar (tex Vatten#Vatten på jorden, där bör den inte tas bort.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Det här ser jag nog gärna någon diskussion kring. Låter inte helt okontroversiellt för mig vilket åtminstone jag kräver om jag ska ta mig an det. --افيراتير (diskussion) 13 augusti 2015 kl. 23.38 (CEST)

Jag delar din bedömning. /Hangsna (diskussion) 13 augusti 2015 kl. 23.39 (CEST)
@90.229.134.107: Det vore bra om du startade en tråd (på wp:Wikipediafrågor?) så det blir en diskussion först. Blir det som du vill är det inga problem att fixa det sedan. Nämn gärna också något konkret exempel där du tycker bilden ska tas bort. --افيراتير (diskussion) 14 augusti 2015 kl. 00.09 (CEST)
En köpfri dag är ett exempel. Ja, den här bör bytas ut, mot en vektorbild av något slag. Hittar vi ett bra alternativ så tycker jag inte det behöver tas upp på någon mer plats. Byte till vektor-format sker regelmässigt, då ofta utifrån Commons. -- Innocent bystander 14 augusti 2015 kl. 08.04 (CEST)
Det handlar inte om att byta till svg utan att ta bort dem. --افيراتير (diskussion) 14 augusti 2015 kl. 10.32 (CEST)
Flaggikoner har diskuterats några gånger. Officiella nationsflaggor har fått stöd även om några användare tycker de används för mycket. Men helt inofficella egenpåhittade flaggor för sportklubbar fick inte stöd. Däremellan finns halvofficiella flaggor för olika typer av administrativa områden och organisationer med varierande stöd. Bilden som jag vill ta bort är inte ens en flagga och är inte officiell på något vis, så den ska inte vara något problem att ta bort. Engelska Wikipedias en:Wikipedia:Manual of Style/Icons#Flags gäller inte på svenska Wikipedia, men den har många bra motiveringar till att vara försiktig med flaggikoner. (Behövs en diskussion så är Bybrunnen bättre än Wikipediafrågor eftersom det inte är en teknisk fråga.) 90.229.134.107 14 augusti 2015 kl. 10.23 (CEST)
Innan jag gör något skulle jag önska att frågan lyftes där. Men det kanske finns någon annan robotförare som ser det som mindre kontroversiellt (det låter ju rimligt det du säger) så kan de köra på. --افيراتير (diskussion) 14 augusti 2015 kl. 10.32 (CEST)
Bilden tycks i huvudsak ha tillförts artiklar via massinföranden av infobox högtid och infobox sportevenemang av en av våra mest aktiva infobox-redigerare. (Den förekommer i 197 artiklar (i den nämnda utformningen). Mina 30 stickprov var alla från samma användares införande av infoboxar (själv eller via marionett)).
Personligen tycker jag det ser märkligt ut och skulle föredra att ta bort bilden.//Romulus74 (diskussion) 27 oktober 2015 kl. 09.44 (CET)
Den skall inte föreställa en flagga. Men ta gärna bort fotografiet (har själv inte använt dem i mallarna på flera år). Texten räcker. J 1982 (diskussion) 1 november 2015 kl. 21.46 (CET)
Jag var långsam med att se det, men då J 1982 gav stöd till borttagande ansåg jag det okontroversiellt att göra slag i saken. Så nu är det Utfört Utfört //Romulus74 (diskussion) 7 februari 2016 kl. 16.03 (CET)

Ta bort bildstorlekar[redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

Behöver hjälp med: Ta bort satta bildstorlekar ur artiklar

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag har gått igenom 500 artiklar som jag fått genom att söka efter insource:|200px| och semiautomatiskt tagit bort bildstorlekar. I inget fall där bilden varit större än 100px eller mindre än 400px och utanför en mall eller tabell har det varit kontroversiellt. Jag har inte kod att automatiskt exkludera förekomster som är inom mallar och tabeller och önskar därför hjälp av någon som har bot som klarar det.
Jag har bytt 100-199px mot stående och 200-399px mot ingenting med regex sök och ersätt. (\|\s*[23][0-9]{2}\s*px\s*\|) resp (\|\s*1[0-9]{2}\s*px\s*\|) I första fallet ersatt med | och i andra med |stående|.
Det finns ca 44k artiklar och ca 80 % har bilderna utanför mallar eller tabeller. Jag har sökt efter just 200px för att det är snabbare att söka utan regex och det ändå ger 24k täffar. insource:/\|\s*[123][0-9]{2}\s*px\s*\|/ bör ge alla träffar med bildstorlekar mellan 100 och 399. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)

ping? --افيراتير (diskussion) 4 augusti 2015 kl. 12.51 (CEST)

Bilder från Wikidata[redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Behöver hjälp med: Kopiera bilder från Wikidata I kategorin Kategori:No local image but image on Wikidata finns 20k+ artiklar som saknar bilder här men som har det på Wikidata. I samtliga fall bör det vara helt okontroversiellt att lägga den bilden i en infobox eller ett bildgalleri. Om möjligt vore det också bra om en commonscat-länk skapades.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Vänta gärna med körandet till måndag på grund av veckans tävling där detta skulle konkurrera. --افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)

Jag har tagit upp nån fråga på Kategoridiskussion:No local image but image on Wikidata då jag inte riktigt förstår hur den gör urvalet. Vissa artiklar ha redan bilder. /Hangsna (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.02 (CEST)
Svarat där om det tekniska...
Angående denna föreslagna robotkörning:
1. Jag tycker inte vi ska lägga in bilder en masse utan bildtext. Urval av bild görs med fördel av men kolbaserad livsform som själv väljer lämplig illustration till en artikel och som dessutom lägger in en lämplig bildtext.
2. Om en mall kan känna igen att det finns en bild på Wikidata, när det inte finns en i infoboxen, så är det också möjligt att lägga in den direkt genom mallen. En robotkörning blir lite överflödig.
-- Innocent bystander (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.13 (CEST)
Här handlar det inte om många bilder, utan om en där någon kolbaserad redan gjort ett val. Men att lägga till automatiskt i infobox vore toppen! Kan någon göra det vore jag mycket tacksam och då blir ju som sagt körningen onödig. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.36 (CEST)

Uppdatera Lista över fåglar[redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 09.32 (CET)

Behöver hjälp med: I det stora arbetet med att uppdatera namnen på alla världens 10.000 fågelarter så skulle det vara en stor hjälp om Lista över fåglar kunde uppdateras utifrån dessa två listor som har de korrekta svenska trivalnamnen: icke-tattingar & tattingar. Det skulle vara bra om både trivialnamn och vetenskapligt namn var länkat, så som det är nu. Denna lista är bara ett hjälpmedel för att lättare kunna se vilka arter som behöver uppdatera trivialnamnet och att se vilka arter som ännu inte har någon artikel.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Lsj med roboten Lsjbot

Diskussion:
@AHA:@Lsj: Är det verkligen nödvändigt att samla information om alla fåglar i en enda artikel? Det finns 4 442 icke-tättingar och 10 942 tättingar. Finns det ingen riktlinje för hur omfattande en enskild artikel bör vara? Ofta när jag klickar på länken till Lista över fåglar slutar det, efter flera minuter, med att webbläsaren kraschar och jag förlorar pågående redigeringar i andra flikar. Den som har en dator som klarar av att läsa sidan kanske kan titta på slutet i "källkoden" hur resurskrävande sidan är. (CTRL+U med Firefox och leta efter "Real time usage:"). --Larske (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.16 (CET)

Resultat vid laddning:
CPU time usage: 5.800 seconds
Real time usage: 6.125 seconds
/Hangsna (diskussion) 28 mars 2015 kl. 11.23 (CET)

Här är en tabell med alla arterna. --Averater (diskussion) 28 mars 2015 kl. 12.06 (CET)

Jag har också en uppdaterad version klar att lägga ut. Men jag avvaktar då. Lsj (diskussion) 28 mars 2015 kl. 16.30 (CET)
Självklart skulle vi kunna dela upp denna lista på säg fyra artiklar istället. Listorna är som sagt mest ett verktyg för att kunna förbättra fågelartiklarna. I övrigt försöker vi så klart istället göra artiklar för varje fågelfamilj etc som är brukligt. --AHA (diskussion) 28 mars 2015 kl. 18.15 (CET)

Svenska kommuner på Wikidata[redigera wikitext]

Många svenska kommuner använder P155 (föregås av) och P156 (följs av) när de borda använda P1365 (ersätter) och P1366 (ersatt av). Kan någon åta sig att ändra det för alla nuvarande och tidigare kommuner? /ℇsquilo 27 november 2014 kl. 13.26 (CET)


Översättning av källmallar[redigera wikitext]

Anmälare: Lixer (diskussion) 1 februari 2014 kl. 13.38 (CET)

Behöver hjälp med: Att översätta källmallar (återfinns här), exempelvis Mall:Cite book till Mall:Bokref och dess parametrar, regelbundet då den före detta källmallsöversättarroboten Innocent datumbot har gått i pension.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag

Jobbet antas av: Fluff med roboten Fluffbot har påbörjat arbetet med att bygga ett ramverk för att genomföra översättningarna. Kontrollfiler kommer förmodligen att publiceras för att göra det enkelt att justera hur roboten skall översätta.

Diskussion:
Då detta viktiga arbete återupptas behöver även följande hanteras, som den tidigare roboten tydligen missat: Det förekommer att användare ändrar t.ex. mallnamnet Citeweb till Webbref utan att samtidigt översätta parametrarnas namn. Se exempel här. Så roboten behöver alltså kontrollera varje parameter även på mallar med svenskt namn. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 11.29 (CET)


Avskaffa amtsbezirk[redigera wikitext]

Anmälare: flinga 12 december 2013 kl. 15.01 (CET)

Behöver hjälp med: Kantonten Bern i Schweiz är sedan den 1 januari 2010 inte längre indelad i 26 amtsbezirk, utan dessa har slagits samman till 10 distrikt. Artiklarna om de före detta amtsbezirken ska vara genomgångna, men huvuddelen av kommunartiklarna är ännu ej uppdaterade. Uppdateringar av artiklar kan förslagsvis göras exempelvis som [1], [2], [3], alltså till en någorlunda enhetlig form (jag märkte i somras att det fanns en del småfix som gott kunde göras i artiklarna, vissa korta artiklar hade en ganska överflödig "Geografirubrik", mallar ligger på fel ställe, rubrikplacering etc). För vidare information se Wikipedia:Projektkontoret/Före detta amtsbezirk. Skulle vara bra om det är möjligt att på något sätt lösa med bot, om det finns någon som känner för att åta sig det.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Flinga: Den här förfrågan är ju inte precis ny, förmodligen för att den är "ganska" knepig att göra med bot.

Jag har en liten "halvfix" jag skulle kunna köra för att i alla fall göra av med amtsbezriken i de artiklar där de finns kvar. Exempel: [4] och [5].

Om den lösningen är ok så kan jag köra igenom artiklarna med den förändringen. //Romulus74 (diskussion) 27 oktober 2015 kl. 11.12 (CET)


Apostrof inte accent[redigera wikitext]

Anmälare: Kawayama (disk) 13 juli 2013 kl. 14.03 (CEST)

Behöver hjälp med: Gå igenom alla artiklar på svenska Wikipedia och söka efter akut accent (´) och byta till apostrof (').

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
I (svensk) text skall akut accent aldrig stå som eget tecken (´), utan alltid ovanför ett annat tecken (áéó…). Många svenskar (och tyskar) användar dock felaktigt akut accent istället för apostrof, i synnerhet när de skriver engelska titlar.

Sidorna Accent (typologi) och Apostrof bör exkluderas från sökningen.

Finns det några egennamn eller låneord/utländska ord som blir förstörda av detta? Hur utbrett är det felaktiga användandet på Wikipedia? --Lajm 27 juli 2013 kl. 11.04 (CEST)
Vissa kommandotolkar använder accent: mv filnamn.tar "filnamn_`date --rfc-3339=date`.tar". Det kan finnas andra speciella användningsområden. --LPfi (diskussion) 15 augusti 2013 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)
Åtminstone grav accent används ibland fristående i programmeringssammanhang, och förekommer säkert i kodexempel. edit: t.ex här Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.14 (CEST)
Det skulle nog behöva vara flera som delar på den här arbetsuppgiften om den ska bli gjord. Det finns 1862 artiklar med akut accent (´). (Det finns även 435 artiklar med grav accent (`).) Det är tidskrävande att för varje artikel avgöra om tecknet ska ändras eller inte. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 12.23 (CET)
Går det att få en lista med de artiklarna så borde man med AWB ganska snabbt kunna bläddra igenom iaf några hundra. Jag har inte lyckats söka efter själva accenten, kan man det med den vanliga sökfunktionen? - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 12.29 (CET)
För att ta fram en lista på artiklarna behöver man "Wiki database scanner", som är en del av AWB. Annars kan du få listan med artiklarna av mig som du kan läsa in i AWB och sedan använda AWB för att gå igenom artiklarna och med "find and replace"-funktionen byta ut de förekomster som ska bytas ut. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 13.46 (CET)
Misstänkte att man behövde en databasfil och jag sitter på för långsamt internet för att ladda ner en. Så om du kunde fixa en lista vore jag tacksam. Kanske i min sandlåda? (Användare:Averater/Sandlåda) - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 14.31 (CET)
Nu finns den där. Svensson1 (diskussion) 15 mars 2014 kl. 15.16 (CET)
Jag börjar så sakteliga nu men det är många sidor och jag kommer köra långsamt/noga så det kommer ta tid. Om det inte bör göras med botflagg kan jag köra med mitt vanliga konto, säg bara till. - Averater (diskussion) 15 mars 2014 kl. 17.20 (CET)
Följande är inte nödvändigt, men använd gärna typografiskt korrekt apostrof (’). --Omnibit (diskussion) 28 oktober 2015 kl. 09.56 (CET)

Nu har jag tragglat mig igenom detta i två delade etapper, och även om problemet kommer återuppstå mest hela tiden, så kallar jag denna robotbegäran Utfört Utfört nu. //Romulus74 (diskussion) 7 februari 2016 kl. 15.17 (CET)


Automatisk översättning av mallar[redigera wikitext]

Anmälare: Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Behöver hjälp med: Automatisk översättning av mallars parametrar och data till svenska.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:

I artikeln en:In the Line of Fire finns en mall en:Template:Infobox film vars data jag försökt översätta till motsvarande Mall:Filmfakta i artikeln I skottlinjen. Men detta är väldigt tidsödande och gäller även andra mallar såsom en:Template:Infobox Personal computer, en:Template:Infobox computer osv.. Ett alternativ är att mallens namn och parametrar behålls på engelska medan presentationsnamnet och datat blir på svenska. Schh (disk) 11 januari 2013 kl. 21.36 (CET)

Det går att översätta en malls parametrar till svenska med robot, men det är tveksamt om det är varken lätt eller lämpligt att översätta själva datan. -- Lavallen (blockera) 12 januari 2013 kl. 09.46 (CET)
Det är just parametrarna som är det jobbiga.Schh (disk) 13 januari 2013 kl. 10.55 (CET)
Att översätta parametrarna maskinellt är inga problem om man bara kommer överens hur de ska översättas. Det kräver endel arbete, så det är meningslöst att göra det för ett fåtal artiklar. Har du planer på att översätta 100-tals filmartiklar från enwiki är det värt besväret, men ett sådant projekt kräver organisation och engagemang. Är du beredd att överföra 100 artiklar från enwiki och göra om dem till svenska? Nasko (disk) 13 januari 2013 kl. 15.48 (CET)
Eller så kan det hjälpa 90 personer som översätter 100 artiklar. Schh (disk) 14 januari 2013 kl. 11.40 (CET)
Jag funderade på om jag kunde göra detta inom samma ram som jag kör WP:PÖK. Det går dock inte, det finns parametrar i enwp-mallen, som det saknas motsvarighet till i den svenska. Den koden kör jag ju dagligen, så det hade inte varit fel. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.11 (CET)

Detta riskerar att återuppväcka Wikipedia:Redigeringskrig_att_minnas#Att_standardsortera_eller_defaultsorta.2C_det_.C3.A4r_fr.C3.A5gan.21 :-) --Lajm (disk) 14 januari 2013 kl. 12.28 (CET)

Det tror jag inte, jämför WP:PÖK som är ganska uppskattat. -- Lavallen (blockera) 14 januari 2013 kl. 12.38 (CET)

Varför inte tillåta flera parameternamn tills vidare? {{{producer|{{{producent|}}}}}} Rotsee (disk) 7 oktober 2013 kl. 14.24 (CEST)


Hotstatus i djurartiklar[redigera wikitext]

Anmälare: AHA 30 oktober 2010 kl. 12.30 (CEST)

Begär hjälp med: Många djurartiklar saknar hotstatus i taxoboxen eller har en föråldrad status. Skulle man kunna skapa en robot som går igenom djurartiklar och uppdaterar denna status utifrån IUCN:s rödlista och även lägger till en fotnot för varifrån statusen är hämtad? Så länge djurartikeln har ett korrekt vetenskapligt namn angivet i taxoboxen så borde man kunna utgå ifrån detta. Resultatet skulle bli ungefär som i artikeln Vattensångare. Exakt hur fotnoten ska utformas kan ju dock diskuteras - se exempelvis diskussionen Wikipediadiskussion:Projekt_djur#ArtDatabankens_faktablad

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet skall utföras: Att lägga till status är väl okontroversiellt men någon som är duktig på mallar kanske har åsikter utifrån diskussionen ovan.

Jobbet antas av: Lavallen har börjat titta på jobbet.

Diskussion:
Är det en "omöjlig" uppgift - eller är det något annat problem som gör att ingen nappar? Mvh --AHA 19 november 2010 kl. 12.47 (CET)

Inte omöjligt alls, främst brist på tid just nu... -- Lavallen 19 november 2010 kl. 12.53 (CET)
Har tagit fram en databas och en funktion för att läsa in och jämföra status ifrån taxoboxen. Tyvärr är det lite krångligt att förstå från taxoboxen vilket år som statusen är ifrån. Så jag skall kika vidare imorgon och se om jag kan skapa en lista där statusen är förändrad, det borde ge grund för att se hur vi skall fortsätta. /Fluff?Fluff! 24 augusti 2011 kl. 02.15 (CEST)
Den här frågan aktualiserades igen här. Hur långt kom ni med jobbet förra året? Lsj (disk) 13 juli 2012 kl. 22.25 (CEST)
Jag kom en liten bit, men insåg att jag nog inte har tillräcklig knowhow i ämnet för att göra det bra, varför jag lät det falla. Om Fluff kom ngnstans vet jag inte. Men det borde ju ha synts i "djurvännernas" bevakningslistor i så fall. Med tanke på de ständiga uppdateringar som sker i ämnet är det nog inte hela världen om man gör jobbet dubbelt så här långt efteråt. -- Lavallen 14 juli 2012 kl. 08.53 (CEST)
Det är förvisso ett jobb som nog behöver göras om lite då och då. Det ingår i mina planer för Lsjbot att den på sikt ska kunna sköta en del sådant här löpande underhåll av taxoboxar. Jag närde bara en liten förhoppning att du och/eller Fluff kommit långt nog att ni skulle kunna ha lite botkod eller databaser eller annat som man kunde snylta på, så jag slipper uppfinna hjulet från början igen. Lsj (disk) 15 juli 2012 kl. 23.34 (CEST)
Jag ska ha lagt ut allting jag har i pipen, och min kod, (var den nu är) är inte skriven i python. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.26 (CEST)
"Lagt ut i pipen"? Hmm... finns det någonstans där botkod läggs ut? Vardå? Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 08.37 (CEST)
Det jag samlat i min databas (pipen) är utlagt i artiklarna. Kodexemel jag och GameOn använt finns här. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.42 (CEST)
Ok, då missupfattade jag lite. Tack iallafall! Kodexemplen ser användbara ut - jag har hur som helst funderat på att byta till Dotnet. Känner mig inte helt bekväm med Python när jag vill gå utanför standardscripten i pywikipedia. Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 09.18 (CEST)
C# och DotNet är väldigt behändigt att använda. Ibland har det dock funnits strul i kodningen av sidorna vilket gjort att inte den regex-kod som finns i DotNet alltid funkar för att hantera mallar. Men jag har utvecklat alternativ i de fallen som analyserar texten utan regex för att manipulera mallar. Det är inte minneseffektivt, men funkar för det mesta. För de fall där DotNet saknar funktioner går det att utveckla egna kodsnuttar byggda på den källkod som finns i DotNet, eller bygga sina egna API-anrop. Jag har dessutom lärt mig analysera den html som finns i (många av) sidorna på nätet för att få ut det jag vill ur dem. Tex bygger mitt arbete i USA-orter på sådan analys av sidor jag hittat. Med i princip en sida för varje artikel är det smidigt. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 10.53 (CEST)

Pandanus corniferus[redigera wikitext]

Vet inte om det är ett fel som upprepas om och om igen men det är för mig svårt att förstå vad man menar. " som beskrevs av Harold St.John", vad menar man med det? Upptäckte han djuret och sen skrev en bok om det? Herr X (D) 1 februari 2015 kl. 12.34 (CET)----

Det syftar nog på Auktor, se Användare:Lsjbot/WS-authors. -- Innocent bystander (diskussion) 1 februari 2015 kl. 12.43 (CET)

Arkiv[redigera wikitext]

Flytta avklarade jobb till arkivet så snart det är utfört. Aktuellt arkiv är Wikipedia:Robothjälp/Arkiv 2016.

Se även[redigera wikitext]