Annie Wegelius

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ann Maria (Annie) Wegelius, född 10 mars 1959, är svensk programdirektör på SVT sedan maj 2007, med ansvar för bland annat underhållning, fakta, dokumentärer, drama, kultur- och barnprogram. Hon har arbetat inom tevebranschen i 25 år, senast som styrelseordförande i stiftelsen Det svenska tevepriset.

Hon började 1982 som producent på produktionsbolaget Mekano i Stockholm. Wegelius var med om att starta TV3 i London, där hon var programchef 1986-90. Senare drev hon det egna produktionsbolaget Wegelius Television under sju års tid och producerade program inom alla genrer för tv-bolag i Sverige, Norge och Danmark.

Annie Wegelius startade 1997 tillsammans med Maria Borelius K-world, en föregångare till Kunskapskanalen. Huvudinvesterare var Investor och familjen Rausing. Ursprungstanken var att bilda ett utbildningsföretag med TV- och internetmedierna som plattform. Dessutom grundades friskolan Mobila Gymnasiet med 950 elever utspridda på fyra skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget lades ned 2002.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aftonbladet 30 juni 2002