Wikipedia:Robothjälp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Om du vill ha något robotgöra gjort är det här rätt sida. Här kan du ange vad du vill ska göras och varför. För uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella krävs länk till en diskussion där konsensus uppnåtts om att redigeringarna du behöver hjälp med kan genomföras. Fråga om du inte är säker på att uppdraget är okontroversiellt.

Uppdrag som inte kan anses vara helt okontroversiella utförs endast efter genomförd konsensusdiskussion. Sådan diskussion skall inte föras på denna sida.

Läs gärna Wikipedia:Robotar innan du lägger upp något här.

Instruktioner[redigera | redigera wikitext]

Hjälpsökare:
Kopiera följande mall, tryck på redigera och klistra in den under rubriken "Begäran" nedan. Fyll sedan i uppgifterna som efterfrågas i de tre första punkterna i mallen.

Robotoperatör:
När du bestämt dig för att anta ett visst jobb, kontrollera att konsensus uppnåtts eller att uppdraget kan anses vara helt okontroversiellt och fyll sedan i punkten "Jobbet antas av:" i mallen. Utför jobbet.


=== Kort beskrivning av ärendet ===
'''Anmälare:''' ~~~~

'''Behöver hjälp med:''' 

'''Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:''' 
<!-- Behöver inte fyllas i för helt okontroversiella uppdrag -->

'''Jobbet antas av:''' 
<!-- {{anv|Användarnamn}} med roboten {{anv|Robotens namn}} (Ta bort pilarna när jobbet antas) -->

'''Diskussion:'''<br />

----

Om någon åtgärd återstår, eller om jobbet avböjs kan denna mall läggas på anmälarens diskussionssida för att meddela detta: {{Robotjobbat}} På den här sidan kan man använda {{fixat}} eller {{utfört}} för att tydliggöra att jobbet är utfört.

Begäran[redigera | redigera wikitext]

Strömning (över internet) till Strömmande media[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Per W (diskussion) 5 januari 2022 kl. 20.25 (CET)[svara]

Behöver hjälp med: Flytta länk från Strömning (över internet) till Strömmande media. Sidan har bytt namn.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipedia:Begäran_om_åtgärder#5_januari

Jobbet antas av: Kitayama med roboten KitayamaBot

 Utfört --Kitayama (diskussion) 5 januari 2022 kl. 21.20 (CET)[svara]

Diskussion:

Irland (ö) till Republiken Irland[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: \\\D.S.Skåningen (diskussion) 4 september 2021 kl. 15.19 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: I en hel del artiklar om irländska orter och andra geografiska platser i nämnda land länkas det felaktigt till Irland (ö) istället för Irland som land. Det bästa är att lägga till "Republiken" i anropet om land, infoboxarna hämtar då information från Mall:Landsdata Republiken Irland istället från Mall:Landsdata Irland som när man bara skriver "Irland" och den sistnämnda mallen är nämligen anpassad för hela-irland (ön) ändamål, så att ändra i den är inte lämpligt. Utseendemässigt kommer ingenting ändras, det står "Irland" oavsett. Jämför här Irland (ö) och här Irland.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@DenSportgladeSkåningen: Är det de här 3 330 artiklarna du menar? --Larske (diskussion) 4 september 2021 kl. 16.54 (CEST)[svara]

Kan det finnas artiklar bland dessa 3 330 där det verkligen ska vara ön, du skriver ju att det kan finnas sådana fall/ändamål och att detta är ett skäl för att inte ändra i Landsdatamallen för Irland.
En begäran måste formuleras mycket precist, både när det gäller vad som ska göras och i vilka artiklar detta ska göras, för att den ska gå att exekvera. "I en hel del artiklar" är inget som går att få en robot att förstå. Om inte "Irland" ska bytas ut mot "Republiken Irland" som parametervärde för parameter country i mallen Geobox i precis alla artiklar där det förekommer, måste du tala om i vilka artiklar det ska göras respektive inte göras.
-- Larske (diskussion) 4 september 2021 kl. 17.06 (CEST)[svara]
Jag tror jag orsakade det här genom lägga till flaggvarianter i geoboxmallen med Special:Diff/45714360 och Special:Diff/45714362. Nu får flaggorna i geoboxmallarna nästan alltid "variant=true". Någon sådan flaggvariant tror jag inte finns för något land men det gör så Irlands landsfaktamall länkar till ön. Det går att åtgärda med |variant={{#ifeq:{{{variant|}}}|true||{{{variant|}}}}} i Mall:Geobox2 list flag. F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 4 september 2021 kl. 17.20 (CEST)[svara]
Att jag skrev "en hel del artiklar" beror på att jag manuellt ändrat detta tidigare, jag har tagit en kategori i taget. Mallen mall:landsdata Irland är anpassad för hela-irland ändamål, {{flaggbild2|Irland|1783}} länkar automatiskt till [[Irland (ö)|Irland]] (Irland (ö) Irland) medan {{flaggbild2|Irland}} länkar till [[Irland]] (Irland Irland). Så länge en flaggvariant (även en som inte finns) används så kommer länken ändras till "Irland (ö)". För orterna borde det väl gå att ändra utan problem? Orter tillhör ju bara ett land, det är en annan sak med sjöar, skog, berg etc. Men funkar koden F.d. 82.212.68.183 skrev behövs inte min begäran. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 5 september 2021 kl. 07.37 (CEST)[svara]
Jag ändrade mallen. Den används i många artiklar så det kan ta ett tag innan alla uppdaterats till att visa rätt länk. Om någon artikel fortfarande visar fel länk om några dagar kan det fixas med en nollredigering. F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 5 september 2021 kl. 19.43 (CEST)[svara]

Städbehov efter Internet Archive Bot[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Skivsamlare (diskussion) 8 december 2020 kl. 23.09 (CET)[svara]

Behöver hjälp med: Internet Archive Bot har länkat till en arkiverad sida av Statistiska centralbyråns databas. Då inte källan längre är sökbar som den var när den var "levande" skulle den behövas uppdateras som i detta exempel som jag åtgärdat manuellt. Det rör sig om 1 641 artiklar så det blir lite för mäktigt att åtgärda manuellt. Det som kanske kan ställa till det lite är det att hämtdatumet inte är det samma i den ursprungliga formateringen.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:

Propertyspårningskategori[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: 62 osv (diskussion) 6 augusti 2020 kl. 10.36 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Lägga in {{Propertyspårningskategori}} i alla kategorier (utom den första) i Kategori:Mallar och moduler efter propertyanvändning på Wikidata, den första undantagen. Mall:Q kan tas bort.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Okontroversiellt.

Jobbet antas av:

Diskussion:


Ändra parametrar på alla sidor som använder mallen Häst[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Kuriosatempel (diskussion) 27 juni 2020 kl. 15.49 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Ta bort alla "flaggbild" under parametern "född", och skriv födelselandet i en egen parameter, "födelseland". När parametern födelseland är ifylld skapas en länk som länkar till den aktiva sporten i födelselandet, exempelvis "Travsport i Sverige".

Exempel:

|född = {{flaggbild|Sverige}} {{Hästålder|2015|03|26}}

ska istället bli

|född = {{Hästålder|2015|03|26}}

| födelseland = Sverige

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av: Larske med roboten LarskeBot --Larske (diskussion) 27 juni 2020 kl. 17.01 (CEST)[svara]

Diskussion:
@Kuriosatempel: Tror de flesta är ändrade nu.

  • Jag hanterade parametervärden där mallen {{flagga}} fanns på samma sätt som där mallen {{flaggbild}} fanns. Observera att det i något fall, Messenger (häst), fanns en extraparameter till flaggmallen som gjorde att det möjligen inte blev dagens flagga utan den flagga som gällde när det begav sig.
  • Som framgår av den här sökningen är det 28 artiklar med mallen {{Häst}} som saknar parametern födelseland. Det kan bero på att det inte fanns någon flagga i värdet för parametern född, men det kan också bero på att det var något udda format som jag inte lyckats fånga.
  • I artikeln Brandklipparen fanns det en länk till Riddersberg som behöver analyseras om den ska vara kvar eller ej.
  • Observera också att parametern död, åtminstone ibland, fortfarande använder mallen {{flagga}}, vilket gör att det ser lite olika ut för Född och Död, se till exempel Messenger (häst), där landsnamnet inte skrivs ut efter flaggan på raden Född, men på raden Död.
  • Det kan också har uppstått rödlänkar där artiklar saknas, se till exempel Eclipse (galopphäst)
    --Larske (diskussion) 27 juni 2020 kl. 17.46 (CEST)[svara]
@Larske: Tack för hjälpen. Jag kommer att åtgärna rödlänkarna, det ser inte bra ut. Man kanske skulle göra likadant på "död", att lägga till "död_land" (se Alfas da Vinci)? Jag kan fixa det i mallen om du hjälper mig med robotgrejerna. Kuriosatempel (diskussion) 28 juni 2020 kl. 08.48 (CEST)[svara]
Om första punkten: I Messenger (häst) användes extraparametrarna med flaggvarianter som inte finns, så fel flaggor visades både för födelse- och dödsland. För Storbritannien blir det rätt utan parametrar med "Kungariket Storbritannien", men för dödslandet USA krävs en parameter för att visa rätt flagga. 90.227.175.244 28 juni 2020 kl. 09.36 (CEST)[svara]
@90.227.175.244: Bra uppmärksammat. Nu kan man variera flaggan med parametrarna "flaggvariant_född" och "flaggvariant_död". Kuriosatempel (diskussion) 28 juni 2020 kl. 10.02 (CEST)[svara]
@Larske: Spökar den nya parametern "flaggvariant_död" till botkörningen? Kuriosatempel (diskussion) 29 juni 2020 kl. 07.30 (CEST)[svara]

Sports-Reference[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Fredde 6 juni 2020 kl. 11.52 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Arkivlänkning av {{Sports-Reference}} och länkar till sports-reference.com. Den 14 maj 2020 stänges sidan och därefter blev ett stort antal länkar döda. Har redan genomförts på enwp.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Fredde 99: Jag är en flitig användare av den och jag brukar lägga in såna länkar i de spelarartiklar jag skriver. Vart står det att hela webbplatsen skulle vara nedstängd? Jag kan fortfarande gå in på den och deras blogg verkar fortfarande uppdateras. Det som hände i maj var att deras olympiska del lades ner på grund av den som försåg Sports-Reference med information ska starta en ny webbplats tillsammans med IOK. https://www.sports-reference.com/olympics.html. Denna anmälan är alltså bara om de olympiska idrottare som har en SR-länk i sina artiklar. DIEXEL (diskussion) 28 juni 2020 kl. 09.36 (CEST)[svara]

Ja det är korrekt, det är den olympiska delen av sidan som blivit nedstängd. Dock ett stort antal döda länkar till följd av detta. Sidan har senare ersatts av Olympedia ifall det skulle varit bättre att ändra samtliga länkar. --Fredde 28 juni 2020 kl. 10.25 (CEST)[svara]

Tabell över rödlistade arter i Sverige?[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 17 april 2020 kl. 12.49 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Skapa en så vettig tabell som möjligt över rödlistade arter i Sverige, där hotstatus kan jämföras över tid. Rödlistorna uppdateras var femte år, och 2020 års lista släpps senare denna månad. Det skulle vara bra om arterna kunde överföras "automatiskt" från Artfaktas rödlista. Listan finns även i pdf-form, om det är ett bättre format. Jag tar gärna fram den data som behövs.

En skiss över hur tabellen skulle kunna se ut kan ses här.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Lite oklart vad som menas med "en så tabell som möjligt". Att skapa ett botjobb som körs vart femte år är nog inte så lätt, det är alldeles för stor risk att det format som Artfakta har för sina data har ändrats på något sätt på fem år. Jag har skapat en tabell efter det som idag finns på den rödlista som du länkade ovan. Tabellen finns i din sandlåda. Den rödlista du länkade till tog bara upp fåglar, var det en avsiktlig avgränsning eller ej? Det går naturligtvis att göra en motsvarande lista över alla 4 748 rödlistade arter om det är efterfrågat. --Larske (diskussion) 17 april 2020 kl. 14.53 (CEST)[svara]

Man skulle kunna lägga in {{bäst före|20250501}} på sidan. Så uppmärksammas vi om fem år. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 17 april 2020 kl. 15.08 (CEST)[svara]

Hej Larske och GeMet Jag menade inte att man skulle automatiserade i så hög utsträckning att den skulle föra över information var femte år. Däremot att man skapar en tabell som gör jobbet så enkelt som möjligt. Att de olika hotstatusen resulterar i olika färgkoder, exempelvis. Och att information från källorna förs över automatiskt så att man inte behöver föra över informationen för hand. Skulle det gå att göra? --AHA (diskussion) 18 april 2020 kl. 12.17 (CEST)[svara]
Larske Det var precis så som du gjorde som jag tänkte mig! Tusen tack. Skulle det vara möjligt att överför informationen om rödlistade fågelarter 2010 ur denna pdf (från sid 312) till tabellen också? --AHA (diskussion) 18 april 2020 kl. 12.25 (CEST)[svara]
Jag tog bara fåglar som exempel, men jag kan tänka mig att det skulle vara intressant att göra liknande listor för andra djurgrupper. Men jag tror att det isåfall är bra att separera dem som olika listor/tabeller så att inte artikeln blir för stor och oöverskådlig. --AHA (diskussion) 18 april 2020 kl. 12.25 (CEST)[svara]

Larske Sen kan man nog även ta bort taxon-id (ivarjefall så att det inte syns i tabellen) eftersom denna information är något kopplat till Artdatabanken och inte till taxonomin eller något annat allmängiltigt. --AHA (diskussion) 18 april 2020 kl. 12.32 (CEST)[svara]

Hej igen Larske. Tack för hjälpen! Jag tog tag i det vidare arbetet med handpåläggning. Det funkar i varje fall om man bara fokuserar på fåglarna, så du kan släppa detta om du inte själv skulle tycka att det vore intressant/bra med listor över övriga artgrupper. Vänligaste --AHA (diskussion) 19 april 2020 kl. 12.53 (CEST)[svara]
@AHA: Med den dagsfärska rödlistan gjorde jag en ny variant där jag har kompletterat det i sig ointressanta Taxon ID så att det är klickbart och leder till Artfakta. La också till kolumnen "Ändrad" så att det lätt går att sortera fram alla arter som har fått en ändrad klassificering mellan 2015 och 2020. Några arter, till exempel Silltrut, har tydligen inte bedömts 2020 vilket kan misstolkas som att de inte längre är hotade. Man behöver för de arter som försvunnit ur rödlistan kontrollera om det beror på att de nu är livskraftiga eller inte bedömda.
Listan finns i Sandlådan.
--Larske (diskussion) 22 april 2020 kl. 12.16 (CEST)[svara]
Hej igen Larske! Jättebra! Finns det något lätt sätt för dig att överföra 2020 års rödlista till Lista över rödlistade fågelarter i Sverige? och Artfaktalänkarna? Jag har lagt in arterna i taxonomisk ordning i denna lista, men behållit taxonid. --AHA (diskussion) 23 april 2020 kl. 09.38 (CEST)[svara]

Sidoruta begrepp[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Kuriosatempel (diskussion) 19 mars 2020 kl. 20.51 (CET)[svara]

Behöver hjälp med: Byta ut hårdkodade mallar på befintliga sidor där {{Sidoruta begrepp}} används, mot en mall med färdiga parametrar för att få ett enhetligt utseende.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:Skapa och länka kategorier för hästars födelseår[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Kuriosatempel (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 18.31 (CET)[svara]

Behöver hjälp med: Skapa och länka kategorier för hästars födelseår, likt en:Category:Racehorse births by century. Jag har börjat lite på Kategori:Travhästar födda efter år, men det blir ett hästjobb utan robothjälp. Man bör döpa om kategorierna till endast "hästar" och inte "travhästar", etc. Kategori:Hästar födda efter år, så att man kan använda [[Kategori:Hästar födda {{{år}}}]] i mallen Mall:Hästålder (om det inte finns någon bättre lösning). @Larske:Kategorierna ska endast heta "hästar" och inte "travhästar", etc. Kategori:Hästar födda efter år, så att man kan använda [[Kategori:Hästar födda {{{år}}}]] i mallen Mall:Hästålder.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Ska inte behövas.

Jobbet antas av:  Avvaktar Diskutera på annan plats och återkom när det inte finns några "kanske" kvar i formuleringen av begäran. --Larske (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 19.22 (CET)[svara]

Diskussion:
@Kuriosatempel: Du skriver "likt enwp". Jag tycker att det känns lite tveksamt att skapa fler hundra kategorier för de 96 hästar som har artiklar i svwp. Ingen kategori skulle innehålla mer än 7 artiklar och ¨de flesta kategorier skulle vara helt tomma. I enwp är det 6 507 hästar totalt och mer än 100 hästar för många enskilda år så där är det lite mer befogat att ha årskategorier.

  • Länk till fråga som ger en lista över antal hästar som har artiklar i svwp respektive enwp per födelseår.

Som du ser är det blott 21 av de 275 årskategorierna i svwp som skulle innehålla mer än 1 artikel. Jag tror därför att denna kategorisering bör vänta till det finns minst ett par hundra hästartiklar i svwp.

--Larske (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.07 (CET)[svara]

@Larske: Okay, ja det känns ju faktiskt rimligt, skulle man kunna ta bort de kategorier jag skapat per automatik? Kuriosatempel (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.19 (CET)[svara]
@Kuriosatempel: Jag såg nu att det inte är riktigt så magert med hästartiklar som listan ovan indikerade. Det beror på att mer än hälften av de omkring 200 artiklarna i Kategori:Svenska travhästar inte har egenskapen instans av (P31) satt till någon underklass till (P279) till häst (Q726), till exempel travhäst (Q1897960). Därmed fastnade de inte i frågan till Wikidata.
Men per år är det ändå mycket få artiklar.
--Larske (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.47 (CET)[svara]
@Larske: Håller med, men tycker ändå det hade varit bra med någon ytterligare kategorisering. Återkommer, men tar tacksamt emot förslag. Kuriosatempel (diskussion) 31 oktober 2019 kl. 20.49 (CET)[svara]

Taxoboxändring av nejonögon[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 21 oktober 2019 kl. 17.04 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Det råder inte konsensus inom vetenskapem kring nejonögonens systematik och detta bör återspeglas i taxoboxarna för dessa djur. Därför skulle taxoboxarna över arterna inom familjen Petromyzontidae (det vill säga artiklarna inom Kategori:Petromyzontidae) behöva ändras så att de överensstämmer med taxoboxen i artikeln nejonögonfiskar.

Parametrarna i taxoboxen som det gäller är alltså:
| subphylum_sv = Ryggradsdjur
| subphylum = Vertebrata
| unranked_classis = Petromyzontomorphi
| classis_sv = Nejonögonartade ryggradsdjur
| classis = Petromyzontida
| ordo_sv = Nejonögon
| ordo = Petromyzontiformes
| familia_sv = Nejonögonfiskar
| familia = Petromyzontidae

Denna uppställning följer bland annat Dyntaxa.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Projekt Djur: Nejonögonens systematik.

Jobbet antas av:

Diskussion:
Finns det någon speciell orsak att ingen kan åta sig den här uppgiften? Saknas någon information? --AHA (diskussion) 12 november 2019 kl. 15.06 (CET)[svara]


Anpassa länk till arkiverad källa[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Nordelch För Wikipedia - i tiden 28 september 2019 kl. 15.01 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Anpassa länkar som gick till den nedlagda webbsidan Arkive. Gäller för det första däggdjursartiklar från Kategori:Däggdjur eller en av underkategorierna. Berörda artiklar har referensen:

<ref name="arkive">{{webbref |url=http://www.arkive.org/hoses-langur/presbytis-hosei/#text=All | ... }}</ref>

behövs ändras till:

<ref name="arkive">{{webbref |url=http://sarkive.com/mammals/presbytis-hosei/ | ... }}</ref>

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Behövs troligen ingen diskussion.

Jobbet antas av:

Diskussion:
I ett senare skede kan även artiklar för andra djur uppdateras.


Tofsspinnare nedgraderat till underfamilj[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Pogodis (diskussion) 6 september 2019 kl. 02.23 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Familjen Tofsspinnare, Lymantriidae har underordnats familjen Erebidae och blivit underfamiljen Lymantriinae. Nu finns det ca 3500 främst art- och släktesartiklar som behöver uppdateras med den "ny" taxonomin. Det är alla artiklar, utöver de få som redan uppdaterats manuellt, som finns i Kategori:Tofsspinnare inklusive underkategorier som behöver ändras. Lämpligen uppdateras de enligt den här uppdateringen av arten Abakabaka fuliginosa.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Detta bör vara helt okontroversiellt då det införts i Wikispecies för ca 10 år sedan. Stora språkversioner son en, de m. fl. har infört detta. Dyntaxa som är en viktig källa till många djurartiklar har också infört ändringen, medan Catalogue of Life inte gjort det. LepIndex som anges som källa till Catalogue of Life har där emot anammat förändringen.

Jobbet antas av:

Diskussion: @Pogodis: Ändringen enligt exemplet går inte att tillämpa "rakt av" eftersom 154 artiklar av de 3 617 artiklarna saknar källan med namnet "source".

@Larske: Ja släktesartiklarna verkar sakna källan "source". Det komplicerar ju det hela lite. Då skulle ändringen behöva se ut så här. Jag vet inte om det ens är görligt med robot? Pogodis (diskussion) 24 september 2019 kl. 11.09 (CEST)[svara]Lista med efterfrågade artiklar om Personer fra Oslo[redigera | redigera wikitext]

Jag fick för mig att att ändra Kristiania till Kristiania (nuvarande Oslo). Därför har jag nu besökt mer än 200 artiklar i Kategori:Personer från Oslo. Jag slogs av hur stor andel av dessa artiklar som handlade om personer födda i Kristiania, dvs för 1926. De är betydligt mer än hälften. Inspirerad av detta tog jag en titt i motsvarande kategori för bokmål. Den innehåller tio gånger så många artiklar. Jag tolkar detta som att det finns ett betydande antal artiklar i den kategorin som skulle vara av värde i svenska Wikipedia och skulle vara lätta att översätta. Skulle vi kunna få en lista med artiklar i den kategorin som inte finns på svenska och som laddats ned ofta? --Ettrig (diskussion) 16 januari 2019 kl. 15.35 (CET)[svara]

Genom att matcha dessa två listor fick jag fram följande lista på 957 artiklar som möjligen liknar den lista som efterfrågas.
Sen kan man välja om det antalet sidvisningar, antalet sajtlänkar eller personens sysselsättning som ska vara avgörande för vilka artiklar som det är mest angeläget att översätta till svenska.
--Larske (diskussion) 16 januari 2019 kl. 17.09 (CET)[svara]
Häftigt! Och vad snabbt det gick. Nu fick jag någonting att bita i. Det kanske också är lämpligt som veckans tävling. Eller ännu bättre: Om du vill kan du fråga på Bybrunnen om vilken liknande fråga folket tycker är viktigast. (Jag borde kanske också lära mig att göra detta själv.) STORT TACK! --Ettrig (diskussion) 16 januari 2019 kl. 20.31 (CET)[svara]
Mycket bra att du tog med antalet interwikilänkar. Det talet korrelerar mycket bättre med min bedömning av angelägenheten för svenska Wikipedia. Ganska självklart egentligen, nu när jag ser det. --Ettrig (diskussion) 18 januari 2019 kl. 16.59 (CET)[svara]

Flytt av kategorier[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Tostarpadius (diskussion) 17 augusti 2018 kl. 07.39 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Flytt av kategorier som börjar med "Byggnader i" till "Byggnadsverk i".

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipedia:Bybrunnen/Arkiv_2018-08#Kategorier_för_byggnadsverk_och_byggnader

Jobbet antas av:

Diskussion:


Template redirects[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Voyager85 (diskussion) 16 juli 2018 kl. 22.42 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Skulle någon Bot kunna uppdatera sidan Wikipedia:AutoWikiBrowser/Template redirects. Det finns t.ex. över 150 direkt omdirigerade Mall:Landsdata... mallar och av dessa är det ett 50-tal som används av fler än 1000 artiklar‏‎.


Borttagning av lägesuppgifter på norra Island[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Sjunnesson (diskussion) 25 april 2018 kl. 08.57 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Att ta bort lägesuppgifter av typen "ligger i den x:a delen av landet" 250 km öster om huvudstaden Reykjavík. i områdena Norðurland eystra och Norðurland vestra.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipediadiskussion:Projekt alla platser-städning#Island, "den centrala delen" (robotartiklar)

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag kan inte se att uppgiften om avståndet från Reykjavik alls har diskuterats i den länkade diskussionen, så det är svårt att se att det finns konsensus för att ta bort den uppgiften. --Larske (diskussion) 25 april 2018 kl. 09.06 (CEST)[svara]

Nej, det har inte diskuterats. Just den uppgiften om avstånd till huvudstaden bör alltså inte tas bort. Sjunnesson (diskussion) 25 april 2018 kl. 10.28 (CEST)[svara]
Jag har ställt några kompletterande frågor i ovan länkad diskussion. --Larske (diskussion) 26 april 2018 kl. 09.06 (CEST)[svara]

Byta pdf-filer mot Internet Archive[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Ascilto (diskussion) 2 augusti 2017 kl. 15.58 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Internet Archive Bot jobbar ju bara med länkar i notförteckningar, inte med sådana som finns i källförteckningar. Är det möjligt för en bot att byta ut alla pdf-filer från sajten http://www.hunden.dk/ mot motsvarande pdf som nu istället finns på Internet Archive? Exempel: Länken [http://www.hunden.dk/Files/News/File/4e8594c9-85c5-4f97-b406-1eee5552bbd9.pdf ''En kvik lille kubaner''] har av boten bytts mot {{Wayback|url=http://www.hunden.dk/Files/News/File/4e8594c9-85c5-4f97-b406-1eee5552bbd9.pdf |date=20150607163840 }} (Jag har full förståelse för om detta skulle vara för komplicerat, för att kunna genomföras smidigt.)

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:


Skärrfåglar, seglare och kolibrier[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA (diskussion) 2 juli 2017 kl. 21.29 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: [International Ornithological Congress|IOC]] och BirdLife Sverige/Sveriges ornitologiska förenings taxonomiska kommitté har förändrat systematiken för en stor grupp fåglar, nämligen för skärrfåglar, seglare och kolibrier. Detta innebär ett flertal förändringar som jag hoppas kunna få bothjälp med:

För arterna inom familjerna seglare, kolibrier och trädseglare: Första meningen (där det är utskrivet på detta sätt) "är en familj inom ordningen seglar- och kolibrifåglar" ska ändras till "är en familj inom ordningen nattskärrefåglar som tidigare fördes till ordningen Seglar- och kolibrifåglar (Apodiformes)". Eventuell källa efter denna mening behöver inte ändras.

För alla enskilda artiklar om arterna, släktena och familjerna inom familjerna Nattskärror (Caprimulgidae), Oljefåglar (Steatornithidae), Potoer (Nyctibiidae) Grodmunnar (Podargidae), Uggleskärror (Aegothelidae), Trädseglare (Hemiprocnidae), Seglare (Apodidae) och Kolibrier (Trochilidae) ska ordningen i taxoboxen ändras till:
| ordo_sv = Nattskärrefåglar
| ordo = Caprimulgiformes

En källa för detta är: Erling Jirle och Markus Lagerqvist (29 jan 2017) Världens fågelordningar, v.12

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@AHA: Två frågor:

  1. Ska det verkligen vara stort S i "Seglar- och kolibrifåglar" men litet n i "nattskärrefåglar"? Det verkar inkonsekvent.
  2. Källan, var ska den stoppas in? I taxoboxarna finns normalt inga källor.

Det vore också bra om du kunde vara övertydlig om vilka kategorier som är berörda. Är det någon kategorisering som ska ändras på grund av ändringarna i systematiken? --Larske (diskussion) 2 juli 2017 kl. 21.48 (CEST)[svara]

Tack @Larske:! Källan kan läggas efter meningen som slutar med "som tidigare fördes till ordningen Seglar- och kolibrifåglar (Apodiformes)" (med litet "s", precis som du så riktigt påpekade). Eftersom kategoriförändringen sker på familjenivå, gäller det inte så många artiklar så det har jag ändrat för hand. --AHA (diskussion) 2 juli 2017 kl. 23.40 (CEST)[svara]

Kategori för projekt medicin[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Skottniss (diskussion) 15 juni 2017 kl. 19.35 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Med anledning av detta problem efterfrågas ett sätt att bevaka samtliga medicinartiklar med underkategorier. Jag antar att detta inte är möjligt utan att kategorisera alla artiklar med "Kategori:WP: Projekt medicin" eller liknande.

Jobbet antas av:

Diskussion:


Höjduppgifterna i de robotskapade geografiartiklarna[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.07 (CET)[svara]

Behöver hjälp med: Att ta bort höjdangivelser från geoboxarna i artiklar i Kategori:Robotskapade geografiartiklar som också är kategoriserade som berg, kullar, vattenfall, vattendrag, öar, halvöar, stränder eller dalar.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Wikipediadiskussion:Projekt alla platser-städning#Höjdsiffror

Jobbet antas av:

Diskussion:

Begäran flyttad till Wikipediadiskussion:Projekt alla platser-städning där den behöver preciseras innan den eventuellt läggs in här. --Larske (diskussion) 3 februari 2017 kl. 10.20 (CET)[svara]
Nu färdigdiskuterad, begäran inlagd ovan.--Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.07 (CET)[svara]
Förtydligande (Fluff): Det gäller bara geobox-parametern "elevation" och inte parametern "highest_elevation".--Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.36 (CET)[svara]
Insåg inte förrän nu att det även gällde berg och kullar, där tycker jag vi kan skynda långsammare. FÖr övriga nämnda har jag inget att invända mot att de tas bort. Taxelson (diskussion) 7 februari 2017 kl. 16.27 (CET)[svara]
Modifierat begäran och börjar i andra änden. /Fluff?Fluff! 7 februari 2017 kl. 17.13 (CET)[svara]
Tänkte just föreslå att de föreslagna förändringarna för till exempel vattenfall inte skulle begränsas till Robotskapade geografiartiklar utan göras för samtliga vattenfall. Fick då se att Gotogo har lagt in en "elevation" i artikeln om Klöstafallet. Är det OK att ta bort "elevation" även för Klöstafallet trots att det inte är någon "robotskapad" artikel? --Larske (diskussion) 7 februari 2017 kl. 18.09 (CET)[svara]
Jag tror nog vi bättre kan "lita" på en uppgift i en artikel skapad av en kolbaserad livsform än på Lsjbot i detta fallet. Bilden i källan visar att fallet inte är jättehögt (då hade det varit ett kraftverk där för länge sedan) så uppgiften om 262 meter kan nog anses vara tillräcklig oavsett om man räknar vid foten eller krönet av fallet. -- Innocent bystander (diskussion) 7 februari 2017 kl. 21.21 (CET)[svara]
Ha, lustigt att du stöter på den enda artikel om vattenfall jag är upphovsman till. Bakgrunden till den artikel är att jag försökte rädda en artikel skriven av ett ip-nummer som korrekt blivit raderad av en annan administratör. Anledningen till att jag tog med höjduppgift var att jag efterapade Lsjbot artiklar, att det var fråga om en fors med begränsad fallhöjd samt att jag vid tidpunkten inte hade gått igenom hundratals botartiklar och insett problemen med höjdangivelserna. Om någon vill ta bort höjduppgifter i fler artiklar är det inget jag motsätter mig, men denna begäran gäller bara botskapade artiklar.--Gotogo (diskussion) 7 februari 2017 kl. 22.14 (CET)[svara]
Klöstafallet är en av de endast 14 Vattenfallsartiklar som använder mallen geobox men inte är Roboskapade. Jag tänkte att det skulle vara en förenkling att inkludera även dem och det var så jag hittade den. --Larske (diskussion) 7 februari 2017 kl. 23.28 (CET)[svara]

@Fluff: Tänkte göra sådana redigeringar (med bot) på en stor del av Finlands havsöar inom kort. "elevation" i geoboxen kommer jag antingen att ta bort eller ersätta med uppgift från brödtexten, som i detta fall. När Lsjbot anger högsta punkt för ön verkar den ungefär rätt, och jag väljer att precisera att det är just "ungefär", och sedan återanvända uppgiften i geoboxen - vad geoboxens ursprungliga uppgift åsyftar är högst oklart. Kommer vi nu att att krocka? Antingen så att fluffbot tar bort den uppdaterade elevation igen om jag skulle vara först, eller så att uppgiften i brödtexten tas bort, så att mitt script inte har något att jobba med? Taxelson (diskussion) 19 mars 2017 kl. 17.47 (CET)[svara]

@Taxelson: Om du tar bort {{Robotskapad}} så som i exemplet så kommer vi inte att krocka. /Fluff?Fluff! 19 mars 2017 kl. 17.52 (CET)[svara]
@Fluff: Hm, det törs jag ju inte göra med bot på artiklar jag inte sett. I detta fall tog jag (mitt script) bort det eftersom jag sparade manuellt efter förhandsgranskning. Å andra sidan är det inte så mycket Lsjbot kvar, så mallen kanske kunde bytas mot en annan, men vad det skulle vara för mall vet jag inte riktigt. Förslag? Taxelson (diskussion) 19 mars 2017 kl. 18.04 (CET)[svara]
Ursäkta att jag bryter in här med en fråga, men är verkligen "omkring 32 meter över havet" ett lämpligt ordval i ett uppslagsverk? Min erfarenhet av lsjbot:s höjduppgifter avskräcker, men de är kanske bättre i Finland än Estland som jag känner till. Enligt denna topografiska karta över Finland finns ingen 30-meters kurva på Haplot. Har dock full tillförsikt att ni löser detta på ett klokt sätt.--Gotogo (diskussion) 19 mars 2017 kl. 18.18 (CET)[svara]
Bra respons. Svarar här! Taxelson (diskussion) 19 mars 2017 kl. 18.54 (CET)[svara]
För information, verkar som att kategoriträdet på något sätt inkluderat kullar, bergstoppar och annat i kategorin halvöar och Fluffbot har därmed gjort en hel del felaktiga redigeringar. Jag undersöker och håller på att utforma en återställningsplan. /Fluff?Fluff! 8 maj 2017 kl. 17.38 (CEST)[svara]

Ändra gäliska till gaeliska[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Chandra Varena (diskussion) 23 september 2016 kl. 20.20 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Ändra samtliga förekomster av gälisk, gäliskt och gäliska till gaelisk etc. I artikelnamn, kategorier och artiklar. Ordet gälisk (eller böjningar) ska dock finnas kvar som omdirigering till de sidor som nu har det som rubrik.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Diskussion:Gäliska språk

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Chandra Varena: Är det alltså samtliga förekomster av "gälisk" som ska ändras till "gaelisk" på de här 232 sidorna? --Larske (diskussion) 24 september 2016 kl. 14.28 (CEST)[svara]

@Larske: Ja det stämmer! Samt Kategori:Gäliska språk. Chandra Varena (diskussion) 24 september 2016 kl. 15.30 (CEST)[svara]

Det verkar inte som koncensus uppnåtts på Diskussion:Skotsk gäliska. En tung källa för Gäliska har angivits. Taxelson (diskussion) 24 september 2016 kl. 14.45 (CEST)[svara]
@Taxelson:Diskussion:Gäliska språk angav Le Lapin Vert ytterligare en länk till NE, där det är tydligt att de ser gaeliska som huvudalternativet. Så jag fattar det som att diskussionens på Diskussion:Skotsk gäliska är överspelad. --Chandra Varena (diskussion) 24 september 2016 kl. 15.32 (CEST)[svara]
Se ytterligare inlägg på Diskussion:Gäliska språk - jag bedömer att det finns starkt stöd för ändringen. --Chandra Varena (diskussion) 17 november 2016 kl. 01.49 (CET)[svara]
Detta är inte okontroversiellt och begäran kan därför arkiveras efter fyra år. Tostarpadius (diskussion) 10 december 2020 kl. 17.11 (CET)[svara]

Byt mall geobox till flygplats i Lsjbot skapade artiklar om flygplatser[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Maundwiki (diskussion) 28 april 2016 kl. 14.07 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Byte av mallen i botskapade artiklar om flygplatser för att kunna ha till exempel IATA-kod i infoboxen. Exempel Aeropuerto Santiago Pérez Quiróz

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Maundwiki: {{Geobox}} kan visa IATA-kod och ICAO-kod, se Aeropuerto Santiago Pérez Quiróz. Men det kan ju finnas andra skäl till att byta mall. Det finns dock 4 595 artiklar som frågan gäller, så det kanske är bra att länka till en diskussion där konsensus uppnåtts om att jobbet bör utföras. Det finns en del parametrar, exempelvis native_name och timezone, i Geobox som Ljsbot har fyllt i men som inte har någon motsvarighet i mallen {{Flygplats}} och den informationen tappas alltså för de artiklar som byter mall. Det är kanske bäst att först utöka mallen Flygplats så att den kan ta hand om dessa parametrar innan artiklarna byter mall. --Larske (diskussion) 2 december 2016 kl. 01.20 (CET)[svara]


Flytt av Kategori:Astrid Lindgrens visor[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Essin (diskussion) 20 april 2016 kl. 17.22 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Flytt av Kategori:Astrid Lindgrens visor till Kategori:Visor skrivna av Astrid Lindgren

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras: Kategoridiskussion:Astrid Lindgrens visor

Jobbet antas av:

Diskussion:
@Essin: 99 procent av alla kategorier inom Kategori:Låtar efter låtskrivare heter något med "Låtar av..." eller "Låtar skrivna av...". Om "Astrid Lindgrens visor", efter namnändring, även fortsättningsvis ska tillhöra den kategorin borde den kanske heta "Låtar av Astrid Lindgren", "Låtar skrivna av Astrid Lindgren" eller möjligen "Låtar med text av Astrid Lindgren". --Larske (diskussion) 20 april 2016 kl. 21.56 (CEST)[svara]

@Larske: Det diskuterades på Wikipedia:Problematiska kategorier/Musikstycken efter framförare 3 men jag tror inte att man kan beskriva resultatet som enighet om att "låt" ska användas konsekvent. Att lägga till "skrivna av" i förekommande fall verkade det däremot som att alla kunde acceptera. //Essin (diskussion) 20 april 2016 kl. 22.30 (CEST)[svara]

Html-kod för specialtecken i taxonomiartiklar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: Caztorp (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 20.00 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: åäö-problemet växer...
Html-kod för specialtecken är ett mer generellt problem, finns det ett smidigt sätt att gå igenom alla tänkbara förekomster? Det finns ett hundratal Ø att fixa t.ex: Phlegmariurus acifolius, här ett À: Antirrhinum montserratii. Pînzaru blir "P och Icirc;nzaru" (Gentianella annaverae) och så vidare:


Jobbet antas av:

Diskussion:
Så här kan det se ut, som behöver göras. Hur man åtgärdar sådant på ett säkert och rationellt sätt övergår dock vida min förmåga. & tycks ibland ha blivit " och " ibland ", " och gemener har ibland blivit versaler, och avslutande ";" kan ha försvunnit. Taxelson (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.00 (CEST)[svara]

Jag kan fixa det senare, fixade åäöü innan. men just nu är boten upptagen med att skriva ut auktorsnamn och jag vill inte starta två körningar på en gång då det blir så rörigt i logg då. --افيراتير (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 22.22 (CEST)[svara]
@Caztorp: LarskeBot har fixat till ett stort antal taxonomiartiklar med auktorsnamn som innehåller tecken med akut accent eller grav accent, cirkumflex eller kombinativt tilde. Finns det fler specialtecken som är felaktigt kodade och behöver rättas? Kanske Lsj har någon lista på auktorsnamn som kan ge tips på vad som borde kollas. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.09 (CEST)[svara]
Den lista jag har finns här: Användare:Lsjbot/COL-Auktorer. Ven inte till hur stor hjälp den är. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.20 (CEST)[svara]
@Lsj: Jodå, den går allt att använda för att hitta namn med konstiga tecken som man kan leta efter. Det verkar vara så att kodningsfelen mest finns i artikelingresserna medan namnen oftast är helt korrekt angivna i Taxoboxen. Jag såg att det fanns en handfull namn i listan som började med "Accepted name, ...". Kan detta ha smugit sig in i artiklarna också? På en del rader står det flera namn med kommatecken mellan, men det är kanske rätt. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.38 (CEST)[svara]
Ja, det verkar ha smugit sig in, se här. --Larske (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 19.55 (CEST)[svara]
Det där med "Accepted name" är totalt fel, och skulle behövas tas bort helt. Lsj (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.14 (CEST)[svara]
I exempelvis Steppomitra hadacii har tidsskriftens namn smugit sig med och ersatt auktorn. Auktorns namn är Miloslav Vondráček och han nämns inte ens på CoL. -افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.26 (CEST)[svara]
Det verkar gälla många av de sökresultaten... --افيراتير (diskussion) 5 oktober 2015 kl. 20.29 (CEST)[svara]

Ta bort bildstorlekar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Ta bort satta bildstorlekar ur artiklar

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Jag har gått igenom 500 artiklar som jag fått genom att söka efter insource:|200px| och semiautomatiskt tagit bort bildstorlekar. I inget fall där bilden varit större än 100px eller mindre än 400px och utanför en mall eller tabell har det varit kontroversiellt. Jag har inte kod att automatiskt exkludera förekomster som är inom mallar och tabeller och önskar därför hjälp av någon som har bot som klarar det.
Jag har bytt 100-199px mot stående och 200-399px mot ingenting med regex sök och ersätt. (\|\s*[23][0-9]{2}\s*px\s*\|) resp (\|\s*1[0-9]{2}\s*px\s*\|) I första fallet ersatt med | och i andra med |stående|.
Det finns ca 44k artiklar och ca 80 % har bilderna utanför mallar eller tabeller. Jag har sökt efter just 200px för att det är snabbare att söka utan regex och det ändå ger 24k täffar. insource:/\|\s*[123][0-9]{2}\s*px\s*\|/ bör ge alla träffar med bildstorlekar mellan 100 och 399. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.48 (CEST)[svara]

ping? --افيراتير (diskussion) 4 augusti 2015 kl. 12.51 (CEST)[svara]

Bilder från Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)[svara]

Behöver hjälp med: Kopiera bilder från Wikidata I kategorin Kategori:No local image but image on Wikidata finns 20k+ artiklar som saknar bilder här men som har det på Wikidata. I samtliga fall bör det vara helt okontroversiellt att lägga den bilden i en infobox eller ett bildgalleri. Om möjligt vore det också bra om en commonscat-länk skapades.

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet kan utföras:

Jobbet antas av:

Diskussion:
Vänta gärna med körandet till måndag på grund av veckans tävling där detta skulle konkurrera. --افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 12.52 (CEST)[svara]

Jag har tagit upp nån fråga på Kategoridiskussion:No local image but image on Wikidata då jag inte riktigt förstår hur den gör urvalet. Vissa artiklar ha redan bilder. /Hangsna (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.02 (CEST)[svara]
Svarat där om det tekniska...
Angående denna föreslagna robotkörning:
1. Jag tycker inte vi ska lägga in bilder en masse utan bildtext. Urval av bild görs med fördel av men kolbaserad livsform som själv väljer lämplig illustration till en artikel och som dessutom lägger in en lämplig bildtext.
2. Om en mall kan känna igen att det finns en bild på Wikidata, när det inte finns en i infoboxen, så är det också möjligt att lägga in den direkt genom mallen. En robotkörning blir lite överflödig.
-- Innocent bystander (diskussion) 15 juli 2015 kl. 13.13 (CEST)[svara]
Här handlar det inte om många bilder, utan om en där någon kolbaserad redan gjort ett val. Men att lägga till automatiskt i infobox vore toppen! Kan någon göra det vore jag mycket tacksam och då blir ju som sagt körningen onödig. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 17.36 (CEST)[svara]

Pandanus corniferus[redigera | redigera wikitext]

Vet inte om det är ett fel som upprepas om och om igen men det är för mig svårt att förstå vad man menar. " som beskrevs av Harold St.John", vad menar man med det? Upptäckte han djuret och sen skrev en bok om det? Herr X (D) 1 februari 2015 kl. 12.34 (CET)----[svara]

Det syftar nog på Auktor, se Användare:Lsjbot/WS-authors. -- Innocent bystander (diskussion) 1 februari 2015 kl. 12.43 (CET)[svara]

Svenska kommuner på Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Många svenska kommuner använder P155 (föregås av) och P156 (följs av) när de borda använda P1365 (ersätter) och P1366 (ersatt av). Kan någon åta sig att ändra det för alla nuvarande och tidigare kommuner? /ℇsquilo 27 november 2014 kl. 13.26 (CET)[svara]

Jag är inte säkert detta är en lämplig åtgärd. jag har själv utnyttjat följs av för domkretsar tingsrätter.Yger (diskussion) 6 februari 2019 kl. 21.30 (CET)[svara]

Hotstatus i djurartiklar[redigera | redigera wikitext]

Anmälare: AHA 30 oktober 2010 kl. 12.30 (CEST)[svara]

Begär hjälp med: Många djurartiklar saknar hotstatus i taxoboxen eller har en föråldrad status. Skulle man kunna skapa en robot som går igenom djurartiklar och uppdaterar denna status utifrån IUCN:s rödlista och även lägger till en fotnot för varifrån statusen är hämtad? Så länge djurartikeln har ett korrekt vetenskapligt namn angivet i taxoboxen så borde man kunna utgå ifrån detta. Resultatet skulle bli ungefär som i artikeln Vattensångare. Exakt hur fotnoten ska utformas kan ju dock diskuteras - se exempelvis diskussionen Wikipediadiskussion:Projekt_djur#ArtDatabankens_faktablad

Länk till diskussion, där konsensus uppnåtts om att jobbet skall utföras: Att lägga till status är väl okontroversiellt men någon som är duktig på mallar kanske har åsikter utifrån diskussionen ovan.

Jobbet antas av: Lavallen har börjat titta på jobbet.

Diskussion:
Är det en "omöjlig" uppgift - eller är det något annat problem som gör att ingen nappar? Mvh --AHA 19 november 2010 kl. 12.47 (CET)[svara]

Inte omöjligt alls, främst brist på tid just nu... -- Lavallen 19 november 2010 kl. 12.53 (CET)[svara]
Har tagit fram en databas och en funktion för att läsa in och jämföra status ifrån taxoboxen. Tyvärr är det lite krångligt att förstå från taxoboxen vilket år som statusen är ifrån. Så jag skall kika vidare imorgon och se om jag kan skapa en lista där statusen är förändrad, det borde ge grund för att se hur vi skall fortsätta. /Fluff?Fluff! 24 augusti 2011 kl. 02.15 (CEST)[svara]
Den här frågan aktualiserades igen här. Hur långt kom ni med jobbet förra året? Lsj (disk) 13 juli 2012 kl. 22.25 (CEST)[svara]
Jag kom en liten bit, men insåg att jag nog inte har tillräcklig knowhow i ämnet för att göra det bra, varför jag lät det falla. Om Fluff kom ngnstans vet jag inte. Men det borde ju ha synts i "djurvännernas" bevakningslistor i så fall. Med tanke på de ständiga uppdateringar som sker i ämnet är det nog inte hela världen om man gör jobbet dubbelt så här långt efteråt. -- Lavallen 14 juli 2012 kl. 08.53 (CEST)[svara]
Det är förvisso ett jobb som nog behöver göras om lite då och då. Det ingår i mina planer för Lsjbot att den på sikt ska kunna sköta en del sådant här löpande underhåll av taxoboxar. Jag närde bara en liten förhoppning att du och/eller Fluff kommit långt nog att ni skulle kunna ha lite botkod eller databaser eller annat som man kunde snylta på, så jag slipper uppfinna hjulet från början igen. Lsj (disk) 15 juli 2012 kl. 23.34 (CEST)[svara]
Jag ska ha lagt ut allting jag har i pipen, och min kod, (var den nu är) är inte skriven i python. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.26 (CEST)[svara]
"Lagt ut i pipen"? Hmm... finns det någonstans där botkod läggs ut? Vardå? Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 08.37 (CEST)[svara]
Det jag samlat i min databas (pipen) är utlagt i artiklarna. Kodexemel jag och GameOn använt finns här. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 08.42 (CEST)[svara]
Ok, då missupfattade jag lite. Tack iallafall! Kodexemplen ser användbara ut - jag har hur som helst funderat på att byta till Dotnet. Känner mig inte helt bekväm med Python när jag vill gå utanför standardscripten i pywikipedia. Lsj (disk) 16 juli 2012 kl. 09.18 (CEST)[svara]
C# och DotNet är väldigt behändigt att använda. Ibland har det dock funnits strul i kodningen av sidorna vilket gjort att inte den regex-kod som finns i DotNet alltid funkar för att hantera mallar. Men jag har utvecklat alternativ i de fallen som analyserar texten utan regex för att manipulera mallar. Det är inte minneseffektivt, men funkar för det mesta. För de fall där DotNet saknar funktioner går det att utveckla egna kodsnuttar byggda på den källkod som finns i DotNet, eller bygga sina egna API-anrop. Jag har dessutom lärt mig analysera den html som finns i (många av) sidorna på nätet för att få ut det jag vill ur dem. Tex bygger mitt arbete i USA-orter på sådan analys av sidor jag hittat. Med i princip en sida för varje artikel är det smidigt. -- Lavallen 16 juli 2012 kl. 10.53 (CEST)[svara]

Arkiv[redigera | redigera wikitext]

Flytta avklarade jobb till arkivet så snart det är utfört. Aktuellt arkiv är Wikipedia:Robothjälp/Arkiv 2022.

Se även[redigera | redigera wikitext]